Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Pozostawienie akwarium bez filtra.

Sposoby na filtrację akwarium.

Autor
don_Vall
Uzależniony
Posty: 627
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#1

Post autor: don_Vall » wt mar 20, 2012 3:01 pm

Muszę odłączyć filtr kubełkowy ze względu na konieczność jego reklamacji.
Dołożyłem do akwarium kaskadę AquaClear 30 (ceramika i gąbka, stary (zużyty) węgiel aktywny) i dwa filtry wewnętrzne 200l/h i 300 l/h - w obu gąbka. Ten mniejszy jest w akwarium już b. długo. Kaskada pracuje około tygodnia.
Czy dobrym pomysłem byłoby wsadzenie wkładów z kubełka do słupa wody?
Przewiduję, że akwarium będzie bez kubła około tygodnia. Co jeszcze można (należałoby) zrobić aby nie uśmiercić obsady?
Czy zmniejszenie temperatury coś pomoże? Zmniejszenie oświetlenia i wyłączenie CO2?

Akwarium jak w podpisie 126 l (80x35x45). Dosyć dużo roślin.
300l: Nannacara anomala, Mikrogeophagus altispinosus, Hyphessobrycon bentosi, Corydoras pygmaeus WF

10l: Różowe zatoczki i świderki na parapecie.

Awatar użytkownika

saintpaulia
Zasłużeni
Posty: 4209
Rejestracja: ndz cze 07, 2009 6:12 pm
Lokalizacja: Warszawa -Bielany
Na imię mam: Ilona
Płeć:
Kontakt:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#2

Post autor: saintpaulia » wt mar 20, 2012 3:13 pm

Nie dawałabym starego węgla - może zacząć oddawać zabsorbowane "substancje" do wody. A poza tym akwarium, jeśli dobrze rozumiem będzie na trzech filtrach. Nie sądzę by mogły powstać jakieś problemy. Ja w 112 l. mam tylko jeden filtr wewnętrzny i wszystko działa perfekt. Chyba, że zbiornik przerybiony?
Wkłady z kubełka dadzą się wpadkować do kaskady i pozostałych filtrów?


Autor
don_Vall
Uzależniony
Posty: 627
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#3

Post autor: don_Vall » wt mar 20, 2012 3:20 pm

Do kaskady częściowo się zmieszczą ale kubeł ma 7 l a kaskada może z jeden..... W tych wewnętrznych to miejsca nie ma - to zwykłe chińczyki jakie dają w zestawach
300l: Nannacara anomala, Mikrogeophagus altispinosus, Hyphessobrycon bentosi, Corydoras pygmaeus WF

10l: Różowe zatoczki i świderki na parapecie.

Awatar użytkownika

saintpaulia
Zasłużeni
Posty: 4209
Rejestracja: ndz cze 07, 2009 6:12 pm
Lokalizacja: Warszawa -Bielany
Na imię mam: Ilona
Płeć:
Kontakt:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#4

Post autor: saintpaulia » wt mar 20, 2012 3:31 pm

To nie wiem, czy jest sens wkładac wkłady do akwarium, czy bez wartkiego przepływu wody nie zrobią więcej szkód. Może ktoś lepiej potrafi to sobie wyobrazić.
Jeżeli masz obawy o natlenienie wody, choć ja bym raczej nie miała, to podawanie co2 bym zmniejszyła. Chociaż wydaje mi się, że przy tylu filtrach nie ma to sensu.


Autor
don_Vall
Uzależniony
Posty: 627
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#5

Post autor: don_Vall » wt mar 20, 2012 3:34 pm

O natlenianie się nie obawiam. Bardziej boję się zachwiania równowagi cyklu azotowego.
300l: Nannacara anomala, Mikrogeophagus altispinosus, Hyphessobrycon bentosi, Corydoras pygmaeus WF

10l: Różowe zatoczki i świderki na parapecie.


Zielony
Zapaleniec
Posty: 333
Rejestracja: pt lut 04, 2011 8:49 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#6

Post autor: Zielony » wt mar 20, 2012 5:56 pm

Upchaj w kaskadzie tyle ile się da.Jak odbierzesz kubeł wsadzisz z powrotem wszystkie wkłady i te z kaskady i wszystko będzie ok. Bakterie się szybko odradzają więc moim zdaniem większych szkód sobie nie narobisz tym bardziej jak rozumiem,że zbiornik jest dojrzały.Wkłady trzymaj wilgotne.Jeśli jest ruch tafli wody to jest napowietrzanie.Trzy filtry to sporo i nie widzę przeszkód żeby nie podawać CO2.Nie zachwiejesz cyklu azotowego gdzyż i tak najwięcej bakterii jest w podłożu i tak naprawdę to jest odpowiedzialne za stabilność zbiornika.

Pozdr.
Warszawa ja tu nie przyjechałem,ja się tu urodziłem.

Awatar użytkownika

kfabisiak1
Uzależniony
Posty: 545
Rejestracja: pt maja 01, 2009 3:26 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Pozostawienie akwarium bez filtra.

#7

Post autor: kfabisiak1 » wt mar 20, 2012 6:21 pm

Jak się obawiasz o nadmiar związków azotowych, to wystarczy w tym czasie częściej podmieniać wodę. Nie zachwieje to równowagi biologicznej, a pomoże rybkom przetrwać.
Jestem tylko człowiekiem. Czy to nie jest zarozumialstwo?


Autor
don_Vall
Uzależniony
Posty: 627
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#8

Post autor: don_Vall » wt mar 20, 2012 8:05 pm

Kubeł odłączony, woda podmieniona, kaskada załadowana do max biobalami z kubła.
Póki co nie widać aby coś się działo niepokojącego.
MPWiK zrobił mi tylko "niespodziankę' i wodę znów po chlorował.... a tak ładnie ozonem pachniało...
300l: Nannacara anomala, Mikrogeophagus altispinosus, Hyphessobrycon bentosi, Corydoras pygmaeus WF

10l: Różowe zatoczki i świderki na parapecie.


Zielony
Zapaleniec
Posty: 333
Rejestracja: pt lut 04, 2011 8:49 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#9

Post autor: Zielony » wt mar 20, 2012 10:47 pm

don_Vall pisze:Póki co nie widać aby coś się działo niepokojącego.
Luzik i tak będzie do powrotu kubła :D
Warszawa ja tu nie przyjechałem,ja się tu urodziłem.


Autor
don_Vall
Uzależniony
Posty: 627
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#10

Post autor: don_Vall » śr mar 21, 2012 10:20 am

Po nocy również bez niepokojących objawów.
Niestety kaskada terkocze a akwarium w sypialni....
300l: Nannacara anomala, Mikrogeophagus altispinosus, Hyphessobrycon bentosi, Corydoras pygmaeus WF

10l: Różowe zatoczki i świderki na parapecie.


Zielony
Zapaleniec
Posty: 333
Rejestracja: pt lut 04, 2011 8:49 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#11

Post autor: Zielony » śr mar 21, 2012 7:07 pm

don_Vall pisze:Niestety kaskada terkocze a akwarium w sypialni....

Może wibruje o pokrywę :?:
Warszawa ja tu nie przyjechałem,ja się tu urodziłem.


Autor
don_Vall
Uzależniony
Posty: 627
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#12

Post autor: don_Vall » śr mar 21, 2012 9:09 pm

Nie. Raczej ze starości tak ma. Chyba ośka już zbyt prosta nie jest. Wirnik nowy.
300l: Nannacara anomala, Mikrogeophagus altispinosus, Hyphessobrycon bentosi, Corydoras pygmaeus WF

10l: Różowe zatoczki i świderki na parapecie.


Zielony
Zapaleniec
Posty: 333
Rejestracja: pt lut 04, 2011 8:49 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#13

Post autor: Zielony » śr mar 21, 2012 10:11 pm

To się już musiał napracować bidulek :)
Warszawa ja tu nie przyjechałem,ja się tu urodziłem.


Autor
don_Vall
Uzależniony
Posty: 627
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 10:06 am
Lokalizacja:
Płeć:

Pozostawienie akwarium bez filtra.

#14

Post autor: don_Vall » śr mar 21, 2012 10:18 pm

Kupiłem używany aquaclear 150 a na filtrze jest oznaczenie bodajrze 600 także już swoje przepompował
300l: Nannacara anomala, Mikrogeophagus altispinosus, Hyphessobrycon bentosi, Corydoras pygmaeus WF

10l: Różowe zatoczki i świderki na parapecie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości