Obsada 112 L
-
- Gość
Obsada 112 L
Witam, od niedawna posiadam zbiornik 112 L po pewnej osobie z paroma rybami ( 3 Danio lamparcie, 2 zbrojniki pospolite). Akwarium jest gęsto zarośnięte posiada kilka skrytek dla ryb, temperatura w zbiorniku wynosi 22. Z racji mojej stosunkowo długiej przerwy od akwarystyki mam pytanie czy możecie mi pomóc z doborem obsady do wymienionych wyżej ryb celem uniknięcia błędów w doborze ?
Interesuje mnie obsada z kilkoma gatunkami ryb.
Interesuje mnie obsada z kilkoma gatunkami ryb.
-
- Bywalec
Obsada 112 L
Zbiornik 112 litrów nie stwarza zbyt dużego pola do działania. Na Twoim miejscu powiększyłbym ławicę danio lamparciego do 10-12 sztuk i tak zostawił. Ewentualnie zestawienie: 6 danio lamparcich + 6 danio pręgowanych lub 6 danio lamparcich + 6 kardynałków chińskich.
-
- Gaduła
Obsada 112 L
co tak mało ryb? ja mam w 112l 14 neonów innesa i 14 gupików samców
-
- Guru
-
- Gość
Obsada 112 L
A jakie ryby ci się podobają?
[/quote]Zastanawiałem się nad 2 gurami i dokupieniem danio żeby było ich 5/6 sztuk i jakiś gatunek do tego. Chociaż jak wspomniałem potrzebuje jakiejś propozycji obsady z tymi rybami żeby czuły się ok. No i oczywiście żeby nie było ich za dużo.
[/quote]Zastanawiałem się nad 2 gurami i dokupieniem danio żeby było ich 5/6 sztuk i jakiś gatunek do tego. Chociaż jak wspomniałem potrzebuje jakiejś propozycji obsady z tymi rybami żeby czuły się ok. No i oczywiście żeby nie było ich za dużo.
-
- Gość
Obsada 112 L
Zastanawiałem się nad 2 gurami i dokupieniem danio żeby było ich 5/6 sztuk i jakiś gatunek do tego. Chociaż jak wspomniałem potrzebuje jakiejś propozycji obsady z tymi rybami żeby czuły się ok. No i oczywiście żeby nie było ich za dużo.
-
- Gość
Obsada 112 L
A co myślisz o obsadzie 6 danio plus jakieś większe ryby ?Catfish_Billy pisze: ↑śr wrz 25, 2024 11:09 am Na Twoim miejscu powiększyłbym ławicę danio lamparciego do 10-12 sztuk i tak zostawił. Ewentualnie zestawienie: 6 danio lamparcich + 6 danio pręgowanych lub 6 danio lamparcich + 6 kardynałków chińskich.
-
- Bywalec
Obsada 112 L
Gurami to ryby dorastające do ok. 15 cm (choć zdarzają się osobniki mierzące nawet po 17-18 cm) i moim skromnym zdaniem 112 litrów to trochę za mało jak dla tego gatunku. Jeżeli jednak zależy Ci na jakiś guramiowatych to polecam prętnika karłowatego (Trichogaster lalius). Ryba dorastająca do max 7-8 cm, więc 2-3 sztuki w Twoim zbiorniku powinny sobie poradzić (najlepiej, aby było to zestawienie 1 samiec + 1 samica lub 1 samiec + 2 samice). Musiałbyś jednak podnieść temperaturę do jakiś 25-26 C, gdyż ryby te lubią ciepłą wodę. Wyklucza to wtedy danio lamparcie z Twojego akwarium (ryby te preferują niższe temperatury w granicach 22-23 C). O wiele lepszym wyborem dla prętnika będzie razbora borneańska (Rasbora brigittae) oraz razbora Hengela (Rasbora hengeli). W skrócie widzę to tak:
3 x Prętnik karłowaty (1 samiec + 2 samice)
10 x Razbora borneańska
10 x Razbora Hengela
2 x Zbrojnik pospolity
Danio lamparcie do oddania
Jeżeli jednak zależy Ci na danio to tak jak w moim poście powyżej. Ewentualnie możesz spróbować połączyć danio lamparcie z brzanką odeską (podobne wymagania), choć z doświadczenia wiem, że lepiej trzymać brzanki w akwariach jednogatunkowych. To dość złośliwe i zadziorne rybki, które lubią podgryzać zarówno siebie nawzajem jaki i inne ryby (szczególnie te z weloniastymi, długimi płetwami). Danio są jednak bardzo szybkie i mogą sobie poradzić z wredotą brzanek, także możesz spróbować Wtedy mógłbyś zrobić to w następujący sposób:
10 x Danio lampracie
10 x Brzanka odeska
2 x zbrojnik pospolity
-
- Bywalec
Obsada 112 L
Danio to ryba typowo ławicowa, więc o wiele lepiej czuje się w większej grupie. Zachowuje się wtedy bardziej naturalnie. Co się zaś tyczy większych ryb to przy tym litrażu i temperaturze może być ciężko. Na Twoim miejscu skupiłbym się na wariantach, które podałem wyżej.
-
- Guru
Obsada 112 L
Wszelkie guraminowate ( ale neologizm ) jednak preferują wyszedł temperatury.
Ja rozumiem twoje oczekiwania. Fajnie jest jak widać rybę w akwarium. Jest duża i kolorowa. Ale czasami i stadko maluchów sprawia więcej frajdy. Czy stado danio to sprawi? Wątpię.
Pystlem dlatego jakie ryby ci się podobają.
I może dodatkowo czego oczekujesz od akwarium?
Ja rozumiem twoje oczekiwania. Fajnie jest jak widać rybę w akwarium. Jest duża i kolorowa. Ale czasami i stadko maluchów sprawia więcej frajdy. Czy stado danio to sprawi? Wątpię.
Pystlem dlatego jakie ryby ci się podobają.
I może dodatkowo czego oczekujesz od akwarium?
Piszę co myślę...
-
- Zapaleniec
Obsada 112 L
Sumiki szkliste podobno lubią taka wodę i są dość efektowne, ale nigdy nie miałam
-
- Bywalec
Obsada 112 L
Rybka nawet ciekawa z wyglądu, ale bardzo statyczna i nieśmiała Miałem kiedyś 10 sztuk. Zazwyczaj przebywały miedzy roślinami, godzinami kołysząc się w jednym miejscu. Ożywiały się głównie podczas podawania pokarmu
-
- Gość
Obsada 112 L
Dzięki za propozycje obsady. A jeśli mogę zapytać bo widzę że skupiłeś się tutaj na rybach z Azji, czy masz jakiś pomysł na przykładową obsadę np. z Ameryki do 112L jakbym oddał danio ?Catfish_Billy pisze: ↑śr wrz 25, 2024 4:32 pm W skrócie widzę to tak:
3 x Prętnik karłowaty (1 samiec + 2 samice)
10 x Razbora borneańska
10 x Razbora Hengela
2 x Zbrojnik pospolity
Danio lamparcie do oddania
Jeżeli jednak zależy Ci na danio to tak jak w moim poście powyżej. Ewentualnie możesz spróbować połączyć danio lamparcie z brzanką odeską (podobne wymagania), choć z doświadczenia wiem, że lepiej trzymać brzanki w akwariach jednogatunkowych. To dość złośliwe i zadziorne rybki, które lubią podgryzać zarówno siebie nawzajem jaki i inne ryby (szczególnie te z weloniastymi, długimi płetwami). Danio są jednak bardzo szybkie i mogą sobie poradzić z wredotą brzanek, także możesz spróbować Wtedy mógłbyś zrobić to w następujący sposób:
10 x Danio lampracie
10 x Brzanka odeska
2 x zbrojnik pospolity
-
- Gość
Obsada 112 L
Może odpowiem dosyć dziwnie ale oczekuje widocznego życia w akwarium czyli bardziej aktywnych ryb lub po prostu bardziej widocznych. Dlatego myślałem nawet o jakieś mniejszej ławicy i parce lub 3 rybkach większych, wiem że litraż jest ograniczony. Jeśli w rybach w Azji będzie ciężko znaleźć coś odpowiedniego To myślę o oddaniu danio i poszukam jakiś ryb z Ameryki. Więc nie wiem czy jesteś usatysfakcjonowany z odpowiedzi . Ale jak byś miał jakiś pomysł na konkretną obsadę to byłby wdzięczny. I sorry ,że tak wymyślam ale wole dopytać się teraz niż podczas kupowania ryb bo do sprzedawców mam ograniczone zaufanie.
-
- Zapaleniec
Obsada 112 L
To super, że wybierasz obsadę z namysłem. Z Ameryki Południowej może spodoba Ci się Akara wiśniowa, zwana też Akarką karłowatą - u nas w Trójmieście występuje w handlu, śliczna jest i nie wymaga tak wysokich temperatur jak inne pielęgniczki. Kiryski panda są marzeniem wielu osób, a właśnie lubią nieco zimniejszą wodę, na kiryski można patrzeć godzinami.
-
- Bywalec
Obsada 112 L
Jeżeli Azja odpada to możesz zrobić tak:
Wariant 1
Temperatura: 24-25 C
pH: 7.0-8.5
dGH: 10-30
Obsada (co prawda bardziej Ameryka Środkowa niż Południowa, ale może Ci się Spodoba ):
10 x Gupik pawie oczko (ruchliwa, kolorowa rybka, łatwa w rozmnażaniu, choć na Twoim miejscu zdecydowałbym się wyłącznie na samce)
10 x Zmienniak plamisty (podobnie jak w przypadku gupików najlepiej samce)
2 x Zbrojnik pospolity
Wariant 2
Temperatura: 26-27 C
pH: 5.0-7.0
dGH: 1-12
Obsada:
4 x Pielęgniczka Ramireza
10 x Neon czerwony
2 x Zbrojnik pospolity
W tym wypadku najlepiej stworzyć biotop czarnych wód: dużo korzeni, liści (np.: buk, dąb, migdałecznik morski), piasek na dno, mała ilość światła. Wymusiłoby to jednak na Tobie przearanżowanie całego zbiornika, a nie wiem czy masz na to czas i ochotę
Wariant 3
Akwarium w stylu - mały wycinek Pantanalu
pH: 5.0-7.5
dGH: 1-25
Obsada:
10 x Bystrzyk barwny
10 x Żwawik Rathbuniego
2 x Zbrojnik pospolity
Wariant 4
ph: 5.0-7.0
dGH: 3-10
Obsada:
3 x Pielęgniczka kakadu (1 samiec + 2 samice)
10 x Drobnoustek obrzeżony
2 x Zbrojnik pospolity
Wariant 5
pH: 5.5-8.0
dGH: 5-15
Obsada:
4 x Pielęgniczka żółta (1 samiec + 3 samice)
10 x Pstrążenica marmurkowa
2 x Zbrojnik pospolity
Wariant alternatywny (Afryka)
pH: 6.0-7.5
dGH: 5-10
Obsada:
3 x Barwniak szmaragdowy (1 samiec + 2 samice)
7 x Proporczykowiec Gardnera
Mam nadzieję, że pomogłem?
-
- Guru
Obsada 112 L
Apisto w 112 litrach to tylko jeden samiec i jedna samica. Koniecznie na podłożu piasek i woda RO.
Plus duża agresja w stosunku do innych ryb w trakcie tarła. Nie każdy jest gotowy na takie akwarium.
Plus duża agresja w stosunku do innych ryb w trakcie tarła. Nie każdy jest gotowy na takie akwarium.
Piszę co myślę...
-
- Bywalec
Obsada 112 L
I tutaj się nie zgodzę. W naturze ryby te żyją zazwyczaj w niewielkich grupach. W akwariach również zachowują się o wiele lepiej, gdy są w stadku (wiem to z doświadczenia ). Trzymanie tych ryb w parach może zakończyć się zamęczeniem samicy przez samca (szczególnie samce kakadu mają to w zwyczaju). Gdyby litraż był większy pokusiłbym się nawet o zestawienie 2 samce + 4/5 samic.
Owszem, ryby te wykazują pewien poziom agresji w trakcie tarła. I tutaj kolejny powód, dla którego lepiej trzymać je w grupie. Agresja rozkłada się pomiędzy poszczególnymi osobnikami. Oczywiście, że pogonią czasami jakąś rybkę, która za bardzo zbliży się do ikry bądź młodych, ale nie róbmy z nich zabijaków. To nie pyszczaki mimo, że należą do tej samej rodziny
Tutaj się zgodzę.
Swoją przygodę z akwarystyką zaczynałem od parki pielęgnic severum gold i grupki kirysów spiżowych w 240 litrach. Ktoś mógłby zakrzyknąć z oburzeniem - severum gold to nie są ryby dla początkującego! Takie akwarium nie ma racji bytu! Pewnie miałby rację...niewielką, ale zawsze Na początku popełniłem kilka błędów (głównie w doborze obsady, która zazwyczaj kończyła w przewodzie pokarmowym moich pielęgnic), ale po własnych obserwacjach i kilku dobrych radach od hodowców, wyciągnąłem wnioski i dalej cieszyłem się tą piękną pasją. Pielęgnice przeżyły u mnie wiele lat, kilkukrotnie doczekałem się młodych. Dlatego uważam, że to nie ryby są problemem tylko brak podejścia do tematu z głową Przy rozsądnym prowadzeniu każdy jest gotowy na takie akwarium Nawet na Apisto
-
- Guru
Obsada 112 L
Najgorsze co można zrobić. Słabszy samiec zostanie po prostu zabity. Jeśli już to albo jeden albo 3 lub więcej samców.
W 112 litrach nie utrzymasz 2 samic apistogramma. Chyba że to jakieś wymoczki są. Czyli słabe, schorowane,, tanio kupione ryby.
Agresja wśród samic apisto jest chyba silniejsza niż u samców.
Piszę co myślę...
-
- Guru
Obsada 112 L
Miałeś jakieś wymoczki niestety.Catfish_Billy pisze: ↑czw wrz 26, 2024 4:43 pm Oczywiście, że pogonią czasami jakąś rybkę, która za bardzo zbliży się do ikry bądź młodych, ale nie róbmy z nich zabijaków. To nie pyszczaki
Piszę co myślę...
-
- Arcymistrz
Obsada 112 L
co " poeta miał na myśli " ?Catfish_Billy pisze: ↑czw wrz 26, 2024 4:43 pm Dlatego uważam, że to nie ryby są problemem tylko brak podejścia do tematu z głową Przy rozsądnym prowadzeniu każdy jest gotowy na takie akwarium
-
- Bywalec
Obsada 112 L
W akwariach poniżej 100 cm długości rzeczywiście może dochodzić do takich sytuacji (dlatego zaproponowałem harem). Zły wystrój zbiornika również robi swoje. W akwariach z dużą ilością kryjówek słabszy samiec po prostu ukryje się przed dominantem (sprawdzone). Podobnie rzecz ma się z samicami. Trzymałem apisto w grupach (w większych zbiornikach), haremach oraz parach (w mniejszych zbiornikach) i mam na ten temat pewne spostrzeżenia. Najwięcej zgonów odnotowałem hodując ryby w parach. Wielokrotnie zdarzało się, że samiec zabijał samicę (zwłaszcza samce kakadu przodowały w tym procederze). W haremach również dochodziło do dość zaciętych walk (głównie między samicami, choć zdarzało się, że samiec również wykazywał cechy "damskiego boksera"), ale rzadko kończyły się one śmiercią ryb. Zazwyczaj po ustaleniu hierarchii ryby żyły w miarę zgodnie. Najlepsze rezultaty osiągałem trzymając ryby w grupach wynoszących od 7 do 15 osobników (z delikatną przewagą samic). Ryby były wtedy naprawdę grzeczne (tzn. Jak na Apisto, bo do walk dochodziło i tak). Zgony zdarzały się niezwykle rzadko. Można wręcz powiedzieć, że zostały praktycznie wyeliminowane. Oczywiście zdarzały się osobniki wyjątkowo agresywne, które za swój życiowy cel obrały sobie dekapitację wszystkiego co się rusza (zarówno przedstawicieli swojego gatunku jak i inne ryby pływające w zbiorniku), ale takie ryby były przeze mnie izolowane (nie uważam żeby to było normalne zachowanie-nawet jak na pielęgnicę).
Jeżeli zdrowe, żywotne, pięknie wybarwione ryby, żyjące w dobrej kondycji przez 4-5 lat można nazwać "wymoczkami" , to nie wiem jak określić te wychudzone, chore ryby często sprzedawane w zoologach? No chyba, że przez "wymoczki" rozumiemy ryby "wymoczone" w wodzie. To tak. Trzymam ryby w wodzie. Innego sposobu nie znam
-
- Bywalec
-
- Gość
Obsada 112 L
Bardzo dziękuje za pomoc i wysłanie przykładowych obsad.
-
- Arcymistrz
Obsada 112 L
to wiadomo ale czy o to chodzi żeby patrzeć jak jeden tłucze drugiego ?Catfish_Billy pisze: ↑pt wrz 27, 2024 7:26 am słabszy samiec po prostu ukryje się przed dominantem (sprawdzone)
Ten słabszy zginie z głodu.
trochę już trzymam ryby, miałem już parę razy kakadu ale nigdy nie miałem SAMCA debila. Nigdy samiec kakadu nie zabił samicy.Catfish_Billy pisze: ↑pt wrz 27, 2024 7:26 am Wielokrotnie zdarzało się, że samiec zabijał samicę (zwłaszcza samce kakadu przodowały w tym procederze).
+
Catfish_Billy pisze: ↑pt wrz 27, 2024 7:29 amCatfish_Billy pisze: ↑pt wrz 27, 2024 7:26 am rzymając ryby w grupach wynoszących od 7 do 15 osobników (z delikatną przewagą samic). Ryby były wtedy naprawdę grzeczne
to też wiemy. W takim stadzie samiec agresywny głupieje, nie wie za którą "sierotą "ma gonić i sobie odpuszcza.spróbuj , dasz radę !Catfish_Billy pisze: ↑pt wrz 27, 2024 7:29 am Nie wiem jak mógłbym ująć to prościej? Pismem obrazkowym?
-
- Bywalec
Obsada 112 L
Jeszcze żadna ryba nie padła mi z głodu. Apistogrammy również Jeżeli robiło się za gorąco samce były rozdzielane do osobnych zbiorników, ale zdarzało się to stosunkowo rzadko. Poza tym zestawienia z większą ilością samców odbywały się u mnie w akwariach 240 plus. Także nawet największe fajtłapy znajdowały swoje oazy spokoju, w których mogły odpocząć od nękających je zakapiorów. I nawet dobrze się najeść
Szczęściarz z Ciebie. Większość samców kakadu, które posiadałem były ultra agresywne . Dobranie ich w pary graniczyło z cudem (zazwyczaj kończyło się to śmiercią partnerki). Zwykle musiałem trzymać je z kilkoma samicami. W haremach ich agresja rozkładała się pomiędzy poszczególne panny, co zwykle ograniczało śmiertelność i czasami nawet udało im się znaleźć tą jedyną :p Najmniejszy problem miałem natomiast z borelli (osobiście uważam, że to jedne ze "spokojniejszych" pielęgniczek) i ramirezami, choć w przypadku tych ostatnich też miałem jednego zabijakę. Samiec ukatrupił mi kiedyś samicę, z którą wcześniej przeprowadził tarło. Pielęgnice to nieprzewidywalne ryby. Czasami trafiasz na egzemplarze z agresją podkręconą na maxa, innym razem na "w miarę" zrównoważone. Cechy osobnicze.
Skoro nalegasz to spróbuję. Głowa -> mózg -> myślenie -> reagowanie stosownie do sytuacji, gdy w akwarium dochodzi do niekorzystnych procesów i sytuacji -> nie ma czegoś takiego jak problematyczne ryby są tylko nieodpowiedzialni opiekunowie To tak w telegraficznym skrócie