Dzień Dobry
Miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium i w związku z tym mam kilka wątpliwośći.
1. Tydzień temu wpuściłem do akwarium pierwsze zwierzęta - 2 ślimaki neritina. W akwarium mam dużo biofilmu, trochę glonów, więc mają dużo pożywienia i co z tym się wiąże, dużo wydalają... Czy powinienem jakoś odsysać te odchody wężykiem, czy bakterie się zrobią to za mnie?
2. W akwarium mam podłoże aktywne, z mojej niewiedzy zrobiłem 2 pierwsze podmiany wodą kranową, ale po doinformowaniu się zacząłem robić podmiany wodą ro i pierwszą taką podmianę zrobiłem 2 dni temu. Czy to normalne że po mineralizacji wody, tds oraz gh spada? W 2 dni tds spadło o około 10 a gh z 5 na 4. Jeśli dobrze rozumiem, to podłoże aktywne zbija te parametry i przy podmianach trzeba dostosowywać porcje mineralizatora do docelowych parametrów? Czy te stopniowe zmniejszanie się parametrów nie przeszkadza np. krewetką, które planuje mieć?
3. Nawiązując do krewetek. Zastanawiam się nad neocardina. Jakie parametry powinienem utrzymywać? Moje obecne to 2kh,4gh i 6,5ph, które nie jest pewne, ponieważ przed podmianą wodą ro miałem 6,5 a kilka godzin później miałem około 7-7,5 a teraz znów 6,5. Czy krewetki dokarmia się pokarmem z dodatkiem minerałów, i jeśli tak to jakim?
4. Mam bardzo niski poziom po4 w akwarium, czy powinienem zacząć nawozić? Rośliny do 3/4 długości mają czarne plamy, wyglądają dosłownie jakby były brudne a końcówki wydają się różowieć, słyszałem że to właśnie objaw niedoboru po4. No3 też ostatnio mam bardzo mało, słyszałem że to przez rośliny pływające, 2 dni temu usunąłem połowę, ale nadal jest około 0,5-1 no3.
5. Mam też od pewnego czasu w niektórych miejscach trochę glonów nitkowatych, i jakichś brązowych glonów ale to mniej, są w niektórych miejscach na korzeniu. Jakie parametry trzeba utrzymywać, żeby było ich jak najmniej?
Akwarium 54l
Dzisiejsze testy:
nh4 - <0,05
no2 - około 0
no3 - 0,5, może 1
po4 - między 0,03 a 0,05 trudno wyczytać z testu
ph - 6,5
gh - 4
kh - 2
Pozdrawiam.
Kilka pytań
-
Hyperion68001
- Początkujący
-
Przemek82
- Zapaleniec
- Na imię mam: Przemek
Kilka pytań
Cześć,
Jeśli o mnie chodzi to parametry perfekcyjne. Nie wiem jak pod rośliny bo u mnie ich brak
Ale jak sobie od długiego czasu czytam to nasze forum to dochodzę do wniosku ze ludzie na siłę próbują ze swojego zbiornika zrobić laboratorium. Oczywiście to zależy w dużej mierze od tego co masz w kranie. Bo jeśli parametry kraniczanki są dobre to po co je na siłę uszlachetniać. Ale to tylko moje skromne zdanie
Po za tym jak wielu to powtarza akwarium to cierpliwość. Im więcej cierpliwości ty więcej zaobserwujesz i się nauczysz.
Jeśli o mnie chodzi to parametry perfekcyjne. Nie wiem jak pod rośliny bo u mnie ich brak
Ale jak sobie od długiego czasu czytam to nasze forum to dochodzę do wniosku ze ludzie na siłę próbują ze swojego zbiornika zrobić laboratorium. Oczywiście to zależy w dużej mierze od tego co masz w kranie. Bo jeśli parametry kraniczanki są dobre to po co je na siłę uszlachetniać. Ale to tylko moje skromne zdanie
Po za tym jak wielu to powtarza akwarium to cierpliwość. Im więcej cierpliwości ty więcej zaobserwujesz i się nauczysz.
-
Catfish_Billy
- Noble
Kilka pytań
Od sprzątania zbiornika jest akwarystaHyperion68001 pisze: ↑pn mar 02, 2026 12:22 pm Czy powinienem jakoś odsysać te odchody wężykiem, czy bakterie się zrobią to za mnie?
Zadaniem podłoża aktywnego jest obniżanie pH, twardości wody (Gh, kH) oraz uwalnianie składników odżywczych dla roślin. Najlepiej, aby woda do podmian miała zbliżone parametry do tej w zbiorniku - zapobiegnie to wahaniom, których krewetki bardzo nie lubią.Hyperion68001 pisze: ↑pn mar 02, 2026 12:22 pm W akwarium mam podłoże aktywne, z mojej niewiedzy zrobiłem 2 pierwsze podmiany wodą kranową, ale po doinformowaniu się zacząłem robić podmiany wodą ro i pierwszą taką podmianę zrobiłem 2 dni temu.
Krewetki z rodzaju Neocaridina to dobry wybór na początek - są dosyć wytrzymałe i łatwe w hodowli (oczywiście pod warunkiem, że spełni się wymogi odnośnie preferowanych przez nie parametrówHyperion68001 pisze: ↑pn mar 02, 2026 12:22 pm Nawiązując do krewetek. Zastanawiam się nad neocardina.
Podstawowym pożywieniem krewetek są glony oraz występujące na nich mikroorganizmy. Jeżeli biofilm w Twoim zbiorniku jest dobrze rozwinięty, krewetki mogą początkowo całkowicie ignorować wrzucany im pokarm (musisz to jednak sprawdzić organoleptycznie). Jeżeli glonów jest mało, a kolonia zacznie się rozrastać z czasem będziesz musiał je dokarmiać. Z gotowych pokarmów polecam ''Schrimp King'' od Dennerle. Pamiętaj, aby nie przekarmiać krewetek i usuwać wszelkie zalegające resztki pokarmu.Hyperion68001 pisze: ↑pn mar 02, 2026 12:22 pm Czy krewetki dokarmia się pokarmem z dodatkiem minerałów, i jeśli tak to jakim?
Parametry dla krewetek Neocaridina:
pH: 7,0 - 7,5 (tutaj oscylowałbym w granicach 7,0, ewentualnie 6,8)
Gh: 6 - 20 (najlepiej 8-10)
Kh: 3 - 12 (moim zdaniem najlepsza wartość to 4-5)
Temperatura: 18-25 C (nie zalecałbym jednak trzymania ich w temperaturze poniżej 20 C, gdyż nie wpływa to na nie zbyt korzystnie )
-
Hyperion68001
- Początkujący
Kilka pytań
Dziękuje za odpowiedź. Niestety wpuściłem krewetki wczoraj. Jedna umarła przez wylinkę, reszta jakoś się trzyma. Parametry mam poniżej dopuszczalnego poziomu (ph 6,5,gh 4,kh 2) temperatura 26 stopni. Czy jest coś co powinienem zrobić, żeby im jakoś pomóc? Zrobić za kilka dni podmianę z większą ilością mineralizatora?Catfish_Billy pisze: ↑wt mar 03, 2026 9:59 am Parametry dla krewetek Neocaridina:
pH: 7,0 - 7,5 (tutaj oscylowałbym w granicach 7,0, ewentualnie 6,8)
Gh: 6 - 20 (najlepiej 8-10)
Kh: 3 - 12 (moim zdaniem najlepsza wartość to 4-5)
Temperatura: 18-25 C (nie zalecałbym jednak trzymania ich w temperaturze poniżej 20 C, gdyż nie wpływa to na nie zbyt korzystnie )
-
KarolX22
- Zapaleniec
Kilka pytań
Hyperion68001
Też bardzo możliwe że krewetki były wcześniej w wodzie o pH 7,5 jak nie lepiej ( nie wiem jaka kranówka u ciebie jest), więc tu może być też kwestia dużej różnicy pH. Też możesz opisać jak wyglądała aklimatyzacja.
Też bardzo możliwe że krewetki były wcześniej w wodzie o pH 7,5 jak nie lepiej ( nie wiem jaka kranówka u ciebie jest), więc tu może być też kwestia dużej różnicy pH. Też możesz opisać jak wyglądała aklimatyzacja.
-
Hyperion68001
- Początkujący
Kilka pytań
Ph nie mierzyłem, lecz woda z zoologicznego miała 380 tds a moja 190... Może to był powód, chociaż myślałem, że ta krewetka przeżyje, bo jeszcze dziś coś się tam ruszała. Aklimatyzowałem 7 godzin trochę nieumiejętnie, bo nie miałem wężyka żeby zrobić to kropelkowo i przez 7 godzin wyrównywałem strzykawką wodę w pojemniku aż do 201 tds.