Strona 1 z 1
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 6:57 am
autor: Velvz
Witam,
Czy korzeń do akwarium naprawdę trzeba moczyć tak długo? Kupiłem w zoologu kawał drewna z mangrowca - bodajże - i chciałbym podpytać jak z nim zatańczyć
Czy zostawiać go w wodzie na jakiś czas czy od razu wygotować i plusk do wody?
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 9:21 am
autor: Wojtekxxx9
Musisz sprawdzić przede wszystkim. Jedne tona od razu a inne długo pływają.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 9:57 am
autor: DanielP
Wygotować i do akwarium:-) Korzenie toną w różnym czasie a jeśli twój będzie wypływał to zawsze możesz go czymś obciążyć. Wszystko zależy od tego jaki to korzeń i jak bardzo jest suchy. Średnio korzeń potrzebuje kilku tygodni aby w pełni zatonąć.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 10:38 am
autor: marcinzabki29
Ja stosuje inną metodę, płuczę pod prysznicem w gorącej wodzie i od razu wkładam do akwarium. Z początku po prostu przyciskam kamieniem, a po jakimś czasie go wyjmuje. Tylko kamień musi być - jak to się mówi - akwarystyczny.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 12:41 pm
autor: Karolus
marcinzabki29 pisze: ↑ndz kwie 01, 2018 10:38 amTylko kamień musi być - jak to się mówi - akwarystyczny.
Znaczy się znajbliższego składu kamieni, ważne tylko żeby nie zmieniał parametrów wody
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 12:49 pm
autor: A.G.A.
Ja gotuje 30-60(albo dluzej jesli znaleziony) minut a potem prosto, zanim ostygnie do baardzo zimnej wody i tak w ciagu 1 doby tona.te z zoologa nawet natychmiast..czasami.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 12:55 pm
autor: marcinzabki29
No tak, a co zrobić gdy korzeń nie mieści się do żadnego z posiadanych garów w domu....
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 1:08 pm
autor: Wojtekxxx9
Piekarnik. Choć też miałem takie co się nie miescily
Tak kiedyś widziałem takie coś. Można by zakupić i sobie pożyczać jak walizkę testów
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 1:51 pm
autor: marcinzabki29
I tak nie widzę powodu, aby tak utrudniać sobie życie.
Żadnego korzenia z tych które mam w akwariach nigdy nie gotowałem.
Gdy były bardziej podejrzane, to po prostu polewałem wrzątkiem, ale rzadko.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 1:55 pm
autor: Lech-u
I tak większość korzeni pokryje się glutem na początku. Czy gotowany czy nie to glut może się pojawić.
Ja nie gotuję korzeni. Kiedyś (jakieś 20nlat temu) gotowaniem korzeń przez tydzień w wannie.
I tak się pokrył glutem.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 2:06 pm
autor: Wojtekxxx9
Gotowanie chyba ma na celu bardziej dezynfekcję. Ale można i nadmanganianu użyć do tego. Ostatnio też tylko plukam i do baniaka.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 3:42 pm
autor: Lswit19900
Gotuje się żeby syfa jakiegoś nie przywlec, ale też szybciej tonie po ugotowaniu
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 5:03 pm
autor: A.G.A.
Tu nie chodzilo o gluty
tylko o szybkosc toniecia.glut na korzeniu to sama rozkosz dla oczu
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 5:06 pm
autor: A.G.A.
Poprostu goracy zagotowany korzen szybciej wciaga zimna wode , szybciej nasiaka. Moczenie zimnego korzenia
srednio kolo miesiaca.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 7:30 pm
autor: marcinzabki29
Pewnie i tak jest, że gotowany korzeń szybciej tonie, ale ja nauczyłem się już podstawowej cechy akwarystyki - Cierpliwości
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 7:59 pm
autor: Lech-u
W sumie to ciekawe, czy również gotowane kamienie szybciej toną niż te niegotowane?
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 8:02 pm
autor: marcinzabki29
Korzeń podczas gotowania mięknie, kamień raczej nadal pozostaje kamieniem, czyli nadal jest twardy.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 8:14 pm
autor: A.G.A.
Dla tych bardziej cierpliwych polecam moczenie kory az zatonie a dla tych mniej cierpliwych malawi.
Korzeń
: ndz kwie 01, 2018 8:18 pm
autor: Wojtekxxx9
Tu może zachodzić podobne zjawisko (z korzeniem nie kamieniem) jak z bimsem czy keramzytem. Wiadomo, że po wrzuceniu do wody cześć pływa przez kilka tygodni. Rozwiązaniem jest zagotowanie go i zalanie zimną wodą.
W bimsie, w porach jest uwięzione powietrze, pod wpływem gorąca pory się otwierają i powietrze wypada a pod wpływem zimnej znów są zamykane ale już bez powietrza. W korzeniu może być podobne zjawisko.