Ryba do 50L akwarium

Obsady zbiorników. inne
ODPOWIEDZ

Autor
B4artek121
Gość

Ryba do 50L akwarium

Post autor: B4artek121 »

Czy ma ktoś pomysł na jakąś większą nieco rybkę do 50L akwa (może coś z pielęgnicowatych?). Obecnie mam w zbiorniku gupiki, kiryski, neocaridiny krewetki i trochę ślimaków. Szukam jakiejś ryby, która ograniczyłaby mi rozwój gupików (bo i tak pewnie już jest przez te ryby akwarium przerybione), a jednocześnie nie atakowałaby krewetek. Fajnie jakby jeszcze to była ryba z gatunku co nieco bardziej straszyłaby świderki, bo zawsze w ciągu dnia 5-10 sztuk łazi mi po szybach Akwarium bardzo mocno zarośnięte.

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Ryba do 50L akwarium

Post autor: Krolic »

Cześć. Wszystko co będzie żarło gupiki nie pogardzi tez krewetkami.. Nie dorabiałbym, już przerybionego akwarium :) nie możesz oddać np do sklepu zoologicznego nadmiaru ryb? większość sklepów powita Cię z otwartymi ramionami :)
co do redukcji ślimaków.. nie ma takiej ryby do 50l.. ślimaki uwielbiają bocje wspaniałe . ale to gigantyczne ryby na pewno nie do 50l..

Autor
B4artek121
Gość

Ryba do 50L akwarium

Cóż tego się obawiałem, choć może powinienem zaznaczyć, że pisząc o czymś co zje gupika miałem na myśli jego narybek a nie dorosłą rybę.
Dodano do tego postu po 43 sekundach
A co do oddania do sklepu zoologicznego, dawno tego nie robiłem a jak pamiętam to niezbyt chętnie sklepy chciały przyjmować ryby

Krolic
Moderator

Ryba do 50L akwarium

W sumie ja tez zrobiłem skrót :) mialem na myślę ze co zje narybek gupika zje i małe krewetki.
Zawsze warto zadzwonić i zapytać w sklepie. Idealnie byloby oddać je inny akwarystom ale to bywa problematyczne.. raczej nie weźmie nikt 20 sztuk..

Agagin
Zapaleniec
Na imię mam: Aga

Ryba do 50L akwarium

Post autor: Agagin »

Tutaj team bojownik:)
Ale bojek zje oczywiście i krewetki i gupiki...przy czym u mnie narybek gupików był zjedzony cały,a krewetki zawsze jakoś przeżyły...na świderki polecam Helenki.

Krolic
Moderator

Ryba do 50L akwarium

B4artek121 pisze: pt lip 05, 2024 12:09 pm na świderki polecam Helenki.
jeden ślimak zastapi drugi ;) ale helenki sa fajne :)

Autor
B4artek121
Gość

Ryba do 50L akwarium

A właśnie szukałem informacji trochę i natknąłem się na takie ryby jak pielęgniczka dwupręga, czy trójpręga. Miał ktoś może z nimi doświadczenie? Skoro ryba ma długość <5cm to powinna się nadawać do koegzystencji z krewetkami, czy jednak niezbyt?

Mauree
Zapaleniec

Ryba do 50L akwarium

Post autor: Mauree »

To są niestety dość trudne i wymagające, mimo że nieduże, rybki. Potrzebują bardzo czystej wody i do tego miękkiej i kwaśnej, chyba nie do pogodzenia z gupikami

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Ryba do 50L akwarium

Post autor: DanielP »

Apistogramma trifasciata to piękna pielegniczka, która faktycznie potrzebuje miękkiej wody ale nie jakoś super miękkiej i nie jest trudna w hodowli. Mam do nich sentyment gdyż to pierwsze apisto które rozmnożyłem. Nie mniej jednak nie jest to dobry pomysł na połączenie ich z twoimi rybami. Apisto nie są wybitnymi pożeraczami narybku innych ryb. One trzymają się raczej dna zbiornika. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie oddanie nadmiaru ryb do sklepu lub innym akwarystom, którzy się za to odwdzięczą.

Autor
B4artek121
Gość

Ryba do 50L akwarium

Nadmiar ryb i tak oddam, ale szukałem czegoś na przyszłość, bo skoro mam gupiki czyli ryby pływające tuż pod taflą wody oraz kiryski/krewetki jako stworzenia denne brakuje mi czegoś pływającego mniej więcej po środku jak i nieco większego skupiającego wzrok. No cóż liczyłem, że znajdzie się jakaś parka pielęgniczek co chociaż tą niszę zagospodaruje, ale jak widzę może być z tym problem.
Dodano do tego postu po 1 godzinie 5 minutach 23 sekundach
Poza tym tak szukam informacji i zastanawiam się nad jednym w kontekście krewetek. Czy kolor ma duże znaczenie? Dużo się pisze, że ryby pływają za czerwonym jak szalone, a co z niebieskimi/żółtymi/zielonymi? Tak samo mają przechlapane, czy jednak one ze względu na swój kolor mają nieco lżej. Jestem ciekaw czy ma ktoś doświadczenie z czymś takim. PS jeśli ma to znaczenie, moje krewety są niebieskie

KarolX22
Zapaleniec

Ryba do 50L akwarium

Post autor: KarolX22 »

B4artek121
Jak nie chcesz mieć narybku od gupików to zostaw same samce. Do akwarium żadnej ryby nie dołożysz bo za mały litraż.

Autor
B4artek121
Gość

Ryba do 50L akwarium

KarolX22
Wiem, że mały litraż i najbardziej typowy gatunek się nie zmieści, więc szukałem porady dot bardziej nietypowych gatunków, aczkolwiek znajdywalnych w sklepach. W szczególności mam na oku "Badis bengalski". Wielkość zbiornika nie robi problemu i wydaje mi się, że skoro są endlery to powinny polować na narybek aniżeli na krewetki, ale może ktoś mnie tutaj poprawi
Dodano do tego postu po 1 godzinie 51 minutach 14 sekundach
Poszukałem trochę co jest wielkościowo odpowiednie w okolicy do kupienia i znalazłem:
Badis bengalski
Zagrzebka guntheri
Zagrzebka foerschi
Czy miał ktoś doświadczenie z tymi rybami?
Będą pasować?
Wydawało mi się, że skoro w zbiorniku są endlery to krewetki powinny być w miarę bezpieczne, bo ten narybek endlera byłby ciekawszym pokarmem,, ale widać myliłem się.
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Ryba do 50L akwarium

Post autor: Ziemiojad »

DanielP pisze: sob lip 06, 2024 6:52 pm Apistogramma trifasciata
W 50 litrach? Zart
Piszę co myślę...

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Ryba do 50L akwarium

Post autor: DanielP »

Dla nie wszystkich apisto ale dla większości, klasyczne 54l o wymiarach dnia 60x30 przy odpowiednio zagraconym dnie będzie dobre. Para A.trifasciata czy A. Borelli spokojnie da radę. Należy pamietać równiez o tym, że w przypadku pielęgniczek nie tylko litraż ma znaczenie a przede wszystkim powierzchnia dna. @Ziemiojad miałeś kiedyś apisto?

Krolic
Moderator

Ryba do 50L akwarium

DanielP pisze: sob lip 06, 2024 10:08 pm @Ziemiojad miałeś kiedyś apisto?
To miałeś jakies apisto Ziemiojadku? :) bo przyznam że gdybym szedł w apisto to pytałby własnie DanielP o nie.. ale może niepotrzebnie :)
Dodano do tego postu po 1 minucie 41 sekundach
B4artek121
a może czas na zamian obsady.. gupiki sa piękne ale to jest zawsze kłopot z nimi.. klęska urodzaju :) Wymieniłes kilka fajnych gatunków jak np Badis...
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Ryba do 50L akwarium

W akwarium o dnie 60x30 para apistogramma będzie żyć w spokoju do czasu tarła. Potem samica zabunkruje się w kokosie a kiedy wypłynie z małymi to zamorduje wszystko co się rusza.. Mialem jedną samiczkę, która przenosiła wszystkie slimaki z całego akwarium w jeden róg żeby mieć na nie oko... A potem musiałem wyłowić samca bo by go zabiła.
A dwie samice w akwarium 80x35? Niestety też nie udało się.

DanielP pisze o zagraconym dnie myśląc o tonie gałęzi i liści. Ale przecież niewiele osób zrobi takie akwarium. Większość osób myśli o piasku, roślinkach, i pielegnicach, które opiekują się młodymi. Apistogramma to nie pielęgnice tylko pielęgniczki. Najczęściej tylko samica broni młodych, bardzo często też przed samcem.

To akwarium jest fajne dla krewetek, gupików, dario dario... A wszystko i tak rozbija się o parametry wody.
Dodano do tego postu po 1 dniu 2 godzinach 5 minutach 34 sekundach
Obrazek
Piszę co myślę...

Mauree
Zapaleniec

Ryba do 50L akwarium

Post autor: Mauree »

A te malutkie udało Ci się odchować, choć kilka, czy to bardzo trudne w akwarium?
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Ryba do 50L akwarium

Mauree
To nie są jakieś bardzo trudne ryby w hodowli. Tylko potrzebują odpowiednich parametrów wody.
Te malutkie odchowałem do dorosłych osobników. Czyli rok czasu. A następnie te miały swoje potomstwo, które tez odchowałem do dorosłych. Kolejny rok I wtedy zamieniłem je na inny gatunek. Kiedyś miałem więcej cierpliwości do ryb.
Piszę co myślę...
ODPOWIEDZ