Oświetlenie do akwarium roślinnego
-
wojtek1811
- Początkujący
- Na imię mam: Wojtek
Witam stoję przed wyborem oświetlenia do mojego pierwszego akwarium typu high-tech, mam zbiornik 60x30x30 i chciałbym w nim hodować rośliny takie jak np. rotala h'ra i inne dosyć wymagające rośliny. Zastanawiam się czy światło jakie da sinkor vivatron będzie wystarczające ponieważ zbiornik jest dosyć płytki i nie wiem czy jest potrzeba zakupu mocniejszego oświetlenia. Będzie tam też podłoże controsoil i dozowanie co2. Nie będzie to moje pierwsze akwarium i po prostu chciałem spróbować innego stylu niż typowe zbiorniki low-tech i biotopowe aranżacje. Czy jest konieczność dopłaty do lepszego oświetlenia?
-
Batonik26
- Gaduła
- Na imię mam: Tadeusz
Cze, u mnie ten Vivatron wiele zmienił. Wcześniej miałem Sinkora WRB plus trzy belki i było tak sobie, a z Vivatronem wszystko ruszyło do przodu. To dobra lampa, mocna, z wieloma funkcjami (z aplikacją łączy się szybciej, niż Sinkor). Znacznie lepsza niż Sinkor, ale to wciąż druga liga (widać np. po lichych podpórkach z plastikowymi śrubkami). Z powodzeniem wystarczy Ci do uprawy zaawansowanych roślin, o ile potrafisz mentalnie przeskoczyć fakt, że to nie jest lampa za mnóstwo monet.
-
wojtek1811
- Początkujący
Dzięki za odpowiedź, teraz tylko kupić i się bawićBatonik26 pisze: ↑czw kwie 02, 2026 11:49 pm Cze, u mnie ten Vivatron wiele zmienił. Wcześniej miałem Sinkora WRB plus trzy belki i było tak sobie, a z Vivatronem wszystko ruszyło do przodu. To dobra lampa, mocna, z wieloma funkcjami (z aplikacją łączy się szybciej, niż Sinkor). Znacznie lepsza niż Sinkor, ale to wciąż druga liga (widać np. po lichych podpórkach z plastikowymi śrubkami). Z powodzeniem wystarczy Ci do uprawy zaawansowanych roślin, o ile potrafisz mentalnie przeskoczyć fakt, że to nie jest lampa za mnóstwo monet.
-
wojtek1811
- Początkujący
Właśnie patrzę i Zenon wypuścił odcinek o tych lampach, ale ja mam szczęście
-
BenyPws
- Gość
- Telefon: 883311847
- Na imię mam: Filip
Siema, sprawdź sobie jeszcze Sinkora Optima, sam szukałem ostatnio lampy do akwarium, która będzie miała zapas mocy w przyszłości do high-techa i kupiłem optime, troszkę droższy model ale lepsze materiały i masz opcje dodania osłon.
-
Jet187
- Noble
- Na imię mam: Bartosz
Różnica miedzy sinkorem a np. Foocalem jest taka, że Skylighty i inne premium mają szersze spektrum, przez co wszystko robi efekt "wow", lub nasze słowiańskie "o ku..a!", ale w zakresie pasma dla roślin wielkiej różnicy nie ma, jeżeli w ogole.
Druga różnica to soczewki, a w zasadzie ich brak w półce "sinkor", czyli połowa lumenów oświetla podłogę i wali w oczy jak na przesłuchaniu. Przy akwa 30cm wysokim może to być mniejszy problem, przy pokrywie żaden.
No i jakość wykonania - jednak premium to premium, moje skylighty służą za półkę na miskę przy przycinkach. Także ten, no, jest różnica.
Ostatnia rzecz - cena. Półka premium to 3x cena. Czy warto? Jak nie musisz nic poświęcać i cie stać - tak, jak byś miał przez to iść na kompromisy gdzie indziej - nie.
No i ważne, belki led, a szczególnie te mocniejsze i skupione to armaty fotonów przywołujące wszelkie demony glonów, jeżeli nawożenie, co2 i konsumpcja nie nadążają
Druga różnica to soczewki, a w zasadzie ich brak w półce "sinkor", czyli połowa lumenów oświetla podłogę i wali w oczy jak na przesłuchaniu. Przy akwa 30cm wysokim może to być mniejszy problem, przy pokrywie żaden.
No i jakość wykonania - jednak premium to premium, moje skylighty służą za półkę na miskę przy przycinkach. Także ten, no, jest różnica.
Ostatnia rzecz - cena. Półka premium to 3x cena. Czy warto? Jak nie musisz nic poświęcać i cie stać - tak, jak byś miał przez to iść na kompromisy gdzie indziej - nie.
No i ważne, belki led, a szczególnie te mocniejsze i skupione to armaty fotonów przywołujące wszelkie demony glonów, jeżeli nawożenie, co2 i konsumpcja nie nadążają