Pokarmy suche vs mrożonki/ żywe
-
DanielP
- Moderator
- Na imię mam: Daniel
Od pewnego czasu zastanawiam się czy nie przerzucić się tylko na pokarmy suche oczywiście jak najbardziej zróżnicowane i wysokiej jakości. Jakie waszym zdaniem niosłoby to konsekwencje dla zdrowia ryb?
-
Mauree
- Noble
Moim rybom bardzo smakują takie trwałe i bezpieczne substytuty żywego pokarmu jak tetra fresh delica, czy nawet softline america , mam wrażenie że im służy, choć są to molinezje, ryby roślinożerne i te substytuty "robaków' to tylko uzupełnienie diety .
-
Ziemiojad
- Guru
U mnie żywy pokarm a potem mrożony stymuluje rozmnażanie ryb.
Gadać to ja potrafię: 3000 postów.
-
Ziemiojad
- Guru
-
Ziemiojad
- Guru
-
Ziemiojad
- Guru
Czy zdrowe to nikt do końca naprawdę nie wie.
Ale masz rację zyworodki wcinają wszystko.
-
DanielP
- Moderator
@Ziemiojad pisząc konsekwencje miałem na myśli wzrost ryb od młodości aż po dorosłość, ilość i jakość składanej ikry przez tarlaki oraz odchów narybku (tu nie wyobrażam sobie nie karmić narybku żywą artemią). Od lat w moich zbiornikach królują głównie, ale nie tylko pielęgnice południowoamerykańskie (głównie ziemiojady), pielegniczki oraz ryby im towarzyszące takie jak kąsacze, kiryski i l-ki. Karmię je głównie różnymi pokarmami suchymi naturefood, tera, hikari, tropical oraz produktami zakupionymi od lokalnych hodowców. Miałem też w swoich zbiornikach dzikie ryby, które przyjmowały początkowo tylko żywe pokarmy ale później udało mu się przestawiać je także na pokarmy suche. Wyjątkiem są okończyki Elassoma Gilberti.
-
Ziemiojad
- Guru
Ale ta zamiana to powód ekonomiczny? Lub strach przed podawaniem żywego lub mrożonego pokarmu? Wygoda?
Są ryby które zdechną a nie zjedzą suchego. Niestety.
Są ryby które zdechną a nie zjedzą suchego. Niestety.
-
DanielP
- Moderator
Póki co jeszcze nie jest to zamiana a tylko zastanawianie się
Ekonomi w tym raczej też nie ma, ponieważ kto zna ceny chociażby pokarmów Naturefood to wie ile one obecnie kosztują. Czy boje sie chorób które mogłyby być wywołane przez wątpliwej jakosci mrożonki czy żywca też raczej nie. Nigdy nie chorowaly mi ryby z tego powodu ale kto wie co bedzie w przyszlosci wiec lepiej dmuchać na zimne jak to sie mówi. Główny powód mojego pytania to czysta ciekawość.
-
mariom222
- Moderator
- Na imię mam: Mariusz
takie moje spostrzeżenie, słabo znam się na rybach bo celuję głównie w rośliny, jednak coś tam zawsze pływa bo znajomi czasem porzucają nadmiar mniej chcianych albo zbyt rozmnożonych rybek, kiedyś sporo wrzucałem żywej karmy, rybki miały niezłą frajdę z tego powodu, jednak od 2-3 lat sypię tylko suchą bo nie wyrabiałem z innymi obowiązkami i tak naprawdę nie widzę żadnych zmian (czyt, ilość chorób, zgonów itp), kupuję ekonomicznie tetra pro energy w 10l wiadrach i taka karma wystarcza na dłuższy czas,rybom się nie nudzi, reagują wręcz entuzjastycznie na te kolorowe płatki, ciekawostka bo nawet helenki się wygrzebują z podłoża i to jedzą (z braku ślimaków , bo co gdzieś załatwię torebkę zatoczków to w kilka dni wyjedzone
), gdyby ktoś chciał spróbować z taką właśnie karmą na próbę to polecam wpaść jak będzie przejazdem w okolicy, odsypię garść czy dwie na spróbowanie
-
Mauree
- Noble
Wydaje mi się, że polując na żywy pokarm , ryby uczą się polować. Moje nie jadły nigdy żywego pokarmu i malutkie, takie kilkumilimetrowe pływają razem w ławicy, nikt ich nie je. Nie wiem czy to ma związek
-
Ziemiojad
- Guru
Mauree masz rację. Naturalne instynkty się przypominają rybom. Trochę wysiłku jest jednak rybom potrzebne. My akwarysci przekarmiamy ryby, w naturze ryba nie ma jedzonka podawanego pod nos. O stałej porze. Może jeszcze dokładka?
-
DanielP
- Moderator
Alternatywą dla pokarmów suchych i klasycznych mrożonek mogą być własnej roboty shrimp mixy. Dzięki własnej produkcji możemy regulować ilość składu mięsnego czy roślinnego dostosowanego do predyspozycji żywieniowych naszych ryb.
-
Krolic
- Moderator
- Na imię mam: Kamil
DanielP
Znając Ciebie to zaczales juz cos kombinowac z tym
masz jakies przepisy do polecenia?
Znając Ciebie to zaczales juz cos kombinowac z tym
-
DanielP
- Moderator
Mam i pisałem już o tym w wątku ,,Shrimp- mix".