W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.
tiggi
Fanatyk
Posty: 1008 Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
#61
Post
autor: tiggi » pn kwie 15, 2019 6:38 pm
Ostatni post z poprzedniej strony:
Lechu, identyczna robie
zamiast odlewac wode -poloz mięsa w durszlaku (sitku) ktore wlozone bedzie do miski. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze mieso nie bedzie lezalo w wodzie
Dodano do tego postu po 15 minutach 53 sekundach
A to moje wyczyny
tiggi
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#62
Post
autor: Lech-u » pn kwie 15, 2019 7:09 pm
Po ilu dniach dojrzewania?
Lech-u
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269 Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:
#63
Post
autor: pkalan » pn kwie 15, 2019 7:24 pm
I jak w smaku??
Dodano do tego postu po 12 godzinach 51 minutach 58 sekundach
Przekrój szyneczki po parzeniu. W smaku... mniam
pozdrawiam,
PK
pkalan
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#64
Post
autor: Lech-u » wt kwie 16, 2019 8:30 am
Usuwasz tłuszczyk z szynki przed wędzeniem?
Ja lubię te z tłuszczykiem.
Wygląda niezwykle smakowicie. Jakiej soli użyłeś do peklowania?
Lech-u
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269 Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:
#65
Post
autor: pkalan » wt kwie 16, 2019 8:51 am
Peklosol.. firmy nie pamiętam. Kupiłem ją parę lat temu i trzymam w wiadrze.
Z szynki usuwam tylko skrawki i delikatnie błonę.
pozdrawiam,
PK
pkalan
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#66
Post
autor: Lech-u » wt kwie 16, 2019 9:09 am
W tym roku zamierzam sprawdzić ile wychodzi wędliny z 1 kg mięsa. Każdy kawałek mam zważony i opisany i zobaczymy jak to wychodzi w praktyce.
Łącznie jakieś 8 kg mięsa przed obróbką.
Lech-u
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269 Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:
#67
Post
autor: pkalan » wt kwie 16, 2019 9:28 am
pytanie czy robisz nastrzyk... i pytanie jakie mięso. ja teraz wędziłem z typowo mięsnego sklepu na Podlasiu. wiem skąd mają mięso i wiem że na pewno jest świeże. fakt że do najtańszych nie należy ale...na święta mogłem poszaleć
pozdrawiam,
PK
pkalan
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#68
Post
autor: Lech-u » wt kwie 16, 2019 11:03 am
Nie robię nastrzyków. Nie lubię i wydaje mi się to takie jakieś "przemysłowe".
Mięso kupowałem w Selgrosie. Przyznam, że jeszcze nie naciąłem się na tym mięsie.
Lech-u
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269 Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:
#69
Post
autor: pkalan » wt kwie 16, 2019 11:14 am
nie nastrzykuje przemysłowo... a po nastrzyku mięso jest bardziej soczyste i ma ładny kolor.
ja w Warszawie też kupuję w Selgrosie.
mam działkę na Podlasiu i przy okazji jak byłem to podjechałem do "rzeźnika"
pozdrawiam,
PK
pkalan
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#70
Post
autor: Lech-u » wt kwie 16, 2019 11:29 am
Wiem. Po to się nastrzykuje.
Tyle, że dla mnie to pakowanie soli prosto do mięcha, a ja wolę jak jest mniej soli niż więcej.
Chyba, że nastrzykujesz czymś innym niż roztworem soli.
Lech-u
tiggi
Fanatyk
Posty: 1008 Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
#71
Post
autor: tiggi » wt kwie 16, 2019 12:59 pm
Lech-u pisze: ↑ pn kwie 15, 2019 7:09 pm Po ilu dniach dojrzewania?
Po 10 dniach
Ostatnio zmieniony wt kwie 16, 2019 1:01 pm przez
tiggi , łącznie zmieniany 1 raz.
tiggi
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#72
Post
autor: Lech-u » wt kwie 16, 2019 1:03 pm
tiggi pisze: ↑ wt kwie 16, 2019 12:59 pm Po 10 dniach
Też tak planuję.
Ale już mnie korci, żeby spróbować.
Dopiero 5 doba.
Lech-u
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269 Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:
#73
Post
autor: pkalan » wt kwie 16, 2019 1:04 pm
Lech-u pisze: ↑ wt kwie 16, 2019 11:29 am
Chyba, że nastrzykujesz czymś innym niż roztworem soli.
nastrzykuję solanką w której pekluje się mięso. oczywiście ilość nastrzyku zgodna z kalkulatorem.
słabsze stężenie solanki = mniej słone wyroby
pozdrawiam,
PK
pkalan
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#74
Post
autor: Lech-u » wt kwie 16, 2019 1:09 pm
pkalan pisze: ↑ wt kwie 16, 2019 1:04 pm
nastrzykuję solanką
No właśnie. Dzięki temu zjadasz więcej peklosoli lub soli w całym wyrobie.
Ja dlatego nie nastrzykuję.
Nie lubię soli.
Lech-u
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269 Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:
#75
Post
autor: pkalan » wt kwie 16, 2019 1:24 pm
no jakby nie patrzeć... zjadam więcej soli
pozdrawiam,
PK
pkalan
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#76
Post
autor: Lech-u » ndz kwie 21, 2019 11:50 am
Lech-u
A.G.A.
Moderator
Posty: 3166 Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:
#77
Post
autor: A.G.A. » ndz kwie 21, 2019 12:25 pm
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
A.G.A.
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#78
Post
autor: Lech-u » ndz kwie 21, 2019 12:42 pm
Od góry i od lewej:
Schab długo dojrzewający {3 dni + 9 dni)
Szynka wieprzowa - polędwiczki wieprzowe - boczek wieprzowy
Szynka z dzika - pierś z indyka - schab wieprzowy
Lech-u
A.G.A.
Moderator
Posty: 3166 Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:
#79
Post
autor: A.G.A. » ndz kwie 21, 2019 1:43 pm
Bardzo apetycznie to wygląda.
Schab zachował piękny kolor.
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
A.G.A.
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#80
Post
autor: Lech-u » czw kwie 25, 2019 3:58 pm
Lech-u pisze: ↑ wt kwie 16, 2019 9:09 am
W tym roku zamierzam sprawdzić ile wychodzi wędliny z 1 kg mięsa. Każdy kawałek mam zważony i opisany i zobaczymy jak to wychodzi w praktyce.
Niestety. Za szybko zabrałem się do jedzenia i zapomniałem zważyć...
Lech-u
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269 Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:
#81
Post
autor: pkalan » czw kwie 25, 2019 5:33 pm
Lech-u pisze: ↑ czw kwie 25, 2019 3:58 pm
Niestety. Za szybko zabrałem się do jedzenia i zapomniałem zważyć...
wędzonki wyglądają super. w smaku pewnie też obłędne. podtrzymujmy tradycję naszych dziadków
pozdrawiam,
PK
pkalan
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#82
Post
autor: Lech-u » śr maja 01, 2019 8:41 pm
A jak zrobić wędliny zupełnie bez soli?
Próbował ktoś?
Lech-u
A.G.A.
Moderator
Posty: 3166 Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:
#83
Post
autor: A.G.A. » śr maja 01, 2019 9:03 pm
Pieprz, czosnek i majeranek nadają super smak potrawom bez soli.
Jeśli mam zlecenie na potrawy bezsolne, właśnie tych przypraw używam.
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
A.G.A.
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#84
Post
autor: Lech-u » śr maja 01, 2019 9:07 pm
Majeranek i kminek nie są moimi ulubionymi przyprawami.
Co w zamian?
Lech-u
A.G.A.
Moderator
Posty: 3166 Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:
#85
Post
autor: A.G.A. » śr maja 01, 2019 9:09 pm
Nic.
Są rzeczy, których nie da się zastąpić.
Można jedynie nauczyć się żyć bez nich.
Dodano do tego postu po 1 minucie 34 sekundach
A tymianek ?
Dodano do tego postu po 45 sekundach
Taki zestaw :
Tymianek, czosnek, wędzona papryka.
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
A.G.A.
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#86
Post
autor: Lech-u » śr maja 01, 2019 9:13 pm
Słusznie.
Nauczę się bez nich żyć. Znaczy już umiem.
Lech-u
A.G.A.
Moderator
Posty: 3166 Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:
#87
Post
autor: A.G.A. » śr maja 01, 2019 9:15 pm
No i dobrze.
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
A.G.A.
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#88
Post
autor: Lech-u » śr maja 01, 2019 9:21 pm
A jak zrobić z dojrzewający i wędlinami?
Na razie obsypuję samym cukrem i chciałbym uniknąć soli.
Lech-u
A.G.A.
Moderator
Posty: 3166 Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:
#89
Post
autor: A.G.A. » śr maja 01, 2019 9:28 pm
Sól ma przede wszystkim zakonserwować.
Jeśli nie chcesz soli, zostaje czosnek.
Ryzykowne trochę ... Ale można spróbować.
Doskonała cyrkulacja powietrza i wydłużenie czasu trwania procesu
I może się udać.
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
A.G.A.
Lech-u
Admin
Posty: 21851 Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:
#90
Post
autor: Lech-u » śr maja 01, 2019 9:36 pm
Czyli jak?
Najpierw cukier a potem czosnek a potam suszenie?
I już?
Lech-u
A.G.A.
Moderator
Posty: 3166 Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:
#91
Post
autor: A.G.A. » śr maja 01, 2019 9:41 pm
Wszystko tak, jak poprzednio Ale bez soli.
Bez skracania czasu .
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
A.G.A.