Barwienie ryb
-
- Admin
- Posty: 21851
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Barwienie ryb
Czym można zafarbować rybę na stałe?
Jakiś pokarm barwiący?
A może barwnik spożywczy?
Czym się barwi ryby (sztucznie)?
Pomijam wszelkie tatuaże i kąpiele w atramencie Pelikan.
Jakiś pokarm barwiący?
A może barwnik spożywczy?
Czym się barwi ryby (sztucznie)?
Pomijam wszelkie tatuaże i kąpiele w atramencie Pelikan.
Barwienie ryb
Sztucznie barwione to są tylko przeźroczki chyba i one są nastrzykiwane barwnikami. Stawiałbym na jakieś spożywcze zapewne.
-
- Guru
- Posty: 2422
- Rejestracja: pn kwie 06, 2015 3:12 pm
- Lokalizacja: malopolska
- Płeć:
-
- Zapaleniec
- Posty: 379
- Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Na imię mam: Agata
- Płeć:
Barwienie ryb
na konkurs fotograficzny
Barwienie ryb
Najprościej i bez szkody dla ryb "photoshopem" możesz do bólu oczu barwić
-
- Guru
- Posty: 2422
- Rejestracja: pn kwie 06, 2015 3:12 pm
- Lokalizacja: malopolska
- Płeć:
-
- Admin
- Posty: 21851
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
-
- Arcymistrz
- Posty: 4949
- Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
- Lokalizacja: Centrum
- Płeć:
Barwienie ryb
Ja rybki barwie tak ;
Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe;
Złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha), wywar z kwiatków nagietka i kurkumy;
Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia;
Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny;
Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa;
Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony);
Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny i czarnego bzu, mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego;
Niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska;
Granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej;
Jasno zielony – szpinak;
Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), kora brzozowa, wywar z jemioły, suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina;
Brązowy - świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli, esencja z herbaty;
Ciemny brązowy – liście dębu i olchy, mocny wywar z kawy;
Czarny - wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu, młode liście czarnego klonu, łupiny orzecha włoskiego
Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe;
Złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha), wywar z kwiatków nagietka i kurkumy;
Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia;
Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny;
Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa;
Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony);
Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny i czarnego bzu, mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego;
Niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska;
Granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej;
Jasno zielony – szpinak;
Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), kora brzozowa, wywar z jemioły, suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina;
Brązowy - świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli, esencja z herbaty;
Ciemny brązowy – liście dębu i olchy, mocny wywar z kawy;
Czarny - wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu, młode liście czarnego klonu, łupiny orzecha włoskiego
-
- Admin
- Posty: 21851
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Barwienie ryb
Czy owoce taminy dajesz suszone, czy jako wywar?
-
- Arcymistrz
- Posty: 4949
- Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
- Lokalizacja: Centrum
- Płeć:
Barwienie ryb
W każdym przypadku robię wywar.
Lepiej się wchłania
Lepiej się wchłania
-
- Arcymistrz
- Posty: 4995
- Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
- Telefon: 510847789
- Lokalizacja: Warszawa[gocław]
- Na imię mam: Krzysztof
- Płeć:
Barwienie ryb
Można poić. W lato mały problem, gorzej w zimę. Jak nie chcą pić to strzykawa i wioooo.ArekRaszyn pisze: ↑czw paź 19, 2017 10:47 pmi co potem z tym wywarem się robi ?
wkłada do niego ryby ?
W akwarystyce to swego rodzaju nowum. Co innego w kuchni japońskiej
Wiele regionów specjalizuje się w hodowli unikalnego gatunku ryb. W prefekturze Ehime, znajdującej się na wyspie Shikoku, dostaniemy dorady, które żywione są karmą zmieszaną z sokiem ze specjalnego gatunku mandarynek mikan. Wędrując na zachód, dotrzemy do Kiusiu, gdzie w prefekturze Oite hoduje się kabosu, cytrusy przypominające nieco limonkę, które zaczęły być wykorzystywane w hodowli flądr. Oprócz cytrusów na Kiusiu wykorzystuje się także zioła i przyprawy. W hodowlach przygotowuje się mieszankę cynamonu, imbiru, oregano oraz gałki muszkatołowej, która wykorzystywana jest do karmienia makreli. Natomiast na wyspie Shōdo, pewien gatunek tuńczyka z charakterystycznym żółtym ogonem jeszcze zanim wyrośnie otrzymuje karmę wzbogaconą oliwkami. Zabieg ten, oprócz poprawienia smaku, ma na celu także podniesienie wartości odżywczych ryb poprzez dostarczenie im dużej ilości witaminy B. "
Źródło
http://japonia-online.pl/news/809
Ostatnio zmieniony pt paź 20, 2017 8:46 am przez sum, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
-
- Arcymistrz
- Posty: 4995
- Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
- Telefon: 510847789
- Lokalizacja: Warszawa[gocław]
- Na imię mam: Krzysztof
- Płeć:
Barwienie ryb
Oo, dokładnie tak samo
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Barwienie ryb
jak to wpływa na ich życie i zdrowie po takim zabiegu ?
bo co innego podawać karmę z barwnikiem i stopniowo wybarwiać.
bo co innego podawać karmę z barwnikiem i stopniowo wybarwiać.
-
- Arcymistrz
- Posty: 4995
- Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
- Telefon: 510847789
- Lokalizacja: Warszawa[gocław]
- Na imię mam: Krzysztof
- Płeć:
Barwienie ryb
Tu już miro musi się wypowiedzieć
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
-
- Arcymistrz
- Posty: 4949
- Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
- Lokalizacja: Centrum
- Płeć:
Barwienie ryb
Aż się dziwie że ludzie tego sposobu nie znają.
Jedynie jaki jest problem z takim barwieniem ryb to czkawka.
Często zdarza się że wraz z barwnikiem wstrzykuje się powietrze co wywołuje czkawkę.
jeżeli często podajemy ślimakom marchewkę to też robi się marchewkowy.
jeżeli pijemy duże soku z marchii to też kolor skóry robi się marchewkowy
itd.
Barwienie ryb
no dobra ale wlewanie w rybę esencji barwnika to może być jakiś szok dla organizmu.
tak jak by albinosowi smołą kazać łykać żeby na czarno kolor zmienił.
tak jak by albinosowi smołą kazać łykać żeby na czarno kolor zmienił.
Dodano do tego postu po 1 minucie 22 sekundach
to do szklanki z wywarem tą rybę na chwilę, sama się nałyka.
-
- Arcymistrz
- Posty: 4949
- Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
- Lokalizacja: Centrum
- Płeć:
Barwienie ryb
smoła to trucizna.
większość z tych ziół ,owoców sami dobrowolnie wsadzamy do zbiornika i ryby żyją
Barwienie ryb
ale co innego włożyć do zbiornika kapustę i jak zechcą zjedzą nie to nie, a inna sprawa zrobić wyciąg za pewne mocny i poić tym ryby.
Nie chcę tu być obrońcą zwierząt szczególnie rybek w akwariach.
Ale trochę to brutalna metoda barwienia na siłę.
-
- Arcymistrz
- Posty: 4995
- Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
- Telefon: 510847789
- Lokalizacja: Warszawa[gocław]
- Na imię mam: Krzysztof
- Płeć:
Barwienie ryb
Taaa, a murzynowi mleko.ArekRaszyn pisze: ↑pt paź 20, 2017 12:22 pmtak jak by albinosowi smołą kazać łykać żeby na czarno kolor zmienił.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
-
- Admin
- Posty: 21851
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Barwienie ryb
A jakie substancje barwiące są zawarte w pokarmach "podkreślających" barwy lub "wybarwiających" lub "dla ryb kolorowych" lub dla "ryb czerwonych" itd. ???
Ktoś wie?
Ktoś wie?