[350] Juwel - do oceny/do poprawy?
-
- Początkujący
Witam szanownych użytkowników,
Poniżej przedstawiam zdjęcia baniaczka 350l Juwel.
Jak uważacie, czy zbiornik jest ładny czy można w nim coś pokombinować? Powiem szczerze, że mnie denerwuje nieco jedna rzecz: chyba to okrzemki. Walczę z tym tematem od kilku miesięcy i nijak nie może zniknąć brunatnawy osad czy to z liści czy nawet filtra. Podpowiedzcie co można z tym zrobić? Akwarium jest dojrzałe, ma 1,5 roku. Brakuje mi już pomysłów co możnaby zrobić żeby nieco wyczyścić zbiornik z tego.
Oczywiście wszelkie porady/sugestie mile widziane. Jak komuś się podoba to również proszę o post;)
Poniżej przedstawiam zdjęcia baniaczka 350l Juwel.
Jak uważacie, czy zbiornik jest ładny czy można w nim coś pokombinować? Powiem szczerze, że mnie denerwuje nieco jedna rzecz: chyba to okrzemki. Walczę z tym tematem od kilku miesięcy i nijak nie może zniknąć brunatnawy osad czy to z liści czy nawet filtra. Podpowiedzcie co można z tym zrobić? Akwarium jest dojrzałe, ma 1,5 roku. Brakuje mi już pomysłów co możnaby zrobić żeby nieco wyczyścić zbiornik z tego.
Oczywiście wszelkie porady/sugestie mile widziane. Jak komuś się podoba to również proszę o post;)
-
- Gaduła
wpuść otoski albo krewetki amano, lub jedno i drugie jak obsada pozwala na trzymanie krewetek i po okrzemkach.Nawet nie będziesz musiał się zastanawiać nad przyczyną ich powstawania, zjedzą wszystko z każdego miejsca.Ja tak zrobiłem i po miesiącu akwarium wyglądało jak by przeszło polerowanie, teraz musze je dokarmiać.Jednak amano odradzam bo masz tam jakieś duże ryby
-
- Początkujący
Miałem od startu 20 krewetek amano, zostało z 10, albo są mocno poukrywane, bo nie znam do końca powodu dlaczego miałyby padać lub być zjedzone (chyba, że ktoś z obsady mieczyk hellera, neon inesa, kosiarka, gurami mozaikowy, kirysek je lubi?).
Jeśli chodzi o otoski to też mam - 6 szt.
Proponujesz ich dokupić i mieć np 20, czy to może coś innego niż okrzemki?
Jeśli chodzi o otoski to też mam - 6 szt.
Proponujesz ich dokupić i mieć np 20, czy to może coś innego niż okrzemki?
-
- Gaduła
dorosłe gurami, kosiarki a nawet mieczyk zje amano
Ostatnio zmieniony pt cze 14, 2024 10:06 am przez Logic07, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Początkujący
W takim razie amano odpadają. A co z otoskami?
Jeśli chodzi o podłoże to jest to podłoże aktywne, nie glony (kiryski i kosiarki rozgrzebują i rozsypują kulki podłoża aktywnego na piasek).
Co do reszty glonów w takim razie co radzisz? Co można z tym zrobić?
Jeśli chodzi o podłoże to jest to podłoże aktywne, nie glony (kiryski i kosiarki rozgrzebują i rozsypują kulki podłoża aktywnego na piasek).
Co do reszty glonów w takim razie co radzisz? Co można z tym zrobić?
-
- Gaduła
Właśnie zauważyłem że już wcześniej pytałeś się o te glony w dziale glony i nikt ci nieodpowiedział, sam jestem ciekaw jaka jest ich przyczyna i co to za glon.Spróbuj polewać je wodą utlenioną albo przedawkowując carbo w płynie 4 krotnie ze strzykawki na ten czas możesz wyłączyć na chwile filtr.Tylko carbo w tej 4 krotnej dawce nie dłużej jak 5 dni.Po 5 dniach powinny się już zacząć rozpuszczać, zależy to od jakości carbo.Po dwóch tygodniach możesz ponowić polewanie carbo.Ja leje codziennie carbo w dawkach podstawowych i nie mam nic glonów
-
- Początkujący
Ano właśnie, to nie jest nowy temat. Akwarium ogólnie wygląda ładnie i naturalnie, to nie jest jakiś gigantyczny problem, jednak wolałbym jakby było bardziej "sterylne" i już sam nie mam pojęcia co to jest. Okrzemki powinny dawno zniknąć, pędzelków i krasnorostów to nie przypomina. Nie leję do wody żadnej chemii uzdrawiającej, a jedynie nawozy i CO2. Mam butlę CO2. Brak pomysłów - czekam na jakieś podpowiedzi.
-
- Gaduła
No fajnie wygląda ja bym jeszcze te wolne miejsca na korzeniach zaszczepił anubiasem nana.Spróbuj z tą wodą utlenioną albo carbo
-
- Początkujący
Na korzenie jest taki pomysł, tylko mi się czekam aż się rozrasta anubias, przycinam go i wklejam w te wolne miejsca.
Może lampa UV? Da się to jakoś zamontować do filtra wewnętrznego?
Może lampa UV? Da się to jakoś zamontować do filtra wewnętrznego?
-
- Gaduła
lampa uv to dobry pomysł tylko musi być odpowiedniej mocy do litrażu bo jak będzie za słaba to nic nie da choćby chodziła non stop i właśnie nie możesz ciągle nią świecić bo ci wybije wszystko wraz z biologią.Pewnie są i wewnętrzne, wpisz lampa uv podwodne światy na youtube tam wszystko jest o tym
-
- Początkujący
Mam inny pomysł (w końcu inżynier): mam pompę Uni 1000 do podmian wody. Zepnę ją na krótkim wężu wewnątrz akwarium z lampą UV (kupię jakiegoś aquaela 7W, lata temu w rodzinnym domu lampa mi uratowała akwa). I będzie to służyć jako przelew tylko w układzie:
wąż z siatką do zasysania (jak mam do podmian), na wylocie króciutki wąż - lampa - wąż jako wylot.
Umieszcze to w takim miejscu żeby wiru nie robiło i zobaczymy co się uda z tego zrobić.
Wepnę ją do timera razem z oświetleniem i CO2 (będzie świeciło wtedy 10h/dobę).
Co sądzicie o pomyśle?
Edit:
https://allegro.pl/oferta/sterylizator- ... 5630071559
To w ogóle magia, bez kombinacji. CO uważasz?
wąż z siatką do zasysania (jak mam do podmian), na wylocie króciutki wąż - lampa - wąż jako wylot.
Umieszcze to w takim miejscu żeby wiru nie robiło i zobaczymy co się uda z tego zrobić.
Wepnę ją do timera razem z oświetleniem i CO2 (będzie świeciło wtedy 10h/dobę).
Co sądzicie o pomyśle?
Edit:
https://allegro.pl/oferta/sterylizator- ... 5630071559
To w ogóle magia, bez kombinacji. CO uważasz?
-
- Gaduła
ja bym to kupił dobra cena i bez kombinowania, a co piszesz o tym że sam byś wpiął lampe pod cyrkulator to by się nie udało.Lampa musi być przystosowana żeby pracować pod wodą.Te zewnętrzne się nie nadają
-
- Początkujący
Lampe wtedy kupiłbym aquaela - są takie, które mogą pod wodą pracować, ale to już droższa impreza. Z tym, że koszty nie grają roli, jakby mi ktoś powiedział, że będzie coś działało to dam 1000 i 2000.
Kupię tą wewnętrzną z własną pompą i zobaczymy, dam znać.
Kupię tą wewnętrzną z własną pompą i zobaczymy, dam znać.
-
- Gaduła
czemu nie moge skasować posta? halo administracja?
-
- Początkujący
Prośba jeszcze o opinię innych użytkowników oczywiście.
-
- Moderator
- Na imię mam: Daniel
Bardzo ciekawy zbiornik. Czy obecnie akwarium nie jest bardziej oświetlane przez światło dzienne/ słoneczne? To też może być przyczyną powstania okrzemków.
-
- Początkujący
Dziękuję.
Salon jest dosyć jasny, ale nie pozwalam na świecenie w zbiornik (zasłaniam roletę - salon jest od wschodu). Do tego, wygląda ono identycznie od zimy, nic się nie zmieniło. Ogólnie tak się zadziało w pewnym momencie pod koniec ubiegłego roku po podmianach wody (tak mi się wydaje, pewny nie jestem), nie wiem czy to nie kwestia wody z wodociągów - tam nie bada się krzemianów. Jest jakiś dobry test krzemianowy? Da się to jakoś opanować?
Lampa UVC raczej nie działa, 2 dzień chodzi o nic.
Zasadniczo to jeśli jest to problem wody z kranu, to raczej niewiele da się zrobić. Nawet jeśli skuteczny będzie jakiś wkład do filtra,to rozwiąże temat na chwilę, bo zaraz po podmianie będzie to samo. A ciężko raz w tygodniu uzdatniać 100l wody, bo ani na to miejsca nie ma ani możliwości. Także wygląda na to, że okrzemki będą mi towarzyszyć. Chyba, że się mylę?
Salon jest dosyć jasny, ale nie pozwalam na świecenie w zbiornik (zasłaniam roletę - salon jest od wschodu). Do tego, wygląda ono identycznie od zimy, nic się nie zmieniło. Ogólnie tak się zadziało w pewnym momencie pod koniec ubiegłego roku po podmianach wody (tak mi się wydaje, pewny nie jestem), nie wiem czy to nie kwestia wody z wodociągów - tam nie bada się krzemianów. Jest jakiś dobry test krzemianowy? Da się to jakoś opanować?
Lampa UVC raczej nie działa, 2 dzień chodzi o nic.
Zasadniczo to jeśli jest to problem wody z kranu, to raczej niewiele da się zrobić. Nawet jeśli skuteczny będzie jakiś wkład do filtra,to rozwiąże temat na chwilę, bo zaraz po podmianie będzie to samo. A ciężko raz w tygodniu uzdatniać 100l wody, bo ani na to miejsca nie ma ani możliwości. Także wygląda na to, że okrzemki będą mi towarzyszyć. Chyba, że się mylę?
-
- Zapaleniec
- Na imię mam: Przemek
Mnie się podoba, zbiornik ma fajny naturalny klimat. Ta krzywizna dna daje fajny efekt.
-
- Guru
Tommy
Muszę cie zmartwić.
Masz ładne akwarium.
Ale ryby? Totalny miszmasz. Tu masz pole do działania. Czym mniej gatunków ale więcej sztuk tym lepiej. Naprawdę.
Muszę cie zmartwić.
Masz ładne akwarium.
Ale ryby? Totalny miszmasz. Tu masz pole do działania. Czym mniej gatunków ale więcej sztuk tym lepiej. Naprawdę.
Piszę co myślę...
-
- Początkujący
Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale nie pokazało mi powiadomienia o poście.
Dziękuję za ocenę.
Jeśli chodzi o ryby to w baniaku 350l znajdują się:
6x kirysek
8x kosiarka (grubowarg)
15x neon innesa
8x mieczyk hellera - to odratunek, miały wybór albo żyć u mnie albo ktoś by im dał pływać w kanalizacji - na razie elegancko działają
2x gurami mozaikowe - tutaj to był błąd,z 6 przeżyły 2 lata tylko 2 szt. u mnie labiryntowcom coś nie pasuje, ale te żyją i niech żyją
To tyle z obsady, co wg Ciebie do siebie nie pasuje, bo w sumie jestem ciekawy? Pomijam uratowane mieczyki.
Dziękuję za ocenę.
Jeśli chodzi o ryby to w baniaku 350l znajdują się:
6x kirysek
8x kosiarka (grubowarg)
15x neon innesa
8x mieczyk hellera - to odratunek, miały wybór albo żyć u mnie albo ktoś by im dał pływać w kanalizacji - na razie elegancko działają
2x gurami mozaikowe - tutaj to był błąd,z 6 przeżyły 2 lata tylko 2 szt. u mnie labiryntowcom coś nie pasuje, ale te żyją i niech żyją
To tyle z obsady, co wg Ciebie do siebie nie pasuje, bo w sumie jestem ciekawy? Pomijam uratowane mieczyki.