Krewetka filtrująca w baniaku ogólnym

Krewetki, ślimaki i inne
ODPOWIEDZ

Autor
MagnumOpus
Gaduła
Na imię mam: Kamil

Post autor: MagnumOpus »

Cześć forumowicze :pada:
Wpadłem na genialny pomysł dołożenia do swojej ferajny krewetki filtrującej. Pierwotnie celowałem w krewetkę gabońską, ale z braku laku, w promieniu mniej więcej 60 km nigdzie takiej nie znalazłem, za to od groma w lokalnych sklepach zwyczajnych krewetek filtrujących. Ale do tematu.
Mam awkarium 200l, a w nim:
5 szt. młodych, ok. półrocznych akar z maroni (głównie chodzić będzie w tym wątku o nie);
5 szt. molinezji (co do których też mam pytanie, ale o tym dalej);
4 szt. neon czerwony;
4 szt. razbor klinowych;
5 szt. kirys piżowy;
1 szt. loricaria coś jakby rineloricaria parva?
3 szt. loricaria red
2 szt. otosków.

Jak będzie z tą obsadą? W internecie widze sprzeczne informacje, jedni ludzie twierdzą że akary to najspokojniejsze pielęgnice ze wszystkich, drudzy piszą w jakichś odmętach internetu sprzed lat, że krewetki filtrujące padały ich ofiarą. Sprzedawca ze sklepu, który jest totalnym freakiem akwarystycznym (pozdrawiam sklep Amazonka-Zoo w Skarżyku najlepszy sklep) stwierdził, że akary wpierniczą krewetki filtrujące gdy podrosną.

Narazie kupiłem jedną i jestem oczarowany tym stworzeniem, chciałbym mieć ich chociaż ze 4, tylko cóż mi po nich, jeżeli faktycznie akary gdy podrosną wyskubią mi je wszystkie.

PS w sprawie molinezji: Aktualnie w akwarium mam
PH 7,2
GH 10
KH 7
Chciałem zmniejszyć PH do jakiegoś 6,8 i KH do ok. 4
Dozuję co2. Takie parametry będą zabójcze dla molinezji?

KarolX22
Zapaleniec

Post autor: KarolX22 »

MagnumOpus
Akary z maronii raczej są spokojnymi rybami, w porównaniu do innych gatunków akar są łagodne. Więc raczej nie powinno być problemu pod tym kątem. Dla molinezji może tak niskie pH nie będzie zabójcze, ale na pewno dalekie od zalecanego, więc lepiej z nich zrezygnować. Też pytanie czy takie pH dla samych krewetek będzie odpowiednie.

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Post autor: DanielP »

Uważam, że maronki faktycznie są jednym ze spokojniejszych gatunków pielęgnic ale i tak nimi są. Jeżeli nie zjedzą krewetek to i tak z całą pewnością będą je niepokoić swoją wielkością i obecnością. Moim zdaniem to połączenie się nie uda. Co do molinezji to zgadzam się z moim przedmówcą.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

MagnumOpus pisze: śr lut 25, 2026 9:16 pm W internecie widze sprzeczne informacje, jedni ludzie twierdzą że akary to najspokojniejsze pielęgnice ze wszystkich, drudzy piszą w jakichś odmętach internetu sprzed lat, że krewetki filtrujące padały ich ofiarą.
Akara z Maroni to jeden ze spokojniejszych gatunków pielęgnic - choć zdarzały mi się wyjątki od tej reguły i niektóre osobniki były wyjątkowo agresywne. Mogą być drażliwe w czasie tarła, co niekoniecznie spodoba się innym mieszkańcom zbiornika - zdarza się, że ktoś dostanie po ogonie ;) Moim zdaniem to akwarium jest ciut za małe na taką grupę. Na Twoim miejscu poczekałbym aż dobierze się para, a resztę oddał. Jeżeli chodzi o trzymanie ryb razem z krewetkami to moje zdanie jest niezmienne - to kiepski pomysł. Mniejsze staną się pokarmem - większe będą gnębione przez ryby. Lepiej zaoszczędzić im stresu :)
MagnumOpus pisze: śr lut 25, 2026 9:16 pm Chciałem zmniejszyć PH do jakiegoś 6,8 i KH do ok. 4
Dozuję co2. Takie parametry będą zabójcze dla molinezji?
W wodzie poniżej 7,0 pH molinezje nie będą czuły się dobrze. W zbyt miękkiej i kwaśnej wodzie z czasem zaczną chorować. Odradzam takie eksperymenty.

Autor
MagnumOpus
Gaduła

Kurcze, naczytałem sie, ze ta akara to rybka stadna i kupiłem z rozpędu 5 sztuk. Nie ma szans żeby taka obsada po dokupienia neonów i razbor żyła w zgodzie? Przyznam ze molinezje na początku byly 2 i miały być doraźnym sposobem na glon i zostały z żalu o nie, szkoda było mi ich wydawać, ale rozmnozyky się do zawrotnej liczby 5. Odkad mam molinezje widzę ze kolejne generacje molinezji przystopowały. Swoją drogą akary genialnie kontrolują populację ślimaków takich jak rozdętki czy świderki w moim przypadku.

Edit: skoro filtrująca moze pasc w przyszłości ofiarą, nie ma jakiegos skorupiakia do baniaka ogólnego? Jakiegoś rączka czy cos? Uwielbiam takie stworzonka
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

MagnumOpus pisze: czw lut 26, 2026 9:49 am Kurcze, naczytałem sie, ze ta akara to rybka stadna i kupiłem z rozpędu 5 sztuk.
To prawda, że lepiej trzymać te ryby w niewielkich stadkach (są wtedy mniej płochliwe). Musisz jednak pamiętać o tym, że akary przebywają większość czasu w środkowej i przydennej strefie akwarium, gdzie szukają pożywienia i miejsc do złożenia ikry - w ich przypadku ważna jest długość zbiornika oraz powierzchnia dna. Moim zdaniem minimalna długość akwarium dla małego stadka to 120 cm. Dodatkowo dorastają do 11-12 cm, więc nie należą do najmniejszych ryb, co dodatkowo przekłada się na przestrzeń życiową dla tego gatunku. Jak wspomniałem wyżej przejawiają agresję w czasie tarła, co w połączeniu z za małą ilością miejsca może powodować konflikty miedzy rybami. W krótszych zbiornikach lepiej trzymać parkę.
MagnumOpus pisze: czw lut 26, 2026 9:49 am Edit: skoro filtrująca moze pasc w przyszłości ofiarą, nie ma jakiegos skorupiakia do baniaka ogólnego? Jakiegoś rączka czy cos? Uwielbiam takie stworzonka
Podobnie jak w przypadku krewetek - to nie jest dobry pomysł. Uważam, że skorupiaki najlepiej trzymać w osobnych zbiornikach. Oszczędzi to stresu im oraz akwaryście ;)

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Tak jak Catfish_Billy pisze, skorupiaki z rybami mają pewne wady.
U siebie w zbiorniku mam:
30 Danio Galaxy
20 Rasbora Espei
12 Gupików
8 Mieczyków
5 Sumów Szklistych
4 Kirysy
I do tego krewetki:
15 Amano
20 Red Cherry
5 Filtrujących

Moje obserwacje:
1. Amano
Mają się świetnie, samice ciągle z jajami (niestety w słodkiej wodzie nic się nie wykluje), rosną już pod 5cm niektóre, jest OK
2 Red Cherry
Też żyją, ale się nie rozmnażają. Albo jakimś cudem mam jedną płeć albo coś im nie pasuje. Nawet bym się nie zdziwił, jakby młode stawały się uzupełnieniem diety ryb, ale jak bum cyk cyk nigdy nie widziałem samicy z jajami. Akurat w moim akwarium jest ekstremalna ilość roślinności, to może się chowają, nie wiem - w każdym razie populacja nie rośnie, wręcz maleje, bo tak co miesiąc jakaś padnie z nieznanych powodów.
3. Filtrujące
No te to mają wszystko w nosie. Fakt - jedynie Mieczyki w moim akwarium są większe od nich, ale one po prostu łażą gdzie chcą jak takie Homary.

W ciągu dnia, prawie ich nie widać. Amano jeszcze się pokazują, czasem Red Cherry kilka widać, ale już filtrujących to nie ma. Kabany jak kciuk, a tak się chowają, że jak koledzy odwiedzają moje dzieci to mają zadanie - zobaczysz krewetkę filtrującą dostajesz 10zł. Jak na razie wypłaciłem 20zł ;)

Sytuacja zmienia się wieczorem i nocą. Ryby się uspokajają, Mieczyki się chowają, Razbory w ławiczce gdzieś siedzą, nawet Kirysy grupką odpoczywają zamiast napierdzielać po całym dnie, tylko Gupiki są... dalej Gupikami, a akwarium przejmują krewety.

Na dnie zaczyna być widać znacznie więcej Amano, na roślinności latają Red Cherry i jest szansa zobaczyć 2-3 Filtrujące, dumnie siedzące w przepływie na najwyższym kamieniu lub trzymające się wylotu z filtra i łapiące w te swoje parasolki co tam się da.

Mi się taka różnorodność podoba, no ale u mnie nie ma nic co by dorosłą krewetkę wchrzaniło. Jedna uwaga - jak masz kryjówki w akwarium z rybami, to będziesz widział max 10% zakupionych skorupiaków. U mnie Amano były pierwsze, przed rybami, później Red Cherry, a dopiero później ryby. To zanim były ryby krewetki były wszędzie. Jak wpuściłem ryby (małe Rasbory Espei - no mniejsze od krewetek) to natychmiast im się instynkt włączył i po prostu zniknęły.

Na koniec - raczki odradzam, zdemolują akwarium, a jak podrosną to zaczną wchrzaniać ryby.
Kraby w większość wymagają miejsca do wyjścia z wody. Są kraby np. Tajskie, takie małe, 100% podwodne, ale to są tacy mistrzowie kamuflażu, że 20 wpuścisz i nie zobaczysz ani jednego. Nigdy.

Autor
MagnumOpus
Gaduła

Dziękuję Wam za cenne informacje :pada:
Ze skorupiaków w takim razie zrezygnuje, zostanie ta jedna filtrująca dopóki nie dokona żywota i juz. Co do akar, są jeszcze niewielkie, mają może ze 3 centymetry. Są u mnie jakieś 4 miesiące? Co zrobić z resztą gdy już dobierze się para? Reszta będzie zagrożona? Sklepy przyjmują takie ryby? Jestem z Kielc i jest tu chyba raptem jeden naprawdę profesjonalny sklep, reszta to sieciowe molochy, az zal byłoby mi tych ryb oddawać do takiej trupiarni ;(

Agagin
Noble
Na imię mam: Aga

Post autor: Agagin »

MagnumOpus
Omójboże w końcu ktoś z mojej wiochy:)
Mogę zapytać tatę czy nie zna jakiegoś podziemia akwarystycznego w Kielcach, może się ktoś znajdzie chętny.

Autor
MagnumOpus
Gaduła

Agagin pisze: czw lut 26, 2026 6:12 pm Mogę zapytać tatę czy nie zna jakiegoś podziemia akwarystycznego w Kielcach, może się ktoś znajdzie chętny.
Będę super wdzięczny :hug:
ODPOWIEDZ