Obsada 54l "platkarium" ?
-
- Gość
Witam wszystkich,
Od początku listopada 2023 roku mam akwarium 60x30x30 i niestety z niewiedzy zakupiona została przeze mnie krewetka gabońska. Teraz wiem że do za mały litraż czy mam szukać jej domu zamiennego ? Narazie jest dość mała około 5cm i nie wykazuje stresu jest bardzo śmiala wychodzi pod prąd filtra i macha swoimi "parasolkami" nie tylko w ukryciu.Miala jak narazie jedną wylinkę (bez problemów) Dostaje mrożony plankton zielony i pokarm dla skorupiaków. Mam w planach powiększyć akwarium ale to dopiero za 2 lata najwcześniej z powodu braku miejsca.
Jeśli chodzi o parametry to już od dłuższego czasu stabilne przed podmianką wody:
testy kropelkowe
NO2 <0,3
NO3 0
KH 6
pH 7,5
testy paskowe:
GH 8
Cl2 0
CO2 7
podłoze aktywne yokushi
Są kryjówki i gęsta roślinnosć
codziennie 1ml CO2 zgodnie z opakowaniem
Obsada:
2+4 platynki dokupuje 2 kolejne ale szukam konkretnej odmiany
1 ślimak ampularia
1 krewetka gabońska
paręnaście zatoczków
Osprzęt:
Filtr kubełkowy Multikani 800(wata, zeolit,carbo,gąbka) i woreczek usuwania NO3 z firmy szat
grzałka ultra 75w 25 C
leddy slim sunny 10w 9 godzin
napowietrzacz invital (polecam bardzo cichy i wydajny)
Roślinność:
Kryptokyryna na głównym korzeniu mangrowca
Cabomba
Eleocharis vivipara
Hemianthus
Zastanawiam się też nad dokupieniem krewetek filtracyjnych czy do dobry pomysł ? tak by były dodatkowe 2 do gabońskiej albo 3 jeśli bym była oddawana. I co myślicie nad powiększeniem obsady do 2-3 kirysów ? Jeśli robię coś źle proszę mnie powiadomić a to poprawie!
Od początku listopada 2023 roku mam akwarium 60x30x30 i niestety z niewiedzy zakupiona została przeze mnie krewetka gabońska. Teraz wiem że do za mały litraż czy mam szukać jej domu zamiennego ? Narazie jest dość mała około 5cm i nie wykazuje stresu jest bardzo śmiala wychodzi pod prąd filtra i macha swoimi "parasolkami" nie tylko w ukryciu.Miala jak narazie jedną wylinkę (bez problemów) Dostaje mrożony plankton zielony i pokarm dla skorupiaków. Mam w planach powiększyć akwarium ale to dopiero za 2 lata najwcześniej z powodu braku miejsca.
Jeśli chodzi o parametry to już od dłuższego czasu stabilne przed podmianką wody:
testy kropelkowe
NO2 <0,3
NO3 0
KH 6
pH 7,5
testy paskowe:
GH 8
Cl2 0
CO2 7
podłoze aktywne yokushi
Są kryjówki i gęsta roślinnosć
codziennie 1ml CO2 zgodnie z opakowaniem
Obsada:
2+4 platynki dokupuje 2 kolejne ale szukam konkretnej odmiany
1 ślimak ampularia
1 krewetka gabońska
paręnaście zatoczków
Osprzęt:
Filtr kubełkowy Multikani 800(wata, zeolit,carbo,gąbka) i woreczek usuwania NO3 z firmy szat
grzałka ultra 75w 25 C
leddy slim sunny 10w 9 godzin
napowietrzacz invital (polecam bardzo cichy i wydajny)
Roślinność:
Kryptokyryna na głównym korzeniu mangrowca
Cabomba
Eleocharis vivipara
Hemianthus
Zastanawiam się też nad dokupieniem krewetek filtracyjnych czy do dobry pomysł ? tak by były dodatkowe 2 do gabońskiej albo 3 jeśli bym była oddawana. I co myślicie nad powiększeniem obsady do 2-3 kirysów ? Jeśli robię coś źle proszę mnie powiadomić a to poprawie!
Ostatnio zmieniony wt sty 23, 2024 1:08 pm przez Alexios, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zapaleniec
- Na imię mam: Aga
Alexios
Jesteś pewna tego NO2?przy takim wyniku raczej nic w akwarium by nie przeżyło...
Jesteś pewna tego NO2?przy takim wyniku raczej nic w akwarium by nie przeżyło...
-
- Zapaleniec
Taki wynik NO2 może być winną testu (nieraz lubią przekłamywać) albo taki jest w akwarium. Ale taki wynik jest już szkodliwy dla ryb
A akwarium ile czasu bez ryb dojrzewało? I badałeś wodę przed wpuszczenie ryb czy aby napewno było dojrzałe?
Niestety akwarium jest dla niej za małe najlepiej jak byś ją oddał do kogoś kto ma odpowiednio duże akwarium.Alexios pisze: ↑wt sty 23, 2024 2:52 am Od początku listopada 2023 roku mam akwarium 60x30x30 i niestety z niewiedzy zakupiona została przeze mnie krewetka gabońska. Teraz wiem że do za mały litraż czy mam szukać jej domu zamiennego ? Narazie jest dość mała około 5cm i nie wykazuje stresu jest bardzo śmiala wychodzi pod prąd filtra i macha swoimi "parasolkami" nie tylko w ukryciu.Miala jak narazie jedną wylinkę (bez problemów) Dostaje mrożony plankton zielony i pokarm dla skorupiaków. Mam w planach powiększyć akwarium ale to dopiero za 2 lata najwcześniej z powodu braku miejsca.
A akwarium ile czasu bez ryb dojrzewało? I badałeś wodę przed wpuszczenie ryb czy aby napewno było dojrzałe?
-
- Gość
pomyłka w znaku akwarium napewno dojrzałe czekało ponad 2 miesiące z wymiankami i dodawaniem bakterii
-
- Zapaleniec
To nie chodzi o to, że szkodliwe jest stężenie NO2 powyżej 0,3. Już poniżej 0,3 jest szkodliwe, jeśli wynosi np. 0,1 mg na litr. Napisz proszę jakie są wartości, które pokazuje Twój test, czy po prostu masz pomiędzy 0 a 0,3 mg tylko nie wiadomo ile?. Wartość NO2 w dojrzałym akwarium powinna być 0 lub 0,025, ewentualnie 0,05 mg na litr.
Czy stosowałaś/stosujesz bakterie nitryfikacyjne przy startowaniu akwarium? Jeśli tak to jakie?
Jeśli rzeczywiście stężenie NO2 wynosi 0,3 to należałoby podmienić 30% wody i dodać bakterii nitryfikacyjnych zgodnie ze wskazaniem producenta.
Czy stosowałaś/stosujesz bakterie nitryfikacyjne przy startowaniu akwarium? Jeśli tak to jakie?
Jeśli rzeczywiście stężenie NO2 wynosi 0,3 to należałoby podmienić 30% wody i dodać bakterii nitryfikacyjnych zgodnie ze wskazaniem producenta.
-
- Gość
Test mam z tetry podaje poniżej 0,3mg/l z testów paskowych (też tetry) wynika że jest 0.04 mg/l ale wszędzie piszą że kropelkowe bardziej miarodajne. Najwyraźniej muszę zaopatrzyć się w bardziej dokładne testy na NO2 zanotowane dziękuję. Dodaje co tydzień 1 dzien po podmianie bakterie w proszku firmy yokuchi shoka bacteria
-
- Zapaleniec
Testy paskowe nie są co prawda dokładne ale jak coś w wodzie jest to wyłapią to więc zrób tak jak Mauree pisał.
-
- Arcymistrz
a co zrobisz z młodymi jak zaczną się rozmnażać ?
Twoje akwarium to 54 l.
Masz miejsce zbytu ?
Platka to ładna rybka ale trzeba pamiętać że chętnie się rozmnaża .
A skąd bierzesz wodę do akwarium tzn. wodociągi czy własne ujęcie ?
-
- Zapaleniec
Alexios
<0,3 a 0,04 to taka całkiem spora różnica...polecam sprawdzić jeszcze raz:)
<0,3 a 0,04 to taka całkiem spora różnica...polecam sprawdzić jeszcze raz:)
-
- Zapaleniec
Tu pomyliłem się trochę, już zmieniam i przepraszam Agagin za pomyłkę.
Ostatnio zmieniony wt sty 23, 2024 10:00 pm przez KarolX22, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Zapaleniec
KarolX22
Ja widzę 0,04...i 0,3... różnica jednego zera po przecinku jest moim zdaniem przy NO2 więcej niż znacząca, nieważne jakie testy
Ja widzę 0,04...i 0,3... różnica jednego zera po przecinku jest moim zdaniem przy NO2 więcej niż znacząca, nieważne jakie testy
-
- Zapaleniec
Może warto powtórzyć testy? Mi sie ostatnio zdarzył wynik fałszywie wysoki, ktory przy kolejnych próbach , także przy użyciu nowych odczynników, nigdy sie nie powtórzył.
-
- Zapaleniec
Może właśnie coś z odczynnikem być więc Alexios najlepiej jak byś dokupił nowy odczynnik i wtedy sprawdził. Też mi się nie wydaje że w akwarium rzeczywiście jest takie stężenie NO2 bo to pewnie by się wiązało z jakimiś zgonami lub problemami z rybami a ty nic nie pisałeś że z rybami się dzieje.
-
- Zapaleniec
KarolX22
No przecież nie ma za co:)
No przecież nie ma za co:)
-
- Guru
Alexios
Podłoże Yokuchi jest do roślinnych akwariów typu high tech wyposażonych w intensywne oświetlenie oraz instalację CO2. To na ich stronie napisane. Dlaczego wybrałeś aktywne podłoże ? Lejący tam wodę z kranu i tak szybko straci ono swoje właściwości. Nie ma CO2 w płynie.
Podłoże Yokuchi jest do roślinnych akwariów typu high tech wyposażonych w intensywne oświetlenie oraz instalację CO2. To na ich stronie napisane. Dlaczego wybrałeś aktywne podłoże ? Lejący tam wodę z kranu i tak szybko straci ono swoje właściwości. Nie ma CO2 w płynie.
Piszę co myślę...
-
- Gość
Ziemiojad
Drogi przyjacielu akwarysto,
Zalecam czytanie całej instrukcji stosowania, a nie pierwszych 3 zdań ze strony dziękuję za odpowiedź nie dotyczącą mojego zapytania i tak jak napisałem w poście będę kontynuować codzienne podawanie CO2 w płynie.
Drogi przyjacielu akwarysto,
Zalecam czytanie całej instrukcji stosowania, a nie pierwszych 3 zdań ze strony dziękuję za odpowiedź nie dotyczącą mojego zapytania i tak jak napisałem w poście będę kontynuować codzienne podawanie CO2 w płynie.
-
- Gość
Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
Moja decyzja o platkach się zmieniła (zostały oddane) i mam aktualnie 2 piękne okazy ramirezów. Krewetka gabońska została również oddana w dobre ręce a na jej miejsce trafiły 3 krewetki filtracyjne oraz grupa piskorków 5 sztuk. Ampularia nadal rozrabia, a parametry tak jak było napisane pół roku temu są stabilne.Doszło jeszcze pełno roślin upolowane anubiasy z variegacją, żabienice i kryptokyoryny. Dokupione zostały testy kropelkowe i są robione co 2 tygodnie. Woda klarowna. Obsada raczej już nie do ruszenia finalnie mnie się podoba i rybą chyba też Może gdzieś jeszcze wcisne parę roślin
Moja decyzja o platkach się zmieniła (zostały oddane) i mam aktualnie 2 piękne okazy ramirezów. Krewetka gabońska została również oddana w dobre ręce a na jej miejsce trafiły 3 krewetki filtracyjne oraz grupa piskorków 5 sztuk. Ampularia nadal rozrabia, a parametry tak jak było napisane pół roku temu są stabilne.Doszło jeszcze pełno roślin upolowane anubiasy z variegacją, żabienice i kryptokyoryny. Dokupione zostały testy kropelkowe i są robione co 2 tygodnie. Woda klarowna. Obsada raczej już nie do ruszenia finalnie mnie się podoba i rybą chyba też Może gdzieś jeszcze wcisne parę roślin
-
- Guru
-
- Guru
Większość instrukcji producentów podłoży aktywnych jest taka sama. Podmiany wody. I miękką woda z RO.
Piszę co myślę...