jedna z ostatnio testowanych roślinek, najmniejsza(podobno) z kryptokoryn
fajne zmieniające się w zależności od ilości światła kolory listków
dorasta do max 5-6 cm (to też do sprawdzenia)
mam zamiar wypróbować ją na różnych podłożach i różnych rodzajach oświetlenia
bo widzę w niej ze względu na możliwość sadzenia na pierwszym planie spory potencjał
jednak póki co poszła do do kryptokorynarium gdzie będzie miała najlepsze warunki
może tam uda się uzyskać kilka dodatkowych sadzonek
pierwszy plan
Tempo wzrostu: wolne
Wymagania świetlne: (do sprawdzenia)
Wymagane CO2 : nie
Trudność: (do sprawdzenia)
Zwartka żółta Hobbit - Cryptocoryne lutea Hobbit
Regulamin forum
Opis każdego gatunku umieszczamy w osobnym wątku o nazwie według schematu: Nazwa polska - Nazwa łacińska.
Jeśli gatunek rośliny ma już swój wątek możesz wstawić zdjęcie i opis tej rośliny w tym wątku.
Nie umieszczamy zdjęć z internetu, a jedynie zdjęcia z akwariów użytkowników FAWA.
Jeśli nie jesteś autorem zdjęcia, które zamieszczasz, to napisz kto jest autorem.
Opis każdego gatunku umieszczamy w osobnym wątku o nazwie według schematu: Nazwa polska - Nazwa łacińska.
Jeśli gatunek rośliny ma już swój wątek możesz wstawić zdjęcie i opis tej rośliny w tym wątku.
Nie umieszczamy zdjęć z internetu, a jedynie zdjęcia z akwariów użytkowników FAWA.
Jeśli nie jesteś autorem zdjęcia, które zamieszczasz, to napisz kto jest autorem.
-
- Moderator
- Na imię mam: Mariusz
-
- Gaduła
- Telefon: 732255295
- Na imię mam: Dawid
Mam ją od ponad roku i nic nie rośnie, wegetuje cały czas. Podłoże żwirowe z kulkami glinianymi. Szkoda bo barwę liści ma świetną.
Rośnie komuś ten wynalazek?
Rośnie komuś ten wynalazek?
-
- Guru
-
- Noble
- Na imię mam: Pawel
Czesc. Swietny pomysl . Dotychczas byla parva . Jezeli ten eksperyment powiedzie sie ,odtrabimy sukces . W jakim podlozu jest teraz ?
-
- Moderator
- Na imię mam: Mariusz
wniosków nima nawet nie pamiętam co się z nią stało, akwarium w którym rosła dawno już temu wziął sobie któryś z forumowiczów, masowo je kiedyś rozdawałem
mam tylko zakodowane że obok staurogyne repens świetnie mi rosła na pierwszych planach
pewnie wrócę do niej (także do innych bardziej wymagających roślin) kiedy w końcu uda mi się uruchomić czekający od kilku lat zbiornik z półautomatyczna podmianą wody (podmiana na wciśnięty guziczek)
ale to pewnie po lecie, teraz mam do ogarnięcia ponad pół hektara ogrodu razem z 500 litrowym ogrodowym letnim akwarium które odpalam zazwyczaj na wakacje
mam tylko zakodowane że obok staurogyne repens świetnie mi rosła na pierwszych planach
pewnie wrócę do niej (także do innych bardziej wymagających roślin) kiedy w końcu uda mi się uruchomić czekający od kilku lat zbiornik z półautomatyczna podmianą wody (podmiana na wciśnięty guziczek)
ale to pewnie po lecie, teraz mam do ogarnięcia ponad pół hektara ogrodu razem z 500 litrowym ogrodowym letnim akwarium które odpalam zazwyczaj na wakacje
-
- Noble
- Na imię mam: Pawel
Stary temat ale przydatny dla mnie i chyba nie tylko . Znalazlem ta roslinke i zamierzam zakupic i....wiadomo .
Poziomice masz pro ale drabina mniej wystrzalowa /BHP/. Po co Ci taki wielki ogrod ? - plantacja ?
Poziomice masz pro ale drabina mniej wystrzalowa /BHP/. Po co Ci taki wielki ogrod ? - plantacja ?
-
- Gaduła
- Na imię mam: Łukasz
Wyjaśnienie, dlaczego roślina mogła nie rosnąć:
https://niade.com/plants/cryptocoryne-l ... ed-growth/
Kliknij obrazek, aby powiększyć
https://niade.com/plants/cryptocoryne-l ... ed-growth/
Kliknij obrazek, aby powiększyć