jak pozbyć się helenek?

Krewetki, ślimaki i inne
ODPOWIEDZ

Autor
Logic07
Gaduła

jak pozbyć się helenek?

Post autor: Logic07 »

wpuściłem helenki na zatoczki, zeżarły wszystkie i teraz mnożą się helenki dziwie się bo nie karmie pokarmem mięsnym.Pozostaje tylko pułapka z kawałkiem mięsa za przynęte i wyzbieranie ręczne? Gość w sklepie powiedział że tylko ręcznie da rade je wyzbierać, bo te pułapki to lipa i ich nawet nie zamawia, są zresztą drogie i nie ma nimi zainteresowania.Taka pułapeczka wszak kosztuje 5 dych za kawałek plastiku.

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

jak pozbyć się helenek?

Post autor: DanielP »

Helenki jak nie będą miały pokarmu mięsnego to zjedzą to co podajesz innym rybom czy zbrojnikom. U mnie bardzo chętnie jedzą wafle dla zbrojników. Moim zdaniem jedyny
ale też i niestety żmudny sposób na ich usunięcie ze zbiornika to przynęta z pokarmu i ręczne odławianie. Zapewne masz ich dużo ukrytych w podłożu więc proces ten trochę może potrwać.

Autor
Logic07
Gaduła

jak pozbyć się helenek?

Post autor: Logic07 »

Podaje pokarm dla zbrojników i krewetki go jedzą też,no i helenki na to wychodzi.Czyli pułapka by się sprawdziła, bo ręcznie je wyzbierać to katorgia, jest sporo małych.Udało mi się 40 odłowić narazie, do pułapki złaziło by się więcej

psianka
Gość

jak pozbyć się helenek?

Post autor: psianka »

Mam podobny problem, Helenka stała się tym, z czym sama walczyła :biggrin: Też póki co odławiam, bo jednak perspektywa, że jak teraz tego nie zrobię to zaroi się jej jeszcze więcej mnie przeraża. Jak umieszczałam rośliny w akwarium i znalazłam 4 zatoczki na jednej roślinie pomyślałam, że zostawię, niech już jest w akwarium jakieś życie i teraz mam za swoje :oklaski:
ODPOWIEDZ