Dałem się namowić młodemu akwaryście na odchowanie mlodych skalarów.. zobaczymy co z tego będzie. Manakapuru z Bułgarem.. Młodzieży jest okolo 25 sztuk. Kilka rośnie w takim tempie ze chyba zostana u mnie
podziele sie moim patentem na odchowanie młodzieży bez wylęgarni artemi... metalowe sitko przecieram mrożona artemie na pyłek i karmie zawiesina.. rosną jak złe.
Mój był gotowy, ale wielki, kupiony dla zbrojnikow, ale okazało się, że jest cały w dziurki i małe zbrojniki sie rozpelzna. Ale do oddzielania większych ryb jest super.
Lidka pisze: ↑pn paź 27, 2025 9:21 am
jak zrobiłeś takie ładne dziurki?
jak był jeszcze rozłożony to narysowałem siatkę i wierciłem malutkim wiertłem do metalu. Wkrętarka na wolnych obrotach. Na początku używałem wiertła do drewna ale nie wychodziły ładnie. Myślałem, że będę to wieki robił ale godzinka i było po temacie. Dumny jestem z mocowania natomiast klejenie hmm wyszło jak wyszło
Krolic
Jakie ładne i duże są te paletki, pierwsze ryby które się w oczy u ciebie rzucają (takie było chyba pierwotnego założenie). A tak z ciekawości jakie masz parametry w akwarium teraz?
Nie sa jakimiś mega bykami. Widzialem u goscia palety 22-23 cm.. no to bylo juz wielkie karpie te tez ciesza oko ale nie sa potworami nie mierzyłem ich ale tak17-18 cm powinny miec. parametry to walka nieustająca. Staram sie trzymać na 140-160 ppm.. przy niższej twardości szaleje mi ph. Ph mam 5,5 - 6,5 .
Aaa poziom wody jest wyżej normalnie.. tylko fote robilem po walce z filtrem.. a filtr wchodzi ze 30 litrow wody… a fota mi sie spodobala bo sie fajnie ustawily
Nabyłem na chiskim portalu, co nas atakuje spamem, kulki do mchu... zstanawia mnie czy to bedzie najciekawszy czy najgłupszy zakup stycznia
Denerwowaly mnie latajace po akwarium kawalki mchu.. teoria jest taka ze mech przerasta przez otwory i daje sie pieknie formowac... jak wyjdzie, czas pokaże
ps.. piekne mam krasnorosty na echinodorusie..
a postaram sie wrzucic jakas fotę
Walcze dalej z Kh.. musze ustabilizowac ph.. na spotkaniu mówiłes o jakims patencie na to... przypomnij jak to szło jak możesz
Skalarki pięknie rosną! Ja nigdy ich nie rozmnażałem. Gdybyś miał jakomś fotorelację z ich rozmnażania i odchowu młodych to pochwal się Aby ustabilizować ph w zbiorniku dobrze mieć jakiś bufor. Możesz np. wodę ro przepuścić przez armatkę torfową lub ukryć gdzieś w zbiorniku lub filtrze pończochę z torfem kwaśnym. Możesz dać też do akwarium liście i szyszki z czarnej olchy.
DanielP pisze: ↑wt sty 20, 2026 9:54 pm
Możesz dać też do akwarium liście i szyszki z czarnej olchy.
są lisćie ... kurcze ale czy to nie bedzie odwrotnego efektu? bufor buduja wodorowęglany a liscie, szyszki i torf powodują ich zmniejszanie..
DanielP pisze: ↑wt sty 20, 2026 9:54 pm
Skalarki pięknie rosną! Ja nigdy ich nie rozmnażałem
a tam pięknie.. krzywe jakies takie co do rozmanażania.. ja również robie to pierwszy raz...i prawdopodobnie ostatni.. problemem nie jest ich odchowanie (to nie sturisomy ) tylko co z nimi zorbic poźniej..