Silikon do akwarium na zewnątrz

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ

Autor
Dominik27
Bywalec
Na imię mam: Dominik

Post autor: Dominik27 »

Witam,
Jak w temacie, silikon do akwarium w tym przypadku do pokrywy, czy musi być zastosowany typowy akwariowy czy może być sanitarny bezoctowy lub octowy?

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Post autor: DanielP »

Nigdy nie stosowałem innego niż akwarystyczny ale zdrowy rozsądek mi podpowiada, że jeżeli do czasu wyschnięcia nie będzie on miał bezpośredniego kontaktu z wodą to nic złego nie powinno się dziać. Jeżeli się mylę to niech ktoś mądrzejszy mnie poprawi :duży uśmiech:

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Post autor: Krolic »

wg mojej wiedzy silikony sanitarne maja dodatki grzybobójcze. Nigdy nie używałem ich w akwariach. Szklarski a i owszem.. wszytskie bez dodatków.

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Jak to nie jest w wodzie i woda po tym nie spływa to możesz stosować co tylko chcesz, Mamuta, butapren, taśmę szarą, ale najlepiej silikon akwarystyczny albo klej poliuretanowy.

Jak ma kontakt z wodą - tylko akwarystyczny. Tropical robi, Soudal, Tytan i Den Braven (nawet w Leroy ostatnio widziałem).

Krolic i właśnie dlatego silikonu sanitarnego POD ŻADNYM POZOREM nie wolno używać w akwarium. Fungicydy i biocydy powodują, że w kibelku i prysznicu nie ma pleśni i grzyba ale są toksyczne dla ryb, zabójcze dla krewetek, uszkadzają bakterie filtracyjne i mogą nawet położyć całą obsadę przy małym kontakcie. Przez "neutralne chemicznie" producent ma na myśli "dla ludzi", nie ryb ;)
ODPOWIEDZ