Zeolit. Za czy przeciw?

Sposoby na filtrację akwarium.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Catfish_Billy
Zapaleniec

Zeolit. Za czy przeciw?

Post autor: Catfish_Billy »

Witam,
W związku z tym, że jestem w trakcie zakładania nowego akwarium, postanowiłem pochylić się nieco mocniej nad mediami filtracyjnymi. Chciałbym, aby oprócz gąbek i matrixa w filrze znalazł się również zeolit, którego nigdy wcześniej nie stosowałem. Zasięgnąłem więc języka u wujka Google i trafiłem do świata pełnego sprzeczności. W jednym artykule autor rozpływa się nad zbawiennym działaniem zeolitu, opisując jego właściwości absorpcyjne oraz zmiękczające wodę (nie ukrywam, że na takim efekcie mi właśnie zależy) - w innym natomiast odradza jego stosowanie ze względu na tendencję do zatwardzania wody :-| Totalnie się pogubiłem. Czy ktoś z Was stosował zeolit w swoim akwa i może mi wyjaśnić jak to w końcu z nim jest? :?
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Zeolit. Za czy przeciw?

Post autor: Ziemiojad »

To nie jest materiał przydatny w akwarium. Widziałem że niektórzy sprzedawcy dają go nawet za darmo do zestawów z filtrami.
Piszę co myślę...

Krismk3
Uczestnik
Na imię mam: Krzysztof

Zeolit. Za czy przeciw?

Post autor: Krismk3 »

hej. Ja miałem u siebie cały kilogram i nie zauważyłem, żadnych ani pozytywnych jaki negatywnych właściwości. Jakiś czas temu wyciągnąłem i tu również nie wywołało zmian w parametrach wody.
Awatar użytkownika

Grondal
Gaduła

Zeolit. Za czy przeciw?

Post autor: Grondal »

Catfish_Billy
Z ciekawości zapytam jak wrażenia po paru miesiącach?
Awatar użytkownika

Autor
Catfish_Billy
Zapaleniec

Zeolit. Za czy przeciw?

Post autor: Catfish_Billy »

Grondal
Nowe szkło nadal stoi puste, bo wciąż pracuję nad aranżacją i zbieram materiały :oops: Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu, aby bardziej się nad tym pochylić ;) Poza tym mam dylemat w kwestii mieszkańców i muszę się dobrze zastanowić, kto ostatecznie zagości w zbiorniku. Jeżeli chodzi o zeolit to włożyłem go na próbę do filtra działającego w moim starym akwa. Efekty? Praktycznie żadne. Ph nie drgnęło nawet o 0,1 stopnia. Gh i kh tak samo. Jeżeli chodzi o te "legendarne" zdolności absorbcyjne to jedyne co zaobserwowałem to wyciągnięcie z wody ekstraktu z migdałecznika morskiego - woda z lekko herbacianego koloru stała się niemal klarowna (na tym mi akurat nie zależało ;D) . Co do NO3 spektakularnych zmian brak. Czy polecam zeolit w akwarium? Raczej nie :P
ODPOWIEDZ