akwarium na prezent- pomoc w osprzęcie

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ

Autor
Lou86
Gość

Post autor: Lou86 »

Cześć, mam problem w temacie o którym nie mam pojęcia. Zwracam się do Was o pomoc, bo gdzie jak nie na forum tematycznym?
Mój dobry przyjaciel będzie miał za moment 40. urodziny. Znamy się ze 20 lat. Od kiedy go znam- napominał co jakiś czas z sentymentem o akwarium i powtarzał że mu się marzy je mieć. W domu rodzinnym je miał, więc to nie jest kaprys nieznającego tematu. Po prostu proza życia blokowała posiadanie rybek. Ale teraz zbliżają się okrągłe urodziny, partnerka dała zielone światło, są możliwości i warunki dlatego chcemy w prezencie zrobić zrzutkę na ten cel. Chodzi o poradę o osprzęt. Akwarium ~110l i co dalej? Nie pytam o roślinki, podłoże, rybki bo wiem że to nie jest tak że wlać kranówę, wrzucić 20 kolorowych rybek i już. Czytałem o przygotowaniu, i wiem że to dłuższy proces. Poza tym o "życie" w akwarium chcemy żeby sam zadbał. Najwyżej dostanie na to bon. Ale jakie grzałki, filtry itd? Choć nie jestem fanem gotowców, to już nawet rozważałem coś takiego jak juno primo 110l.
Bo ja pokornie się przyznaję- nie znam się na tym. Nie wiem jakie marki są dobre, czego unikać, na rodzajach filtrów. Jestem bardziej niż zielony. Dlatego będę wdzięczny za pomoc w wyborze akwarium z osprzętem, żeby to nie była padaka, że za chwilę trzeba wymieniać połowę z tych rzeczy.
Z góry dziękuję :)

Mauree
Zapaleniec

Post autor: Mauree »

Juwel Rio 125 genialny bezproblemowy zestaw, ze świetnym filtrem. Do dziś nie mogę wyjść z podziwu jak łatwo je uruchomić i prowadzić .

Mauree
Zapaleniec

Post autor: Mauree »

Kino primo to też Juwel, pewnie równie fajne
Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz

Post autor: Miro »

Jeżeli jest ;
Lou86 pisze: śr wrz 11, 2024 3:40 pm partnerka dała zielone światło,
Lou86 pisze: śr wrz 11, 2024 3:40 pm chcemy w prezencie zrobić zrzutkę
itd. również polecam
Mauree pisze: śr wrz 11, 2024 3:58 pmJuwel Rio 125
niema czegoś takiego jak " za duże akwarium" :OK:

Autor
Lou86
Gość

Hehe ja jestem tego świadomy, że akwarium może być zbyt małe, ale nie za duże, jednak nie kuśmy losu. Między tymi dwoma to tylko minimalna różnica w wysokości, także ja nie widzę przeszkód i Wasza propozycja została przekazana wyżej :) Utwierdziliście mnie w wyborze i że ten juwel jest ok. Bo czego bym nie chciał to dać dziadostwo, z którego nawet rybki by wyskakiwały ze wstydu.
Naprawdę dziękuję. Bo ktoś dzięki Wam wkrótce będzie skakał jak małe dziecko z radości

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Post autor: Krolic »

Lou86
Zapraszamy kolegę na forum(jak już dostanie akwarium) Przez 20 lat sporo nowinek sie pojawilo :)

Autor
Lou86
Gość

Krolic
Będę go mocno do tego namawiał :)

Bo prawdopodobnie jeszcze dziś zostanie zamówione proponowane przez Was rio 125 :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kącik Początkującego Akwarysty”