Moim zdaniem nie chodzi tu o pieniądze, choć ryby są drogie w zakupie i utrzymaniu ale bardziej o poświęcony czas przy zbiorniku. A nie chodzi tu o to czy ryba kosztowała 5 czy 500 zł. Podobno to nasza pasja hehe
dzięki ale wiesz.. wiem ze część jest fajna część sa psiaki.. ale moje psiak glonkiem też trochę sypnęło.. ale to normalne. Samo zdjecie mi sie podobalo a jeszcze robił je mój syn wiec wrzuciłem
Musze się podzielić dzisiejszym odkryciem.. może to jest odkrycie z kategorii wynalezienie koła ponownie ale ja nie wiedziałem o tym. Od lat używam waty jbl symec jako wkładu do filtra ale dzisiaj po raz pierwszy użyłem jej do ścierania glonów... i to takich odhodowanych.. na filtrze.. tarłem to wcześniej gąbkami i po 10 minutach tarcia przestawały mi przeszkadzać watą usunąłem je w kilka minut..
Szkoda że ten "model" skalara jest tak mało popularny u nas .. są piękne. Ciekawe jak będą wyglądały jako dorosłe.. W razie czego jest to odmiana Pinoy Zebra.
Fajne te maluchy. Teraz tylko czekać aż podrosną W jakim są wieku?
Krolic pisze: ↑pn sty 06, 2025 8:12 pm
tarłem to wcześniej gąbkami i po 10 minutach tarcia przestawały mi przeszkadzać watą usunąłem je w kilka minut..
Skalary to żarłoczne bestyjki. Zwłaszcza młode osobniki Niech jedzą i rosną - w przyszłości będą z nich majestatyczne ryby A jak wygląda sprawa trzymaniem ich razem z paletkami? Nie wchodzą sobie w drogę?
Catfish_Billy pisze: ↑pn sty 13, 2025 12:20 pm
trzymaniem ich razem z paletkami?
generalnie nikt nie zaleca trzymania razem ze względu na choroby. No ale jako na razie mi się to udaje. Jeżeli pytasz o agresję to spoko. Na razie weszły jak nóż w masło. Pewnie trochę agresji będzie jak zaczną dojrzewać.
Słyszałem od jednego hodowcy, że paletki często łapią pasożyty od skalarów dlatego nie zaleca trzymać ich w jednym zbiorniku.
Jeżeli chodzi o agresję to o ile nie przybiera ona ekstremalnych form (wyrywanie płetw i łusek, atakowanie do momentu zmęczenia przeciwnika) to nie powinno być problemu. Drobne potyczki zapewne będą się zdarzać. To w końcu pielęgnice - ryby z charakterem Nie wiem jak to wygląda u paletek, ale skalary potrafią być naprawdę wredne
Dałem się namowić młodemu akwaryście na odchowanie mlodych skalarów.. zobaczymy co z tego będzie. Manakapuru z Bułgarem.. Młodzieży jest okolo 25 sztuk. Kilka rośnie w takim tempie ze chyba zostana u mnie
podziele sie moim patentem na odchowanie młodzieży bez wylęgarni artemi... metalowe sitko przecieram mrożona artemie na pyłek i karmie zawiesina.. rosną jak złe.