Proszę o porady w stabilizacji zbiornika

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
ODPOWIEDZ

Autor
Ergoline
Gość
Na imię mam: Jerzy

Post autor: Ergoline »

Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.

Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm JBL AQUABASIS PLUS+4cm żwir, filtr Ultramax 1500, oświetlenie CHIHIROS WRGB 120 II-świecone 6h na dobę moc 60%, barwa 6500K. podaję CO2 przez całą dobę-sterownik PH ustawiony na 6,9. Zbiornik zalany RO z mineralizatorem. Temperatura 24,5C.

Rośliny:
• Vesicularia dubyana (Singapore)
• Anubias congensis round
• Christmas moss (V. Montagnei)
• Flame moss (Taxiphyllum sp.)
• Riccardia chamedryfolia
• Vallisneria spiralis
• Echinodorus Marble Queen
• Hygrophila angustifolia rubra
• Ludwigia repens Rubin
• Ludwigia sp. Super Red
• Alternanthera reineckii Pink
• Ludwigia repens
• Rotala sp. "Yao Yai"
• Hygrophila corymbosa

Badanie wody test kropelkowy z 25.03.2026:

• K-10mg/l
• F-0mg/l
• NO3-2mg/l
• PO4-0mg,l
• NO2-0.05mg/l
• GH-6,3d,
• Ca-35mg/l
• Mg-6mg/l

01.04.2026- podniosłem azot do 10mg/L.
02.04.2026-podniosłem fosfor do 1mg/l

Badanie wody test kropelkowy z 03.04.2026:

• K-15mg/l
• F-0,05mg/l
• Po4-1mg/l
• NO2-0,05mg/l
• NO3-10mg/l
• Ca-40mg/l
• Mg-9mg/l
• GH-10d
• KH-5d

Co dziennie podaję 2ml makro i 2ml mikro, co drugi dzień 2ml azotu.

03.04.2026-będę podawał „Tropical AQUACID pH MINUS” chcę uzyskać PH 6,3-6,5.

Roślinki przyjęły się, widać co jakiś czas puszczają bąbelki tlenu.
Moje pytanie czy wykonać 25% podmianę wody RO z mineralizatorem (TDS obecnie pokazuje 150), czy na racie poczekać?
Co jeszcze poprawić w parametrach wody?

Start zbiornika 21.03.2026r
Obrazek

Zdjęcie z 07.04.2026r
Obrazek

Badanie wody test kropelkowy z 07.04.2026:
• K-15mg/l
• F-0,05mg/l
• Po4-1mg/l
• NO2-0mg/l
• NO3-10mg/l
• Ca-40mg/l
• Mg-9mg/l
• NH3-0mg/l
• GH-10d
• KH-3d
• PH-6,5 (wahania dobowe 6,45-6,54)
• CO2- z wyliczenia 28,46ppm
Obniżyłem PH do 6,5.
Od 03.04.2026 używam lampy UV wewnętrznej 9W w dwóch cyklach, godzina rano i godzina wieczorem.
Od 04.04.2026 zmniejszyłem moc lampy z 60% do 50%, czas świecenia został bez zmian 6godzin.
Podmieniłem 20l wody, woda RO z mineralizatorem-bardziej chodziło mi o sprawdzenie jak zmienią się parametry wody po podmianie, wyszło według mnie dobrze, udało się utrzymać założone wartości.

Zdjęcie z 11.04.2026r
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob kwie 11, 2026 6:45 pm przez Ergoline, łącznie zmieniany 6 razy.

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Post autor: Krolic »

Z przytupem ruszyles :) pokaz zdjecie calego zbiornika. Dzialasz jak z high techem ale ciekawi mnie czy z obsada roslin tez ;) podmieniałbym wode od poczatku bo duo wszystkiego pakujesz do akwarium. Co do parametrow.. cieżko ustalac cos dla tak mlodego zbiornika.. daj temu dojrzec :)

Autor
Ergoline
Gość

Przepraszam, troszkę trwało zanim zatrybiłem jak dodać zdjęcia, oraz założyć konto na "Imgur". Niestety mam już swoje lata, i troszkę trudniej mi się "poruszać po internecie".
Zrobiłem aktualizację posta. :duży uśmiech:

Mauree
Noble

Post autor: Mauree »

Bardzo elegancki projekt wystroju, wydaje się, ze wszystko robisz dobrze (może jedynie w okresie przyjmowania się roślinek warto wydłużyć czas pracy oświetlenia), co oczywiście w akwarystyce nie oznacza braku niespodzianek, dlatego trzymam kciuki za powodzenie

Autor
Ergoline
Gość

Mauree
Dziękuje za dobre słowo. Chcę zrobić coś w rodzaju "ścieżki czasu" tego zbiornika dodając zdjęcia parametry prowadzenia go, może komuś się przyda taka informacja. Zastanawiam się czy ciągnąć temat tutaj czy może przenieść go do "Galerii" i tam go kontynuować.

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

No kurde, jak bym chciał, nie ma się do czego przyczepić 😉

Bardzo ładne akwarium, super przemyślane i fajny ten "monolit" na środku. Jak się rosliny rozrosną to w ogóle będzie petarda.

W kwestii pH: przy kH 5 mozesz spokojnie ustawić 6,5 na sterowniku pH, wtedy nasycenie CO2 będzie koło 30ppm, czyli idealnie dla roślin.

Na 6.3 już bliżej 35 - 40ppm, to jak nie ma jeszcze rybek to spoko, ale później niezbyt.

Musiałbyś około 55-60 litrów podmianki na RO zrobić, żeby zejść o jeden stopień KH. Z mineralizatorem, ale takim, który Ci utrzymać GH, a nie KH.

Tego Sunsuna/Jup a'la UV możesz śmiało wywalić, szkoda prądu.
UV-C w paśmie niskociśnieniowym (254nm) potrzebuje dać minimum 15-30 mJ/cm2.
Te wewnętrzne gadżety mają duuuuuużo za mało mocy przy swoim przepływie i czasie kontaktu około sekundy, a jednocześnie za mały przepływ, żeby trafić wszystko.
Coś tam dają, mieląc stale wodę, ale skuteczność w pojedynczych procentach liczona.

Autor
Ergoline
Gość

Jet187
Dziękuje za informację, szkoda, że nie wiedziałem o tym filtrze wcześniej UV (sugerowałem się opiniami), lecz w pierwszej kolejności muszę rozważyć zakup grzałki(chyba postawię na przepływową) do tego zbiornika. Obecna ma problem z utrzymaniem temperatury (miałem awarię centralnego ogrzewania), temperatura spadła w pomieszczeniu do 17,5C i temperatura w zbiorniku poszła na dół.
Obrazek
Zastanawiam się nad tym modelem "Chihiros Heater Pro", tym bardziej iż posiadam już dwa urządzenia tej firmy i działają bardzo dobrze.

Jet187
Noble

Chichiros pro jest bardzo dobry, i chyba mozesz miec w jednej apce wszystko, co dość wygodne. Zastanowiłbym się tylko nad przepływem, każde urządzenie/zwężenie na wężu ten przepływ zmniejsza, może kawitować, szumieć...

Polecam też Fluval E300, fajna, bo ma wyświetlacz temperatury, podświetlany i kolorowy (czerwony, niebieski, zielony), jednym rzutem oka widzisz, czy jest OK.

Choć u mnie... nawet się nie włącza... dwie belki led dają akurat tyle, ze w dzien jest 25.5, w nocy spada tylko do 25, bo grubaśna warstwa piachu i ziemi działa jak akumulator.
Awatar użytkownika

Batonik26
Gaduła
Na imię mam: Tadeusz

Post autor: Batonik26 »

Cze, ścieżka czasu akwarium fajna rzecz, chętnie poczytam. A subiektywnie - ten hardkor na środku akwarium jest od czapy, nie pasuje. Może lepiej byłoby użyć tę kłodę do przysłonięcia filtra? Za to góra z kamlotów podoba mi się :-)

Autor
Ergoline
Gość

Batonik26
Dziękuje za Twoją opinię, ale o gustach nie dyskutuję.
Jet187
Mam grzałkę 500W-zwykłą, zamówiłem termoregulator z czujnikiem zew. i modułem WiFi (aplikacja Tuya), tolerancja do jednej dziesiątej stopnia, zobaczymy jak to będzie działało(sterownik 107zł), dać 4-stówki za grzałkę to trochę cztery litery bolą, znajomy ma takie rozwiązanie od 1,5 roku i mówił, że się sprawdza, zobaczymy.
Awatar użytkownika

Batonik26
Gaduła
Na imię mam: Tadeusz

Post autor: Batonik26 »

Ergoline pisze: śr kwie 08, 2026 7:18 pm Dziękuje za Twoją opinię, ale o gustach nie dyskutuję.
Nie no - przepraszam kolegę. Jak chcesz, to Cię poklepię po plecach, tylko wyraźnie napisz, że o to Ci szło :-)

Jet187
Noble

Ergoline
Nie ma żadnego powodu, żeby tak zrobiony setup nie działał, jak nic nie skopiesz, a samoróbka cieszy podwójnie 😀

Autor
Ergoline
Gość

Batonik26
Nie czuję się obrażony, ani nie było moim celem obrażanie Ciebie. Nie dyskutuje o gustach, bo każdemu podoba się coś innego, coś co ja uznam za ładne nie musi podobać się Tobie i na odwrót. Moja "filozofia" akwarystyki sprowadza się do tego aby zbiornik podobał się mnie i domownikom(w miarę możliwości materiałowych i finansowych) i zapewniał komfort mieszkańcom tego akwarium. A co do poklepania po plecach, no cóż od 50 lat wybieram się aby zwiedzić Kraków, może w tym lub w przyszłym roku mi się uda to zrealizować, wtedy Tadeuszu zapraszam na :piffffko: Miłego dnia.
Jet187
Termoregulator będzie w piątek, jak zmontuję wszystko to napiszę jak się sprawuje.

Jet187
Noble

Ergoline to jest sedno akwarystyki. Filtrację, oświetlenie, nawożenie, dobór obsady itp. - to obiektywnie można robić dobrze lub źle i tu jest miejsce na dyskusję. Jest masa mitów akwarystycznych, masa błędnych interpretacji zjawisk, ale też często ciekawych zjawisk.

Moje ulubione to malawiści z kilkunastoma filtrami narurowymi, miksem pięciu różnych metali i pompami do ogrzewania domowego, wszystko połączone jakimś szalonym rurociągiem z 40stoma kolankami, szeregowymi filtrami i innymi rozwiązaniami, które z hydraulicznego punktu widzenia nie mają prawa działać, ale działają. Z wydajnością kilku procent całego układu, ale działają. Po prostu te klika procent to tyle, ile od samego początku było potrzebne 😀

Cóż, jak ktoś lubi to może sobie dowolnie skomplikowane rozwiązanie zrobić, ale tu się można pokłócić, że "da się prościej".

Natomiast sam wygląd akwarium - są dwie kategorie: zagnojone i zadbane. Jak zadbane, to ma cieszyć akwarystę i rodzinę. I jak będę chciał sobie zamek Elsy, figurkę Vadera i łódź podwodną wstawić to sobie wstawię. Byle by te chińskie badziewia nie truły wody 😉 Rybkom to wisi, czy chowają się pod kawałkiem kamienia wydobytym z najwyższej rzeczki na szczycie Mount Everest przez buddyjskiego mnicha czy chińskim modelem Titanica.

A to, że ja pewnie trochę zwymiotuję widząc takie dekoracje to już mój problem.

Granicę stawiam na plastikowych roślinkach, ale to ze względów funkcjonalnych i biologicznych.

Nawet ostatnio byłem dumny, jak 9cio letnia córka, podczas gdy ja zbierałem wężyki i zaworki w akwarystycznym przyniosła mi kawałek takiej gotowej dekoracji, jakieś kwiatki i listki z plastiku z pytaniem: "tata, kto takie badziewie kupuje, przecież to nie da bąbelków ani nie zje tych złych rzeczy z wody". Duma 200% :hug:

Autor
Ergoline
Gość

Witam Wszystkich. Termoregulator dotarł, wczoraj zmontowałem całą instalację, wykorzystałem kabel z starego zasilacza pc i przewód z gniazdkiem od uszkodzonego przedłużacza. Sparowanie z aplikacją Tuya to "bajka", co najważniejsze to możliwość kalibracji czujnika z dokładnością do 0,1C, dwa kanały (dwa oddzielne przekaźniki) można zaprogramować z dokładnością do jednej dziesiątej stopnia (mam ustawione włączanie 24,4C, wyłączenie 24,6C), drugi kanał wykorzystam do chłodzenia w czasie letnich upałów. Zrobiłem test na tej samej grzałce 250W, zakręciłem na noc grzejnik w pomieszczeniu z akwarium, rano temperatura 17C w pokoju, w akwarium 24,5C :viva: . Oczywiście grzałkę podkręciłem na max. 33C. Skalibrowałem czujnik z termometrem cyfrowym atestowanym (u mnie na -0,5C). Polecam każdemu, tani sposób na utrzymanie i monitorowanie temperatury w akwarium.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jet187
Noble

Bardzo fajne 😀 No i gratulacje "projektu" samoróbki.
Czy tanie? Termolegulator 130, grzałka ze stówkę, kable, robocizna własna... duma jest, ale wiele taniej niespecjalnie 😉

Autor
Ergoline
Gość

Jet187
Regulator można nabyć za 79zł, kabli nie trzeba kupować, można w połowie przeciąć przewód grzałki i połączyć z regulatorem.
ODPOWIEDZ