Dwa akwaria dla dzieci

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Odie »

Dzień Dobry wszystkim,

Jestem poczatkującym akwarystą, który zakłada dwa akwaria dla dzieci – nie było szans żeby przeszło jedno :) Każde musi mieć swoje, no i oczywiście każde chce mieć inne rybki - syn chce mieć koniecznie gupiki, córka chce bojownika…

Tak więc w sobotę zrobiliśmy rajd po różnych sklepach w Krakowie, i nakupiliśmy różnych rzeczy – tego co nam sprzedawcy polecili, plus część w internecie (z tego co mi się udało doczytac na forach czy zobaczyc na youtube). Ale muszę przyznać, że jestem nieco skołowany tym tematem, i bardzo Was proszę o pomoc i poradę co powieniem poprawic.

I tak – mam dwa akwaria
1. ‘Akwarium dla gupików’ – 112L / 80x35x40,
- pokrywa Aquael z lampa Day and Night 14W / 1270 lm + dodatkowa lampa Aquael ‘Plant Leddy Tube 10W / 730 lm). Na razie podlaczylem tylko D&N 14W
- Filtr Fluval 207, z mediami Invital (rings + kulki),
- Grzalka 100W

2. ‘Akwarium dla bojownika’ – Aqual Shrimp % Fish Duo set (35x35x40),

I tak:

Jak chodzi o akwarium dla gupikow - zalałem go w niedzielę w nocy:
1. Podłoże Aquaforest AF Natural Substrate – OK 3 cm
2. Na to Aqua Della Aquarium Soil Gravel Black 1-3 mm – ok 3-4 cm
3. Do srodka dalem kamienie dragonstone i korzen.
4. Posadzilem nastepujace rosliny: Eustrali Stellata, Lobelia cardinalis mini, Krypotokotyna Red, Kryptokoryna Wendtii Green, Limnofilia, Ludwigia arcuata, Anubiasy + mech stringy moss. Takie rośliny wybrały sobie dzieci, a sprzedawca powiedział że OK…
5. Wlałem wodę kranową. Dałem Aqua Safe i bakterie nitryfikacyjne.

Teraz patrzę na to akwarium i wydaje mi się, że niektóre (Ludwigia, Eustrali) nie są chyba najszczęśliwiej dobrane… Z tego co czytam w necie, wymagają np. CO2. No i mam wrażenie że tych roślin trochę za mało jak na start, czy się mylę? Powinienem cos w tych roślinach zmienić, może jakich dokupić? Myślę trochę więcej mchu, trochę nurzańca, strzałki, mech jawajski. Tylko nie bardzo potrafię określić ile tego trzeba dać :(

Dzisiaj spojrzałem na podłoże, i nie jest już czarne… Są tam takie jakby zielone glony? Czy to jest normalne, czy mam się już martwić?
Testów wody jeszcze nie robiłem…

Akwarium jak wyglądało po zalaniu
Obrazek

oraz podłoże z dzisiaj
Obrazek
Zdjęcia robione telefonem, więc mogą być nie najlepszej jakości.

Jak chodzi o kostke dla bojownika, jeszcze sie za nie nie zabrałem... Zostało mi trochę tego AF Natural – tak mniej więcej na 1 – 1.5 cm. Czy można tak dac, i na to ten Aqua Della, czy jednak dokupic substratu?

Z rybami czekam tak jak wszyscy zalecają... planuję:
- Do 112L: gupiki, platki (może coś jeszcze?), otoski, krewetki red cherry
- Do kostki 49L: Bojownik, otoski, krewetki red cherry
Dla kirysków to chyba nie dobre podłoże jest?

Pozdrawiam i dzieki za wszelkie porady. Chciałbym żeby jakos to tym dzieciom wyszło, bo się trochę wkręciły w temat…

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Jet187 »

112L: Masz całkiem sensowny sprzęt, jak na planowaną obsadę. Fluval 207 spokojnie ogarnie, światła też nie brakuje. Wręcz powiedziałbym, że jak odpalisz obie lampy na pełną moc od początku, to możesz sobie szybciej wyhodować glony niż rośliny. Na starcie świeciłbym raczej umiarkowanie (6–7 h dziennie).

Co do roślin to masz rację: Ludwigia arcuata i Eustralis stellata to już bardziej „ambitniejsze” rośliny. One potrafią rosnąć bez CO2, ale często robią się mizerne, wyciągnięte albo gubią dół. Sprzedawca klasycznie powiedział „będzie dobrze” 😉 Za to kryptokoryny, limnophila, anubiasy i mech są OK.

Największy problem na starcie to raczej nie dobór pojedynczych gatunków, tylko mała ilość masy roślinnej. Im więcej szybko rosnących roślin na początku, tym stabilniejsze akwarium i mniej glonów.
Ja bym dorzucił:
dużo limnophili,
rogatka,
nurzańca,
hygrophilę polysperma,
pistii albo limnobium na powierzchnię.

Serio „dużo”. Początkujący zwykle sadzą 5 koszyczków i myślą, że to dżungla, a akwarium biologicznie dalej jest prawie puste 🙂
Rośliny twój przyjaciel.

Te zielone naloty na podłożu po kilku dniach to nic niezwykłego.

49L dla bojownika: Tu bym właśnie zrobił jeszcze bardziej „zarośnięte”, spokojne akwarium. Bojownik to uwielbia. Resztki substratu możesz spokojnie wykorzystać i przykryć Aqua Dellą, nie musi być tam gruba warstwa aktywnego podłoża.

Już pominę swoje tyrady o wadach aktywnych podłoży jako całość.

Natomiast:
otoski do świeżego akwarium odpadają. To ryby do dojrzałych zbiorników, najlepiej po kilku miesiącach działania,
bojownik + red cherry = jeden ignoruje krewetki, drugi robi rzeźnię 🙂
Kiryski: Masz rację, to podłoże nie jest dla nich idealne. Kiryski lubią drobny, miękki piasek, w którym mogą ryć pyskiem. Ten żwir 1–3 mm jest jeszcze „do przeżycia”.

Daj akwarium minimum kilka tygodni, obserwuj rośliny i najlepiej kup testy NO2. Jak pojawi się pik azotynów i spadnie do zera to wtedy dopiero myśl o obsadzie.

Naprawdę nie wygląda to źle :)
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Catfish_Billy »

Odie pisze: pn maja 11, 2026 9:41 pm Z rybami czekam tak jak wszyscy zalecają... planuję:
- Do 112L: gupiki, platki (może coś jeszcze?), otoski, krewetki red cherry
- Do kostki 49L: Bojownik, otoski, krewetki red cherry
Dla kirysków to chyba nie dobre podłoże jest?
Bojownik to typ samotnego wojownika - agresywnego i terytorialnego. Akwarium traktuje jak swoje królestwo, którego nieustannie strzeże - zarówno przed osobnikami własnego gatunku jak i innymi rybami. Nie przysłużysz się otoskom wpuszczając je do akwarium z bojownikiem - zostaną zamęczone. Bojownika trzymamy wyłącznie w pojedynkę ;) Jeżeli koniecznie chcesz zapewnić mu jakiś towarzyszy możesz połączyć go z kilkoma ślimakami - ryba raczej nie zwróci na nie uwagi, a mięczaki pomogą w pewnym stopniu przy „sprzątaniu” akwarium, zjadając resztki pokarmowe, gnijące części roślin i glony ( oczywiście nie oznacza to, że akwarysta może siedzieć z założonymi rękami - regularne podmiany wody i czyszczenie dna to podstawa dobrze funkcjonującego zbiornika ;) ). Zalecam jeden z poniższych gatunków ( w związku z tym, że rozmnażają się wyłącznie w słonej wodzie nie spowodują plagi w akwarium):
-Neretina Zebra
-Military Helmet
-Clithon Corona

Kirysy kochają piasek i takie podłoże powinny posiadać w zbiorniku. Przesiewanie piachu pozwala im na naturalne zachowania oraz czyszczenie skrzel - żwir, nawet najdrobniejszy im tego nie zapewni. Jako ryby przydenne i bardzo towarzyskie ( w akwarium powinno trzymać się minimum 6-7 osobników) potrzebują również odpowiednio dużej powierzchni dna, a Twoje akwaria raczej im tego nie zapewnią.

Jeżeli chodzi o krewetki uważam, że nie powinny być trzymane razem z rybami. Na bazie własnych doświadczeń oraz konsultacji z zaprzyjaźnionymi hodowcami skorupiaków obstaję przy stwierdzeniu, że krewetki powinny być trzymane wyłącznie w krewetkariach. Ryby, albo je zjedzą - albo będą je męczyć. Po co im taki stres?

Jak wspomniał wyżej Jet187 warto dosadzić więcej roślin - łatwiej wtedy utrzymać balans w zbiorniku :)

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Dziekuje za pomoc i porady :)

O tych otoskach i slimakach nie pomyslalem :)
Ok, w takim razie domawiam i dosadzam rosliny :)

A do tego akwarium dla bojownika z 1cm substratu, dawac jakies pastylki z nawozem zanim zasypie zwirem czy zostawic jak jest?

Pzdr

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: DanielP »

Ja zastanowiłbym się również nad ślimakami ponieważ faktycznie wspomniane gatunki nie będą się rozmnażały to jednak będą składały jaja, które ciężko usunąć.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Odnosząc się do wypowiedzi Jet187, ze roślin trzeba 'dużo' staram się dobrać rośliny.

Na pierwszy plan zastanawiam się nad:
1. Monte Carlo lub
2. Eleocharis parvula
Która z tych dwóch ma większe szanse? Czy obydwie maja podobne, wiec jest to kwestia gustu :)?

Na drugi plan:
1. Sagittaria subulata
2. Cryptocoryne wendtii
3. Anubias

Na trzeci plan:
1. Limnophila sessiliflora i/lub
2. Hygrophila polysperma

Bedzie OK?

Będę je dosadzał do akwarium z gupikami oraz dla bojownika - dla którego przygotowaliśmy z córką taki hardscape:
Obrazek
(zignorujcie te kolorowe karteczki, to jest jej pomysł na obsadę, nie mogę zdjąć na razie :) Chociaż wiem ze z krewetkami to juz nie będę ryzykował

Mauree
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Mauree »

Na Twoim miejscu na tym etapie nie robiłabym sobie kłopotu z trawnikiem, na to przyjdzie czas po ustabilizowaniu akwarium, na tym etapie zastosowałabym rośliny o największej woli współpracy - limnophilla sessiflora i hygrophila (polecam corymbosa) oraz rotala rotundiolia, na drugi plan sagittaria jest dobra, hygrophila jest dobra też na drugi plan, nawet bardziej, anubias jest dobrym pomysłem, kryptokoryny określane są jako rośliny do dojrzałych zbiorników, mogą się nie udawać w nowym, ale warto zaryzykować - u mnie właśnie wielkie kryptokoryny zrobiły zbiornik. Na sam przód można też wykorzystać sagittarię - chyba najłatwiejsza "trawka" akwariowa.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Ok, czyli żeby nie mieszać tymi roślinami tam i z powrotem, zakładam ze mogę front zbiornika póki co zostawić pusty, i trawnik zrobić potem :) A teraz skoncentrować się na 2 i 3 planie.

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

No w zasadzie Mauree praktycznie wyczerpał temat 😉

Gdybym miał zrobić możliwie bezproblemowy zestaw trzymając się Twoich sugestii:
przód - Eleocharis parvula,
środek - Kryptocoryna + Sagittaria,
tył - Hygrophila Polysperma + Limnophila Sessiflora.

Monte Carlo bez CO2 nie bedzie tak wyglądało, jak sobie wyobrażasz, nie zrobi gęstego, ładnego trawniczka, raczej wyciągające się kępy.

Trawniczek to tak ogólnie jest znój, bo trzeba go "kosić", robi się syf i... no co kto lubi. Popieram koncepcję pustego przodu zbiornika 😀

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Super, dzieki Panowie :)

Wiec wiem juz co, dzisiaj domawiam...
O koszeniu nie pomyślałem :) Kolejny powód żeby trawniczka teraz nie robić i skoncentrować się na większych roślinach...
A potem się zobaczy :)

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Widzę u Ciebie alternatywne rozwiązanie dwójki dzieci i akwarium. Ja mam 9cio latkę i 4 latka, miało być 60l u córki, ale synek pytał, czy on też może, to pomyślałem - jakaś wspólna "setka" w ich bawialni.

Wtedy zobaczyłem, co się w tamtym pokoju dzieje i myślę - dobra, dwa mniejsze. Ale później myślę - jak niby 4 latek zajmie się utrzymaniem. 9cio latka też z resztą, podmiany nie zrobi.

No to w tzw. salonie. A że akurat pasowało na szachcie kominowym, a szacht ma 100cm szerokości... no to 100x40. Ale to głupi wymiar, a miedzy 40, a 50 to różnica żadna w kosztach, a w wyglądzie spora, no i...

Zamiast kupić dzieciakom, to sam wróciłem po latach do hobby, a oni tylko patrzą, jak rosną krewetki, narybki, jak zachowuje się cały ekosystem.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Haha, tez początkowo rozważałem jedno akwarium dla dwójki (u mnie 9 lat syn i 8 lat córka).

Tez na początku chciałem jedno w salonie, ale nie mam dobrego miejsca - tam gdzie bym chciał postawić żeby ładnie było, to za dużo światła a szacht owszem mam, ale trochę za wąski, nie ma jak prądu dać, itp...
Z kolei dzieci maja osobne pokoje, wiec nie za bardzo mogłem dać do jednego z nich bo dopiero by wojna i nieszczęście było...
Poza tym nie bardzo chciałem łączyć bojownika z inna bardziej spokojną obsadą, wiec wyszło jak wyszło...

Wiem, będę musiał dwa ogarniać, oni co najwyżej może będą karmić rybki początkowo, na nic więcej nie liczę :) Najwyżej, jak się nie sprawdzi to sobie kiedyś to większe przeniosę do swojego pokoju, a mniejsza kostkę zlikwiduje albo wykorzystam jakoś inaczej :)

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

A jeszcze taki pytanie mam - jak powkladalem te rosliny to czesc z nich ma takie dlugie lodygi, ze plywaja po powierzchni. No i czy moge je przyciac i posadzic te odciete fragmenty obok juz teraz, czy poczekac jeszcze, czy w ogole nie ruszac?

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: DanielP »

Możesz je przyciąć i posadzić obok.

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Jak najbardziej, to jest właśnie fajne w łodygowcach - raz kupujesz - masz wiecznie.

Śmiało tnij, najlepiej blisko i tuż ponad węzłem. W tym miejscu z dużym prawdopodobieństwem łodyga się rozdwoi i pójdzie w "Y", więc dobrze zaplanować, gdzie chcesz miećpodwojenie gęstości.

Ściętą część, jak DanielP pisze możesz od razu wsadzić, najlepiej oberwać kilka dolnych listków z łodygi i łodyga w piach 😀

Jak masz możliwość/cierpliwość, to mozesz też śmiało odcinać słabsze albo uszkodzone liście, żeby roślina nie marnowała na nie energii.

Za jakiś czas będziesz wywalał do kosza lub rozdawał więcej roślin, niż kupiłeś zakładając akwarium.

Dodatkowo, jak masz akwarium odkryte to możesz sie pokusić - niektóre rośliny mogą mieć kwiaty. Tylko jak się dorwą do atmosferycznego CO2 to idą jak dzik w pomidory.

Amator
Bywalec
Na imię mam: Zbigniew

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Amator »

Jak już łodygowce się dobrze zaaklimatyzują, i jest ich dużo, wyrywam z podłoża starsze egzemplarze, wybieram najlepszy fragment i sadzę, resztę wyrzucam. To daje efekt odmładzania roślin i drogą eliminacji mam je coraz ładniejsze.

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

O, TO TO, co Amator pisze. Działa świetnie. Popieram.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Tak sobie w wolnych chwilach doczytuje, i trafiam na różne stronki akwarystyczne - co sadzicie o stronie 'aqariumscience.org'? Sporo różnych informacji... Pytam bo niektóre wydają mi się sprzeczne, z tym co wyczytałem do tej pory... Na ile można wierzyć tej stronce?

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Są tacy, którzy traktują ją jak biblię. Głównie ci, którzy nie mają pojęcia o chemii, biologii, mikrobiologii itp.

Autor tej strony znajduje się na samym "Szczycie Głupoty" krzywej Dunninga-Krugera.
- Pisze opinie jakby były naukowymi faktami
- Podpiera się własnymi artykułami zamiast badaniami
- Dobiera tylko badania pasujące do tezy, często własne;)
- Ma wyraźne uprzedzenia do pewnych firm i metod
- Styl bardziej przypomina pyskówkę niż naukową analizę
- Niektóre tezy są po prostu sprzeczne z biologią i praktyką
- „Eksperymenty” są (delikatnie mówiac) mało wiarygodne
- Miesza bardzo trafne informacje z kompletnymi bzdurami

Strona chce uchodzić za naukową, a praktycznie każdy artykuł zawiera tezy, które można naukowo obalić.

Mój ulubiony to "seachem matrix jest zły, bo bakteria nie mieści się w porach, a gąbka kuchenna jest o rząd wielkości lepsza"...

Możesz czytać, jako inspirację do pogłębiania wiedzy, bo dotyka ciekawych tematów, tylko wnioski ma... no... ze Szczytu Głupoty 😉

Gdyby był youtuberem to jego filmy na bank miałyby żółte napisy ;D

Obrazek

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Hmm no tak... w takim razie będę uważał... Trochę ciężko się wyznać w tych wszystkich zawiłościach takiemu lajkonikowi jak ja :)

Idąc za Wasza rada dokupiłem i dzisiaj dosadziłem roślin, myślę że teraz jest chyba wystarczająco dużo już?
Akwaria prezentują się jak następuje:
Akwa dla bojownika:
Obrazek

Akwa dla gupikow:
Obrazek

W sumie teraz jest:
3-ci plan: Vallisneria asiatica, ludwigia repens red, limnophilia sessiflora
2-gi plan: Hygrophila corymbosa orzech, hydrophila lacustris, anubias, kryptokoryna,
1-szy plan: póki co pusty w zasadzie oprocz Hygrophila corymbosa orzech w prawym rogu
Na powierzchni pływa rogatek (i chwilowo reszta vallisnerii w koszyczku co mi zostala - pewnie jutro ja wywale :))

I teraz mam niestety kolejne pytania i wątpliwości:
1. W tym dla gupików świeci teraz 1 lampa Day and Night 14W / 1270 lm - dziś (9 dni po zalaniu) zwiększyłem długość świecenia z 6 na 7 godzin.
Przy tylu roślinach mam świecić ta jedna lampa, czy włączyć jeszcze druga -> Aquael Plant Leddy Tube 10W / 730 lm? Tez na 7 godzin?

2. Jak jest z tymi podmianami wody? Nie mogę się zorientować co robić, jedni piszą żeby nie wymieniać wody przez okres dojrzewania, inni ze jak się ma substrat pod żwirem, to trzeba nawet kilka razy w tygodniu... Oczywiście nie wiedziałem o tym wcześniej, wiec póki co wymieniłem w niedziele (tydzień od zalania) 20%. I teraz nie wiem czy znowu podmieniać za tydzień, czy wcześniej, czy czekać?
W sumie dzisiaj jak dosadzałem, to na pewno jakieś substancje uwolniłem spod żwiru?

3. Edit 20.05: Dziś zrobiłem następujące testy kropelkowe. Wyniki w sumie powtórzyły się dla obu akwariów (z wyjątkiem KH i NO2):
Musze powiedzieć ze czasami trudno jest mi określić dokładny odcień koloru...

Zoolek:
PH: 7.6 lub 7.8 (tu trudno mi było trafić w konkretny odcień) - dwa akwaria (w sumie oczywiste :))
GH: 10 (dwa akwaria)
KH: 6 (dla gupików), 8 (dla bojownika)
Amoniak: 0.02 (oba akwaria)

Sera (bo wyczytałem ze Zoolek jest niedobry dla tych akurat...)
No3: 25 (dwa akwaria)
No2: 1.0 (dla gupików), 0.0 (dla bojownika)

4. Czy powinienem teraz 'karmic' akwarium na pusto? Znowu - jedni piszą ze tak, inni ze nie trzeba :(

5. Czy cos jeszcze powinienem robić na tym etapie, o czym mogłem nie pomyśleć?

Pozdrawiam i dzięki

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Nie masz jeszcze ryb, wiec nie masz się czym martwić.
Twoje zagrożenie to teraz glony. Glony biorą się z braku równowagi.

Same glony są naturalne, ale zaczynają dominować wtedy, gdy rośliny mają utrudniony wzrost albo czegoś jest za dużo lub za mało.
Warto badać przede wszystkim NO3, PO4, potas, Fe, KH, GH oraz obserwować stabilność CO2 i długość świecenia. Najważniejsze są nie „idealne liczby”, tylko stabilne proporcje i brak skoków parametrów.

Typowo dobrze działające proporcje w akwarium roślinnym to około:
NO3: 5–20 ppm
PO4: 0.5–2 ppm
stosunek NO3 do PO4 około 10:1 -NAJWAŻNIEJSZE!
potas: 10–20 ppm
Fe: około 0.05–0.1 ppm

Także jak będziesz to badał i "nadzorował" to masz szanse na start bez glonów. Wyposaz się w nawóz NO3 i PO4.

Jak będziesz robił co powyżej - odpowiedzi na poniższe pytania są:
1. Możesz już docelowo, 8h, obie lampy. To już jest akwarium roślinne, tylko jeszcze nie ma warunków dla ryb.

2. Podmiany nie robi się, bo jest niedziela, tylko "po coś", w jakimś celu. Jak nie masz jeszcze ryb, to wysoki amoniak czy azotyny nie są problemem - rośliny to lubią. Pilnujesz równowagi, jak opisałem na początku. Jeżeli matematycznie się nie da, bo masz PO4 = 5ppm na przykład, no to nie nawalisz NO3 do 50ppm, tylko trzeba zrobić podmianę. Jeżeli udaje ci się trzymać parametry w normie to nie ma żadnego powodu do podmieniania wody, chyba, że chcesz, żeby dojrzewanie trwało dłużej ;)

3. Parametry wyglądają dobrze jak na startujące akwarium. Nic nie ma złego w Zooleku, działają jak trzeba.

4. Bakterie, jak każdy organizm, umrą bez jedzenia. Ale nie od razu. Skoro masz w akwarium amoniak i azotyny - nie ma potrzeby dokarmiać ich dodatkowo, silniejsze nie będą 😉

5. Tak, dodawaj bakterie w płynie, jakie chcesz, ja polecam Seachem Stability i Seachem Pristine.

Badaj parametry (NO2, NO3, PO4, KH, pH), jak chcesz być "top" to jeszcze Ca i Mg, trzymaj równowagę dodając nawozy lub wykonując podmianę i czekaj, aż NO2 spadnie do zera. Wtedy jeżeli NO3 powyżej 20 to podmiana, jak nie - gotowe, akwarium można zarybiać.

Tutaj, w tym momencie, jeżeli miałbyś juz dojrzałą filtracje i brak ryb - dopiero teraz należałoby dokarmiać "wodę" pokarmem, żeby podtrzymać kolonię.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

1. Dzisiaj zrobiłem testy akwarium dla gupików i wyszło mi: PH: 7,6 GH:9 KH:7 NH3:0 NO2:2,0 NO3:50 PO4: 0,25 Fe: 0,1 K: 4,5
NO3 chyba sporo za duże, No2 tez. Za to mało K, PO4.
2. Zauważyłem tez na anubiasie takie bąbelki powietrza (gazu). Wygląda mi to na glony :(
Obrazek
3. Nawóz mam taki (sprzedali mi w sklepie, jeszcze go nie użyłem). Ma w sobie NO3, PO4, K
Obrazek
Obrazek
4. Świecę teraz dwoma lampami po 8 godzin. W sumie 2000 lumenów.
5. Grzałka trzyma temperaturę ok 25 stopni.

Co powinienem teraz zrobić?
1. Myślę żeby dołożyć samego Potasu. Ten nawóz co mam chyba się nie nadaje za bardzo?
2. Nie wiem czy mam ograniczyć czas świecenia, zmniejszyć temperaturę?
3. Podmieniać wodę czy się jeszcze wstrzymać?

Pzdr
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2026 9:20 pm przez Odie, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Za to w akwarium dla bojownika sytuacja chyba wygląda lepiej. Glonów nie zauważyłem póki co.

Parametry wody: PH: 7,6, GH: 9, KH: 7, NH3: 0, NO2: 0, NO3: 10, PO4: 0.25, Fe: 0.05, K: 4,7 (czy cos kolo tego).
Mogę już tam wpuszczać obsadę, czy jeszcze poczekać?

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Akwarium bojownika wygląda dobrze. Trochę niski potas, ale powoli wzrośnie na tym nawozie.
Bojownika bym już wpuścił w bój 😉

To drugie akwarium, to po kolei:

1. Nie wierzę, że to ja to mowię, ale... podmianę trzeba zrobic. I to tak lekko 50%, a najlepiej ze 70-80%. Przy 80% NO3 spadnie ci do jakichś 10ppm i możesz zacząć lekko nawozić tym qualdropem, żeby się parametry wyrównały.

2. Te bąbelki to tlen - fotosynteza 😀 A to brązowe to najpewniej okrzemki, normalne na początku akwarium, znikną, mozesz je "strącić"

3. To jest spoko nawóz, wszystkomający. Dlatego lepiej nie mieć nic przed zastosowaniem 😀 Wiesz, jak masz np. 20ppm NO3 i dodasz nawóz ze wszystkim, który ma w sobie NO3 to przewalisz dość srogo. Stosowanie takich armat wymaga cotygodniowych podmian, bo do tego są zaprojektowane. I to najlepiej na RO, ale o ile nie masz cegły w rurze to na kraniczance będzie OK.

4. OK, jak nie masz zielonego glonicha to świeć tak dalej. Natomiast lumeny... niestety nic nie znaczą 😉 Dłuuuugi temat i z takimi zwrotami jak PAR, PUR, PPFD... lumeny, luksy, kandele, waty czy tam kelviny są... w zasadzie bez znaczenia.

5. 25 stopni - git!

Co do pytań:
1. Tak, w Bojowniku sam potas będzie OK, w Gupiku duża podmiana

2. Nie psuj jak działa - jest dobrze 😀 Rośliny rosną? Rosną. Woda czysta? Czysta. Sypnęło glonami? Nie sypnęło. To się odczep od temperatury i światła 😀 Równowaga chemii wody jest dużo ważniejsza.

3. W Gupiku tak, duża, w bojowniku - wycieczka do rybnego po mieszkańca 😀

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Dzięki Jet187 za pomoc :)

1. Tak właśnie myślałem, ze przy tych parametrach to lepiej tego qualdropa nie lać :) Kupie pewnie sam nawóz K i PO4.
Z ciekawości - a dlaczego polecałeś mi nawóz NO3? NO3 mam nadmiar :) Czy to po to żeby w przyszłości utrzymywać ten stosunek 10:1 miedzy NO3 a PO4?

2. Dobra, to zrobię podmianę w Gupiku. Mam odstane 30 litrów wody. To bym teraz wlał te 30 a jutro np. kolejne...

Z tym ze właśnie dodałem bakterie nitryfikacyjne do wlotu filtra... Głupia sprawa, z godzinę temu zorientowałem się, że na samym początku, przy starcie wlałem bakterie fotosyntetyczne Aquaela a nie żadne nitryfikacyjne - nie doczytałem, myślałem ze to są nitryfikacyjne :(
No i dzisiaj się zorientowałem, że przecież jeszcze mam butelkę invital Bio Tank, wiec dolałem je licząc na to ze zbiją ten No2...
Wiec nie wiem czy teraz czekać z ta podmiana wody i dać im czas do jutra czy od razu teraz podmieniać?

Mauree
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Mauree »

Skoro w akwarium nie ma jeszcze ryb, to masz czas i możesz zrobić podmianę jutro, żeby nie wypłukać tych bakterii

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

1. Tak, właśnie po to 😀 K zazwyczaj nie jest problemem, N i P często wymaga regulacji na początku.

2. Jak Mauree pisze, śmiało odczekaj chwilę.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Updejt na dziś :)

1. Wczoraj w gupiku zrobiłem podmianę wody jakieś 40L. W bojowniku nie ruszałem.
2. Dzis (27.05.26) zmierzyłem podstawowe parametry i:
a. Bojownik: NH3: 0, NO2: 0, NO3: 5 (mam problem żeby odróżnić między 5 a 10 ale chyba bardziej 5), PO4 : 0.25 (lub 0 - nie jestem w stanie powiedzieć które dokładnie).

Rybki jeszcze nie wpuściłem bo nie miałem kiedy do sklepu podjechać. Pewnie wpuszczę dopiero w przyszłym tyg. (w weekend jesteśmy poza miastem, wiec raczej nie).

b. Gupiki: NH3: 0, NO2: 0, NO3: miedzy 5 a 10, PO4 : 0.25 (lub 0)
Podmiana wody i pewnie te bakterie nitryfikacyjne pomogły
To jeszcze czekać czy już się tez przymierzać do wpuszczania w przyszłym tygodniu części obsady?

3. Zauważyłem wczoraj małe ślimaki (chyba zatoczki)? Trudno powiedzieć, bardzo małe są ale już ze dwa łaziły po szybie...
Myślę ze przyszły do mnie z roślinami w koszyczkach...
Pytanie - czy da się je teraz jakoś szybko i skutecznie zwalczyć póki nie mam ryb - akurat zatoczków to bym nie chciał :(

4. Nawozy K, Po4, No4 maja przyjść jutro :)

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Ja bym się powoli wybierał do rybnego.
Tylko powolutku, nie 30 gupików na strzał 😉, 3-4.

Pomyśl też o krewetkach Amano - nieoceniona ekipa sprzątająca.

Natomiast:
Odie pisze: czw maja 28, 2026 8:43 pm akurat zatoczków to bym
:keep:

Mało kto chce :D Niestety - masz rośliny = masz zatoczki.
Na to jest jedno tylko skuteczne rozwiązanie - ślimaczki Helena. Zjadają zatoczki.

Wszelkie metody chemiczne - nie polecam. Może i fakt, mogę ci powiedzieć jak ubić wszyskie zatoczki w dzień, ale jak widzisz parę, to jest paręnaście (dziesiąt). Jak zdechną, to ich ... zwłoki zostaną w zbiorniku i będą gnić. Niezbyt dobrze.

Fenbendazol zabija wszyskie zatoczki i rozdętki. Działa też na jaja. Tylko później dłuuuugo krewetek nie wpuścisz, ani ślimaków dekoracyjnych. Nie warto. Helenki.

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Hej,

Tak mnie natknęło po dzisiejszym zgonie kolejnego Gupika, że może warto się zastanowić nad akwarium dla dziecka właśnie z Gupikami, chyba, że masz dojście do jakiejś prywatnej hodowli wysokiej jakości. Dlaczego?

Najpierw trochę się pochwalę, ale to ma cel. Mam w akwarium:
- ławicę Rasbor Espei - ani jedna nie padła, są dorastające młode
- ławicę Danio Galaxy - ani jedna nie padła, są dorastające młode
- krewetki Red Sakura - ani jedna nie padła, są dorastające młode
- Kirysy Panda - ani jeden nie padł, są dorastające młode
- sumy szkliste, krewetki Amano, krewetki FIltrujące - żyją, mają się dobrze

Natomiast miałem chyba z 10 gupików, zostało kilka. Padają jeden na parę tygodni. Bez powodu. Nawet padnięte wyglądają ładnie, wybarwione, żadnych oznak chorób (jak szybko znajdę i nikt się za nie zabierze). Ten co dziś padł na karmieniu o 18stej pływał, pełny życia i koloru, o 19stej leżał na dnie.

KAŻDA z wyżej wymienionych ryb i krewetek jest bardziej wrażliwa na złe parametry wody, a jednak one mają się świetnie.
Już pomijam, że wodę badam kompleksowo do tydzień i parametry są wręcz książkowe, w akwarium nie ma glona, nie ma pasożytów itp.

Trochę poczytałem w necie i się okazuje, że Gupiki z racji mega popularności są mnożone, głównie wsobnie, w hurtowych ilościach i po prostu są genetycznie słabe. Ponoć to dość częste wśród Gupików, w Polsce i nie tylko.

Nie wiem ile w tym prawdy, może ktoś obeznany w Gupikach się wypowie?
ODPOWIEDZ