Dwa akwaria dla dzieci

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Jet187 »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Ja wyłączam zawsze, bo jeden ustawiony jest na ruszanie tafla w kierunku drugiego, a drugi ma stale działający skimmer.

Bez wyłączenia filtrów karmiłbym filtr, a nie ryby.

Do tego mam takie duże ogródki z Limnobium zrobione z kółek z wężyka do napowietrzania, to to, co by nie trafiło od razu w skimmer byłoby skutecznie powklejane w Limnobium.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Odie »

Konic koncow zrobilem plywajace koleczka z weza akwarystycznego i tam wrzucam :)

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Jak sobie radzicie w te upały? Moja akwaria stoją na piętrze domu, bez klimy - chyba będę musiał zainstalować w na przyszły rok :).
Temperatura wody potrafi podskoczyć do 28 stopni jak nic...

Póki co w trybie awaryjnym zdjąłem pokrywy, i to z gupikami chłodzę wiatrakiem stojącym ustawionym obok. Myślę ze trzeba będzie kupić kontroler temperatury, szczególnie ze przez jakiś czas nikogo nie ma w domu, więc żeby za bardzo nie wychłodziło tych gupików. No i rozważam zrobienie pokrywy z moskitiery.

A do bojownika wkładam zamrożone butelki (na nic lepszego nie wpadłem bo wyczytałem ze u bojowników nie powinno się owiewać tafli zimnym powietrzem, żeby się nie przeziębiły. Prawda to z tym przeziębianiem? U niego samego bym sie mniej przejmował zbijaniem temperatury , ale mam tam tez krewetki, których mi szkoda...

Macie jeszcze jakieś idee? Cos co nie kosztuje fortuny i jest bezpieczne dla ryb i krewetek?
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Catfish_Billy »

Wyjmij zamrożone butelki z akwarium bojownika i przełóż je do gupików (przydadzą im się o wiele bardziej). Bojownik to ryba ciepłolubna - temperatury z zakresu 26 - 30 C nie robią na nim wrażenia. Poradzi sobie bez chłodzenia. Zrobisz mu więcej złego tymi butelkami niż ich brakiem.

Możesz także podmienić około 30% wody w zbiorniku - temperatura powinna nieco się obniżyć.
Odie pisze: ndz cze 28, 2026 10:58 am Prawda to z tym przeziębianiem?
Zdania w tym temacie są podzielone. Niektórzy uważają, że przeziębienie labiryntu to mit - inni (w tym ja) stoją po przeciwnej stronie barykady. Wiem, że wielu akwarystów trzyma bojowniki w akwariach pozbawionych pokrywy. Moim zdaniem temperatura powietrza nad taflą wody ma duże znaczenie przy hodowli tych ryb. Dawniej trzymałem bojowniki w akwariach bez pokrywy. Owocowało to nieustannymi chorobami u ryb. W momencie, gdy przykryłem zbiorniki - problem nagle ustał. Mógłbym stwierdzić, że to przypadek, gdyby do ''cudownego ozdrowienia'' doszło w jednym akwarium, ale przy kilku zbiornikach uznałem to za prawidłowość ;) I tego się trzymam.

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Przyznam, że siedzę i się martwię, bo wyjechałem na weekend i nie mogę nic zrobić.

Myślałem, że pozamykane rolety antywłamaniowe dadzą radę, ale w domu jest teraz ... 26,5

I tak, też już kombinuję jak i gdzie pomontować klimę, żeby nie pruć pół domu 😉

Obrazek

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Gdyby w akwa (49l) zbiorniki siedział sam bojek, to bym się tak nie martwił. Wiem ze wytrzymuje spokojnie 28 albo i więcej. Ale co z krewetkami (tez tam są razem z bojkiem). Podobno przy temp 28+ mogą zacząć padać (?). Z butelkami i tak nie schodze ponizej 26 min. A teraz jest juz 27...

Wiatrak u gupików daje rade póki co - trzyma 26 stopni. Wiec tam się udaje bez butelek... Ale najcieplejsze dni jeszcze przed nami :(

Odn klimy ja mam podejścia już zrobione, tylko agregatów brak :) Były inne priorytety póki co... No to teraz mam za swoje :)

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Uff... u mnie wszyscy żywi. Wróciłem, akwarium wyrównało się z wnętrzem na "tylko" 26.5

Oczywiście - roślinom dokumentnie odbiło i mam istny busz, ale zwłok nie stowerdzono.

Obrazek

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

U mnie we wnętrzu na górze jest 29 :( Chciałbym mieć 26.5 :) Nic bym nie robił :)

Amator
Bywalec
Na imię mam: Zbigniew

Dwa akwaria dla dzieci

Post autor: Amator »

A próbowaliście wentylatorów akwarystycznych?
U mnie w kostce 19 l obniża temperaturę o 2 stopnie, od 28,8 do ok. 26,7 w ciągu 6 godzin od włączenia.
To aFAN, maleństwo, ale piszczy dość dokuczliwie, więc pracuje okresowo.
Zamówiłem jeszcze JBL PRO TEMP COOLER do akwarium 125 l, tam mam teraz prawie 30 st.

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Nie, nie mam takiego cuda. Już się pogoda uspokoiła, ale trend jest jasny - zimniej nie bedzie. Za miesiąc może będą nie 2 dni ukropu tylko 2 tygodnie i jakieś rozwiązanie trzeba zastosować.

Za klimą przemawia to, że chłodzi też mnie. No i jak powietrze w pokoju będzie miało 30 stopni to nie ma takiej fizyki, żeby wiatraczek schłodził akwarium poniżej tej wartości.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Ja już się umawiam na montaż klimy :) Tak, zimniej nie będzie... A dzieci tez musza w pokojach jakoś żyć :)

Póki co używam wiatraka takiego wysokiego, podłogowego. Działa na 1szym biegu, i jest w miarę cichy. Myślę ze wiatrak potrafi zbić temp wody ponizej tej w pokoju. U mnie jak w pokoju było 29, to wiatrak zbijał temperaturę o jakieś 2 do 3 stopni. Mierzone tym samym termometrem w pokoju i akwarium :P

Jeszcze tylko żeby jutro przetrwać jakoś ... :)

Amator
Bywalec

Dwa akwaria dla dzieci

Potwierdzam, wentylator zbija temperaturę poniżej pokojowej. I co ciekawe temperatura jest idealnie taka sama na całej głębokości wody (przed włączeniem wentylatora tak nie było).
Fizyka to pewnie intensyfikacja parowania.

Autor
Odie
Uczestnik

Dwa akwaria dla dzieci

Ja zamiast dedykowanych wiatraków akwarystycznych kombinuje żeby kupić jakiś biurkowy z opcja pochylenia do przodu - tańsza opcja :)
Postawie koło akwarium na stabilnej polce (mam akurat tam miejsce na to) i będzie cichszy :) No i mogę go zawsze wykorzystać gdzie indziej :)

Jet187
Noble

Dwa akwaria dla dzieci

Amator zaiste, racja, posypuję głowę popiołem, zapomniałem.

Amator
Bywalec

Dwa akwaria dla dzieci

Jet187
Co tam, zdarza się w najlepszej rodzinie...
ODPOWIEDZ