Jakie bakterie na start?

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
ODPOWIEDZ

Autor
DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Jakie bakterie na start?

Post autor: DanielP »

Ostatnio na jednej z grup, na facebooku przeczytałem ciekawy artykuł dotyczący dojrzewania zbiornika. Były w nim poruszone m.in. aspekty zasiedlania zbiornika przez ryby itp. ale nie o tym. Chciałbym poznać wasze zdanie dotyczące bakterii na start. Ja dotychczas zawsze używałem Tropical bactoactive ale jestem ciekawy czy inne są lepsze i dlaczego. Liczę na merytoryczne komentarze :duży uśmiech: Wiem oczywiście, że najlepiej używać dojrzałych filtrów, złoży filtracyjnych, wody z dojrzałego zbiornika itd. ale interesuje mnie teraz konkret dotyczący bakterii, których możemy użyć zaraz po zalaniu zbiornika i gdy szybko chcemy wpuścić ryby.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Jakie bakterie na start?

Post autor: Catfish_Billy »

Od kilku lat używam wyłącznie bakterii nitryfikacyjnych z serii Seachem Stability - moim zdaniem jeden z lepszych produktów w kategorii dojrzewanie zbiornika. Dzięki mieszance szczepów bakterii tlenowych i beztlenowych bardzo szybko radzi sobie z cyklem azotowym oraz zakwitem pierwotniaków (w moim przypadku potwierdzone wielokrotnie ;) ). W wypadku, gdy nie mam pod ręką Seachem'a zdarza mi się używać bakterii z Qualdropa - też całkiem niezły produkt :wink:

Mauree
Noble

Jakie bakterie na start?

Post autor: Mauree »

Seachem Stability według mnie przebija wszystkie inne. Warto go też dodawać do pracującego zbiornika dla uzupełnienia najwartościowszych szczepów bakterii.

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Jakie bakterie na start?

Post autor: Jet187 »

Popieram przedmówców. U mnie zawsze Seachem Stability.
Zestaw chemii, poza nawozami w zasadzie cały Seachem:
1. Stability jako dawka bakterii
2. Pristine - inne bakterie (odmulacz w płynie)
3. Prime (uzdatniacz, jak cos się dzieje i NO2 wywali)
4. Clarity - żeby było piknie 😉

Stability i Pristine dodaję zawsze przy nowej obsadzie i po każdym grzebaniu w zbiorniku (czyli tak raz na tydzień), Clarity jak się nazbiera zanieczyszczenia), Prime w razie problemow. W zasadzie Prime to uzdatniacz, głównie na chlor, ale "unieszkodliwia" też NO2.
ODPOWIEDZ