wiosna :)

W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika

A.G.A.
Moderator
Posty: 3166
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

wiosna :)

#31

Post autor: A.G.A. »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Ten płyn wedzarniczy nazywa się :mrgreen: dym.
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21852
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#32

Post autor: Lech-u »

Dym w płynie.
CO2 w płynie.

Koniec świata.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

mariom222
Moderator
Posty: 1208
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Lokalizacja: Warszawa Włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

wiosna :)

#33

Post autor: mariom222 »

Komarowa pisze: wt mar 26, 2019 7:51 pm Ten płyn wedzarniczy nazywa się :mrgreen: dym.
nie jestem taki pewien czy to dym, widziałaś kiedyś ,,skrzydełko czy nóżka,, ?

https://www.cda.pl/video/275569249

:shock:
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#34

Post autor: pkalan »

Płyn wedzarniczy? ? Coś pominąłem?
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

A.G.A.
Moderator
Posty: 3166
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

wiosna :)

#35

Post autor: A.G.A. »

mariom222, jasne :) kultowy film.
Poważnie. Wygrzebałam coś takiego u siebie w magazynie jakiś czas temu. Nazywało się to " dym z góralskiego ogniska "
Dodano do tego postu po 5 minutach 18 sekundach
Coś podobnego do tego :


Obrazek

Fot.net
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#36

Post autor: pkalan »

ufff... już myślałem że coś namieszałem :języczek:
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21852
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#37

Post autor: Lech-u »

A ja mam takie pytanie:
Jak oznaczyć poszczególne wędliny, żebym PO uwędzeniu mógł rozpoznać co jest co?

Bo po uwędzeniu wszystko wygląda tak samo i ciężko się zorientować.

Potrzebuję jakiegoś sposobu oznaczenia jaka to wędlina, żebym po wędzeniu wiedział co mam kroić.

Jakaś etykietka, która przetrwa wędzenie?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza

neva
Gaduła
Posty: 162
Rejestracja: śr sty 02, 2019 7:52 pm
Lokalizacja: Warszawa Białołęka
Na imię mam: Ewa
Płeć:

wiosna :)

#38

Post autor: neva »

Może wystarczy zapamiętać/zapisać co gdzie umieściłeś w wędzarni i oznaczać w miarę wyjmowania?
Awatar użytkownika

A.G.A.
Moderator
Posty: 3166
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

wiosna :)

#39

Post autor: A.G.A. »

Lech-u, pamiętasz nadmanganian na palcu ?
Zrób to samo z mięsem.
Podpisz dyskretnie :mrgreen:
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#40

Post autor: pkalan »

zauważyłem że Ty wkładasz mięso w siatki. Ja w siatki pakuję tylko piersi z indyka. Resztę wiążę sznurkiem i kiedyś właśnie sznurkiem oznaczaliśmy co jest co (albo co jest czyje jak był duży wkład) . jest to rozwiązanie. nie wiem jaką masz wędzarnię. może w jedno miejsce szynki, potem schaby, itd.

dzisiaj w końcu zrobiłem wolne od pracy i jadę do Rembertowa stawiać wędzarnię. najprostsza i moim zdaniem najlepsza konstrukcja. rura kwasówka 1,5m FI200 zakopana w ziemi. na poziomie wyprowadzone kolanko. na tym beczka już opalona w zyciętym górnym deklem a na dole wycięty otwór na kolanko. do środka deflektor. palenisko 65x65x40 obudowane cegłą. ma działać i w sobotę wędzenie kurczaków :viva:
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21852
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#41

Post autor: Lech-u »

Komarowa pisze: czw mar 28, 2019 8:10 am pamiętasz nadmanganian na palcu ?
Zrób to samo z mięsem.
Podpisz dyskretnie
No niby okej, aleeee... ten nadmanganian jest brązowy a po wędzeniu będzie tak samo okopcony jak reszta mięsa.

Myślałem, żeby wsadzić jakiś znaczek pod siatkę, ale jaki?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#42

Post autor: pkalan »

tak jak napisałem, kawałek sznurka do siatki i będziesz wiedział co jest co. jak robisz "hurtowo" to może dziel na wkłady. raz szynki, potem boczki itd
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21852
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#43

Post autor: Lech-u »

pkalan pisze: czw mar 28, 2019 8:13 am iedyś właśnie sznurkiem oznaczaliśmy co jest co
Jak?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#44

Post autor: pkalan »

np. wkład to 3 szynki, 3 schaby i 3 boczki.

sznurek do wiązania mięsa dzielisz po 3 takie same odległości (krótka, średnia, długa) i już będziesz wiedział co jest co. krótka to szynka, średnia to schab a długa to boczek. sznurek wiążesz to supła od siatki i po sprawie. najprostsze sposoby są moim zdaniem najlepsze.
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

A.G.A.
Moderator
Posty: 3166
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

wiosna :)

#45

Post autor: A.G.A. »

Nie znaczek pod siatkę, tylko coś z ziół.
Jest tego trochę do wyboru.
Liść laurowy, rozmaryn, jałowiec, pędy czereśni itp.

Każda wędlina może być oznaczona inną gałązką.
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#46

Post autor: pkalan »

oznaczaj jak bydło w Texasie. znakuj rozgrzanym żeliwem :D
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

A.G.A.
Moderator
Posty: 3166
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

wiosna :)

#47

Post autor: A.G.A. »

O o !
To może być sposób :mrgreen:
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21852
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#48

Post autor: Lech-u »

A tu dojrzewa schab.
Trzecia doba.
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#49

Post autor: pkalan »

Prześlij przepis tak jak Ty robisz. Może i ja się skuszę ☺. A ja wczoraj wedzilem mięso. Kolorek ładny, ciemny od jabłoni. Nie mogłem się powstrzymać i boczek juz kroilem. .. :cool:

Przed
Obrazek

Po ☺
Obrazek
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21852
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#50

Post autor: Lech-u »

Mniam!
Wygląda zawodowo!

Czy peklowałeś mięso przed wędzeniem?

Ja dzisiaj nastawiam mięso do peklowania. Wędzenie w najbliższą sobotę.

Przepis na mięso dojrzewające napiszę za chwilę.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#51

Post autor: pkalan »

peklowałem tydzień + nastrzyk.

boczki tylko wędzone, schab jeden do parzenia, karkowy do parzenia (baleron), szynki do parzenia, słonina tylko wędzenia
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21852
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#52

Post autor: Lech-u »

Schab długo dojrzewający według Lech-u:

1. Schab umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem
2. Włożyć schab do naczynia szklanego i obsypać cukrem z każdej strony. Grubą warstwą cukru.
3. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
4. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać cukru, żeby znowu było grubo z każdej strony.
5. Po 36 godzinach wypłukać mięso i wysuszyć ręcznikami.
6. Znowu do naczynia i zasypać mięso peklosolą (mięso będzie różowe) lub zwykłą solą (mięso będzie brązowe). Grubą warstwą z każdej strony.
7. Włożyć do lodówki na 36 godzin.
8. Co 10 godzin odlać wodę z mięsa i dosypać peklosoli (lub soli), żeby znowu było grubo z każdej strony.
9. Po 36 godzinach wypłukać dokładnie mięso pod bieżącą wodą i wysuszyć ręcznikami.
10. Natrzeć mięso czosnkiem świeżo wyciśniętym. Ilość według uznania. U mnie poszła cała główka czosnku.
11. Przygotować dużo przypraw i wymieszać: pieprz, papryka ostra czerwona, papryka słodka czerwona, czosnek granulowany, imbir mielony .
12. Dobrze obsypać przyprawami mięso z każdej strony.
13. Włożyć mięso do siatki wędliniarskiej lub
13. Włożyć mięso pończochy, lub rajstopy lub skarpety.

Powiesić na sznurku w miejscu o temperaturze ok. 16-20*C na około 7 dni. Lub dłużej. Miejsce przewiewne.

Smacznego!
Dodano do tego postu po 1 minucie 52 sekundach
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

A.G.A.
Moderator
Posty: 3166
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

wiosna :)

#53

Post autor: A.G.A. »

Głodna jestem :co:
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#54

Post autor: pkalan »

na święta nie zrobię ale, dzisiaj nastawiam :) przepis prosty, rozumiem że wyroby były już konsumowane przez Ciebie :duży uśmiech:

peklowanie na sucho... sypiesz "na oko" czy masz może jakiś kalkulator kg soli/kg mięsa?? peklosól vs zwykła to zdecydowana różnica (przynajmniej przy peklowaniu na mokro)
Ostatnio zmieniony pn kwie 15, 2019 11:13 am przez pkalan, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21852
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#55

Post autor: Lech-u »

pkalan pisze: pn kwie 15, 2019 11:10 am rozumiem że wyroby były już konsumowane przez Ciebie
Jeszcze dojrzewają...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#56

Post autor: pkalan »

a to pierwszy raz robisz wg tego przepisu ?
pozdrawiam,
PK
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21852
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

wiosna :)

#57

Post autor: Lech-u »

pkalan pisze: pn kwie 15, 2019 11:14 am a to pierwszy raz robisz wg tego przepisu ?
Tak.
Ale to sprawdzony sposób.
Rodzinnie przetestowany.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

Autor
pkalan
Zapaleniec
Posty: 269
Rejestracja: sob lut 08, 2014 10:18 am
Lokalizacja: Warszawa,bielany
Na imię mam: Paweł
Płeć:

wiosna :)

#58

Post autor: pkalan »

Lech-u pisze: pn kwie 15, 2019 11:23 am Tak.
Ale to sprawdzony sposób.
Rodzinnie przetestowany.
:OK:
pozdrawiam,
PK

Moartea
Gość
Posty: 2
Rejestracja: ndz lut 03, 2019 12:07 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

wiosna :)

#59

Post autor: Moartea »

Genialne macie te wyroby, aż ślinka cieknie :) a ja przychodzę z innym wiosennym tematem, a mianowicie: robicie jakieś remonty domu? U nas trzeba już wymienić dachówkę na nową, to spory koszt i mnóstwo roboty, dlatego liczę że będzie ładna pogoda :)
Awatar użytkownika

A.G.A.
Moderator
Posty: 3166
Rejestracja: pn lut 19, 2018 4:54 pm
Lokalizacja: Polska
Na imię mam: Agnieszka
Płeć:

wiosna :)

#60

Post autor: A.G.A. »

No idealnie :mrgreen: Jak dachówką w płot.
Aż sobie poobserwuję ten wątek.
Jestem idealnym celem...a nie przeciętną opcją.

tiggi
Fanatyk
Posty: 1008
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 10:56 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

wiosna :)

#61

Post autor: tiggi »

Lechu, identyczna robie :) zamiast odlewac wode -poloz mięsa w durszlaku (sitku) ktore wlozone bedzie do miski. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze mieso nie bedzie lezalo w wodzie :)
Dodano do tego postu po 15 minutach 53 sekundach
Obrazek
A to moje wyczyny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy "Nie na temat"”