Za duża filtracja ?

Sposoby na filtrację akwarium.
ODPOWIEDZ

Autor
Krismk3
Początkujący
Na imię mam: Krzysztof

Za duża filtracja ?

Post autor: Krismk3 »

Cześć. Jako amator mam pytanie czy można przesadzic z filtracją? Pytam dlatego że w pewnym momencie rosliny przestały mi rosnac, brązowieć i zanikać. Do tej pory było wszystko w porządku rosły jak.glupie ale w pewnym momencie nastąpił odwrót.
Akwarium 230 l z sumpem także że 300l wody w obiegu. W sumpie mam pełno gąbek I ceramiki kilka ładnych litrów węgiel aktywny i zeolit. Lampa.ledowa samorobka daje dużo światła świece 7 h.
Temperatura 24 stopnie
Parametry wody w normie ( w sensie stabilne nic się ie rozjeżdża jak na kranowke). Zacząłem nawozić mikro i makro w płynie ale ok 3 tygodni niewiele się zmieniło co prawda zanikać przestały ale słabo rosną. Zastanawiam się czy filtracja biologiczna może za mocno filtrować wodę że roślinom przestało brakować substancji odżywczych.
No2 - 0
No3 - 10
KH - 4
Gh - 13
NH3 - 0
Ph - 7.5

KarolX22
Zapaleniec

Za duża filtracja ?

Post autor: KarolX22 »

Może po prostu za krótko świecisz ja u siebie świece 12h i rośliny rosną nawet dobrze najlepiej jak byś zwiększył czas świecenia stopniowo do tak 10h. Albo też jest opcja taka że czegoś roślina brakuje. Też może opisz bardziej zbiornik np. ile dojrzewał i kiedy został założony obsadę.

Autor
Krismk3
Początkujący

Za duża filtracja ?

Hej dzięki za odpowiedź. Zbiornik założony jakieś 1.5 roku temu działało.calkiem stabilnie. Przez.ten okres miałem jeden incydent dotyczący wymierania. Ale.dozucilem natleniacz i jak.reka odjął. Gdzieś wyczytałem że.zeolit.moze zabierać dużo.substancji dla roślin może.go wywalić. Czas naświetlania wydłużę zobaczymy co będzie. Generalnie akwa nie.stoi przy oknie.ale z uwagi na duże okna nie brakuje mu światła slonecznego
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Za duża filtracja ?

Post autor: Ziemiojad »

Krismk3 pisze: pt cze 14, 2024 1:58 pm Zastanawiam się czy filtracja biologiczna może za mocno filtrować wodę że roślinom przestało brakować substancji odżywczych.
Tak to dobry wniosek. Na przykład Siporax jest świetny w akwarium dla pielęgnic, ale negatywny dla typowo roślinnych. Zeolit bym wyrzucił.
Piszę co myślę...

Logic07
Gaduła

Za duża filtracja ?

Post autor: Logic07 »

pierwsze słysze że nadfiltracja biologiczna zabiera substancje odżywcze dla roślin.Ludzie roślinniaki filtrują przez węgiel aktywny leją nawozy i wszystko rośnie.Przyczyna u ciebie to za krótki czas świecenia i tyle w temacie.

Autor
Krismk3
Początkujący

Za duża filtracja ?

Dzięki za podpowiedzi. Wrzucam zeolit i wydłużam świecenie. Do jakiego czasu świecenia dążyć?

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Za duża filtracja ?

Post autor: DanielP »

Optymalnie będzie 10- 12 h ale zwiększaj czas świecenia stopniowo.
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Za duża filtracja ?

Logic07 pisze: ndz cze 16, 2024 11:18 am pierwsze słysze że nadfiltracja biologiczna zabiera substancje odżywcze dla roślin
W takim razie musisz się zapoznać z tematem.
Piszę co myślę...

Logic07
Gaduła

Za duża filtracja ?

Post autor: Logic07 »

z tym siporaxem to cenna uwaga bo niałem go kupić a co z matrixem? tam też jest bardzo duża powierzchnia filtracji biologicznej

Autor
Krismk3
Początkujący

Za duża filtracja ?

Dzięki wszystkim za rady. Będę zwiększyć naświetlenie pół godziny dzienne na początek do 10 h. Dam.znac za.kilka tyg jak ma sytuacja.

Autor
Krismk3
Początkujący

Za duża filtracja ?

Witam wszystkich
Proszę was o pomoc w rozwiązaniu problemu z roślinami. Problem mam taki, że rośliny nie rosną. Akwarium jak w pierwszym poście. Zgodnie z wcześniejszymi radami wydłużyłem czas świecenia do 10h. Nawożę micro i macro z Aquaforestu od kilku ładnych tygodni niestety nie wiele się zmieniło.
Poniżej zdjęcia. Rośliny nie rosną (poza 2 szt.) widać małe nowe odrosty. Reszta jak zahamowała kilka miesięcy temu nic nie ruszyło, natomiast część z nich zaczęła praktycznie znikać. Liście stają się przeźroczyste i odpadają (pokazane na jednym ze zdjęć jak wyglądają liście).
W załączeniu kilka zdjęć roślin.
Parametry wody:
NH3/NH4 – 0
GH – 12-13
KH – 3
NO3- około 15
NO2 – 0
pH – 7,5
PO4 – 1,0
Temp. – 24 oC
Co mogę jeszcze sprawdzić aby rośliny zaczęły dobrze rosnąć, a przynajmniej przestały zanikać na co zwrócić uwagę.

poniżej kilka zdjęć z sytuacji w zbiorniku

https://ibb.co/hRM55zZ
https://ibb.co/RH7Tc9z
https://ibb.co/t87gt3B
https://ibb.co/9GrcSzj
https://ibb.co/48JDtWW
https://ibb.co/qksRggL
https://ibb.co/LR6RgqQ
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Za duża filtracja ?

Nie widać zdjęć.
Piszę co myślę...

Mauree
Zapaleniec

Za duża filtracja ?

Post autor: Mauree »

A jakie masz oświetlenie, bo może swiecisz dostatecznie długo, ale świetlówki nie są właściwe? Z czasem one też podobno tracą swoje pierwotne właściwości. Może też
opisz podłoże

Autor
Krismk3
Początkujący

Za duża filtracja ?

Czy zdjęć nie widać? Mi się wyświetlają. Podłoże to piasek jbl sansibar czarny 10 kg do tego zwir taki otoczak maly i jeszcze jakiś jasny piasek. Podloze było ze starego akwarium gdzie wszystko swietnie rosło. Po.przeniesieniu na większe uzupełniłem jbl sansibar. Pod roślinami dodałem kulki jbl pro flora. Dodam, że po przeniesieniu akwarium rosliny w akwarium dobrze rosły przez jakiś rok. W starym jakieś 1.5 do 2 lat.
Lampa to.samorobka. zrobiona na diodach power led 1w. Mam tam 46 diod że swiatlem bialym 4500k oraz 6500 K nie pa.ietam dokładnie ile jest ltorych ale raczej przewaga 6500. Do tego są 4 ledy royal blue 3w i 4 red.
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Za duża filtracja ?

Bez zdjęć nawet nie wiem co opisać. No trudno.
Piszę co myślę...
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Za duża filtracja ?

Chodzi o to, żebyś umieścił je na forum a nie dawał linki do podejrzanych miejsc. Ja nie klikam w takie linki.
Piszę co myślę...

Autor
Krismk3
Początkujący

Za duża filtracja ?

Ok rozumiem, z linkami różnie bywa. w takim razie próbuje stawić zdjęcia do
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć