samiec atakuje samicę podczas tarła

Nasze doświadczenia z rozmnażaniem podopiecznych, czyli jak zostać ojcem/matką :) Masz pytania na temat rozmnażania swoich ryb? Sprawdź tu!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
czarny.skalar
Zapaleniec
Na imię mam: Mateusz

Post autor: czarny.skalar »

witam, cyklicznie co 2-3 tygodnie podczas ikry samiec tłucze samice, jest koloru czarnego a widać na niej białe ślady i trochę poszarpne płetwy, na 2 dni przed ikrą zaczyna ją atakować, podczas ikry a po ikrze już wszystko się stabilizuje i samica regeneruje się w ciągu 3-4 dni. co robić, gasić im światło na czas ikry czy jak? z góry dziękuję za każdą odpowiedź :OK:
moje akwarium to 200l ze skalarami i 30 kostkę z gupikami
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Skalary to bardzo nieprzewidywalne ryby. Zdarza się, że nawet w zgranej parze może dochodzić do ataków samca na samicę lub na odwrót. Mój samiec dostał kiedyś takiego szału, że zatłukł swoją partnerkę na śmierć (była to samica, z którą trzymał się przez kilka miesięcy) :? Dlaczego tak się stało? Cholera wie - można tylko przypuszczać. Tutaj żadne triki nie pomogą. Jeżeli samiec będzie chciał atakować samicę to i tak będzie to robił - nic na to nie poradzisz. Możesz, co najwyżej odseparować samicę jeżeli ataki się zaostrzą. Moim zdaniem najlepszą metodą trzymania skalarów jest harem - jeden samiec plus kilka samic. Przebywanie w większej grupie zmniejsza agresję ryb.
Ostatnio zmieniony pn sty 19, 2026 10:37 pm przez Catfish_Billy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Być może to forma ''końskich zalotów'' samca, który nachalnie próbuje zmusić samicę do odbycia tarła. Przez podwyższony testosteron może być przy tym niezbyt delikatny.
Awatar użytkownika

Autor
czarny.skalar
Zapaleniec

Catfish_Billy pisze: pn sty 19, 2026 7:54 pm Skalary to bardzo nieprzewidywalne ryby. Zdarza się, że nawet w zgranej parze może dochodzić do ataków samca na samicę lub na odwrót. Mój samiec dostał kiedyś takiego szału, że zatłukł swoją partnerkę na śmierć (była to samica, z którą trzymał się przez kilka miesięcy) Dlaczego tak się stało? Cholera wie - można tylko przypuszczać.
dzięki za tak obszerną odpowiedź, wydaje mi się że na harem zbyt nie mam miejsca ponieważ to jest 200l. a ta moja para jest już dobraną parą od chyba ponad półtora roku, rok temu wziąłem je od kogoś z akwarium gdzie już spędziły chyba 8 miesięcy. kiedyś nie był agresywny a teraz od chyba 3 miesięcy już zbyt delikatny nie jest
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

czarny.skalar pisze: wt sty 20, 2026 8:39 am wydaje mi się że na harem zbyt nie mam miejsca ponieważ to jest 200l
To rzeczywiście zbyt małe akwarium na harem. Pozostaje Ci obserwować samca i w razie potrzeby ratować samicę z rąk (właściwie płetw) damskiego boksera.
Awatar użytkownika

Autor
czarny.skalar
Zapaleniec

dzięki za odpowiedź :ОК: мyślisz że te ataki osłabną z czasem i muszę je tylko przeczekać?

KarolX22
Zapaleniec

Post autor: KarolX22 »

czarny.skalar
Nie wiadomo czy ataki samca na samicę osłabną czy się pogorszy. Najważniejsze jest, żebyś obserwował i w razie potrzeby odseparował je od siebie.

Mauree
Noble

Post autor: Mauree »

Jeśli te ataki i nieudane tarło dzieją się co dwa trzy tygodnie, to za często, spróbowałabym je rozdzielić na jakiś czas, np na miesiąc, żeby samiczka odpoczęła. Tylko nie wiem czy masz możliwość?
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

czarny.skalar pisze: pn sty 19, 2026 7:27 pm мyślisz że te ataki osłabną z czasem i muszę je tylko przeczekać?
Zachowania ryb nie jesteś w stanie przewidzieć. Możesz jedynie obserwować i w razie konieczności - zareagować.
Awatar użytkownika

Autor
czarny.skalar
Zapaleniec

Mauree pisze: wt sty 20, 2026 7:27 pm Jeśli te ataki i nieudane tarło dzieją się co dwa trzy tygodnie, to za często, spróbowałabym je rozdzielić na jakiś czas, np na miesiąc, żeby samiczka odpoczęła. Tylko nie wiem czy masz możliwość?
narazie chyba poczekam bo na skraj życia jej nie sprowadza, a wręcz przy tym tarle jest nawet spokojniej ale w razie czego to mam możliwość, ale chyba lepiej samicę zostawić w głównym a samca odsadzić, dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika

Autor
czarny.skalar
Zapaleniec

Catfish_Billy pisze: śr sty 21, 2026 8:08 am Zachowania ryb nie jesteś w stanie przewidzieć. Możesz jedynie obserwować i w razie konieczności - zareagować.
:OK: dzięki za odpowiedź

Agagin
Noble
Na imię mam: Aga

Post autor: Agagin »

Nie znam się na tarle skalarów,ale czy to działa jak u bojków,czyli np w jednym akwarium,ale przedzielonym szybą/siatką, żeby się widziały i przyzwyczajały do siebie?takie teorie słyszałam.
Na logikę czarny.skalar
Masz rację, dziewczynę zostawić u siebie w domu,a chłopaka za karę eksmitować:)
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Agagin
Niestety, skalary to nie bojowniki. To ryby o bardzo skomplikowanej „konstrukcji psychicznej” :P Potrafią żyć w zgodzie, aby po chwili tłuc się ze sobą bez opamiętania. Teoretycznie skalary są monogamiczne (łączą się w pary na całe życie), ale w praktyce różnie z tym bywa. Widziałem już przypadki, gdzie samiec lub samica robiły „podmiankę partnerów”, aby za jakiś czas do siebie wrócić i udawać, że nic się nie stało, samce odbywające tarło z więcej niż jedną samicą czy zgrane pary walczące ze sobą na śmierć i życie. Natura skalarów jest o wiele bardziej złożona niż się nam wydaje :wink:
ODPOWIEDZ