Ziemiojad szpiczastogłowy - Satanoperca jurupari
Regulamin forum
Opis każdego gatunku umieszczamy w osobnym wątku o nazwie według schematu: Nazwa polska - Nazwa łacińska.
Jeśli gatunek ryby ma już swój wątek możesz wstawić zdjęcie i opis tej ryby w tym wątku.
Nie umieszczamy zdjęć z internetu, a jedynie zdjęcia z akwariów użytkowników FAWA.
Jeśli nie jesteś autorem zdjęcia, które zamieszczasz, to napisz kto jest autorem.
Opis każdego gatunku umieszczamy w osobnym wątku o nazwie według schematu: Nazwa polska - Nazwa łacińska.
Jeśli gatunek ryby ma już swój wątek możesz wstawić zdjęcie i opis tej ryby w tym wątku.
Nie umieszczamy zdjęć z internetu, a jedynie zdjęcia z akwariów użytkowników FAWA.
Jeśli nie jesteś autorem zdjęcia, które zamieszczasz, to napisz kto jest autorem.
-
- Zapaleniec
Na zdjęciach para ziemiojadów szpiczastogłowych ( 1. samiec, 2. samica ). Ryby wielkości około 18 cm, wiek nieznany. Ostatnie zdjęcie - narybek w wieku około miesiąca. Nie są to ziemiojady tak kolorowo ubarwione jak np. Z. brazylijski czy Z. czerwonogłowy , ale ich główną atrakcyjnością jest (moim zdaniem) charakter i zachowanie. Ryby są bardzo spokojne, majestatyczne - nawet spłoszone nie uciekają w panice, ale powoli dostojnie odpływają. Są bardzo ciekawskie - jeśli coś się dzieje w pobliżu akwarium podpływają do szyby i obserwują, wszelkie zabiegi związane z obsługą akwarium bardzo je interesują - normą jest, że podpływają do ręki podczas prac porządkowych.
Ostatnio zmieniony czw maja 10, 2018 10:35 am przez Lech-u, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Moderator
- Na imię mam: Daniel
Ziemiojad szpiczastgłowy (Satanoperca jurupari)
Faktycznie są to bardzo piękne i spokojne satanki:-) Posiadasz młode prezentowane na zdjęciach?
-
- Zapaleniec
Ziemiojad szpiczastgłowy (Satanoperca jurupari)
Młodych obecnie nie mam - zdjęcia archiwalne z zeszłego roku .
Poniżej podrostki wielkości około 4-8 cm w towarzystwie Geophagus red head tapajos.
Poniżej podrostki wielkości około 4-8 cm w towarzystwie Geophagus red head tapajos.
Ostatnio zmieniony sob mar 31, 2018 9:04 am przez Zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
Ziemiojad szpiczastogłowy (Satanoperca jurupari)
Warto wspomnieć o tym,że parka prezentowana na zdjęciach to dzikusy a młode oczywiście F1:-)Mam nadzieję,że autor wątku nie będzie miał mi tej uwagi za złe.
-
- Admin
- Na imię mam: Lech-u
Jeśli to prawda, to myślę, że nie będzie miał nic przeciwko.
-
- Moderator
Młode satanki (f1) w wieku około roku i wielkości 10 cm.
-
- Cesarz
- Na imię mam: Marcin
To ile one żyją, skoro roczne to młode?
Ostatnio zmieniony pn kwie 02, 2018 6:12 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin
-
- Moderator
Nie mam pojęcia ale np niektóre pielęgniczki potrafią żyć 4-5 lat to duże pielęgnice o wiele dłużej.
Ostatnio zmieniony pn kwie 02, 2018 11:50 pm przez DanielP, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zapaleniec
Oczywiście że nie mam za złe . Tak zgadza się, są to ryby z odłowu, pochodzące z rzeki Para (Rio Para) w Brazylii.
Trochę zataiłem ten fakt bo nie jestem zwolennikiem nabywania ryb (ogólnie zwierząt) z odłowu a te ryby trafiły do mnie przypadkiem - poprzedni właściciel musiał się ich szybko pozbyć (likwidacja akwarium) a nikt ich nie chciał kupić - więc je przygarnąłem.
Nie wiem jak długo żyją, ale myślę, że ponad 10 lat powinny przeżyć bez problemu.
-
- Guru
Minimalne akwarium dla nich? Mogę kupić 3 sztuki i nie wiem czy dam radę.
Piszę co myślę...
-
- Moderator
Mialem jakiś czas te ryby i dlatego myślę, że takie minimum to klasyczne 375 l o wymiarach dna 150x50. Chcesz nabyć dzikusy, f-ki czy hodowlane?
-
- Guru
Bardzo są plochliwe? Tak jak opisują w internecie czy to kwestia osobnicza?
Piszę co myślę...
-
- Moderator
Zdecydowanie to kwestia osobnicza. Dotychczas z rodziny satanoperek miałem f1 S.jurapari ,,Rio Para" i dzikusy S.pappaterra. Żadne z nich nie były płochliwe choć skryte bardziej były S.pappaterra. Widzę Ziemiojadzie, że wracasz do ziemków tj. heckelii a teraz S.jurapari Jakie zbiorniczki dla nich planujesz?
-
- Guru
130x50x50
Dlatego pytam czy się zmieszczę w rozmiarze.
Dlatego pytam czy się zmieszczę w rozmiarze.
Piszę co myślę...
-
- Moderator
Zmieścisz się S.nurapari nie są zbyt ruchliwe
-
- Guru
Okazało się, że tak. Ale gość ma też Acarichthys heckelii WF. I mam dużo do myślenia.
Piszę co myślę...
-
- Moderator
Rozumiem ale wszystkie ziemiojady są piękne więc którychbyś nie wybrał to i tak będzie dobrze