samiec atakuje samicę podczas tarła
-
czarny.skalar
- Zapaleniec
- Na imię mam: Mateusz
witam, cyklicznie co 2-3 tygodnie podczas ikry samiec tłucze samice, jest koloru czarnego a widać na niej białe ślady i trochę poszarpne płetwy, na 2 dni przed ikrą zaczyna ją atakować, podczas ikry a po ikrze już wszystko się stabilizuje i samica regeneruje się w ciągu 3-4 dni. co robić, gasić im światło na czas ikry czy jak? z góry dziękuję za każdą odpowiedź 
moje akwarium to 200l ze skalarami i 30 kostkę z gupikami
-
Catfish_Billy
- Noble
Skalary to bardzo nieprzewidywalne ryby. Zdarza się, że nawet w zgranej parze może dochodzić do ataków samca na samicę lub na odwrót. Mój samiec dostał kiedyś takiego szału, że zatłukł swoją partnerkę na śmierć (była to samica, z którą trzymał się przez kilka miesięcy)
Dlaczego tak się stało? Cholera wie - można tylko przypuszczać. Tutaj żadne triki nie pomogą. Jeżeli samiec będzie chciał atakować samicę to i tak będzie to robił - nic na to nie poradzisz. Możesz, co najwyżej odseparować samicę jeżeli ataki się zaostrzą. Moim zdaniem najlepszą metodą trzymania skalarów jest harem - jeden samiec plus kilka samic. Przebywanie w większej grupie zmniejsza agresję ryb.
Ostatnio zmieniony pn sty 19, 2026 10:37 pm przez Catfish_Billy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Catfish_Billy
- Noble
Być może to forma ''końskich zalotów'' samca, który nachalnie próbuje zmusić samicę do odbycia tarła. Przez podwyższony testosteron może być przy tym niezbyt delikatny.
-
czarny.skalar
- Zapaleniec
dzięki za tak obszerną odpowiedź, wydaje mi się że na harem zbyt nie mam miejsca ponieważ to jest 200l. a ta moja para jest już dobraną parą od chyba ponad półtora roku, rok temu wziąłem je od kogoś z akwarium gdzie już spędziły chyba 8 miesięcy. kiedyś nie był agresywny a teraz od chyba 3 miesięcy już zbyt delikatny nie jestCatfish_Billy pisze: ↑pn sty 19, 2026 7:54 pm Skalary to bardzo nieprzewidywalne ryby. Zdarza się, że nawet w zgranej parze może dochodzić do ataków samca na samicę lub na odwrót. Mój samiec dostał kiedyś takiego szału, że zatłukł swoją partnerkę na śmierć (była to samica, z którą trzymał się przez kilka miesięcy) Dlaczego tak się stało? Cholera wie - można tylko przypuszczać.
-
Catfish_Billy
- Noble
To rzeczywiście zbyt małe akwarium na harem. Pozostaje Ci obserwować samca i w razie potrzeby ratować samicę z rąk (właściwie płetw) damskiego boksera.czarny.skalar pisze: ↑wt sty 20, 2026 8:39 am wydaje mi się że na harem zbyt nie mam miejsca ponieważ to jest 200l
-
czarny.skalar
- Zapaleniec
dzięki za odpowiedź :ОК: мyślisz że te ataki osłabną z czasem i muszę je tylko przeczekać?
-
KarolX22
- Zapaleniec
czarny.skalar
Nie wiadomo czy ataki samca na samicę osłabną czy się pogorszy. Najważniejsze jest, żebyś obserwował i w razie potrzeby odseparował je od siebie.
Nie wiadomo czy ataki samca na samicę osłabną czy się pogorszy. Najważniejsze jest, żebyś obserwował i w razie potrzeby odseparował je od siebie.
-
Mauree
- Noble
Jeśli te ataki i nieudane tarło dzieją się co dwa trzy tygodnie, to za często, spróbowałabym je rozdzielić na jakiś czas, np na miesiąc, żeby samiczka odpoczęła. Tylko nie wiem czy masz możliwość?
-
Catfish_Billy
- Noble
Zachowania ryb nie jesteś w stanie przewidzieć. Możesz jedynie obserwować i w razie konieczności - zareagować.czarny.skalar pisze: ↑pn sty 19, 2026 7:27 pm мyślisz że te ataki osłabną z czasem i muszę je tylko przeczekać?
-
czarny.skalar
- Zapaleniec
narazie chyba poczekam bo na skraj życia jej nie sprowadza, a wręcz przy tym tarle jest nawet spokojniej ale w razie czego to mam możliwość, ale chyba lepiej samicę zostawić w głównym a samca odsadzić, dzięki za odpowiedź
-
czarny.skalar
- Zapaleniec
Catfish_Billy pisze: ↑śr sty 21, 2026 8:08 am Zachowania ryb nie jesteś w stanie przewidzieć. Możesz jedynie obserwować i w razie konieczności - zareagować.
-
Agagin
- Noble
- Na imię mam: Aga
Nie znam się na tarle skalarów,ale czy to działa jak u bojków,czyli np w jednym akwarium,ale przedzielonym szybą/siatką, żeby się widziały i przyzwyczajały do siebie?takie teorie słyszałam.
Na logikę czarny.skalar
Masz rację, dziewczynę zostawić u siebie w domu,a chłopaka za karę eksmitować:)
Na logikę czarny.skalar
Masz rację, dziewczynę zostawić u siebie w domu,a chłopaka za karę eksmitować:)
-
Catfish_Billy
- Noble
Agagin
Niestety, skalary to nie bojowniki. To ryby o bardzo skomplikowanej „konstrukcji psychicznej”
Potrafią żyć w zgodzie, aby po chwili tłuc się ze sobą bez opamiętania. Teoretycznie skalary są monogamiczne (łączą się w pary na całe życie), ale w praktyce różnie z tym bywa. Widziałem już przypadki, gdzie samiec lub samica robiły „podmiankę partnerów”, aby za jakiś czas do siebie wrócić i udawać, że nic się nie stało, samce odbywające tarło z więcej niż jedną samicą czy zgrane pary walczące ze sobą na śmierć i życie. Natura skalarów jest o wiele bardziej złożona niż się nam wydaje 
Niestety, skalary to nie bojowniki. To ryby o bardzo skomplikowanej „konstrukcji psychicznej”