jak pozbyć się helenek?
-
- Gaduła
jak pozbyć się helenek?
wpuściłem helenki na zatoczki, zeżarły wszystkie i teraz mnożą się helenki dziwie się bo nie karmie pokarmem mięsnym.Pozostaje tylko pułapka z kawałkiem mięsa za przynęte i wyzbieranie ręczne? Gość w sklepie powiedział że tylko ręcznie da rade je wyzbierać, bo te pułapki to lipa i ich nawet nie zamawia, są zresztą drogie i nie ma nimi zainteresowania.Taka pułapeczka wszak kosztuje 5 dych za kawałek plastiku.
-
- Moderator
- Na imię mam: Daniel
jak pozbyć się helenek?
Helenki jak nie będą miały pokarmu mięsnego to zjedzą to co podajesz innym rybom czy zbrojnikom. U mnie bardzo chętnie jedzą wafle dla zbrojników. Moim zdaniem jedyny
ale też i niestety żmudny sposób na ich usunięcie ze zbiornika to przynęta z pokarmu i ręczne odławianie. Zapewne masz ich dużo ukrytych w podłożu więc proces ten trochę może potrwać.
ale też i niestety żmudny sposób na ich usunięcie ze zbiornika to przynęta z pokarmu i ręczne odławianie. Zapewne masz ich dużo ukrytych w podłożu więc proces ten trochę może potrwać.
-
- Gaduła
jak pozbyć się helenek?
Podaje pokarm dla zbrojników i krewetki go jedzą też,no i helenki na to wychodzi.Czyli pułapka by się sprawdziła, bo ręcznie je wyzbierać to katorgia, jest sporo małych.Udało mi się 40 odłowić narazie, do pułapki złaziło by się więcej
-
- Gość
jak pozbyć się helenek?
Mam podobny problem, Helenka stała się tym, z czym sama walczyła Też póki co odławiam, bo jednak perspektywa, że jak teraz tego nie zrobię to zaroi się jej jeszcze więcej mnie przeraża. Jak umieszczałam rośliny w akwarium i znalazłam 4 zatoczki na jednej roślinie pomyślałam, że zostawię, niech już jest w akwarium jakieś życie i teraz mam za swoje