Żywienie Platek/Platynek/Zmienników Plamistych

Wszystkie sprawy dotyczące żywienia, sposobu przyrządzania pokarmu, własne oryginalne przepisy.
ODPOWIEDZ

Autor
Platka
Gość
Na imię mam: K

Post autor: Platka »

Jak w temacie, wiem że jest tego pełno w internecie jednak czy macie jakieś własne doświadczenia i refleksje jakie pokarmy najlepiej się sprawdzają u Platek?

Mauree
Zapaleniec

Post autor: Mauree »

Uważam, że wspaniały pokarm to hikari fancy guppy, stosuje go u molinezji, ale jest przeznaczony dla różnych poecillae. Generalnie warto urozmaicać, zwykle stosuje naprzemiennie 6 rodzajów pokarmu, w tym płatki że spirulina, płatki dla żyworódek, granulki dla żyworódek , karmy udające robaki , plus molinezje wyżerają zbrojnikom wafelki roślinne
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Bywalec

Post autor: Catfish_Billy »

Platki to ryby wszystkożerne. Odżywiają się zarówno pokarmem zwierzęcym jak i roślinnym. Można im podawać dobrej jakości granulaty i płatki przeznaczone dla żyworódek lub ryb wszystkożernych oraz pokarm żywy i mrożony jak np. dafnia lub artemia. Za to jak ognia unikać ochotki tak chętnie wciskanej klientom w sklepach zoologicznych. Co prawda ryby ją uwielbiają, ale jest ona siedliskiem wielu chorób, pasożytów oraz przyczynia się do zatłuszczania ryb. Dobrym pomysłem jest również podawanie im spiruliny. W czasach gdy hodowałem żyworódki robiłem tak - rano: pokarm granulowany/płatkowany dla ryb wszystkożernych/mięsożernych lub mrożony/żywy (mrożony/żywy podawałem 2 razy w tygodniu), wieczorem: spirulina. Platki lubią też obgryzać glony, więc czasami warto zostawić im trochę na szybie lub kamieniu ;) Najlepiej mieć wiele pokarmów, aby jak najbardziej urozmaicić dietę ryb. Wpływa to korzystnie na ich witalność, wybarwienie oraz zdrowie :)

Autor
Platka
Gość

Mauree pisze: pn wrz 02, 2024 11:07 am hikari fancy guppy
:) dzięki za polecenie karmy w akwarium są też gupiki więc idealnie

Autor
Platka
Gość

Catfish_Billy pisze: pn wrz 02, 2024 11:18 am Platki to ryby wszystkożerne. Odżywiają się zarówno pokarmem zwierzęcym jak i roślinnym. Można im podawać dobrej jakości granulaty i płatki przeznaczone dla żyworódek lub ryb wszystkożernych oraz pokarm żywy i mrożony jak np. dafnia lub artemia. Za to jak ognia unikać ochotki tak chętnie wciskanej klientom w sklepach zoologicznych. Co prawda ryby ją uwielbiają, ale jest ona siedliskiem wielu chorób, pasożytów oraz przyczynia się do zatłuszczania ryb. Dobrym pomysłem jest również podawanie im spiruliny. W czasach gdy hodowałem żyworódki robiłem tak - rano: pokarm granulowany/płatkowany dla ryb wszystkożernych/mięsożernych lub mrożony/żywy (mrożony/żywy podawałem 2 razy w tygodniu), wieczorem: spirulina. Platki lubią też obgryzać glony, więc czasami warto zostawić im trochę na szybie lub kamieniu Najlepiej mieć wiele pokarmów, aby jak najbardziej urozmaicić dietę ryb. Wpływa to korzystnie na ich witalność, wybarwienie oraz zdrowie
o to już konkretne informacje :-D też staram dawać się różne, mam też karmę od byłego właściciela ale niestety cóż to jest niewiadomo.

Wczoraj kupiłam im ovo-vit z jajkiem niby na wzmocnienie ale miałam wrażenie że samce gupików mają po tym jakby rozdęte brzuszki :/ nie wiem czy to była przyczyna ale bezpośrednio po karmieniu miałam takie wrażenie. Oczywiście podane było w minimalnej ilości.

A propo Platek to właśnie zauważyłam że sobie "dziubia" kamień :D

Z ochotka jeszcze nie miałam do czynienia ale dzięki za radę będę omijać :)
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Bywalec

Post autor: Catfish_Billy »

Platka pisze: wt wrz 03, 2024 12:09 pm Wczoraj kupiłam im ovo-vit z jajkiem niby na wzmocnienie ale miałam wrażenie że samce gupików mają po tym jakby rozdęte brzuszki
Żyworódki to dość łakome rybki i czasami zdarza im się zjeść na raz spore ilości jedzenia. Poza tym pokarm płatkowany/granulowany ma tendencję do pęcznienia w przewodzie pokarmowym ryb, dlatego dobrze jest go wcześniej wymoczyć w jakimś pojemniku z wodą z akwarium i dopiero podać małym obżartuchom ;) I przede wszystkim nie przekarmiać. Szkodzi to nie tylko rybkom, ale również parametrom wody w akwarium :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokarmy/Żywienie/Przepisy”