Zeolit. Za czy przeciw?

Sposoby na filtrację akwarium.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Catfish_Billy
Bywalec

Zeolit. Za czy przeciw?

Post autor: Catfish_Billy »

Witam,
W związku z tym, że jestem w trakcie zakładania nowego akwarium, postanowiłem pochylić się nieco mocniej nad mediami filtracyjnymi. Chciałbym, aby oprócz gąbek i matrixa w filrze znalazł się również zeolit, którego nigdy wcześniej nie stosowałem. Zasięgnąłem więc języka u wujka Google i trafiłem do świata pełnego sprzeczności. W jednym artykule autor rozpływa się nad zbawiennym działaniem zeolitu, opisując jego właściwości absorpcyjne oraz zmiękczające wodę (nie ukrywam, że na takim efekcie mi właśnie zależy) - w innym natomiast odradza jego stosowanie ze względu na tendencję do zatwardzania wody :-| Totalnie się pogubiłem. Czy ktoś z Was stosował zeolit w swoim akwa i może mi wyjaśnić jak to w końcu z nim jest? :?
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Zeolit. Za czy przeciw?

Post autor: Ziemiojad »

To nie jest materiał przydatny w akwarium. Widziałem że niektórzy sprzedawcy dają go nawet za darmo do zestawów z filtrami.
Piszę co myślę...

Krismk3
Początkujący
Na imię mam: Krzysztof

Zeolit. Za czy przeciw?

Post autor: Krismk3 »

hej. Ja miałem u siebie cały kilogram i nie zauważyłem, żadnych ani pozytywnych jaki negatywnych właściwości. Jakiś czas temu wyciągnąłem i tu również nie wywołało zmian w parametrach wody.
ODPOWIEDZ