CO2 - sprzęt (podstawy)

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21862
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#61

Post autor: Lech-u »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Do CO2 pasuje taki do Argonu i/lub CO2.
Tlenowe nie pasują.

Jeśli używałeś w ratownictwie, to jedno słowo komentarza: specjalnie robi się różne gwinty do różnych gazów, żeby przypadkowo nie podać CO2 zamiast O2 i odwrotnie. Mogłoby to kosztować pacjenta lub spawacza życie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza

mke99
Gość
Posty: 6
Rejestracja: pt maja 01, 2015 12:14 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek

CO2 - sprzęt (podstawy)

#62

Post autor: mke99 »

To fakt, ale zawsze można zrobić redukcje :viva:

piekarz75
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Warszawa

CO2 - sprzęt (podstawy)

#63

Post autor: piekarz75 »

Witam.
Podłączyłem bimbrownie i wszystko chodzi super.Mam pytanie odnośnie wyłączania bimbrowni na noc czy trzeba czy nie trzeba ?Normalnie przez 24 h chodzi filtr kaskada Aquel Fz-1.Baniak ma 45 l głównie gupiki dorosłe i narybek.

Rrrrogaty

CO2 - sprzęt (podstawy)

#64

Post autor: Rrrrogaty »

Z tego co wiem to bimbrowni się nie wyłącza. Jeśli ją zamkniesz to: A) rozerwie ci instalacje i będziesz miał drożdzowego szampana wszędzie, B) jeśli jej nie rozerwie i się nie rozszczelni to może dojść do śmierci drożdzy (wszystkich albo części) i reakcja stanie w miejscu.

piekarz75
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: CO2 - sprzęt (podstawy)

#65

Post autor: piekarz75 »

Teraz o godz 22.30 rybki mają zgaszone światło , filtr i bimbrownia pracują, rybki pływają normalnie czyli jest wszystko ok.


Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#66

Post autor: marcinzabki29 »

Zobaczysz rano :x
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika

rhino
Arcymistrz
Posty: 4316
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#67

Post autor: rhino »

piekarz75 pisze:rybki pływają normalnie czyli jest wszystko ok.
Dla pewności nastaw sobie budzik na 4:30, wstań i wtedy przyjrzyj się temu co się tam dzieje.

piekarz75
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: CO2 - sprzęt (podstawy)

#68

Post autor: piekarz75 »

Mam lekki sen jak się przebudzę ok 2-3 to zerknę i zobaczymy .

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

qpnix
Uzależniony
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 21, 2015 9:44 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: CO2 - sprzęt (podstawy)

#69

Post autor: qpnix »

U mnie przez 2 tygodnie od postawienia butli, podawałem co2 -24h.
Będąc na WDA polecono mi odłączać co2 na noc.
Posiadam electrozawór grüna, który był podłączony wg. schematu i tu zaczyna się historia wczorajszego okrojenia mojej obsady.
Pojechałem z córką do szkoły, wracam patrzę i nie wierzę.
gaz zapitala jak powietrze z brzęczyka, obsada sztywna.
Zaczęła się akcja ratunkowa.
Bogatszy w wiedzę zdobytą dzięki WDA, akurat w magazynie "Akwarium" był artykuł odnośnie przyduchy i zatrucia co2.
Zastosowałem się do wszystkich wskazówek.
Uratowalem 90% obsady.
Tu pytanie czy ten schemat jest dobry?
Marcin z Ząbek twierdzi, że nie...
I chyba ma rację gdyż ciśnienie w wężu uwolnione przez elektrozawór wali w zaworek precyzyjny i go otwiera.
Wiedziałem też schematy odwrotnego ustawienia, że pierwszy był precyzyjny, a dopiero electrozawór.
Proszę o Wasze opinie.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

qpnix
Uzależniony
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 21, 2015 9:44 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: CO2 - sprzęt (podstawy)

#70

Post autor: qpnix »

Schematy są dwa, który jest poprawny?
Obrazek
Obrazek

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor
sum
Arcymistrz
Posty: 4995
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#71

Post autor: sum »

Moim zdaniem drugi schemat.
qpnix pisze:ciśnienie w wężu uwolnione przez elektrozawór wali w zaworek precyzyjny i go otwiera.
Przecież precyzyjny jest cały czas otwarty.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Awatar użytkownika

marcinzabki29
Cesarz
Posty: 10975
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#72

Post autor: marcinzabki29 »

A według mnie pierwszy :)
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika

radmac
Fanatyk
Posty: 1060
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#73

Post autor: radmac »

A wg. mnie, nie powinno być znaczenia w kolejności elektrozawór/zaworek precyzyjny. u siebie mam wersje pierwszą i od 2 lat działa bez zarzutu. No chyba, że się gaz skończy :) wtedy w ogóle nie działa.
Awatar użytkownika

qpnix
Uzależniony
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 21, 2015 9:44 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: CO2 - sprzęt (podstawy)

#74

Post autor: qpnix »

Piszę o tym żeby było dla potomnych i aby uniknąć podobnej sytuacji na przyszłość.
Tak jak pisałem kiedy co2 szło cały czas nie było problemu, a gdy połączyłem wg. 2 schematu nastąpił strzał i zaworek puścił.
Dobrze że miałem czas na reakcję.
Spróbuję tego 1 sposobu i zobaczymy

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

rudy1986
Guru
Posty: 2966
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#75

Post autor: rudy1986 »

Jezeli zaworek precyzyjny jest dobrze dokrecony sruba kontrujaca to nie bedzie to powodowalo zmiany cisnienia
Awatar użytkownika

Autor
sum
Arcymistrz
Posty: 4995
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#76

Post autor: sum »

Tak teraz sobie myślę,że o ile ma to jakieś znaczenie to rzeczywiście pierwszy może być korzystniejszy.
Mój reduktor jest z zaworkiem precyzyjnym.Więc nie ma opcji żeby elektrozawór był przed :mrgreen:
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

mirekkon
Uczestnik
Posty: 31
Rejestracja: pn lip 15, 2013 11:13 am
Lokalizacja: Przemyśl

CO2 - sprzęt (podstawy)

#77

Post autor: mirekkon »

Oba systemy mają swoje zady i walety

IMHO: lepszejszy z wielu powodów jest schemat drugi pod warunkiem zastosowania nypli łączących reduktor, elektrozawór i zaworek precyzyjny

Marshall
Gaduła
Posty: 104
Rejestracja: sob kwie 12, 2014 1:58 am
Telefon: 604321777
Lokalizacja: Gdańsk
Na imię mam: Adam
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#78

Post autor: Marshall »

Jedna butla - dwa, trzy akwaria - raz jeszcze.
Wiem, że było to już gdzieś wałkowane ale...

W najbliższych dniach chcę rozgałęzić podawanie CO2 z butli na dwa akwaria (w przyszłości na trzy).

Bardzo prosiłbym Was o informacje, rozwianie moich wątpliwości.

Planuję taki schemat:
BUTLA > REDUKTOR > SZYBKOZŁĄCZKA > WĘŻYK PU > ROZGAŁĘZIACZ (SZYBKOZŁĄCZKI) > ZAWORY PRECYZYJNE (SZYBKOZŁĄCZKI) > AKWARIA

I tu nasuwają mi się trzy pytania:
1. Czy wężyk PU wytrzyma wysokie ciśnienie gazu (między reduktorem a zaworami precyzyjnymi)?
2. Czy szybkozłączki dadzą radę przy wysokim ciśnieniu gazu?
3. Czy w ogóle te szybkozłączki to dobry patent, czy raczej tego unikać?
Sent from my notebook. ;)
Marshall® | Adam Marczak
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21862
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#79

Post autor: Lech-u »

Marshall pisze: 1. Czy wężyk PU wytrzyma wysokie ciśnienie gazu (między reduktorem a zaworami precyzyjnymi)?
Między reduktorem a zaworkiem precyzyjnym nie ma wysokiego ciśnienia. Wytrzyma.
Marshall pisze: 2. Czy szybkozłączki dadzą radę przy wysokim ciśnieniu gazu?
Jesli to są szybkozłaczki do CO2 lub do H2O (np. do RO) to wytrzymają bez problemu.
Marshall pisze: 3. Czy w ogóle te szybkozłączki to dobry patent, czy raczej tego unikać?
Bardzo dobry patent. Nie unikaj. Wygodne i skuteczne.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza

krasnal
Guru
Posty: 2602
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 537543206
Lokalizacja: Urlychów
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#80

Post autor: krasnal »

Lech-u pisze: Jesli to są szybkozłaczki do CO2 lub do H2O (np. do RO) to wytrzymają bez problemu.
Pneunatyczne/powietrzne też dają radę https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8
4 lata i dalej sprawne
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21862
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#81

Post autor: Lech-u »

krasnal pisze: Pneunatyczne/powietrzne też dają radę https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8
4 lata i dalej sprawne
No właśnie o takich myślałem.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

Darek735
Gaduła
Posty: 184
Rejestracja: sob sie 13, 2016 1:20 pm
Telefon: +48607561205
Lokalizacja: Warszawa,Bemowo,YelonkY
Na imię mam: Dariusz
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#82

Post autor: Darek735 »

Witam.Potrzebuję porady jaki komputer-sterownik PH byście polecili?Jest kilka opcji np.WEIPRO,AQUALOGIC,MACRO AQUA Z CZUJNIKIEM TEMPERATURY V2 i inne z Ali.Proszę o porady.Nie wiem, :duży uśmiech: czy można wklejać linki dla porównania sprzętu.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21862
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#83

Post autor: Lech-u »

Można wklejać.

A znasz Sera Precision? Używałem przek kilka lat.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

Darek735
Gaduła
Posty: 184
Rejestracja: sob sie 13, 2016 1:20 pm
Telefon: +48607561205
Lokalizacja: Warszawa,Bemowo,YelonkY
Na imię mam: Dariusz
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#84

Post autor: Darek735 »

Tak ,tylko cena :smutny:
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21862
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#85

Post autor: Lech-u »

Mam używany na sprzedaż. Jakby co zapraszam na PW.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza

robek08
Gość
Posty: 1
Rejestracja: wt lut 08, 2011 12:00 am
Lokalizacja: Raszyn
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#86

Post autor: robek08 »

Witam.Potrzebuję porady jaki zestaw z komputerem-sterownikiem PH byście polecili?

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1927
Rejestracja: pn sty 29, 2018 5:06 pm
Lokalizacja: Warszawa Gocław
Na imię mam: Wojtekxxx9
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#87

Post autor: Wojtekxxx9 »

Macro Aqua PH. Plus sonda Hydromet

yoda50
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: wt mar 31, 2020 1:41 pm
Lokalizacja: wwl

CO2 - sprzęt (podstawy)

#88

Post autor: yoda50 »

Kupię albo przyjmę butle CO2 .... Warszawa okolice:)

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Darek735
Gaduła
Posty: 184
Rejestracja: sob sie 13, 2016 1:20 pm
Telefon: +48607561205
Lokalizacja: Warszawa,Bemowo,YelonkY
Na imię mam: Dariusz
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#89

Post autor: Darek735 »

mirekkon pisze: pt kwie 11, 2014 5:21 pm Warto również wiedzieć że wszelkie reaktory zewnętrzne kubełkowe lub do filtrów lub narurowe oraz dzwony niestety nie da się wykorzystać w procesie automatycznego sterowania i podawania CO2, gdyż będą one powodowały bezwładność systemu i będą rozstrajały cały system. Niestety dla tego rozwiązania w grę wchodzą tylko dyfuzory które bezpośrednio podają CO2 w postaci której jest on w stanie się rozpuścić.
A czemu tak jest.Przez reaktor CO2 jest rozpuszczane w wodzie i sonda powinna wyczuwać zawartość.

tadamo
Gość
Posty: 5
Rejestracja: czw maja 25, 2023 12:39 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotów
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#90

Post autor: tadamo »

Czy ktoś korzysta, albo korzystał lub może coś powiedzieć o generatorze CO2 invitala (https://www.invital.pl/zestawy-co2-do-a ... z-butla-2l) ?

Zaczynam zakładać nowe akwarium 112l, i się zastanawiam nad systemem CO2.
Czy faktycznie ten generator jest konkurencją dla tradycyjnej butli?
W necie nie znalazłem, za bardzo opinii użytkowników, tylko same prezentacje i testy robione przez różnych youtuberów.

Jestem świadom różnicy w kosztach i obsłudze dwóch systemów. Tylko przez brak doświadczenia nie jestem w stanie ocenić czy ten generator jest faktycznie alternatywą dla butli.
ODPOWIEDZ