Filtr

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ

Autor
mrgreg
Gość

Filtr

Post autor: mrgreg »

Witam
Jest to mój pierwszy post, jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o akwarystykę, od kilku dni czytam, czytam i czytam, a czym więcej czytam, tym mam większy mętlik w głowie, natłok informacji jest przytłaczający, z tego jeszcze jedne wykluczają inne. Zakupiłem akwarium 112L, jestem na etapie zbierania sprzętu i informacji. Obecnie utknąłem na etapie wyboru filtra, kiedy wydaje mi się, że znalazłem coś odpowiedniego, po chwili spotykam się z opiniami, że to syf, tandeta itd.
Na początku byłem przekonany do filtra wewnętrznego, no ale tradycyjnie internet szybko mnie zweryfikował i teraz bardziej skłaniam się w stronę kubełkowego, i tutaj jest problem, szukam czegoś do max 400 zł i w miarę cichego.
W oko wpadł mi Tetra EX 700 Plus czy jest to dobry filtr? a może w tej cenie znajdę coś lepszego? ewentualnie może faktycznie jakiś wewnętrzny? akwarium nie jest duże, więc czy kubełkowy to must have?

Pozdrawiam

KarolX22
Zapaleniec

Filtr

Post autor: KarolX22 »

Ja bym się zdecydował na twoim miejscu na kubełkowy jest co prawda droższy do wewnętrznego ale ma więcej miejsca na media filtracyjne i zajmuje mniej miejsca w akwarium.

Mauree
Zapaleniec

Filtr

Post autor: Mauree »

Jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia, to z czystym sumieniem mogę polecić filtr wewnętrzny Juwel BioFlow M , jest tak prosty w obsłudze, mocny, cichy i niezawodny, cała obsługa to raz na tydzień podnosisz klapkę i z wierzchu wyjmujesz jeden płatek włókniny filtracyjnej, raz na miesiąc wymieniasz wkład węglowy, jeśli go stosujesz , raz na dwa miesiące zieloną gąbkę i raz na dłuższy czas płuczesz gąbki (po jednej, nie wszystkie naraz). Możesz dokładać inne media. Raz na kwartał myjesz dla porządku pompkę, którą się po prostu wyłącza wyjmując wtyczkę z gniazdka (myję regularnie, ale zawsze była czysta). Żadnych zaworów, żadnych rurek, żadnego napełniania wodą, nie ma co przeciekać. Wyjmujesz z pudełka i włączasz do kontaktu

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Filtr

Post autor: DanielP »

Jeżeli jesteś zainteresowany to mam na sprzedaż niezawodnego eheima 2217. Polecam go z czystym sumieniem :duży uśmiech:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kącik Początkującego Akwarysty”