Witam, przychodzę z problemem. Mianowicie mój bojownik od jakiegoś czasu nie je, nie pływa, tylko leży na dnie akwarium i ma strasznie duży brzuch. Próbowałam już wszystkiego. Podniosłam mu temperaturę w zbiorniku, podawałam leki od Flower Fish jednak nic nie poskutkowało. Czy ktoś może mi pomóc? Martwię się o niego.
Opis akwarium:
1. Litraż zbiornika – 60L
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał - 21 marca 2024
3. Rodzaj i model filtra, wypełnienia / czy jest włączony cały czas – AQUAEL ASAP 300
4. Gatunki i ilość ryb – 1 bojownik i dwa kiryski
5. Gatunki i ilości roślin – gatunków roślin nie znam ale ilość roślin to 6
6. Podłoże – po bokach żwir a na środku piasek
7. Inne sprzęty – nie posiadam
8. Ozdoby, korzenie – Połówka kokosa, mały wazon oraz jeden korzeń o wymiarach 20cm
9. Pokrywa – Plastikowa
10. Oświetlenie – pasek LED
11. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. (dawki częstość) – Pokarm nazywa się Betta Bio-Gold od Hikari, preparaty jakie używam to: gen nano bg od yokuchi 12 kropel, Hydro bioguard od Aquael 5ml co tydzień, Body Guard od Flower Fish po każdej wymianie wody, CMF od tropical też po każdym wymianie wody, liście migdałowca od Flower Fish.
12. Parametry wody (NO[inddolny]2[/inddolny], NO[inddolny]3[/inddolny], pH, KH, GH, PO[inddolny]4[/inddolny], Cl, itp.) – Jedyne parametry wody jakie znam to pH i wynosi ono: 8
13. Temperatura w zbiorniku – 28
14. Czy posiadasz grzałkę / moc w W – posiadam, Aquael Platinium Heater o mocy 75W
15. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) – podmiana wody raz na miesiąc, nie przeprowadzam odmulania bo nie potrzebuje a czyszczenie filtra jest raz na tydzień
16. Co nowego zrobiono ostatnio w zbiorniku / kiedy (dokładnie opisz) – dzisiaj dodałam żwir jak i korzeń
17. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja? - Rybkę mam od 24 lutego 2024 roku.
18. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano? - Owszem była leczona na Martwicę płetw 22 marca. Używałam soli specjalnie dla bojownika od Flower Fish oraz na opuchliznę brzucha tylko nie została ona wyleczona mimo częstych ilości kąpieli w oddzielnym zbiorniku podawając mu Intestine od Flower Fish.
19. Tak jak opisałam na początku
20. Zdjęcia w załączniku (nie wiem jak inaczej udostępnić zdjęcia)
https://pasteboard.co/GfpOGWXl2qWe.png
https://pasteboard.co/6tpUqyILkbvY.png
Mam problem z moim bojownikiem.
Regulamin forum
Wypełnij poniższe punkty przy zakładaniu nowego wątku w dziale CHOROBY!!!
1. Litraż zbiornika –
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał –
3. Rodzaj i model filtra, wypełnienia / czy jest włączony cały czas –
4. Gatunki i ilość ryb –
5. Gatunki i ilości roślin –
6. Podłoże –
7. Inne sprzęty –
8. Ozdoby, korzenie –
9. Pokrywa –
10. Oświetlenie –
11. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. (dawki częstość) –
12. Parametry wody (NO[inddolny]2[/inddolny], NO[inddolny]3[/inddolny], pH, KH, GH, PO[inddolny]4[/inddolny], Cl, itp.) –
13. Temperatura w zbiorniku –
14. Czy posiadasz grzałkę / moc w W –
15. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) –
16. Co nowego zrobiono ostatnio w zbiorniku / kiedy (dokładnie opisz) –
17. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?
18. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano?
19. OBJAWY I PRZEBIEG CHOROBY -
20. Zdjęcie –
Wypełnij poniższe punkty przy zakładaniu nowego wątku w dziale CHOROBY!!!
1. Litraż zbiornika –
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał –
3. Rodzaj i model filtra, wypełnienia / czy jest włączony cały czas –
4. Gatunki i ilość ryb –
5. Gatunki i ilości roślin –
6. Podłoże –
7. Inne sprzęty –
8. Ozdoby, korzenie –
9. Pokrywa –
10. Oświetlenie –
11. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. (dawki częstość) –
12. Parametry wody (NO[inddolny]2[/inddolny], NO[inddolny]3[/inddolny], pH, KH, GH, PO[inddolny]4[/inddolny], Cl, itp.) –
13. Temperatura w zbiorniku –
14. Czy posiadasz grzałkę / moc w W –
15. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) –
16. Co nowego zrobiono ostatnio w zbiorniku / kiedy (dokładnie opisz) –
17. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?
18. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano?
19. OBJAWY I PRZEBIEG CHOROBY -
20. Zdjęcie –
-
- Gość
- Na imię mam: Maja
-
- Bywalec
Mam problem z moim bojownikiem.
Być może to posocznica.