Zmiana piasku w Akwarium

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ

Autor
Jesem_Ania
Gość
Na imię mam: Ania

Zmiana piasku w Akwarium

Post autor: Jesem_Ania »

Obrazek
Obrazek
ObrazekHeja, właśnie zalałam akwarium i w tym samym momencie zorientowałam się że piasek w akwarium ma zbyt niską gradację (jest jak mąka) i piasek mi się zsuwa na dół kompozycji. Użyłam do tej kompozycji woreczków z żwirkiem aby zrobić górkę a na to położyłam skały, dałam piasek, zalałam wodą i BAM, worek ze żwirkiem nie umie zostać zakryty piachem. Powiedzcie mi, wymieniać go, czy go więcej dosypać? Boję się że ryby/krewetki ruszą delikatnie dno i po prostu co chwilę będę mieć mleko w wodzie. Co robić? Powiedzcie mi jeśli go wymienić, co zrobić ze starym piaskiem? Jak wgl go usunąć z akwarium? Może pytanie głupie, ale to moje pierwsze akwarium/krewetkarium.
https://i.imgur.com/9pUfdoE.jpeg
https://i.imgur.com/tnXBAbp.jpeg
https://i.imgur.com/3gXhjLk.jpeg
Akwa 35x35x35 43L
A z roślinek będzie tylko mech obrastający na skale lawowej.
Mam nadzieję że zdjęcia się poprawnie wyświetlają.
Awatar użytkownika

Rysiek
Moderator
Na imię mam: poprosturysiek

Zmiana piasku w Akwarium

Post autor: Rysiek »

Aniu ja bym dokupił żwirku i bym dosypał żeby nie było widać woreczków. Krewetki Ci nie przeniosą piasku, a rybki to kiryski będą ryć. Ja zrobiłem kiedyś biała plażę i kiryski do połowy się w nią wkopywały. Teraz mam całe czarne podłoże. Pytaj się bo nie ma głupich pytań. Kto pyta to robi mniej błędów. :papa:
"WARSZAWA" T.Love (A Grochów się budzi z przepicia)
"Na zawsze i na wieczność" Wilki (Był chyba maj, Park na Grochowie)

Autor
Jesem_Ania
Gość

Zmiana piasku w Akwarium

Hej Rysiek, masz na myśli żeby dokupić czarny żwirek i zastąpić go piaskiem? Czy mógłbyś doprecyzować?
Chciałam właśnie osiągnąć efekt takiej plażowej ścieżki pośród kamieni, ale jasny żwirek też by pasował. Myślisz że by się mniej osuwał na dół?

Pozdrawiam!

Autor
Jesem_Ania
Gość

Zmiana piasku w Akwarium

Rysiek
Hej Rysiek, masz na myśli żeby dokupić czarny żwirek i zastąpić go piaskiem? Czy mógłbyś doprecyzować?
Chciałam właśnie osiągnąć efekt takiej plażowej ścieżki pośród kamieni, ale jasny żwirek też by pasował. Myślisz że by się mniej osuwał na dół?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika

Rysiek
Moderator
Na imię mam: poprosturysiek

Zmiana piasku w Akwarium

Post autor: Rysiek »

Nie zastąpić tylko myślałem żeby dosypać na piasek. Przykryć woreczki.
"WARSZAWA" T.Love (A Grochów się budzi z przepicia)
"Na zawsze i na wieczność" Wilki (Był chyba maj, Park na Grochowie)

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Zmiana piasku w Akwarium

Post autor: Jet187 »

Ja tam bym się nie bawił.

Jak jest taka mączka, to się będzie zbrylać, jeszcze w filtr wlezie, a cokolwiek pogrzebie w dnie to będzie jeden muł.

Albo trochę roboty teraz, albo będzie Cię wnerwiać po nieskończoność, za każdym razem jak spojrzysz na akwarium. Teraz jeszcze praktycznie bez kosztu i problemów możesz to zrobić, a jak będzie jakieś życie to już znaaaacznie trudniej.

Jeżeli to byłby mój zbiornik, to bym wylał całą wodę, wyjął dekoracje, wywalił cały ten piach i wsypał taki o gradacji min. 0,5-1mm, najlepiej piasek do filtrów basenowych, bo jest dobrej gradacji, tani i ma certyfikaty - nawet go płukać zwykle nie trzeba.

Jedno popołudnie i problem z głowy na zawsze.

A tym piaskiem możesz chodnik posypać, wszędzie ślisko jak diabli, przynajmniej u mnie ;)

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Zmiana piasku w Akwarium

Post autor: DanielP »

Ja w swojej przygodzie akwarystycznej jeszcze nigdy nie spotkałem się z piaskiem, który byłby jak mąka i unosił się w wodzie choć nabywałem takie, które w praktyce powinny być pyłem. Jeżeli zdecydujesz się na jego usunięcie to spróbuj odessać go wężykiem z wodą. Może wiązać się to z koniecznością dolewania wody ale przynajmniej nie będzie potrzeby demontowania całej dekoracji. Jeżeli zaś zdecydujesz się na dosypanie piasku/ żwirku o większej gradacji to z czasem i tak ten z grubszą gradacją wymiesza się z tym drobnym i opadnie na dno.

Autor
Jesem_Ania
Gość

Zmiana piasku w Akwarium

Dosypalam tego piachu (w akwarium jest równe 3L piasku- nie za wiele). Bo co mi szkodzi dosypać i zobaczyć co się stanie ;) Piach zsuwał się tam gdzie był nadmiar, jednak po czasie stanął i jest okej. Jednak mimo braku obsady piach strasznie się brudzi! Coś na moje oko ala popiół? Szary pył osadza się na piasku, może to być choćby i osad z kamieni albo prosty kurz.
I jeśli teraz mnie to wkurza to co gdy wsadzę tam rybki. I tak jak piszecie, wymienię ten piach za jednym zamachem i wsadzę niską gradację żółtego żwirku.
Dzięki za waszą aktywność i pomoc!
Wysyłam fotki jak dziś akwarium wygląda. Jak odessam ten piach na żwirek to wyśle fotę :)

Obrazek

Mauree
Noble

Zmiana piasku w Akwarium

Post autor: Mauree »

Ponieważ masz bardzo ciemne skałki lawowe będą one pylić na ciemno na każdy jasny żwir czy piasek. Myślę, że najlepszym pomysłem byłby ciemny piasek, np jbl sansibar dark lub coś w tym stylu

Autor
Jesem_Ania
Gość

Zmiana piasku w Akwarium

Mauree pisze: czw mar 12, 2026 5:35 pm . Myślę, że najlepszym pomysłem byłby ciemny piasek,
Kurczę, no czarny żwir/piach byłby najpraktyczniejszy, ale wizualnie byłoby dla mnie za ciemno. Kompozycja straciłaby na uroku dla mnie. Raczej się zdecyduje na ciemno-beżowy żwir, aby przypominało to kamienistą plażo-ścieżkę ;P W każdym razie przemyślę co zrobić z tym piachem, dam znać na co się ostatecznie zdecydowałam i wyślę fotę ;p

Ale nie powiem, akwarium bardzo mi się podoba z tym piaskiem, ale czy w przyszłości będzie z tym kupa roboty, aby to cały czas ładnie wyglądało? Macie doświadczenie jak taki piach się zachowuje w czasie?

Mauree
Noble

Zmiana piasku w Akwarium

Post autor: Mauree »

Stopniowo piasek będzie się mieszał z okruszkami lawy i prawdopodobnie powstanie taki kolorowy piasek, jak Cie to nie denerwuje za bardzo, to oczywiście może zostać. Według mnie tak jak masz teraz wygląda bardzo ładnie
ODPOWIEDZ