Cześć,
przymierzam się do restartu zbiornika 180l (100x40x45). Obecny mam od prawie 4 lat na ziemi ogrodowej i wszystko jest dobrze. Chciałbym tym razem również zastosować ziemię, ale mam pewien problem z aranżacją.
Chciałbym stworzyć aranżację, gdzie z lewej strony mam górkę (mocno zarośniętą), która powoli schodzi do środka, aby z prawej strony zmienić się w plażę dla kirysków, taki mniej więcej trójkąt prostokątny.
Tutaj moje pytanie. Jak to zrobić jeżeli chciałbym pod spodem mieć ziemię - układać taką grubą warstwę ziemi i na to żwirek, jakoś to przymocować, ustabilizować? Boję się, że ziemia rozjedzie się i będzie katastrofa. Myślałem też o podłożu aktywnym, bo tak byłoby najłatwiej, ale przy kranówce na Tarchominie to raczej bez sensu pomysł.
Może ktoś robił coś takiego i ma fotki, pomysły, przemyślenia?
Restart zbiornika
-
- Bywalec
-
- Zapaleniec
Restart zbiornika
Ziemi nie dawaj dużo możesz dać pod nią np keramzyt w rajstopach i tak zrobić górkę. Tylko nie wiem jak by to w praktyce wyszło. Też nie wiem czy takie coś się nie osunie. Najłatwiej to by było coś takie na aktywnym zrobić. Ale myślę że takie coś może się udać.
-
- Bywalec
Restart zbiornika
Dzięki za wskazówkę. Zastanawiam się jeszcze czy dla roślin nie zrobić pseudodoniczek i w nich ziemia przysypana żwirkiem, a dookoła sam żwirek, tam gdzie nie będą rosły.
-
- Zapaleniec
-
- Bywalec
Restart zbiornika
To jeszcze trochę potrwa, raczej na wiosnę Teraz staram się to jakoś wymyślić, a później przetestować
-
- Moderator
- Na imię mam: Daniel
Restart zbiornika
Temat przenoszę do działu podłoża.