Co to za zielsko?

Baza roślin hodowanych przez nas.
ODPOWIEDZ

Autor
Dejw
Zapaleniec
Telefon: Samsung
Na imię mam: Mam

Co to za zielsko?

Post autor: Dejw »

Przy okazji zakupów postanowiłem nabyć jakieś rośliny do kostki.
Wybierała kobieta, ja zagadałem się ze sprzedawcą i koniec końców nie wiem, co wziąłem. Zdaję się zatem na Was.

Obrazek

Wydaje mi się, że ta soczyście zielona, włochata, to Mayaca.
Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Na imię mam: Marcin

Co to za zielsko?

Post autor: marcinzabki29 »

Ta przed "włochatą" to Rotala Indica - jeśli się nie mylę :)
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika

sum
Arcymistrz
Telefon: 510847789
Na imię mam: Krzysztof

Co to za zielsko?

Post autor: sum »

Dejw pisze: Wydaje mi się, że ta soczyście zielona, włochata, to Mayaca
A mnie się wydaje, że to pogostemon erectus :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

vader2
Bywalec
Co to za zielsko?

Post autor: vader2 »

Tez tak myślę. Ale trzeba ją przesadzić dalej od szyby bo traci cały efekt. Nie lubi ścisku. Wtedy rośnie do góry i ma wąskie bardzo ramionka.Jak by zaciśnięte. Szybko rośnie i jak ją regularnie przycinać to można zrobić bardzo fajną ekspozycje. :papa:
vaderjedi

wysokadziwnosc
Początkujący

Co to za zielsko?

Post autor: wysokadziwnosc »

Roślina Mayaca fluviatilis, o której wspomniałeś, to roślina akwariowa pochodząca z tropikalnych i subtropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Charakteryzuje się cienkimi, lancetowatymi liśćmi o jasnozielonym, często soczyście zielonym kolorze, a jej łodygi są długie, cienkie i całkowicie pokryte liśćmi. Mayaca ma słabo rozwinięty system korzeniowy i rośnie szybko, osiągając około 30-40 cm wysokości, dlatego świetnie nadaje się jako roślina tła w akwarium. Jest to roślina wymagająca dużo światła i składników odżywczych, szczególnie żelaza, którego niedobór objawia się żółknięciem lub blednięciem liści.

Ta roślina dobrze rośnie w temperaturze około 22-28°C, preferuje lekko kwaśne lub neutralne pH (5,5-7,5) i umiarkowaną twardość wody. Często stosuje się uzupełnianie dwutlenku węgla (CO2), co znacznie poprawia jej kondycję i tempo wzrostu. Mayaca fluviatilis uprawiana jest również w formie in-vitro, czyli sadzonek przygotowanych w specjalnym żelu odżywczym zapewniającym ich dobrą kondycję i wytrzymałość na transport.

Jeśli masz tę roślinę w kostce, jest to zapewne zdrowa, zielona i dość miękka w dotyku roślina o igiełkowatych liściach, która ładnie się rozrasta, wymagająca regularnego przycinania, aby nie stała się zbyt gęsta. Doskonale sprawdzi się jako roślina ozdobna w akwariach wodnych lub w terrariach o warunkach zbliżonych do naturalnych tropików.

Jeśli chcesz, mogę pomóc ci rozpoznać inne rośliny, które masz lub podpowiedzieć, jak najlepiej o nie dbać.

łupież
ODPOWIEDZ