Co do CO2?

Filtry, grzałki itp - Nasze Opinie
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#1

Post autor: marcinzabki29 »

Hejka.
Jakiś. Czas temu rozsadziło mi atomizer narurowy.
Teraz CO2 podaje za pomocą "kostki" lipowej.
Co byście polecili do rozpuszczania CO2?
Tylko od razu napiszę - nie mam miejsca po za akwarium na jakieś inne sprzęta. Więc może znowu atomizer, ale po ostatniej przygodzie, sam nie wiem, chociaż w drugim akwarium podobny atomizer działa i to na takim samym filtrze. Podsuńcie jakieś pomysły, może jakiś będzie "dla mnie".
Pozdrawiam Marcin

Wojtekxxx9

Co do CO2?

#2

Post autor: Wojtekxxx9 »

Ja osobiście używam narurowy. Jest genialny.
Ale jak nie masz miejsca to o atomizerze ISTA niezłe opinie czytałem

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Co do CO2?

#3

Post autor: radmac »

wiesz, są naruruowce w wersji mniejszej i wchodzą do awkarium nawet na upartego... albo an szybę na zewnątrz. Najczęściej nazywają się tornado, tajfun albo podobnie.
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#4

Post autor: marcinzabki29 »

Ja miałem narurowy - dokładnie - nawężowy :wink:
Tylko skoro poprzedni szlak trafił, obawa została.
Chociaż, tak jak napisałem, w drugim taki mam.
To co, zaryzykować jeszcze raz?
Pozdrawiam Marcin

inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Co do CO2?

#5

Post autor: inerkoma »

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#6

Post autor: marcinzabki29 »

inerkoma, takie coś z pierwszego linku miałem, ale cena :o
Niestety drugi się nie otwiera do końca, być może wina tego, że piszę z telefonu.
Czyli najlepiej wrócić do atomizera?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Co do CO2?

#7

Post autor: Birdy »

Marcin, zmontuję Ci reaktor narurowy jak masz gdzie go wsadzić. Mam chyba wszystkie niezbędne części. Dodatkowo będziesz miał klarownie wody watą perlonową. Muszę tylko wrócić do Warszawy ObrazekZrobię to dla Ciebie z największą przyjemnością Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dodano po przerwie do tego postu:
Aaaa, zapomniałem napisać, że z 10" filtra narurowego.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Co do CO2?

#8

Post autor: Birdy »

Aaaa, zapomniałem napisać, że z 10" filtra narurowego.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dodano po przerwie do tego postu:
Rozpuszczanie gazu masz zapewnione 100%.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Co do CO2?

#9

Post autor: Birdy »

Rozpuszczanie gazu masz zapewnione 100%.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dodano po przerwie do tego postu:
Muszę tylko sprawdzić czy mam króćce na węże - jeden z zaworem kulowym a drugi bez.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#10

Post autor: marcinzabki29 »

Ale ja go nie zmieszczę, nie mam miejsca :/
Pozdrawiam Marcin

inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Co do CO2?

#11

Post autor: inerkoma »

Ja zamiast króćców dałem kolanka pex, średnica otworu chyba 20 mm gwint 3/4 cala dzięki temu nie trzeba się bawić w opaski zaciskowe i oszczędza się miejsce w szafce. Marcin - reaktor Co2 możesz umieścić też za szafką :)

Wojtekxxx9

Co do CO2?

#12

Post autor: Wojtekxxx9 »

Pomyśl nad tym rozwiazaniem. Ma kilka zalet: jest bezawaryjne, jest 100% rozpuszczalności, i jest niedrogie. Wcześniej też eksperymentowałem z kostkami, atomizerami i zawsze było coś nie tak lub były nerwy ile to wytrzyma. Ja dla odmiany dorwałem z zaworami 1"

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Co do CO2?

#13

Post autor: inerkoma »

Ja bym poszukał jeszcze pex-ów z zaworami - u siebie miałem tak robić ale ciągle coś i zostało jak jest. Niewygodnie się to czyści, ale że robi się to raczej nie często więc nie jest to tak uciążliwe. Ewentualnie można dać (nie sprawdzałem i nie wiem czy ktoś tak robił) o ile nie masz deszczownicy dyfuzor Eheim i w miejsce rurki od napowietrzania dać CO2, przy czym nie osiągniesz takiego poziomu rozpuszczenia gazu.

Obrazek
Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Co do CO2?

#14

Post autor: radmac »

Ten dyfuzor eheima nie zalatwi sprawy. do powietrza sie nada, ale nie co2, to już kostka z lipy lepsza.

Pisane z kalkulatora
Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Co do CO2?

#15

Post autor: Birdy »

Z podawaniem gazu do reaktora mam niezawodny, niezniszczalny sposób. Czyszczenie to żaden problem, bo wystarczy zakręcić wlot do korpusu, odkręcić na chwilę gaz na większy strumień i wypchnąć wodę z narurowca. Warunek - korpus powyżej wylotu z filtra (ja tak mam), bo inaczej się woda cofnie. Jeśli jest poniżej trzeba dać dwa zawory na wejściu i wyjściu. Czyszczenie raz na miesiąc, dwa więc da się przeżyć. Pomyśl o tym Marcin, jak skorzystasz z mojej propozycji to szybko zapomnisz o tym problemie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony pt sie 18, 2017 10:14 am przez Birdy, łącznie zmieniany 1 raz.

inerkoma
Uzależniony
Posty: 646
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Co do CO2?

#16

Post autor: inerkoma »

Mnie tknęło i jutro zawory zamontuje :) po trzech latach.....
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#17

Post autor: marcinzabki29 »

Birdy pisze: Czyszczenie raz na miesiąc, dwa więc da się przeżyć
No co Ty, tak często?
A to ma tylko rozpuszczać CO2, czy też działa jako dodatkowy filtr?

Brawoinerkoma, jak to mówią, lepiej późno niż wcale.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 367
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Co do CO2?

#18

Post autor: Birdy »

marcinzabki29 pisze:
Birdy pisze: Czyszczenie raz na miesiąc, dwa więc da się przeżyć
No co Ty, tak często?
A to ma tylko rozpuszczać CO2, czy też działa jako dodatkowy filtr?

Brawoinerkoma, jak to mówią, lepiej późno niż wcale.
U mnie działa jako dodatkowy filtr do klarowania. Ale możesz załadować jakąś ceramiką i masz biologiczny do którego nie trzeba zaglądać Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dodano po przerwie do tego postu:
inerkoma pisze:Mnie tknęło i jutro zawory zamontuje :) po trzech latach.....
Zawsze lepiej mieć niż nie mieć.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

Grzmirura
Zapaleniec
Posty: 421
Rejestracja: śr kwie 19, 2017 2:49 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursynów-Natolin
Na imię mam: Norbert_[przez ER]
Płeć:

Co do CO2?

#19

Post autor: Grzmirura »

Każdy zawór to dodatkowe ryzyko basenu w domu :evil:
W kwestii akwariów - szykują się duuuże zmiany.

Czy konie mnie słyszą?
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#20

Post autor: marcinzabki29 »

Birdy pisze: Ale możesz załadować jakąś ceramiką i masz biologiczny do którego nie trzeba zaglądać
Tak dużo lepiej.
Do kubełków zaglądam, nie częściej niż raz do roku.
Do kaskad, raz na parę miesięcy.
Wystarczy, że co dwa tygodnie myje 6 prefiltrów :-P
Hamburg - mam nadzieję nie zaglądać nigdy.
Pozdrawiam Marcin

Wojtekxxx9

Co do CO2?

#21

Post autor: Wojtekxxx9 »

Dobrze dobrany Hamburg - bezobsługowy.
Czytałem o jakichś wzorach na dobrania gąbki i pompki :-)
Chyba nawet pamiętam gdzie

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#22

Post autor: marcinzabki29 »

Było na forum, Kolega Cinek gdzieś miał te wyliczenia.
Pozdrawiam Marcin

Wojtekxxx9

Co do CO2?

#23

Post autor: Wojtekxxx9 »

Chętnie bym porównał bo o innym myślałem

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21188
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Co do CO2?

#24

Post autor: Lech-u »

Marcin, A jaka masz wysokość akwarium?
I czy masz w nim miejsce?

Zastanów się nad spiralą JBL.
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#25

Post autor: marcinzabki29 »

Standardowa 240.
Szczerze mówiąc nie bardzo chcę do środka coś wkładać.
Po pierwsze - po co.
Po drugie - miejsca za bardzo nie mam.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21188
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Co do CO2?

#26

Post autor: Lech-u »

Ile masz filtrów podłączonych do tego akwarium?
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#27

Post autor: marcinzabki29 »

Dwa kubełki - 2028 i 2224.
2224 podaje wodę przez lampę, ale włącza się tylko na trzy godziny w nocy - oczywiście lampa.
Bardzo byłem zadowolony z atomizera narurowego - też był podłączony do 2224 - zajmował mało miejsca.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21188
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Co do CO2?

#28

Post autor: Lech-u »

Podłącz na ssaniu CO2
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co do CO2?

#29

Post autor: marcinzabki29 »

Na ssaniu????
Filtr się nie będzie zapowietrzał?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21188
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Co do CO2?

#30

Post autor: Lech-u »

Sprawdź.
ODPOWIEDZ