Obsada do zbiornika 288L

Obsady zbiorników. inne
ODPOWIEDZ

Autor
Ergoline
Początkujący
Na imię mam: Jerzy

Obsada do zbiornika 288L

Post autor: Ergoline »

Witam. Do tego zbiornika:

Zbiornik i założone parametry wody.

Obrazek

Zaplanowałem taką obsadę :

6szt-Kirys spiżowy,pstry
20szt-Kardynalek chiński
20szt-Danio pręgowane
20szt-Neon Innesa
20szt-Zwinnik jazeniec
50szt-krewetki (kundelki)
Obecnie zamieszkuje w zbiorniku :
6szt- Otosek przyujściowy
10szt- krewetek (są już młode osobniki)

Zaplanowałem że w tym zbiorniku będą małe ławicowe rybki.
Jakieś sugestie co do obsady?
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Post autor: Catfish_Billy »

Najpierw podaj parametry wody w zbiorniku - to podstawa przy wyborze ryb :)

Jedyne, co mogę napisać na ten moment - ryby i krewetki w jednym akwarium to kiepski pomysł.

Autor
Ergoline
Początkujący

Obsada do zbiornika 288L

Catfish_Billy
Parametry w odnośniku.
Dwa gatunki muszę odrzucić danio i zwinnik. nie są zalecane do jednego zbiornika z krewetkami, za to polecana jest razbora plamista.

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Obsada do zbiornika 288L

Post autor: Jet187 »

Bardziej skimmer jest wrogiem krewetek niż Danio Pręgowane.
Danio i większość podobnych gabarytowo ryb kompletnie ignoruje dorosłe krewetki.
Narybek natomiast - to premium przekąska.
Wiem na własnej skórze. Walczę z tym TURBO ilością kryjówek. Zobaczymy czy się uda.

Autor
Ergoline
Początkujący

Obsada do zbiornika 288L

Witam Bartosz, właśnie tak jak piszesz, z dorosłymi nie będzie problemu ale z młodzieżą to inna sprawa. Dwa tygodnie temu ja wpuszczałem otoski, gość od którego brałem, hoduje krewetki i czyścił jeden z zbiorników, więc udało mi się załapać za "darmochę" na 10 krewetek (kundle), powiem Ci, że po dwóch tygodniach jest sporo młodzieży. Gość ma 1000-ka z krewetkami, muszę się kiedyś wprosić i zobaczyć ten zbiornik.

Jet187
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Tylko się nie zdziw, jak krewetki nie będą przychodziły do jedzenia.
U mnie mają serdeczne w poważaniu wszystko podawane, choćby najlepszy pokarm na rynku albo świeżutka pokrzywa - wyrąbane po całości.
Po prostu w mocno zarośniętym zbiorniku, z rybami, mikrodetrytusem, jakimś glonkiem zawsze, jakimś listkiem gnijącym jest otwarty bufet 24/7 i krewetki mają w nosie wychodzenie "na ryzyko" po jakiśtam pokarm.

Raz dosłownie w jednym miejscu podałem premium pokarm, kawałek dalej lizak dla krewetek, kawałek dalej cukinię i na koniec pokrzywę.

Ryby wpitoliły większość, a z krewetek to się jedna Amano zainteresowała, bo miała po drodze.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Po zapoznaniu się z parametrami wody, widzę to w następujący sposób:

Kardynałek chiński to ryba zimnolubna (preferowana temperatura z zakresu 16-22 C ) - w naturze zamieszkuje chłodne, wartkie strumienie ( w ciepłej wodzie krócej żyje i przejawia tendencję do zapadania na różne choroby). Świetnie komponowałby się z danio pręgowanym pod względem temperamentu ( obydwa gatunki są bardzo żywiołowe) i parametrów wody, jednakże w Twoim akwarium raczej bym ich nie zalecał. Skupiłbym się bardziej na neonie Innesa, jarzeńcu i kirysach ( myślę, że będą świetnie komponować się z otoskami).

Problem z trzymaniem krewetek z rybami polega na tym, że mniejsze skorupiaki zostaną zjedzone, a większe będą przez ryby gnębione ( wiem z autopsji). Poza tym ryby stanowią dla krewetek dość dużą konkurencję pokarmową, co może powodować niedożywienie krewetek. Wszystkie te czynniki powodują duży stres u skorupiaków, co raczej odbije się na kondycji i przyroście kolonii, ale to Twój zbiornik, więc sam zdecyduj czy chcesz to zrobić swoim krewetom. Osobiście jestem zdania, że krewetki najlepiej trzymać w krewetkariach - bez udziału współlokatorów ze skrzelami ;)
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Jet187 pisze: wt kwie 28, 2026 9:56 pm Po prostu w mocno zarośniętym zbiorniku, z rybami, mikrodetrytusem, jakimś glonkiem zawsze, jakimś listkiem gnijącym jest otwarty bufet 24/7 i krewetki mają w nosie wychodzenie "na ryzyko" po jakiśtam pokarm.
Dopóki w zbiorniku znajdują się glony nawet najlepszy gotowy pokarm nie zainteresuje krewetek. Dopiero, gdy zabraknie biofilmu i głód zajrzy im do odwłoka - rzucą się na smakołyki oferowane przez akwarystę :)

Jet187
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Popieram wypowiedź Catfish_Billy, za wyjątkiem drugiej części o krewetkach.

Osobiście ani razu nie zaobserwowałem żadnego incydentu choćby zainteresowania ryb dorosłymi krewetkami ignorują się kompletnie. Dorosłe = nawet te powyżej 1.5cm, że o kabanach rzędu 7cm filtrujące albo Amano podchodzące pod 6 nie wspominając.

O konkurencję pokarmową w roślinnym zbiorniku też bym się nie martwił. Szansa, że w takim zbiorniku jak pokazał Jerzy lub moim zabraknie biofilmu i czegoś organicznego, co wlasnie sobie gnije nie jest zerowa, ale niewiele wyższa 😉 Stąd jak piszę - krewetki mają w rzyci nawet najlepsze podawane przysmaki.

Natomiast Ergoline rozważyłbym zamianę/dodanie z 10 sztuk Amano. Pod względem umiejętności sprzątania jedna Amano warta 100 Red Cherry. Serio.
No i nie ma obaw o młode, bo Amano nie rozmnażają się w słodkiej wodzie 😉

Jet187
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Bym zapomniał.

Gdybym jeszcze raz obsadzał zbiornik to bym nie robił kilku grup mniejszych, tylko jedna wielką. No. Rasbory Espei.

Zobacz, to jest zbiornik 250l, ciut mniejszy.
Tam jest
30x Rasbora Espei
30x Danio Galaxy
10x Gupik
8x Mieczyk
6x Kirys Panda (+ 3 malutkie, urodziły się 😀)
5x Sum Szklisty
40x Red Sakura
20x Amano
5x Filtrująca
10x Nerytek Zebra
10x Helmetów
10x Hellena
Pierdylion zatoczków

Obrazek

I nic prawie nie widać. Nie ma. France się chowają 😀 Tylko przy karmieniu jest rój jak w ulu, a tak to widać w zasadzie Mieczyki i Gupiki, te wariaty Kirysy i Ławicę Rasbor Espei. Reszta to po jednym, dwóch odważnych na zwiady wysyła 😀
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Jet187 pisze: śr kwie 29, 2026 12:59 am Osobiście ani razu nie zaobserwowałem żadnego incydentu choćby zainteresowania ryb dorosłymi krewetkami ignorują się kompletnie.
Długo trzymałem ryby ( nie były to duże gatunki - dorastały do max 3 -4 cm) razem z krewetkami i dopiero po czasie zacząłem zauważać, że niektóre skorupiaki ( dorosłe osobniki) mają dziwne rany na tułowiu, albo brakuje im niewielkich fragmentów kończyn lub wąsów. Początkowo wiązałem to z problemami z wylinką, albo agresją wewnątrz kolonii, jednak te teorie wydały mi się zbyt abstrakcyjne. Pewnego dnia, zupełnym przypadkiem, udało mi się zaobserwować zjawisko, które zmieniło moje podejście do krewetek. Grupa danio perłowych - niewielkich, wydawałoby się „sympatycznych” rybek, postanowiła nieco się rozerwać. Zabawa polegała na podpływaniu do dorosłej samicy krewetki niczym wataha wilków i podgryzaniu jej z każdej strony. Krewetka była tak zaszczuta, że tylko kręciła się w kółko i pozwalała, aby kolejne ciosy spadały jej na głowę, tułów i nogi. Przyznam, że byłem w lekkim szoku - do tej pory sądziłem, że takie niewielkie rybki nie są w stanie zrobić krzywdy dorosłym krewetkom. Jak zdążyłem się przekonać - mogą. Po tym incydencie oraz konsultacji z kilkoma hodowcami skorupiaków ( większość z nich słysząc o takim „sąsiedztwie” dla krewetek, dostawała piany na ustach :P ) przestałem trzymać krewetki razem z rybami i obstaję przy tym stanowisku do tej pory. Ryby nie muszą zjadać krewetek, aby powodować u nich stres. Wystarczy ich obecność. Krewetki nie powinny być płochliwe i chować się w roślinach czy innych elementach wystroju tylko śmiało śmigać po akwarium. Dawniej też myślałem, że krewetki już takie są - lubią bawić się w chowanego. Potem przestałem trzymać je z rybami…Konkluzja jest taka, że nie zawsze wszystko widać na pierwszy rzut oka :)

Jet187
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Prawda to - małe ryby wcale nie są takie niewinne, zwłaszcza w grupie potrafią podgryzać i testować krewetki, szczególnie po wylince. Natomiast to nie jest sytuacja zero-jedynkowa. U mnie krewetki żyją z rybami i funkcjonują normalnie, dorosłe osobniki mają się dobrze, a kolonia Amano się utrzymuje, choć młode Sakura oczywiście będą miały trudniej.

Dużo zależy od warunków, gęste rośliny, kryjówki, spokojna obsada i stabilna woda robią ogromną różnicę. Krewetki przy rybach będą bardziej czujne, to normalne, ale to jeszcze nie znaczy, że są w ciągłym stresie. W naturze też nie żyją w pustym akwarium bez „zagrożeń”. To ich naturalne zachowanie. Zresztą Danio Galaxy też zwykle siedzą w krzakach.

Natomiast samice Amano to mają w nosie - chodzą gdzie chcą.

Więc masz rację, że ryby mogą uszkadzać krewetki i wpływać na ich zachowanie, ale w dobrze zrobionym zbiorniku da się to pogodzić, tylko trzeba zaakceptować kompromis. Jeśli ktoś chce maksymalnej hodowli krewetek, to trzyma je osobno. Jeśli chce akwarium towarzyskie, to krewetki z rybami są jak najbardziej do zrobienia, tylko nie będzie to sterylna hodowla bez strat.

A że hodowcę telepie... dziwne, w końcu chce chyba sprzedać, a nie żeby każdy miał hodowlę i oddawał na OLX za darmo ;)

Autor
Ergoline
Początkujący

Obsada do zbiornika 288L

Witam Panowie. Widzę że dyskusja nabrała "tępa", oczywiście są za jak i przeciw argumenty dotyczące hodowli krewetek razem z rybami. Tu zgoda co do tego, że niektóre gatunki będą atakowały lub nękały krewetki (chociaż w swoim naturalnym środowisku też mają do czynienia z rybami), uważam że w małym akwarium raczej nie powinno się trzymać razem ryb i krewetek, ale w większym zbiorniku i dobierając odpowiednią obsadę powinno się udać. Spróbuję najpierw z kiryskami i neonami.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Jet187 pisze: śr kwie 29, 2026 7:38 pm A że hodowcę telepie... dziwne, w końcu chce chyba sprzedać, a nie żeby każdy miał hodowlę i oddawał na OLX za darmo ;)
Myślę, że to odróżnia prawdziwego hodowcę (pasjonata) od zwykłego handlarza. Pierwszy nie tylko sprzeda Ci krewetki - odpowie na wszystkie nurtujące Cię pytania, doradzi, podpowie. Drugi tylko zabierze pieniądze, wciśnie do ręki worek ze zwierzętami w stylu - ''bierz Pan i spier...'', po czym ulotni się szybciej niż Usain Bolt ;)
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Ergoline
Fakt. W naturalnym środowisku krewetki i ryby żyją obok siebie. Trzeba jednak zwrócić uwagę na jeden istotny aspekt - przestrzeń życiową ;) Nawet największe akwaria to wciąż ''kałuże'' w porównaniu z jeziorem czy rzeką. W naturze krewetka ma szansę oddalić się od agresywnej ryby, a w razie niesprzyjających warunków zmienić ''terytorium''. W akwariach - nawet najdłuższych w końcu dotrze do ''ściany'', a ryby rzadko odpuszczają sobie polowanie ;)

W zarośniętych zbiornikach, pełnych dekoracji i kryjówek krewetki mają szansę się uchować. Minus jest taki, że większość czasu będą spędzały ukryte w ''krzakach'' :)

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać jak ma trzymać swoje krewetki - niech każdy robi to według swojej wiedzy i doświadczenia. Ja tylko przedstawiam moje stanowisko w tej sprawie :)

Jet187
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Myślę, że nie mamy tu sporu ani lepszej/gorszej metody.
Bezsprzecznie - krewetkom bezpieczniej w czystym krewetkarium.
Bezsprzecznie w zbiorniku towarzyskim jest dla nich zagrożenie - mniejsze lub większe.
Bezsprzecznie w zbiorniku towarzyskim młode i mniejsze krewetki się chowają po krzakach (jak mają gdzie...)

Ale z drugiej strony...
Bezsprzecznie to samo dotyczy rybiego narybku.
Młode też są baaardzo zagrożone, z danej partii przeżywa (jak ma farta) kilka procent - parę sztuk, i te parę też siedzi po krzakach jak może.

Co więcej, przy rybach nawet jak ciężarnej dać osobny zbiornik, to urodzi, a chwilę później zeżre młode.

Rybi świat jest podły. Chcielibyśmy mierzyć je wedle empatii normalnego człowieka, ale to niestety inaczej wygląda.

Jak na to globalnie spojrzeć, to nie powiedziałbym, że krewetki ani ich młode są jakoś bardziej zagrożone w akwarium towarzyskim niż narybek.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Nie mam problemu z tym, że ryby pożywią się młodymi krewetkami (bądź dorosłymi w przypadku naprawdę dużych ryb) - taka już ich natura i nic na to nie poradzę. Sam skarmiałem skalary młodymi krewetkami, gdy kolonia za bardzo się rozrosła i trzeba było zrobić ''naturalną selekcję''. Skorupiak został zjedzony - koniec tematu. Natomiast wpuszczając krewetki do zbiornika z rybami, które ze względu na swój rozmiar nie są w stanie ich zjeść za to chętnie będą testować ich ''wytrzymałość'' ganiając je i podskubując, skazuję je na męczarnie i stres. Wolałbym jednak, aby krewetki miały się dobrze i nie były okaleczane ''dla zabawy'' (pomijając fakt, że skoro już zasiedliłem nimi akwarium to chciałbym je widzieć częściej niż raz w tygodniu, gdy akurat kilka z nich wychyli nos z zielska, albo jakiejś dziury :P) Paradoksalnie - w środowisku naturalnym taki skorupiak ma o wiele większe szanse na unikniecie śmierci bądź trwałego kalectwa ze strony ryb. To nie łańcuch pokarmowy stanowi problem, tylko brak szansy na równą walkę na linii drapieżnik - ofiara :wink:

KarolX22
Zapaleniec

Obsada do zbiornika 288L

Post autor: KarolX22 »

Catfish_Billy
Też raczej w akwarium z rybami krewetki nie będą się tak chętnie pokazywać jak w akwarium, w którym przebywają same. I też dodatkowo krewetki z reguły mają intensywne kolory więc są łatwiejsze do wypatrzenia.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Obsada do zbiornika 288L

KarolX22 pisze: pt maja 01, 2026 5:33 pm Też raczej w akwarium z rybami krewetki nie będą się tak chętnie pokazywać jak w akwarium, w którym przebywają same.
Piszę o tym przez cały czas :wink: Uważam, że krewetki powinny przebywać w krewetkariach - z dala od ryb :) Chyba, że traktujemy je jako urozmaicenie diety naszych podwodnych przyjaciół - wtedy to zupełnie inna kwestia :P

Jet187
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Catfish_Billy no na razie trzymam kciuki. U mnie się krewetki zaaklimatyzowały w zbiorniku towarzyskim i już je widać wszędzie. Amano i Filtrujące to od zawsze miały luz, ale teraz też wszędzie widać te małe, czerwone helikopterki.

Dzisiaj dłubałem w ogrodzie i dorwałem pokrzywę, to będą miały później wyżerkę
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Obsada do zbiornika 288L

Jet187 pisze: sob maja 02, 2026 5:04 pm Dzisiaj dłubałem w ogrodzie i dorwałem pokrzywę, to będą miały później wyżerkę
Z pewnością będą zadowolone :)
ODPOWIEDZ