Akwarium bez podmian wody

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Mauree
Mam w akwarium pięć dorosłych zbrojników plus około 30-40 młodych ( wcześniej było około 100, ale je rozdałem) - ślimaki mnożą się w najlepsze :) Zbrojasy wciągają cały pokarm jak odkurzacze, a zatoczki nic sobie z tego nie robią. Żyją, rozmnażają się i świetnie się bawią :)

Autor
Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Zapraszam na filmik z akwarium.
Doszli mieszkańcy: 8 mieczykow i 12 gupików.

Film tutaj, zapraszam do wizyty w moim zbiorniczku:

PS. Tak, wiem, no taką muzyczkę na szybko wybrałem z darmowych 😉

KarolX22
Zapaleniec

Post autor: KarolX22 »

Jet187
Przyznam że akwarium prezentuje się znakomicie. Gupiki i mieczyki, w tym przypadku ładne dopełnienie stanowią.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Dużo kolorów, dużo energii oraz mnóstwo pracy i pasji włożonej w aranżację zbiornika. Nie ma się do czego przyczepić - świetne akwarium :)

Autor
Jet187
Noble

Dziękuję. Jak ktoś kiedyś zapyta czy można akwarium na ziemi ogrodowej, i tylko na wewnętrznej filtracji i jeszcze z podmianą raz na 2 miesiące to odpowiedzią jest ten filmik. Nadal zbieram się do podsumowania, czy taki styl jest wart świeczki, ale to inna rzecz 😉

Gupiki i mieczyki to wniosek racjonalizatorski rodziny - żony i dzieci. Znaczy, konkretnie to "same takie blade te ryby wybierasz, nie ma czegoś z kolorem, o taka na przykład (zdjęcie błazenka) albo taka (arowana) albo ta (jakieś stado pielęgnic).
No to zabrałem ich do "rybnego" i pokazałem, z których zbiornikow i ile mogą wziąć. :what:

Autor
Jet187
Noble

Wnioski z pierwszych miesięcy tego typu akwarium

Podzielę wnioski na cztery kategorie:
1. Akwarium na ziemi ogrodowej
2. Akwarium typu LT
3. Akwarium bezpodmianowe
4. Filtracja wyłącznie wewnętrzna

Dla niecierpliwych, czyli TL'DR;
1. Akwarium na ziemi ogrodowej - kompletnie bez sensu
2. Akwarium typu LT - tylko dla baaaardzo cierpliwych, ja nie wytrzymałem
3. Akwarium bezpodmianowe - powyżej 100l ma sens, ale wielkie ograniczenia. Poniżej 100l - bez sensu
4. Filtracja wyłącznie wewnętrzna - jak najbardziej możliwa w 250l roślinniaku/ziemniaku

W szczegółach poniżej

1. Akwarium na ziemi ogrodowej

W moim przypadku - w połączeniu z substratem podżwirowym. Totalna bomba nawozowa pod piaskiem.
No i tak - może w dłuższym horyzoncie czasowym to rozwiązanie pokaże swoje zalety, bo tak w sumie powinno być, ale w pierwszych miesiącach jest z tym więcej problemów niż zalet.

Zalety
- tanie
- długoterminowo może zacząć żyć
- ciekawe, fajna geologia, bąble gazu
- nie trzeba odmulać

Wady

- niezbyt idzie przesadzać rośliny
- wybór zwierzątek ograniczony (żadne kopiące w podłożu)
- trzeba uważać na "erozyjne" podmywanie roślin
- utrudnione sprzątanie, choćby przy szybach
- utrudnione/niemożliwe zmiany w aranżacji.

Ocena: 3/10

Taki sobie pomysł. Nadal uważam, że aquasoile wszelkiej maści to żart, cena z du… kosmosu i więcej problemów niż zalet, ale to nie ziemia ogrodowa jest właściwym rozwiązaniem.
Dzisiaj wybrałbym zwykły, nieaktywny substrat (piasek lub żwir) i nawalił tabletek pod korzenie.

2. Akwarium typu Lt

W sumie, nie potrafię powiedzieć. Miałem plan na LT'ka, ale etapami de'facto przeszedłem na HT. Dlaczego?
1. Lampę od początku miałem raczej do HT, bo akurat tylko taką znalazłem z automatyką i pod pokrywę
2. Szybko się okazało, że jak lampa jest 2cm nad wodą, to nie doświetla znacznej części zbiornika o szerokości 50cm i do tego rośliny rosną "krzywo", wszystkie w kierunku lampy, więc dodałem drugą belkę led.
3. Znudziło mnie stałe walczenie o pH, więc dostawiłem CO2
4. Sterowanie i martwienie się o ilość pH było stresujące, więc dostawiłem komputer z sondą
5. Jak pojawiło się dużo światła i dużo CO2, to szybko zabrakło substancji odżywczych i do użycia wszedł nawóz

No i tak z LT zrobił się HT. Nie mam cierpliwości, lubię kontrolę, lubię wiedzieć co się dzieje. Jak masz podobnie - nie podchodź do LT.

Ocena: brak/10, nie oceniam, skoro nie mam czego

3. Akwarium bezpodmianowe

No najbardziej kontrowersyjny temat. I tak - da się, ale:
1. Wymaga to bardzo szczegółowego planowania
2. OGROMNEJ ilości roślin. Serio. około 60% objętości zbiornika to zielsko, praktycznie całe dno. Moje akwarium to pół metra kwadrat, a bez roślin jest jakieś 10x20cm.
3. Mały wybór roślin. Znaczy, w sumie nie taki mały, ale ograniczony do bardzo szybko rosnących, prostych "bagenniaków". Rośliny pobierają NO3 i PO4 i całą resztę tylko wtedy, kiedy rosną (w uproszczeniu) więc muszą rosnąć. Żadnych wolnych, trudnych, fancy roślin, żadnego trawniczka, niskich mchów - ma rosnąć. Czyli Sessiflory, Polyspermy, Krypty, Rotale itp.
4. Ograniczony wybór ryb (jakby mi mało było ograniczeń przez ziemię...). Raczej mało lub brak żyworódek (bo więcej jedzą i więcej sr… produkują amoniaku), raczej małe rybki, ławicowe. Jest tego spory wybór, no ale Bocja Wspaniała, większe zbrojasy, wszystko z Malawi - odpada. Jak żyworódki to same samce - żadnego przedszkola 200 mieczyków.
5. Potrzeba ciągłych badań wody, żeby ustalić czy dodawać nawozów czy może przeciwnie - jednak podmieniać wodę. Ja jeszcze jestem na etapie dociążąnia biologicznego. Do dzisiaj mikro i makro schodzą do zera w tydzień, nawożę Tropicą potrójną dawkę, schodzą i tak stale. Wczoraj doszło 12 Gupików i 8 Mieczyków, a to już poważne "dociążenie" i zobaczymy czy uda się ustabilizować NO3 gdzieś w okolicy 10.
6. Z racji tego co w pkt.2 - rośliny rosną jak szalone i trzeba je stale ciąć. Tak raz na tydzień miskę sałatki wyciągam, około 200gram suchej masy roślin. Kilkadziesiąt "szczepek", szkoda, że nie mam komu oddać, bo można by z tego co tydzień 3 akwaria założyć.

Także ograniczeń i wymagań jest całkiem sporo. A wszystko tylko po to, żeby nie podmieniać wody. W moim 250l litrowym akwarium podmiana wiąże się z:
1. Wyciąg beczkę 60l
2. Wytargaj filtr RODI
3. Podłącz w kuchni/ogrodzie i naprodukuj 60l RODI
4. Doprowadź to do 25 stopni
5. Zmineralizuj, pododawaj azot, potas, mikro
6. Wyciąg 15m węża z pompą i porozwijaj to dziadostwo
7. Wrzuć pompę do akwarium, końcówkę do kibelka, włącz pompę
8. Czekaj 10 minut
9. Wyciąg pompę z akwarium, odwróć wąż
10. Dotargaj beczkę
11. Włącz pompę i czekaj 10 minut
12. Posprzątaj cały ten majdan

No jest trochę roboty i akurat średnio to przyjemne, tachania sporo, fizolska robota.

Zamiast tego, nie robiąc podmian muszę stale przycinać, a to akurat przyjemne. Popatrzę sobie na zbiornik, pomoczę łokcie, serial w tle, zawsze coś tam sobie postaram ukształtować, zaplanować odrosty - fajne.

Ocena 10/10 ale tylko wtedy, gdy Twoje podmiany też wiążą się z takim cyrkiem i ich po prostu nie lubisz.
Ocena 00/10 w każdym innym przypadku.

Na pewno niezbyt ma to sens, gdy podmianę robisz jednym wiaderkiem, czyli w 40, 60, 70l - bez sensu. Powyżej 100 już bym się zastanawiał, 200+ na pewno jest sens, o ile możesz żyć z ograniczeniami. Ja wiedziałem w co się pakuję więc nie narzekam, ale - ostrzegałem ;)

4. Filtracja wyłącznie wewnętrzna

Kolejny temat kontrowersyjny, no bo jak to? "Bez kubła? Ja mam 3 ultramaxy w 60l i 10 różnych ceramik i ledwo dają radę, nic się nie da bez kubła!"

Otóż - da się. W większości przypadków nie potrzeba kubełków. Nie to, że nie będą działać, będą, ale są zbyteczne.

Moja teoria jest taka, że w akwarium towarzyskim z małymi rybami prędzej osiągniesz limity behawioralne, ograniczenia potrzeb ryb niż filtracji wewnętrznej.
Nie zmienia to faktu, że ta filtracja wewnętrzna też trochę kopa musi mieć i czasem ze względów estetycznych może i mały kubełek będzie dobrym pomysłem.

Moja filtracja:
1. Eheim Pickup 200 (gąbka, mechanik)
2. Ferplast bluwave 07 (3l Seachem Matrix + 3l gąbki + woreczek Seachem Purigen)

Moja obsada:
- 4 Kiryski Panda
- 8 mieczyków
- 12 gupików
- 20 Rasbora Espei
- 30 Danio Galaxy
- 20 Krewetek Red Cherry
- 20 Krewetek Amano
- po 10 ślimaków Military Helmet i Neritina Zebra

I co? I NO2=0, woda kryształ. Da się? Da.

Ocena 10/10, cała woda w akwarium, zero ryzyka wycieków. Co nie zmienia faktu, że już zjeżdżają pierwsze elementy do mojego kubełka z nierdzewki - niedługo będę Wam go mógł zaprezentować.

I tyle, czasem coś jeszcze skrobnę, szczególnie przy jakichś zmianach, albo jak wydarzy się coś złego, a tymczasem - zbiorniczek sobie żyje, poniżej kilka fotek, filmik był wyżej.

Przemek82
Zapaleniec
Na imię mam: Przemek

Post autor: Przemek82 »

Jet187 pisze: wt sty 06, 2026 8:04 pm No to zabrałem ich do "rybnego" i pokazałem, z których zbiornikow i ile mogą wziąć.
To mi się najbardziej podobało :oklaski: do rybnego :D :D :D

Autor
Jet187
Noble

Przemek82, jak z dziećmi. Czlowiek się naprodukuje, nagada, a te złapią tylko pierwszą lepszą głupiznę z tekstu :hah:

KarolX22
Zapaleniec

Post autor: KarolX22 »

W sumie jak chodzi o filtrację to kubełki mają jedną zaletę łatwej zamaskować wlot i wylot niż cały filtr jak w przypadku wewnętrznych, ale już jak porównać ceny to tutaj wewnętrzne mają bardzo dużą zaletę. Masa roślina i dobrze przemyślana obsada również robią tutaj robotę. Tym zbiornikiem udowadniasz również sporej ilości ludzi, że podmiany nie są konieczne w odpowiednich warunkach. Też dodatkowym aspektem ograniczającym wybór obsady jest świtało, tutaj też dużo ryb za dobrze się przy mocnym nie będzie czuło.

Amator
Bywalec
Na imię mam: Zbigniew

Post autor: Amator »

Ciekawe podsumowanie.
Czy załączyłeś obiecane fotki? U mnie nie widać.

Przemek82
Zapaleniec
Na imię mam: Przemek

Post autor: Przemek82 »

Jet187 pisze: śr sty 07, 2026 7:49 pm Przemek82, jak z dziećmi. Czlowiek się naprodukuje, nagada, a te złapią tylko pierwszą lepszą głupiznę z tekstu
Ja tylko wyciągnąłem smaczki z wcześniejszego tekstu :) A całe opracowanie zostawiam sobie na weekend :) Wiesz... trzeba usiąść, z kawą, przemyśleć wszystko a nie tylko przeczytać :D

Autor
Jet187
Noble

Amator niby dodawałem... no nic, to jeszcze raz. Ale w sumie na filmiku widać wszystko, a zdjęcia jeszcze z przed dodania mieczyków i gupików. No nic, obiecałem - to wrzucam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Amator
Bywalec

Jet187
Chciałem obejrzeć aktualny stan roślin.
Jak dawno przeszedłeś na nawożenie Tropicą w miejsce indywidualnych nawozów? Myślę o tym samym, bo mam dość ciągłego testowania i głowienia się czego aktualnie brak.

Autor
Jet187
Noble

Ogólnie nigdy nie polecam bazować swojego nawożenia na innym akwarium. Zawsze jest milion czynników różniących nasze akwaria - inne ryby, inne podłoże, inna woda, inne karmienie itp.

Powiedziawszy to, to tak:
Zacząłem jakis miesiąc temu. W pierwszym tygodniu trochę się "zakołysało", pojawiło się trochę wiecej GDA, ale bez dramatu, teraz jest spoko.

Dawałem Tropica Specialized (ten z azotem i fosforem) bazując dawkowanie na NO3. Jak spadało do 0-5 to dodawałem do 15-20.

Raz na tydzień, potrójną prawie dawkę. I zawsze w ciągu paru dni od podania wyspępował MEGA przyrost roslin.

Musiałem (i muszę) mimo wszystko dodawać żelazo, bo znikało bardzo szybko. Także żelazo za każdym podnosiłem tak do 0,1 - 0,2. Liczę, że reszta mikro z Tropici wystarczała.

Teraz dodałem sporo rybek, nalałem nawozu do poziomu NO3 20 i czekam. Jak będzie się utrzymywać to super. Jak zacznie spadać też OK. Gorzej, jak zacznie rosnąć, wtedy jestem w du... zakłopotany.

Fotki roślinek wrzucę dzisiaj po południu, jak wrócę do domu.

Autor
Jet187
Noble

Amator obiecane fotki. Ta pierwsza kryptokoryna jakaś niewyraźna. Na żywo wygląda lepiej, ale coś z nią jest i nie wiem co.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Amator
Bywalec

Jet187
Dzięki, fajnie, że pokazujesz rzetelnie stan roślin, a nie jak to czasem bywa piękne wypasione rośliny - prosto ze sklepu.
Skoro ta druga krypcia jest ok, to może tej z problemami wyciąć wszystkie liście i poczekać aż odbije?

Oczywiście nie kopiuję 1:1 cudzych systemów nawożenia, tylko zbieram różne informacje - od tych, którym się jeszcze chce nimi dzielić

Autor
Jet187
Noble

Amator problemem tej krypty jest trochę to, że jest mocno przysypana glonem, a ślimaki, lenie jedne, siedzą stale w centrum akwarium, obok/na korzeniu. Jak korzeń wyciągam celem przycinania mchów to ja tylko na tacy położę to słyszę "cyk, cyk, cyk, jak helmety spadają :hihi:

Wszystkie liście to może trochę brutalne, ale faktycznie, sporo ją przeczeszę, wytnę co gorsze i niech żyje.

Autor
Jet187
Noble

Miała być dzisiaj podmiana wody. Tak profilaktycznie.
Ale zrobiłem badania wody i...
NO2 0
NO3 5
PO 0,5
KH 3
K 7
GH 8
Ca 25
Mg 9
Fe <0,1
DOC - niewykrywalne
Kolor - kryształ
Zapach - pachnie (bez zapachu)

Także... wleci Tropica z azotem i K i tyle. Jedziemy dalej.

Ostatnia mini podmiana była 6 grudnia, prawdziwa w pierwszym tygodniu listopada.

Znalazłem (przypadkiem) pod piachem martwego ślimaka nerytowego. Jak on tam się znalazł? Pojęcia nie mam. Śmierdział niemiłosiernie. To też pewnie wyjaśnia czarnienie piasku w tym miejscu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Ostatni raz hodowałem żyworódki (głównie platki, mieczyki i molinezje) jakieś 9-10 lat temu, ale kiedy tak przyglądam się tej kolorowej brygadzie w Twoim zbiorniku, zaczynam rozważać powrót do ''korzeni'' :)
Jet187 pisze: pt sty 16, 2026 1:12 am Znalazłem (przypadkiem) pod piachem martwego ślimaka nerytowego. Jak on tam się znalazł? Pojęcia nie mam. Śmierdział niemiłosiernie. To też pewnie wyjaśnia czarnienie piasku w tym miejscu...
To mi wygląda na miejsce zbrodni, komisarzu. Ewidentnie ktoś chciał ukryć ciało :D Tak na serio to ślimaki mają tendencję do ukrywania się w rożnych, dziwnych miejscach, co bardzo często kończy się dla nich tragicznie. Kiedyś jedna z moich ampularii zaklinowała się pomiędzy korzeniem, a kamieniem i w taki sposób dokonała żywota (o zatoczkach i rozdętkach przemielonych przez filtr już nawet nie wspomnę).

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Post autor: DanielP »

Na pierwszym zdjęciu na piasku widać sinice :?

Autor
Jet187
Noble

DanielP, chyba tak, ale też nie jestem pewien. Na oko tak, ale po dokładniejszym zbadaniu nie spełniają "wymogów" na bycie sinicami.

To "czarne" to w miejscu zbrodni. Zwalczam zastrzykami z wody utlenionej. Teraz, jak nie ma już źródła (winię tego ślimaka samobójcę) powinno przestać nawracać.

To zielone, to są praktycznie milimetrowej grubości "płatki", przy samej szybie. Nie wiem, raczej nie sinice. Wyciągam do wody delikatnie podważając tą trójkątną "scaperską" łopatką, a Amano to natychmiast zabierają jak największy skarb.

A to zielone na piasku to w zasadzie GDA, ale też sporo z drapania szyb sekundę przed zdjęć.

Niemniej, rozważam lekko Femanga Algen Stop zapodać, stoi gdzieś w szafce.

Catfish_Billy niestety, hodowli u mnie nie będzie, same samce, ani jednej samicy. To niezbyt dobre akwarium na rozmnażanie żyworódek, ani ja nie mam ochoty na osobne akwaria, bo i po co mi młode? Dodawać już na razie nie chcę, a oddać komu nie mam.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Jet187 pisze: pt sty 16, 2026 4:27 pm To niezbyt dobre akwarium na rozmnażanie żyworódek, ani ja nie mam ochoty na osobne akwaria, bo i po co mi młode?
Najważniejsze to mierzyć siły na zamiary. W czasach, gdy jeszcze trzymałem żyworódki, samce i samice przebywały w osobnych zbiornikach i były do siebie dopuszczane tylko w określonych momentach. Znając możliwości reprodukcyjne żyworódek nie chciałem zostawiać przyrostu naturalnego samej ,,naturze'' i obrałem bardziej kontrolowane podejście. Dzięki temu uniknąłem ''żyworódkogedonu''. No, może poza jednym razem, gdzie zbyt późno odseparowałem samca mieczyka od samic i miałem nadprogramową liczbę młodych :D

Autor
Jet187
Noble

Ferie, ferie i po feriach.
A jak ferie - to i wyjaz w góry, a akwarium samopas.
Konkretnie to na tabletkach weekendowych i wyraźnych wytycznych dla rodziny, żeby dwa razy wpaść i dodać po 6 tabletek weekendowych i wlać odlany do kieliszka nawóz i NIE TYKAĆ absolutnie niczego innego.

Do wsparcia prawie pełnoletni karmnik Juwela, 2x na dobę sypiący ciut granulatu.

Efekt po 9 dniach nieobecności? Woda kryształ, wszyscy żywi, ale zarośli... prawie brak miejsca do pływania.

Podcinka, czyszczenie filtrów, badanie wody (za mało żelaza, za mało Ca, reszta OK), uzupełnienie i finał. Nadal bez podmian.

Nawet mnie kusiło, ale woda nabrana z akwarium w szklankę była dosłownie czyściutka jak mineralka z butelki, w sloiczku nawet nie chciała się spienić.

Poniżej małe przed i po ;)

Obrazek

Autor
Jet187
Noble

Jeżeli ktoś tu jeszcze zagląda - mała przyjemność dla akwarysty - machnąć testy i zobaczyć prawie idealne wyniki. Chelatu na żelazo trzeba dodać (najlepiej z resztą mikro), a tak - perfecto.

Mam za to problem z krewetkami, którego nie rozumiem, ale założę na to osobny wątek.

Nadal lecę bez podmian. DOC nie stwierdzono, a parametry:
ParametrWartość
KH5
GH8
pH7.0
NO320 mg/l
PO41 mg/l
Fe0 mg/l
K25 mg/l
Ca35 mg/l
Mg12 mg/l
Zdjęcie wieczorową porą, lampy 1%
Obrazek

Drinki na sobotni wieczór 😉
Obrazek
Awatar użytkownika

Batonik26
Gaduła
Na imię mam: Tadeusz

Post autor: Batonik26 »

Ja zaglądam, żeby poczytać o tym "braku podmian" i się trochę pośmiać. Akwarium ładne, ale sam sobie podstawiasz nogę zezując w dwie strony naraz.

Autor
Jet187
Noble

Batonik26 nie mam pojęcia co masz na myśli z "zezowaniem", ale skoro masz z tego rozrywkę, to przynajmniej jakiś sukces 😉

Autor
Jet187
Noble

I jak można najłatwiej skopać długą serię dni bez podmian?
Jak zawiedzie najbardziej zawodny element systemu.

Akwarysta.

Akwarysta, który kupił sobie 5 krewetek filtrujących i zamiast czekać, aż się zadomowią i uspokoją - postanowił dać im coś do filtrowania. Dużo czegoś. Za dużo. Dużo za dużo.

Klasyczne przekarmienie, azot w kosmos. Tak więc miała miejsce podmiana 20% awaryjnie, bo już rybki jakieś nerwowe się zrobiły.

Jutro rozpocznę dokładne obserwacje, bo za grzyb nie mogę się doliczyć jednego mieczyka. A to dziwne, bo mały nie jest, jakby padł to bym raczej widział, a zarośla już przeczesywałem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autor
Jet187
Noble

Mały update,

Po wtopie 11 lutego dalej udaje się bezpodmianowo.
Parametry wody ustabilizowały się dokładnie tam, gdzie chcę, NO3 20, PO4 5, reszta OK.
Okresowo muszę zwracać uwagę na Ca/Mg.
Codziennie leję 4ml Tropica Specialised i 2ml Fe Zooleku.

Wszyscy żywi, doszli "spadkowi" mieszkańcy od znajomego - 5 sumików szklistych. Już się zaprzyjaźniły z resztą.

Krewety filtrujące czasem filtrują, ale zwykle coś tam skubią. Zaczęły nawet wychodzić do ludzi, co widać na jednym ze zdjęć.

Akwarium produkuje co 2 tygodnie dużą michę sałatki, zdjęcie ostatnie - banan do skali 😀

Opieką sprowadza się do karmienia, żyletkowania szyb co tydzień z GDA i grubej sesji przycinkowej co 2 tygodnie połączonej z myciem filtrów (w kranówie) i dodaniem Stability, Prime, Pristine.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mauree
Noble

Post autor: Mauree »

Myjesz wszystkie wkłady w filtrach wewnętrznych co dwa tygodnie? PO4 chyba 0,5? Piękne akwarium i zadowolone zwierzatka

Autor
Jet187
Noble

:shock: Mauree, tak, oczywiście PO4 0,5 - sorki, skrót myślowy 😉

Co do filtrów, tak, co 2 tygodnie. Mam dwa filtry:
1. Eheim Pickup, mechanik. Tam jest tylko gąbka, ją wyciskam w bieżącej kranówie co 2 tygodnie.
2. Ferplast Bluwave. Tam są 4 komory, po około 1,5l każda.
W pierwszej są gąbki różnej gradacji, je myję razem z pierwszym filtrem co 2 tygodnie.
Druga i trzecią komora to media, Seachem Matrix - nie ruszałem od zalania.
Czwarta komora to pompa przykryta gąbką, na tym Seachem Purigen i wata filtracyjna. Purigen żyje swoim życiem, jak się zrobi czarny to trafia do podchlorynu sodu (wybielacz), pozniej do Prime i wraca do akwarium, a kawałeczek waty wymieniam co parę dni. Gąbka nad pompą jest w sumie po to, żeby nic w pompę nie wpadło, funkcji zbyt wielkiej nie pełni.

Co rozważam mycie co 3 tygodnie, bo w sumie te gąbki ledwo co brudka puszczają, w ogóle nie ma na nich szlamu. Jednak grubaśny podkład, solidna bilogia i ekipa sprzątająca robią taką robotę, że filtracja jest pomocnicza, a nie podstawowa.

Autor
Jet187
Noble

Dorobiłem się rybiego potomstwa 😀

Dzisiaj zauważyłem takiego małego przecinka. Udało się go odłowić i siedzi w kotniczku.

Ten mały przecinek o tam. Nie mam pojęcia co to jest, na 80% Rasbora Espei, na 20% Danio Galaxy, musi podrosnąć, bo ma 5mm na razie i jest z deczka przezroczysty/a.

Obrazek

Parametry wody stabilnie jak w poprzednim poście, tak też jak wczesniej - stale leję żelazo.

Podmian dalej nie robię i biorąc pod uwagę stabilizację tam, gdzie chciałem - brak planowanych dodatków obsady.

No i znowu miskę sałatki wyciąłem.
ODPOWIEDZ