Uzupełnienie obsady w 200l

ODPOWIEDZ

Autor
tekjow
Początkujący
Telefon: 01728420530
Na imię mam: Wojciech

Post autor: tekjow »

Cześć 😊
Moje 200 litrów mam od końca maja. Nigdzie się nie spieszyłem, powoli zasiedlałem:
ślimaki (clithony + military), neocardiny (red sakura), amano
Do tego 11 kirysków panda (ale 1 raczej odejdzie) + 9 samic / 5 samców gupikow Endlera ginga rubra (+2x wyrośnięty narybek, +3 kilkudniowy narybek).

Akwarium dosyć mocno obsadzone roślinami, sporo mchów, trawnik, plaża.

Woda twarda, zasadowa (okolice 7,5 pH, lekko zbjijana jeszcze przed podłoże aktywne i Co2).

Planuję jakąś ławicę*, chciałbym aby redukowała narybek gupikow (ale nie do 0), a później również narybek planowanych pielęgniczek (nie wiem jeszcze jakich). Fajnie byłoby, gdyby była szansa na jakieś młode, ładne pływanie w ławicy i ograniczone siedzenie w krzakach ze strachu 😅

Brałem pod uwagę bystrzyki, razbory, żałobniczki oraz zwinniki Blehera.
I jestem w kropce, nie wiem na co się zdecydować, brak doświadczenia...
Nie chciałbym, żeby terroryzowały pozostałych mieszkańców. Krewetki oczywiście też mogą zjadać (ale dorosłe w spokoju zostawić 😬), tutaj pewnie pielęgnice "wyczyszczą".

Proszę o radę, na których rybach się skupić, a które raczej omijać 😀

Agagin
Noble
Na imię mam: Aga

Post autor: Agagin »

tekjow
Moją ulubioną ławicową rybą jest zwinnik Blehera,bo jako jedyny mi znany naprawdę pływa w ławicy:)
Ale dla niego pH 7,5 mogłoby być na razie odrobinę za wysokie,no i nie wiem,czy by się zajął ograniczaniem populacji niechcianej reszty...
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Siemka, tekjow
Na początek kilka uwag:
Kirysy to ryby preferujące bardziej miękką i kwaśną wodę niż gupiki (pH z zakresu 6.0 - 7.0). Moim zdaniem nie nadają się również do trzymania z pielęgniczkami. Kirysy są od nich szybsze i zwinniejsze, przez co mogą stanowić dla nich dużą konkurencję pokarmową ( pielęgniczki pobierają większość pożywienia z dna i mogą mieć spore trudności w konkurowaniu z rozbrykanymi sumikami). Trzeba również wziąć pod uwagę wzmożoną agresję pielęgniczek w trakcie tarła. Kirysy przebywające większość czasu na dnie będą przez nie nękane i atakowane, gdy tylko podpłyną zbyt blisko ikry lub młodych. Jak nie wykażą się wystarczającą czujnością mogą dość mocno oberwać. Taki stres nie jest potrzebny zarówno kirysom, jak i pielęgniczkom. Moim zdaniem powinieneś zdecydować się na jedne, albo drugie i nie łączyć ich ze sobą.

Idea nabywania jednego gatunku ryb, aby redukowały narybek drugiego gatunku też jest dla mnie trochę niezrozumiała. Nie lepiej po prostu oddzielić samice gupika od samców i dopuszczać je do siebie raz na jakiś czas, aby nieco „podreperować” populację w zbiorniku? Ewentualnie zostawić wyłącznie samce, a samice sprzedać lub oddać.

Przy takim pH odpada większość wymienionych przez Ciebie kąsaczy. Mieczyki lubią polować na narybek, ale tutaj też musiałbyś wybrać jedną płeć, bo podobnie jak gupiki one również mnożą się jak szalone :języczek:

Mógłbyś napisać jaka temperatura panuje w zbiorniku, jakie jest Gh i może wrzucić kilka fotek akwarium. To by ułatwiło dobór obsady.

Autor
tekjow
Początkujący

Kupiłem w sklepie 10 sztuk, podejrzewam że to właśnie większość z tych mi padła / pada. Już na drugi lub 3ci dzień ciągnęło do góry, podejrzewam problemy z pęcherzem...
Jedna sztuka miała infekcję bakteryjną tylnej płetwy, nie dotrwała do końca terapii... Na której były jeszcze 2 okazy, które bardzo często czerpały powietrza z powierzchni (i nie oddychał pod wodą - założyłem infekcję skrzeli). Jeden z nich padł, w zasadzie tuż przed tym jak sam chciałem go uśmiercić....
A 2gi się chowa (przez kilka dni nie widziałem ani za dnia ani w nocy, myślałem że już został "wchłoniety"), raczej nie je - ale oddycha pod wodą. Nie będę już go dotykał...

W każdym razie kilka dni później dokupiłem 5 sztuk, od osoby prywatnej (chowanych na kranówce).
Tamte sklepowe się trą się codziennie, wyglądają póki co na zadowolone...

Co do pielegnic, mam właśnie takie obawy... Bo te kiryski to takie durne, chyba nie będą rozumiały, że gdzieś strefa zakazana.
Ale ich brak zniszczy z kolei plany redukcji krewetek 😅
Jeszcze sobie przemyślę, kolega niedawno zakładał nowy zbiornik, w razie czego będę szukać nowego domu (jeśli ostatecznie jednak jakieś karłowate zakupię).

Nie mam możliwości trzymania ich osobno, samce też są raczej skromne z wyglądu 😅 ja po prostu nie chcę przerybienia oraz chcę mieć silne ryby (tak wiem, silny narybek też może paść łupem 😆)
Gupiki mam też od prywatnej osoby, wydaje mi się, że ryby słabej jakości, 2 samice mi padły (jedna chyba z mojej winy, druga po prostu), 3cia pływa koślawo. Tutaj dokupiłem od razu 6 samic w internecie - przyszły bardzo ładne, większe.

W kranie miałem wczoraj 7.43. Jak chodzę po sklepach, to mają te wszystkie ryby, to wszystko jest trzymane na takiej samej wodzie - pytanie, czy tylko w sklepie czy było w twardej rozmnażane.
Sprawdzałem lokalne ogłoszenia - jeśli ktoś oddaje, to zakładam, że niektóre z tych potencjalnych ryb będą się czuły wystarczająco dobrze 😆

W zbiorniku obecnie temperatura pokojowa, około 23,5t stopnia (docelowa do 24, planowo).
Gh wysokie, około 12-13. Zmierzę jutro jeszcze raz.
I wstawię możliwie szybko jakieś zdjęcia, bo na jakąś ogromną ławicę wbrew pozorom też nie ma miejsca (ale śmiało dam się z błędu wyprowadzić 😬)
Agagin pisze: śr sie 19, 2026 9:00 pm Moją ulubioną ławicową rybą jest zwinnik Blehera,bo jako jedyny mi znany naprawdę pływa w ławicy:)
Może być nieco luźniejsza 😬 byle nie jak gupiki 😅

Autor
tekjow
Początkujący

Muszę dokupić kroplekowy na GH, paskowo wychodzi około 20. Już zamówione, pewnie nie będzie dużej różnicy.
Woda w kranie pH 7.47, woda w akwarium 7.14 (zakładam, że to CO2 zbija, nie jest to mój cel - gaz pod rośliny); nie do końca się jeszcze z tym rozumiem, a i mam wrażenie, że nie dozuje się ten gaz w tych samych ilościach każdego dnia. Tak jakby wyłączenie / włączenie gazu lekko rozregulowywało jego ilość. Trochę boję się tam kręcić, ale tak - będę musiał to "wyjaśnić", bo jak mniemam wahania będą mi powodować problemy z glonami..?
Mam też trochę krasnorostów, czy to wynik stosunku N do F, czy wahań pH / Co2 czy zabrudzenia (gąbka na wlocie była zasyfiona, zapomniałem ją przepłukać przy jednej z podmian) - nie wiem.

Porobiłem kilka aktualnych zdjęć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przy okazji, ten oto gagatek nie je i wygląda jak wygląda (jest bardzo jasny), trzyma się na uboczu, a przez wiele dni nie pokazywał się nawet w nocy:
Obrazek

tutaj pierwsze dni po zalaniu:
Obrazek
Obrazek
tutaj przed małym przemeblowaniem (zrobiłem wyjazd mchów z korzenia, bo sobie z nitkami nie radziłem) i przed małym kryzysem nawozowym (braki fosforu i żelaza, czy czegoś jeszcze...):
Obrazek

Fotki to miniaturki, jak się kliknie, to powinny pokazać się w normalnym rozmiarze.

Autor
tekjow
Początkujący

Zrobiłem i test gH, zgodnie z przypuszczeniami woda twarda - około 15 w akwarium, odrobinę więcej w kranie (16).

Kvdlaty
Początkujący

Post autor: Kvdlaty »

Ahhh, szkoda tych mchów trochę, robiły klimat ;) strasznie mi się podoba, super obsadziłeś roślinami :OK:

Edit: chyba źle zrozumiałem które zdjęcie jest aktualne, nvm xd w każdym razie super zbiornik!

Autor
tekjow
Początkujący

Dobrze dobrze - mchy wyleciały z tego głównego korzenia, ale jak już będę się umiał z parametrami, to wrócą 😅
Albo jak wymyślę, jak je na stałe osłonić przed "patelnią". Odrosną 😆

Dosłownie przed chwilą zauważyłem malutką pandę 😇
Cieszę się jak głupi, myślałem że wyżerają całą ikrę.
https://photos.app.goo.gl/ja3RnMKoEZ3KS6Bi6

Klasyczne, czarne żałobniczki mi się podobają (z wyglądu nie wyglądają jednak na miłe rybki😅) , kardynałki też bardzo ładne (ale dla nich wszystko powyżej 22 stopni to już ukrop, prawda?).
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

tekjow pisze: pt sie 21, 2026 10:01 pm Klasyczne, czarne żałobniczki mi się podobają (z wyglądu nie wyglądają jednak na miłe rybki) , kardynałki też bardzo ładne (ale dla nich wszystko powyżej 22 stopni to już ukrop, prawda?).
Dla żałobniczek masz zbyt twardą wodę (poza tym odradzam trzymanie ryb z rodziny kąsaczowatych razem z gupikami - mogą obgryzać płetwy piękniczkowatym), a kardynałki to typowo zimnolubne ryby - w zbyt wysokiej temperaturze żyją krócej i mają tendencję do zapadania na różne choroby.

Kvdlaty
Początkujący

Post autor: Kvdlaty »

Może napisz czy planujesz zmieniać parametry wody czy szukasz obsady do takiej jaka jest? Twardość możesz zbić ro, pH zależy od kh, ilości gazu i temperatury - możesz je zmieniać w pewnym zakresie podając odpowiednią ilość co2. Trochę problemem mogą być tu gupiki i kiryski, masz malutkie okno gdzie parametry się nakładają i ciężko powiedzieć czy w wodzie na granicy tolerancji dla obydwu będą się dobrze czuły. Może zrezygnuj z gupików to będziesz miał dużo większe możliwości modyfikacji parametrów wody i doboru obsady?

Autor
tekjow
Początkujący

Parametrów wody zmieniać nie zamierzam, w sensie nie zamierzam stosować wody z filtra. Zwykła kranówka + to co zbije podawane Co2 (ale to dla roślin - celem obniżenie pH nie będzie).
Chciałbym żeby ryby czuły się dobrze w widzę lekko alkaicznej (od lekko powyżej 7 do 7,4 pH).

Kiryski dobrze czują się w tej wodzie, coś tam się z sukcesem wykluło, w kiepskich warunkach chyba by się nie udało..?
Catfish_Billy pisze: ndz sie 23, 2026 8:12 am Dla żałobniczek masz zbyt twardą wodę (poza tym odradzam trzymanie ryb z rodziny kąsaczowatych razem z gupikami - mogą obgryzać płetwy piękniczkowatym), a kardynałki to typowo zimnolubne ryby - w zbyt wysokiej temperaturze żyją krócej i mają tendencję do zapadania na różne choroby.
Jestem gotów zrezygnować z pielegnic, obniżyć docelową temperaturę do 22 stopni i zdecydować się na danio margaritatus + kardynałki (najlepiej wietnamskie, te jednak słabo dostępne w DE, chińskie w odmianie gold wyglądają wg mnie zjawiskowo... ).

Z pielęgnicami widzę problem z młodymi, byłaby pewnie wojna po podrośnieciu (nie wiem jeszcze, czy i jak schodzą ryby oferowane na prywatnych ogłoszeniach).
Kiedyś będę je mieć z pewnością, bo opieka nad młodymi w świecie ryb wydaje mi się fascynująca.

Kiryski + endlerki +amano + neocardiny + ewentualne Danio i kardynałki - byłaby okej chyba taka obsada?
pH pasuje, temperatura też, twardość akceptowalna, krzaki są, plaża jest, mchy są... 😅
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

tekjow pisze: ndz sie 23, 2026 4:21 pm Kiryski dobrze czują się w tej wodzie, coś tam się z sukcesem wykluło, w kiepskich warunkach chyba by się nie udało..?
I tak - i nie. Ratowałem kiedyś bardzo mocno zapuszczone akwarium u znajomego (mętna woda, niedziałający filtr i glony pokrywające praktycznie każda szybę i ozdobę w akwarium), w którym pływały gupiki. Tragiczne parametry. Wydawałoby się, że nic nie będzie w stanie tam żyć, a tym bardziej się rozmnożyć. Byłem totalnie zaskoczony, gdy poza kilkoma ledwo dychającymi, dorosłymi rybami - odłowiłem stamtąd kilkadziesiąt sztuk narybku. Instynkt przetrwania u zwierząt jest naprawdę bardzo silny. Gdy pogarszają się warunki, ryby potrafią rozmnażać się jak szalone w myśl zasady - może i ja zginę, ale moje potomstwo przetrwa.
tekjow pisze: ndz sie 23, 2026 4:21 pm Jestem gotów zrezygnować z pielegnic, obniżyć docelową temperaturę do 22 stopni i zdecydować się na danio margaritatus + kardynałki (najlepiej wietnamskie, te jednak słabo dostępne w DE, chińskie w odmianie gold wyglądają wg mnie zjawiskowo... ).
Przy pielęgnicach i tak musiał byś popracować nad parametrami. Jeżeli chodzi o pozostałe ryby to kardynałki powinny się nadać. Danio margaritatus...niekoniecznie ( chcesz trzymać je na skrajnych parametrach, zarówno pod względem temperatury, pH oraz Gh - to nigdy nie jest dobre dla ryb). O wiele lepszym wyborem będzie tutaj danio pręgowany, tęczowy lub erythromicron. Podobnie rzecz ma się z kirysami panda - one nie lubią aż tak chłodnej wody (tutaj znacznie lepszym wyborem byłyby kirysy pstre). Endlery wbrew powszechnej opinii lubią ciepła wodę ( w temperaturze poniżej 24 C mogą zapadać na pleśniawkę). Ogólnie widzę to tak:

pH; 7,4
Gh: 15
Temperatura: 21-22 C
Obsada: Kardynałki plus jeden z wymienionych wyżej gatunków danio, kirysy pstre, krewetki (osobiście nie jestem fanem trzymania skorupiaków razem z rybami przez własne doświadczenie w tym temacie).

Autor
tekjow
Początkujący

Podmienię chyba kardynałki na wietnamskie, co by i w 23 stopniach dobrze się czuły w razie czego - a Danio erythromicron mi się podoba 😁

Bo to miało być uzupełnienie, a nie podmiana obsady 😅

Autor
tekjow
Początkujący

Obsada uzupełniła się w czwartek - 20 (albo 21, jeśli się nie pomyliłem) danio erythromicron + 15 (mogłem wziąć 20) kardynałków wietnamskich.
Bardzo mi się podobają (kształty, kolory, sposób pływania) :viva:

Postaram się porobić i wstawić jakieś przyzwoite zdjęcia 😉
ODPOWIEDZ