Producenta znam ale produktu nie generalnie producent jest bardzo ok. Wydajność jest spoko tez bo 10 ml na 100 l wody tygodniowo.
Zaskakująca jest ta rozbieżność cenowa
W kranówie płucze tylko nie za mocno i w temperaturze pokojowej. Do tego gąbkę (jak jest potrzeba) i wloknine (zawsze) wymieniam. Oczywiście mycie środka i turbiny. Z nie oczywistych ( chodź uważam ze powinny być standardem) smaruje uszczelki smarem silikonowym.
A jak W takim razie muszę zajrzeć do mojego bo od nowości nie był otwierany. Ja do wszystkich koszy wsypałem tylko ceramikę + jedna gąbka która robi za prefiltr ...
Może tam też będą młode glonojady bo jak co 2 tydzień otwieram i czyszczę mechanika to w prefiltrze ich tam trochę siedzi ...
Wymyśliłem sobie nową aranżację zbiornika tylko nie potrafię odnaleźć gałęzi w sprzedaży bo chciałbym zamiast klasycznego korzenia wrzucić takie gałęzie które niby będą imitować naturalny zbiornik. Już myślałem nawet o samodzielnym spreparowaniu czegoś z ogrodu ale mam obawy że zaszkodzi to rybom ... macie jakiś pomysł gdzie mogę zakupić bezpieczne "gałezie" do zbiornika. Jest facet na OLX co wystawia ładne ale z olchy lub świerku bez możliwości identyfikacji który jest jaki. Mam obawę że trafię na świerkowy ...
Trochę zapuściłem akwarium przez wakacje i teraz w sobotę zrobiłem odbudowę całkowitą filtra mechanicznego. Wywaliłem wszystko i dałem nowe. W poniedziałek sypnęło mi zieloną wodą i jest coraz gorzej Czy to możliwe że to przez świeży filtr czy tylko zbieg okoliczności ? Czym to usunąć ? Lampą UV ?
Lampa UV trochę może pomóc, ale ja bym zastosowała Seachem Stability, bo to ewidentnie brak odpowiedniej flory bakteryjnej po czyszczeniu filtra. I sprawdzaj amoniak , a zwłaszcza azotyny bo może wystąpić gwałtowny skok. I pilnuj napowietrzania
Regularnie po podmianie leje inne bakterie JBL Denitrol, dziś zmierzyłem NO2 = 0,05, NO3= 5 ( zaraz po podmianie było 0,05 i 15 ). Napowietrzam cały czas. Nie spodziewałem się że wywali tak zielonym bo filtra biologicznego nie ruszałem ( jest zasypany cały ceramiką ) a filtr mechaniczny był mocno zaniedbany ...
Wrzuciłem taki własnej roboty filtr gdzie zamiast koszyka założyłem watę filtracyjną owiniętą drobną szmatka i na razie robi robotę bo po dobie jest mega zielony Co dobę będę wymieniał wkład i zobaczymy ...
Najważniejsze, że filtr biologiczny żyje i wykonuje swoje zadanie, z zielonym sobie poradzisz. Teoretycznie po czyszczeniu przepływ w filtrze powinien się poprawić, a nie osłabnąć, ale to zielone to jakby znak zbyt słabej cyrkulacji wody. Ten trzeci filtr może pomóc.
Z zielonym sobie poradziłem elegancko Woda była krystalicznie czysta ... jednak przy cotygodniowej podmianie wody około 20 % zgodnie z zaleceniami Krolic wymieniam co drugi tydzień węgiel aktywny na nowy w filtrze mechanicznym i zauważyłem że po tej podmianie woda robi się lekko mętna.
1. Czy to normalne ? Dlaczego tak się dzieje ?
2. Czy producent węgla ma znaczenie ? Do tej pory kupowałem Eheima. Warto przepłacać za markę ?
Ja go moczę 2 razy w gorącej wodzie, potem 2 razy w zimnej ... takich metod najwięcej słyszałem i widziałem ale z tego co wiem to każdy robi to trochę inaczej. Nie wiem jak robi to Krolic, pisał tylko że wrzuca do filtra