Helena vs Red Sakura

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
ODPOWIEDZ

Autor
Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Helena vs Red Sakura

Post autor: Jet187 »

Widzieliście kiedyś, żeby Helenom udało się upolować Neocardinę? No ja też nie widziałem. Do wczoraj.

Jak one to zrobiły - nie wiem, ale chyba zacznę zaklejać pokrywę akwarium na noc 😉

Zauważyłem to przy szczycie akwarium, pod limnobium. Biedna krewetka jeszcze walczyła. Nie miałem pomysłu, jak jej pomóc.
Po chwili spadli na dół. Zleciały się inne Heleny, z krewetki został pancerzyk, pancerzyk zaczęły wchrzaniać inne krewetki.

Natura jest brutalna.

Obrazek

Agagin
Noble
Na imię mam: Aga

Helena vs Red Sakura

Post autor: Agagin »

Jet187
Słyszałam historie, że tak bywa,ale nie znam nikogo kto byłby naocznym świadkiem...musisz przytargać jakichś obcych ślimaków dla helenek to zmienią dietę 😁

Autor
Jet187
Noble

Helena vs Red Sakura

Agagin no to już znasz :)

Heleny były odpowiedzią na plagę ślimakow. Były ich setki, szyba nocą "szła" cała, odławiałem pułapkami dziesiątki i nie robiło to żadnej różnicy. Wpuściłem 10 sztuk małych Helenek.

Parę miesięcy później - zero ślimaków inwazyjnych. Dosłownie - zero. Zaczynam się bać, czy się za Helmety i Zebry nie wezmą zaraz...
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Helena vs Red Sakura

Post autor: Catfish_Billy »

Natury nie oszukasz - Helenki to drapieżniki i ciężko oczekiwać od nich, aby żywiły się sałatą :wink: Byłem już świadkiem ataku tych ślimaków na krewetki - to, że są one tak mało widoczne może wynikać z ich angielskiej nazwy assassin snail (asasyni słynęli ze skrytobójstwa, a Helenkom widocznie bardzo spodobała się ta technika :D ). W Twoim akwarium zabrakło ich głównego pokarmu - innych, mniejszych ślimaków, więc zaczęły gustować w skorupiakach. Słyszałem nawet o przypadkach, gdzie ich ofiarami padał narybek (najczęściej osłabione lub chore osobniki).

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Helena vs Red Sakura

Post autor: Krolic »

Ha.. a myślałem że to legenda akwarystyczna. Z drugiej strony moze i dobrze ze sie nie bedzie dalej rozmnazac jak sie dala złapać ślimakowi ;)

Autor
Jet187
Noble

Helena vs Red Sakura

Krolic pisze: ndz sie 30, 2026 11:25 pm Z drugiej strony moze i dobrze ze sie nie bedzie dalej rozmnazac jak sie
Coś w tym jest. W wiele bym uwierzył, ale widząc prędkość i reakcje krewetek oraz odpowiednie cechy ślimaków nie stawiałbym pieniędzy na ślimaka w tym pojedynku.

Choć muszę wam powiedzieć, że się te krewety tak rozleniwiły, że jak przycisk robię, to się muszę namęczyć, żeby szanowna raczyła jedna z drugą opuścić obcięty kawałek roślinki 🤣

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Helena vs Red Sakura

Post autor: Krolic »

Jet187 pisze: pn sie 31, 2026 8:27 pm raczyła jedna z drugą opuścić obcięty kawałek roślinki
moze musisz je mniej karmić ;)

Autor
Jet187
Noble

Helena vs Red Sakura

Krolic zasadniczo to ich wcale nie karmię. Karmię zbiornik tak, jakby tych ponad 100 krewetek nie było, a one i tak nażarte łażą.

Wczoraj stowerdziłem, że zrobię im święto. Wytachałem z ogrodu sporą gałązkę pokrzywy, sparzyłem, wbiłem w pioch. Na filmach widziałem, że się na to rzucają.

Może ze dwie leniwie przylazły, jedna Amano cos tam poskubała.

Za to odkryłem, że Tetra Wafer Mix, ta niebieska to przysmak Amano. Podpływają i podkaszają Kiryskom całą tabletkę, a później spylają z nią po całym akwarium. Komicznie to wygląda.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Helena vs Red Sakura

Jet187 pisze: pn sie 31, 2026 8:27 pm widząc prędkość i reakcje krewetek oraz odpowiednie cechy ślimaków nie stawiałbym pieniędzy na ślimaka w tym pojedynku
Przegrać wyścig o życie ze ślimakiem to rzeczywiście bardzo słabo - być może krewetki nie upatrują zagrożenia w Helenkach, dlatego ich czujność jest uśpiona :D
Jet187 pisze: pn sie 31, 2026 8:27 pm krewety tak rozleniwiły, że jak przycisk robię, to się muszę namęczyć, żeby szanowna raczyła jedna z drugą opuścić obcięty kawałek roślinki
Myślę, że przyzwyczaiły się do widoku ręki, która co prawda zabiera zielsko z akwarium, ale jednocześnie nie wyrządza im żadnej krzywdy - a jeżeli coś nie zamierza ich atakować to po cholerę tracić energię na ucieczkę? :mrgreen: Pogrzebie, trochę zmąci wodę, a później sobie pójdzie - dzień jak co dzień ;)

zielonyzagon2
Gość

Helena vs Red Sakura

Post autor: zielonyzagon2 »

U siebie w zbiorniku 60l trzymam Red Sakuę od kilku miesięcy i początkowo miałem spore problemy z parametrami. Woda z kranu wychodziła twarda, więc musiałem dołożyć liście terminali i trochę torfu, żeby zejść do GH poniżej 8 i pH w okolice 6,8-7,0. Filtrację mam na gąbce napędzanej powietrzem – przy krewetkach to chyba najbezpieczniejsza opcja, bo nie ma ryzyka, że ktoś wpadnie do wlotu. Przy okazji znalazłem to opisane tutaj: filtracji w akwarium i faktycznie potwierdziło moje założenie, że przy małym zbiorniku lepszy będzie filtr o mniejszej wydajności, ale z delikatnym przepływem.

Temperaturę trzymam w okolicach 23-24°C i krewetki czują się dobrze, regularnie mają młode. W obsadzie mam tylko kilka małych rybek – neonki Innesa – ale zastanawiam się, czy to nie za dużo dla nich. Zauważyłem, że przy większej ilości ryb krewetki chowają się bardziej i rzadziej widuję je na szybie. Może ktoś z Was ma sprawdzony zestaw ryb, które nie przeszkadzają Red Sakurze? Chętnie poczytam, bo sam się waham, czy nie zrezygnować z rybek całkowicie i nie postawić na bardziej gęste rośliny.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Helena vs Red Sakura

zielonyzagon2
Osobiście jestem całkowitym przeciwnikiem trzymania krewetek i ryb w jednym zbiorniku. Nawet małe rybki potrafią być bardzo dokuczliwe dla krewetek. Neony pomimo niewielkich rozmiarów są dosyć łakome oraz złośliwe ( z resztą jak wiele innych gatunków ryb z rodziny kąsaczowatych) i z olbrzymią radością mogą podgryzać młode skorupiaki. Dla krewetek ryby to naturalni wrogowie - instynkt nakazuje schodzić im z oczu. Możesz spróbować podmienić neony na Razbory Borneańskie (to niewielkie ryby i teoretycznie nie powinny stanowić zagrożenia dla krewetek, ale pewności nigdy mieć nie można), ale moim zdaniem najlepszym wyjściem byłoby po prostu zostawienie krewetek samych sobie.

Autor
Jet187
Noble

Helena vs Red Sakura

Moja praktyka wykazuje, że jakaś krzywda lub nękanie krewetek to ektremalna rzadkość. Ukrywanie się natomiast tak, jak najbardziej, ale też nie zawsze.

Krewetki filtracyjne:
Wielkie, w zasadzie większe od 90% ryb w moim akwarium - królowe kamuflażu. Znaleźć je to jak święty gral. Tylko nocą dumnie łażą.

Red Sakura
Rano się chowają, chyba instynkt, ale później jest ich absolutnie pełno. Mam lekko ponad 100 i zasadniczo na każdym liściu i kamieniu je widać. Kompletnie ignorowane przez ryby. Skubią se ten biofilm, nikt im nie przeszkadza. Najbardziej nietowarzyskie ze wszyskich istot w akwarium. Je interesuje jedynie skubanie biofolmu, nimi nie interesuje się nikt.

Krewetki Amano
Mają wylane na wszysko. Pływają gdzie chcą, kiedy chcą, podpierdzielają kirysom i mieczykom tabletki, jedzą razem z rybami, czasem płyną z ławicą rasbor.

Także w moim zbiorniku - zupełnie bez problemu. Stale widzę młode Sakury, to jest dosłownie inwazja, było 40 wpuszczone, a teraz to dosłownie na każdym elemencie dekoracji i roślin siedzą.

No chyba, że jakaś ostatnia gapa krewetkowa da się zeżreć ślimakowi.
ODPOWIEDZ