Jestem poczatkującym akwarystą, który zakłada dwa akwaria dla dzieci – nie było szans żeby przeszło jedno
Tak więc w sobotę zrobiliśmy rajd po różnych sklepach w Krakowie, i nakupiliśmy różnych rzeczy – tego co nam sprzedawcy polecili, plus część w internecie (z tego co mi się udało doczytac na forach czy zobaczyc na youtube). Ale muszę przyznać, że jestem nieco skołowany tym tematem, i bardzo Was proszę o pomoc i poradę co powieniem poprawic.
I tak – mam dwa akwaria
1. ‘Akwarium dla gupików’ – 112L / 80x35x40,
- pokrywa Aquael z lampa Day and Night 14W / 1270 lm + dodatkowa lampa Aquael ‘Plant Leddy Tube 10W / 730 lm). Na razie podlaczylem tylko D&N 14W
- Filtr Fluval 207, z mediami Invital (rings + kulki),
- Grzalka 100W
2. ‘Akwarium dla bojownika’ – Aqual Shrimp % Fish Duo set (35x35x40),
I tak:
Jak chodzi o akwarium dla gupikow - zalałem go w niedzielę w nocy:
1. Podłoże Aquaforest AF Natural Substrate – OK 3 cm
2. Na to Aqua Della Aquarium Soil Gravel Black 1-3 mm – ok 3-4 cm
3. Do srodka dalem kamienie dragonstone i korzen.
4. Posadzilem nastepujace rosliny: Eustrali Stellata, Lobelia cardinalis mini, Krypotokotyna Red, Kryptokoryna Wendtii Green, Limnofilia, Ludwigia arcuata, Anubiasy + mech stringy moss. Takie rośliny wybrały sobie dzieci, a sprzedawca powiedział że OK…
5. Wlałem wodę kranową. Dałem Aqua Safe i bakterie nitryfikacyjne.
Teraz patrzę na to akwarium i wydaje mi się, że niektóre (Ludwigia, Eustrali) nie są chyba najszczęśliwiej dobrane… Z tego co czytam w necie, wymagają np. CO2. No i mam wrażenie że tych roślin trochę za mało jak na start, czy się mylę? Powinienem cos w tych roślinach zmienić, może jakich dokupić? Myślę trochę więcej mchu, trochę nurzańca, strzałki, mech jawajski. Tylko nie bardzo potrafię określić ile tego trzeba dać
Dzisiaj spojrzałem na podłoże, i nie jest już czarne… Są tam takie jakby zielone glony? Czy to jest normalne, czy mam się już martwić?
Testów wody jeszcze nie robiłem…
Akwarium jak wyglądało po zalaniu

oraz podłoże z dzisiaj

Zdjęcia robione telefonem, więc mogą być nie najlepszej jakości.
Jak chodzi o kostke dla bojownika, jeszcze sie za nie nie zabrałem... Zostało mi trochę tego AF Natural – tak mniej więcej na 1 – 1.5 cm. Czy można tak dac, i na to ten Aqua Della, czy jednak dokupic substratu?
Z rybami czekam tak jak wszyscy zalecają... planuję:
- Do 112L: gupiki, platki (może coś jeszcze?), otoski, krewetki red cherry
- Do kostki 49L: Bojownik, otoski, krewetki red cherry
Dla kirysków to chyba nie dobre podłoże jest?
Pozdrawiam i dzieki za wszelkie porady. Chciałbym żeby jakos to tym dzieciom wyszło, bo się trochę wkręciły w temat…