Filtr FZN pro 400

ODPOWIEDZ

Autor
Maksymggg
Gość
Na imię mam: Maksym

Filtr FZN pro 400

Post autor: Maksymggg »

Pozdrawiam wszystkich! :papa:
Zakładam swoje pierwsze słonowodne nanoakwarium (54 litry) i zastanawiam sie nad wyposażeniem. Czy mogę wykorzystać jedynie filtr FZN pro 400 od aquael bez SUMP-u i odpieniacza?
Z góry dziękuję!

P.S. LInk: https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slod ... -kaskadowy
Awatar użytkownika

Batonik26
Gaduła
Na imię mam: Tadeusz

Filtr FZN pro 400

Post autor: Batonik26 »

Miałem FZN Mini w akwarium 26l i tak niemiłosiernie się tłukł, wibrował, że zrezygnowałem. Nie szło go dobrze ustawić. W necie mówią o nim raz, że cichy, drugi raz, że głośny. Ja odradzam FZN. Spróbuj tanią kaskadę od Sunsun. Używam kubełka z prefiltrem, dwóch małych i jednego zawieszanego od Sunsusn i chwalę je za cichą pracę i przemyślaną konstrukcję.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Filtr FZN pro 400

Post autor: Catfish_Billy »

Pomimo faktu, że ostatnimi czasy nie jest mi po drodze z Aquaelem to akurat tę kaskadę mogę śmiało polecić - w przypadku mojego 40-litrowego zbiornika sprawdziła się doskonale. Dobry przepływ i cicha praca (akwarium było ustawione w sypialni, a pracy filtra praktycznie nie było słychać - cykanie zegara znajdującego się w drugim pokoju było głośniejsze od niego :P).
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2026 8:34 pm przez Catfish_Billy, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor
Maksymggg
Gość
Na imię mam: Maksym

Filtr FZN pro 400

Post autor: Maksymggg »

Dziękuje, ale pytam o filtracii :biggrin: . Czy mieliście związane z nią jakieś problemy? :?:
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Filtr FZN pro 400

Post autor: Catfish_Billy »

Nie jestem specem od morszczaków, ale mam kilku znajomych, którzy zakładali takie akwaria i bez odpieniacza białek raczej się nie obędzie (musiałbym podpytać bardziej wprawionych kolegów czy taki zbiornik ma szansę na działanie bez odpieniacza;) ). Swoją drogą to rzucasz się na bardzo głęboką wodę - akwaria morskie to zupełnie inna bajka niż akwaria słodkowodne, także życzę wytrwałości i powodzenia ;)

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Filtr FZN pro 400

Post autor: DanielP »

Ja przygodę z akwariami morskim zaczynałem właśnie od 54l a obecnie mam 200l. Nie uważam się za speca w tym dziale akwarystyki więc nie traktuj moich podpowiedzi jako pewniaki. Też kiedyś gdzieś wyczytałem, że można próbować sił z samą kaskadą. Moim zdaniem jest to zły pomysł. Ja poszedłbym w opieniecz i falownik a odpuścił filtr.
ODPOWIEDZ