To mój pierwszy post, bądźcie wyrozumiali
Po roku przerwy i przeprowadzce postawiłem niedawno z powrotem moje akwarium. Postaram się krótko (względnie) opisać dotychczasowe postępy i zmiany
Akwarium ma wymiary 83x48x55(wys) cm. Nad oświetleniem długo myślałem, chciałem coś słabszego i w końcu kupiłem używane lampki Lominie 18W chyba. Szału nie ma, szczególnie przy wysokim zbiorniku ale były tanie - z perspektywy czasu myślę że dają radę.
Poprzednio czyszczenie filtra nie było zbyt wygodne, dlatego wymyśliłem sobie filtr mechaniczny przed kubłem. Filtr biologiczny to Eheim professionel 4+, w środku trochę Sachem Matrix i złoża Eheima. Złoża nie za dużo bo i tak planowałem hydroponikę. Przed nim dwa filtry narurowe, jeden z tymi rureczkami Eheima do wstępnej filtracji, drugi aktualnie z filtrem sznurkowym 50um. W takiej konfiguracji łatwo usunąć syf i nie planuje otwierać kubła wcale, czas pokaże jak to wyjdzie.

Akwarium miało być z samym piaskiem ale w ostatniej chwili władowałem pod piasek ziemię, nie wiem co mnie podkusiło no ale tak już zostało. Ponieważ ostatnia aranżacja była bardzo roślinna, teraz wymyśliłem sobie wielki korzeń. Kamienie wyciągnąłem z ogródka, myślę że wyszły całkiem fajnie. Akwarium zalałem koło 20.04, i zaczęło się czekanie aż dojrzeje.

W międzyczasie dodałem roślin, doszła hydroponika i dosypiałem piachu bo nie dawała mi spać myśl że ja albo jakaś ryba dokopie się do tej ziemi xd

Aktualnie wygląda tak:

Parametry wody:
T - 25 C
pH 7.2
NO3 - 1.0
PO4 - 0.1
NO2 - 0.025
NH4 - 0.0
KH - 6 st. dH
CO2 z butli ale zachowawczo
Nawożę makro bo strasznie niski ten azot, ale jakoś nie rośnie
Daje też carbo ze strzykawki bo wyskoczyły mi jakieś nitki. Na razie im nie zaszkodziło, mają się dobrze xd
Wczoraj w końcu pojawili się pierwsi mieszkańcy - 4 kiryski i 20 Danio galaxy. Niedługo będzie coś więcej, najbardziej boleję nad tym że raczej nie mogę wpuścić moich ukochanych Amano bo będą mi uciekać po korzeniach
Nie znam się za bardzo na rybach, podejrzałem gdzieś obsadę kolegi @Jet187 i w coś podobnego będę celował. Chętnie przyjmę podpowiedzi jakie rybki zastąpią mi Amano w wyjadaniu glonów, resztek śluzowca, i wszystkiego innego co się nazbiera na dnie