Ostatni w nocy 29 czerwca, pozostałe nieco wcześniej. Znajdowałem je zazwyczaj w dzień, jak się do nich krewetki dobieraly...
1. Litraż zbiornika – 112 L
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał – założony 10 maja, tak dojrzewał.
3. Rodzaj i model filtra, wypełnienia / czy jest włączony cały czas – Fluval 207, oryginalne gąbki + ceramika invital (rings + kulki), chodzi cały czas na ok 50%
4. Gatunki i ilość ryb –
- Gupiki mix (same samce): red albino, pawie oczko, i jakieś inne (nie wiem jak się nazywają, takie z pomarańczowymi ogonkami). Najpierw było 4, potem dołożyłem 8, przez jakiś czas było 12. 3 padły, w sumie mam teraz 9.
- 6 Żałobniczek (glow fish tetra),
- 5 krewetek amano, 20 krewetek sakura, 3 helenki
5. Gatunki i ilości roślin – Limnophilia sessiflora (sporo), valissneria asiatica, kryptokoryna, anubias, hygrophila, mech jawajski.
Na anubiasie sa okrzemki (tak mi sie wydaje)
6. Podłoże – Aquaforest AF Natural Substrate, na to żwirek czarny 1-3 mm Aqua Della
7. Inne sprzęty – grzałka
8. Ozdoby, korzenie – kamień dragon stone, korzeń redwood (chyba tak to się nazywa)
9. Pokrywa – tak
10. Oświetlenie – tak, 8 godzin dziennie w jednym cyklu
- 1 lampa Day and Night 14W / 1270 lm
- 1 lampa Aquael Plant Leddy Tube 10W / 730 lm
11. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. (dawki częstość) –
- Pokaramy: Fancy Guppy, hs artemia flakes, tropical vitality flakes. 1x dziennie, rotacja codziennie cos innego, zjadają w ciągu 2-3 minut
- Nawozy: Invital raz w tygodniu, po podmianie. Po4 (tak żeby było 0,1 w slupie wody), Fe: żeby dojść z 0 na 0.2,, K żeby
dojść z 5 na 15.
12. Parametry wody (ostatni pomiar z 28.06, testy zoolek). W ogólności stabilne są od jakiegoś czasu:
No2 = 0, NH3 = 0, No3 = 5, pH = 7.6, KH = 7, GH = 8, PO4 - 0.5 w podłożu, 0 w wodzie, K = 5, Fe = 0, Ca = 80, Mg = 9 (ca i Mg zacząłem mierzyć dopiero teraz)
13. Temperatura w zbiorniku: Normalnie ok. 25. Przy tych upałach miedzy 26 - 27. Jak widać sporo odparowało, bo nawiewałem wiatrakiem. Może to być powód? Mam dolać demineralizowanej? Mogę taka z Castoramy?
14. Czy posiadasz grzałkę / moc w W – tak, Eheim 150 W
15. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) -
- Podmiana co tydzień (ostatnia 28.06) ok 15 %.
- Odmulanie - nie póki co,
- Czyszczenie filtra - jeszcze nie (już trzeba po niecałych 2 miesiącach?).
16. Co nowego zrobiono ostatnio w zbiorniku / kiedy (dokładnie opisz) – nic nowego od założenia.
17. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?
- rybki kupowałem partiami, pierwsza partia z 5 czerwca (4 gupiki red albino),
- druga chyba 20 czerwca o ile dobrze pamiętam - 8 gupików (pawie oczka + inne).
Aklimatyzacja - tak jak w necie piszą, metoda pływająca. Wtedy tez dodawałem krewetki, aklimatyzacja metoda kropelkowa.
18. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano? - nie wiem, rybki są ze sklepu. Nie podaje żadnych lekarstw, bo nie wiem co im jest./
19. OBJAWY I PRZEBIEG CHOROBY - jak dla mnie wyglądają i pływają normalnie. Nie wiem na co mam patrzeć? Jeśli to ma jakieś znaczenie, padła mi tez jedna krewetka sakura... Ale to pare dni temu.
20. Zdjęcie –
- rybki - nie mam, nie pomyślałem żeby zrobić.
- akwarium (z dzisiaj w nocy) - w zalączeniu