Ryby Bieleja

Dyskusje na temat chorób oraz sposobów ich zwalczania. Profilaktyka.
Regulamin forum
Wypełnij poniższe punkty przy zakładaniu nowego wątku w dziale CHOROBY!!!

1. Litraż zbiornika –
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał –
3. Rodzaj i model filtra, wypełnienia / czy jest włączony cały czas –
4. Gatunki i ilość ryb –
5. Gatunki i ilości roślin –
6. Podłoże –
7. Inne sprzęty –
8. Ozdoby, korzenie –
9. Pokrywa –
10. Oświetlenie –
11. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. (dawki częstość) –
12. Parametry wody (NO[inddolny]2[/inddolny], NO[inddolny]3[/inddolny], pH, KH, GH, PO[inddolny]4[/inddolny], Cl, itp.) –
13. Temperatura w zbiorniku –
14. Czy posiadasz grzałkę / moc w W –
15. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) –
16. Co nowego zrobiono ostatnio w zbiorniku / kiedy (dokładnie opisz) –
17. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?
18. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano?
19. OBJAWY I PRZEBIEG CHOROBY -
20. Zdjęcie –
ODPOWIEDZ

Autor
Xenitar86
Gość

Ryby Bieleja

Post autor: Xenitar86 »

Mam problem w akwarium ryby w padaja w kolyske, znaczy kolysza sie na boki a nastepnie robia sie biale czesciami lub cale a nastepnie padaja co to jest mam taki problem tylko w akwarium 120l w innych go nie mam leczylem je nadmaganianem potasu, sola akwarystyczna ale to nic nie dalo akwarium jest ze zwirkiem, wiadomo rosliny korzenie filtracja jest ok temperatura na 25stopni nie przekracza jej w akwarium w filtrze jest purygen. Czy ktos wie czym to jest spowodowane najgorsze ze jednego dnia wszystko w porzadku a 2 nastepuja takie obialy i smierc, pojawia sie to na pojedynczej rybce nigdy na wielu na raz, wlasnie dzis stracilem samca molinezji zaglopletwej zielonej.

Mauree
Zapaleniec

Ryby Bieleja

Post autor: Mauree »

Sprawdź parametry wody, któryś parametr musiał gwałtownie się odchylić, może pH, może związki azotu, np. NO2

Catfish_Billy
Uczestnik

Ryby Bieleja

Post autor: Catfish_Billy »

Co prawda osobiście nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem, ale słyszałem o schorzeniu zwanym chorobą białych plam. Może to być jakiś trop...

Autor
Xenitar86
Gość

Ryby Bieleja

wszystko ok tylko no3 zbilem swierzym purygenem
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Ryby Bieleja

Post autor: Ziemiojad »

Brakuje mi kropek i przecinków, nie nadążam za tekstem. A najbardziej brakuje mi zdjęcia ryb. Jakaś pleśniawka?
Piszę co myślę...

Mauree
Zapaleniec

Ryby Bieleja

Moim zadaniem to mogą być konsekwencje wcześniejszego kryzysu z azotanami, o którym Autor pisał w innym wątku, chyba, że to inne akwarium. Molinezje kołyszą się w różnych sytuacjach złego samopoczucia, także po prostu gdy słabną. Przed śmiercią tracą kolor i bardzo jaśnieją, czasem też łuski przestają tak gładko przylegać jak zwykle. To są raczej objawy niespecyficzne, ale zdjęcie by się przydało

Autor
Xenitar86
Gość

Ryby Bieleja

To jest inne akwarium, tam ten kryzys opanowany. Pleśniawka odpada rybka po prostu robi się biała. Na początku myślałem że to przez suchy pokarm że za dużo w stosunku do świeżego, ale to nie to. Do padło już różne gatunki rybek od brzanek przez mieczyki nawet glonojada syjamskiego. Zastanawiam się czy to nie przez gwałtowne zbicie NO3 z 70 do 30, musiałem czekać na nowy purygen wiec mimo podmian wody NO3 mi skoczyło w górę. A tamte akwarium opanowałem i doprowadziłem do porządku ale niestety musiała iść chemia, teraz parametry jak z pod igły są ale niestety straciłem 80% rybek były już za bardzo poparzone żeby je uratować ale przed śmiercią platka zdołała się okocić, i teraz mam 15 małych palteczek w żłobku.

Mauree
Zapaleniec

Ryby Bieleja

Spadek NO3 z 70 na 30 nie powinien zaszkodzić żadnej rybie. Być moze te leki skumulowały się w wodzie, może trzeba zrobić podmianę i zastosować węgiel aktywny
Awatar użytkownika

Miro
Arcymistrz

Ryby Bieleja

Post autor: Miro »

Xenitar86 pisze: śr wrz 04, 2024 9:52 am leczylem je nadmaganianem potasu
uważaj z N.P. jednym kryształkiem za dużo możesz popalić wnętrzności ryb.
N.P. dobrze robi rybą np. przy pleśniawce tzn. przy chorobach skóry.

Autor
Xenitar86
Gość

Ryby Bieleja

Mam sprawdzone dawki N.P nigdy nie było z tym problemu, zastosowałem go i sól bo nigdy nie widziałem takiej przypadłości lub choroby. Podmiana była, w tym momencie parametry wody są prawie idealne. Zobaczę co będzie się działo dalej.Walczyłem już z różnymi chorobami i innym tałatajstwem ale żeby ryba się robiła jak byś ją w ache wymoczył pierwsze widzę. Trochę się na to wkurzyłem bo 120 litrów miało być przebudowywane a teraz muszę się wstrzymać z planami aż się sie uspokoi sytuacja żeby rybek nie narazić dodatkowo.
ODPOWIEDZ