Zakwit wody

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
ODPOWIEDZ

Autor
jan24771
Gość

Zakwit wody

Post autor: jan24771 »

Witam.
Podzielcie sie prosze sposobami na zakwit wody.
Popelnilam blad przy podmiance wody uzylam weza ktory mial stycznosc z wodą ze stawu ktora jest mocno zielona i od tamtej pory w tym zbiorniku jest zielono. Podmieniam i podmieniam. Zaciemnilam calosc na 4 dni i nic nie pomaga. Rozwazam lampe uv ale troche nie chce w to inwestowac(moze polecicie jakas z tych tanszych bo nie jestem pewna czy te tansze wogole cos dają). Czy srodek na glony zabije rowniez zakwit wody-nigdy nie uzywalam takiego srodka ogolnie moje akwaria od lat byly raczej bezproblemowe az do teraz.... czy sa jakies inne sposoby bo zaciemnienie i podmiany nic nie daja. Po podmianie woda jeat ok przez dobe a potem zielenina do tego stopnia ze noe widze tego co mam z tylu akwarium(mam ciemne tlo i z tylu korzen z mchem i generalnie go nie widze przez ta brudna wode). Chodzi mi o sposoby na zabicie tego zakwitu,prosze nie piszcie o zmianie parametrow itp bo pozostale akwaria zawsze sa w porzadku,po wszelkich startach,restartach nigdy takiego zakwitu nie bylo wiec to nie wina wody bo wode leje wszedzie ta samą i akwaria startuje tak samo a nawet kiedy mialam przerybienie w zbiorniku wtedy tez nie bylo zakwitu w pozostalych zbiornikach tez nie mam zakwitu
Akwarium nie stoi w swietle slonecznym ale....jak teraz pomysle to to jest jedyne akwa ktore ma oswietlenie led. Pozdrawiam

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Zakwit wody

Post autor: Krolic »

jan24771 wstaw zdjęcie. Użycie węża nie ma wpływu na glony. Jest gorąco, bardzo slonecznie (jezlei akwarium ma dostęo do światła slonecznego) do tego troche makro elementów w wodzie i masz zakwit..
Proponuje zaciemnic, napowietrzac, podmienieac wodę i poczekać...

Przdałoby sie tez zobaczyc jak tam NPK w wodzie...

Mauree
Noble

Zakwit wody

Post autor: Mauree »

Najmniej ryzykowny preparat to chyba Femanga Algen Stop General, stosuje się przez cztery tygodnie, co tydzień podajesz odpowiednią dawkę, w pierwszym tygodniu skracasz czas świecenia do czerech godzin, w drugim wydłużasz z czterech do pięciu, potem z pięciu na sześć, a potem z sześciu do ośmiu godzin. Często efekt jest już w drugim tygodniu, a także przy mniejszej dawce (ja dawałam pół dawki zalecanej przez producenta). Jednak obecnie są, przynajmniej w części kraju, tak ekstremalne warunki pogodowe, że bałabym się dodawać cokolwiek do wody w taki upał. Być może właśnie sam wzrost temperatury spowodował zakwit glonów, przy nie zmienionych innych parametrach, tak dzieje się w Bałtyku gdy przychodzi upał (mieszkam w Sopocie). Sprawdź, czy temperatura nie uległa dużemu wzrostowi? W takim przypadku zalecałabym dalsze podmiany wody aż temperatura się ustabilizuje.
Dokładnie tak jak radzi Krolic, podmiany, napowietrzanie, zaciemnienie + doprowadzenie do niższej temperatury otoczenia, żeby woda się tak nie nagrzewała, jakiś wentylator blisko akwarium na przykład, otwarcie pokrywy i przykrycie akwarium czymś przewiewnym, żeby ryby nie wyskakiwały, np. gazą.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Zakwit wody

Post autor: Catfish_Billy »

jan24771 pisze: czw lip 02, 2026 7:31 am ,prosze nie piszcie o zmianie parametrow
Wybacz, ale nie dostosuję się do Twojej prośby :wink:

Głównym powodem zielonego zakwitu jest zachwiana równowaga biologiczna w zbiorniku. Moja teoria jest taka, że w wężu mającym ''styczność z wodą ze stawu'' znalazły się zarodniki glonów, które wraz z podmianą, dostały się do zbiornika. W akwarium musiało dojść do skoku parametrów (w szczególności sprawdziłbym poziom azotu i fosforu), co dało im kopa do rozwoju. Domyślam się również, że nagła zmiana przejrzystości wody spowodowała natychmiastową chęć licznych i dużych podmian, co jeszcze bardziej zaburzyło równowagę. Dodając do tego ostatnie ekstremalne temperatury i dostęp światła, mamy efekt w postaci zielonej wody :)

Na początku usuń ze zbiornika wszytko z dużą tendencją do gnicia - obumarłe części roślin, nadmiar karmy dla ryb itp (stanowią one idealną pożywkę dla glonów). Następnie podmień około 50% wody, dolej bakterie nitryfikacyjne, zaciemnij zbiornik na kilka dni i...czekaj.

Dobrym patentem na zielony zakwit jest...żywa dafnia. Świetnie czyści zbiornik z fitoplanktonu (wiem z autopsji) :wink: Problem polega na tym, że ryby bardzo chętnie ją zjedzą, więc to rozwiązanie sprawdzi się jedynie w nie zarybionych akwariach :)
ODPOWIEDZ