Akwarium bez podmian wody

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
ODPOWIEDZ

Autor
Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Chwytliwy temat, na przykucie uwagi, ale nie tylko. Taki jest cel tego eksperymentu, który zdeklarowałem się gdzieś przy okazji wątku "Nowe akwarium 250l" pokazać w praktyce i podzielić się doświadczeniami więc - słowa trzeba dotrzymać.

Będę w tym wątku opowiadał co i jak, bez ukrywania niczego. Nie prowadziłem wcześniej żadnego akwarium, ale jakieś tam pojęcie o chemii, fizyce, biologii i tym podobnych mam. Wedle wszelkiej teorii, stworzenie zbiornika, w którym cykl zamyka się wewnątrz akwarium, rośliny z lekkim wsparciem filtracji są w stanie utrzymać wodę w dobrym stanie, rybki zapewnić nawóz i wyczyścić co trzeba, a akwaryście pozostaje karmić, okresowo czyścić filtry i dolewać tyle wody, ile wyparowało - powinno być możliwe.

Niestety, jak wszystko co dobre, żeby nic nie robić trzeba się wpierw narobić. I zapewne sporo wydać. Szczęśliwie, przynajmniej w skali akwarystycznej, nie mam ograniczeń budżetowych, także wszelkie wybory i zakupy i/lub brak jakichś elementów są celowe i zamierzone, a nie wynikają z oszczędności. Zresztą wrzucę później kosztorys, bo sam się zdziwiłem jak drogie jest akwarium LT. Low Tech =/= Low Cost ;)

Tyle tytułem wstępu, zapraszam na wspólną podróż oraz do komentowania, wszelkie rady są mile widziane.
Obrazek

Autor
Jet187
Noble

SPRZĘT

AKWARIUM
100 x 50 x 50 VIV Pure
Akwarium bez wzmocnień, grubość ścianki 10mm, faktycznie bardzo przejrzyste. Jakość silikonów - coś pięknego, żadnego gluta, żadnych nadmiarów, polecam zdecydowanie firmę VIV. W Polsce dostępne przez sklep Awkarystyczny, np. tutaj:
https://www.akwarystyczny24.pl/kategori ... stokatne-7
Cenowo taniej od Optiwhite w tych samych parametrach, co dość dziwne, biorąc pod uwagę jakość.

POKRYWA
LedAquarisic, aluminiowa, biała.
https://www.ledaquaristik.de/en/deLUX-a ... White/330W
Nie ma dystrybucji w Polsce, ale Niemiec wysyła bez problemu, w tydzień była. To akurat drogie jak diabli, ale myślę, że warto. Jakość wykonania jest na najwyższych poziomie, wygląda obłędnie, pasuje idealnie, nic nie przecieka, kondensat nigdzie nie ścieka, super produkt.
Jest dzisiaj trend na akwaria otwarte, ale pokrywa ma swoje zalety - utrzymuje zapach wody wewnątrz i ogranicza (w zasadzie praktycznie eliminuje) ewaporację - woda się skrapla z powrotem do akwarium.
Ma też wady - znaaaacznie ogranicza wybór lamp, ale o tym za chwilę. W kwestii lamp - Niemiec pomyślał i spody pokryw pokryte są warstwą lustrzaną. Miło.
Nie znalazłem w PL nic o choćby zbliżonej jakości.

FILTR(Y)
Z przekonania i ostrożności w akwarium będzie wyłącznie filtracja wewnętrzna. Przynajmniej chciałbym, żeby tak było. Dębowe podłogi i żona to raz, a awersja do kubłów to dwa. No niby to fajne, jak działa, ale człowiek się boi o zaniki prądu, cofkę wężem, przecieki...
Filtr 1 - Aquael Turbo 1000, z możliwością dodania Purigenu w pojemniku, seryjna gąbka, 1000 l/h
Filtr 2 - Eheim Pickup 200 (2012) - 570l/h
Razem około 1500l/h nominalnie, pewnie około 1000 realnie, to 5x pojemność wody na godzinę - wydaję się OK.
Jak to mawia klasyk - "czas pokaże"

LAMPA
Skylight Entriq FL90, 48W, 4830 lumenów.
Teoretycznie trochę przesada, ale jest regulowany, ma fajne harmonogramy, można ustalić czasy, jasność wschody, zachody itp.
Co ważne - bierze czas z Wi-Fi, więc po padzie zasilania będzie wiedział jaka jest godzina i wróci do właściwego świecenia.
Dodatkowo, jest to jedna z niewielu porządnych belek LED, którą można stosować pod pokrywę. Jest jeszcze Chichiros Uniwersal, ale ponoć bardziej się grzeje.

GRZAŁKA
Fluval E300, 300W, fajny wyświetlacz, robi od razu za termometr.

SZAFKA
Na bazie tej: https://metalstyle.pl/produkt/szafka-ak ... olik-loft/
Na zamówienie, całkowicie zabudowana. Polecam tego producenta, super kontakt, szybka realizacja, jakość 9/10. Minimalne niedociągnięcia, wszystkie wybaczalne.
Tak, stelaż stalowy nie jest jakoś specjalnie konieczny pod 250l, to jakieś 300-350 kilo z piachem i kamieniami, ale mam w domu 3 latka i 8 latkę, więc...

FILTR RO
Invital RO BASIC PLUS - prosty filtr, z systemem oszczędzania wody (w sensie drugą membraną). Wodę mam trochę lipną, więc małe laboratorium potrzebne dla osiągnięcia dobrych parametrów, ale o tym później.

TŁO
Jakaś standardowa naklejana folia. O dziwo - nakleiła się pięknie (na wodę mydlaną). Niebieska, bo czarna pochłania za dużo światła i mam nadzieję, że niebieski będzie się ładnie z zielenią komponować. Miało być malowanie, bo zakładałem na 95%, że z będą bąble i ślady na folii, ale jednak - 5% szans dało radę. Faktycznie - po naklejeniu trzeba poczekać ze 3-4 dni do całkowitego wyschnięcia, bo dzień po klejeniu chciałem rwać ;)

I na razie tyle. Jak tak sobie spoglądam, to jeszcze skimmer sie pojawi, najpewniej Eheima.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Autor
Jet187
Noble

SUBSTRAT

W oparciu o książkę Diany Walstad, szalone rady Father Fish, mniej szalone MD Fishtanks oraz kanału Fishtory stanęło na akwarium na bazie ziemii ogrodowej. W teorii. W praktyce - lekko zmodyfikownej. Konkretnie:

1. Na dno poszło 5L substratu podżwirowego Tropica
2. 3-4 cm ziemi przewidzianej do stawów firmy Composana
3. 6-7cm Czapa z piasku oraz bazaltu, z przodu piasek, z tyłu bazalt
https://allegro.pl/oferta/24kg-jasny-pi ... 2303171669
https://allegro.pl/oferta/16kg-zwirek-c ... 3373721635

Założenie jest takie, że substrat ma być gruby, gdyż bierze czynną rolę w filtracji. I faktycznie, przy przodzie akwarium jest to 4-5cm, na tyle już ponad 10cm. Kwestia estetyczna jest dyskusyjna, mi się akurat podoba taki "przekrój geologiczny", ale nie każdemu może się podobać.
Wystąpienie stref beztlenowych jest w zasadzie gwarantowane w tak grubym podłożu i nie, nie jest to problem, wręcz przeciwnie - bardzo pożądane.

W teorii, tak bogaty substrat powinien zapewnić wartości odżywcze dla roślin na rok/półtora z zasobu zawartego w nim samym, a grubość i zdolności filtracyjne/akumulacyjne w takim okresie czasu powinny wchłonąć wystarczającą ilość naturalnego nawozu, czyli rybiej kupy, żeby odtwarzać zasoby. Tylko nie można zbytnio sprzątać dna. Ani pod żadnym pozorem wzruszać podłoża, a już na pewno nie poniżej "czapy".

Ziemia Composana do stawów jest bardzo sypka, nie jest "gliniasta" ani zbita. Zawierała bardzo mało śmieci typu gałązki, patyczki - organoleptycznie polecam.
Piaski od tego sprzedawcy co powyżej - super. Piasek kwarcowy tak czysty, że nie trzeba było go w ogóle płukać, wsypany do szklanki i zamieszany opada na dno pozostawiając czystą wodę.
Bazalt - syf straszny, ale na opakowaniu napisane, żeby płukać. 4-5 płukań do oczyszczenia z brunatnej wody. Ziarenka nie ostre, relatywnie przyjemne w dotyku. Piękna, głęboka czerń po opłukaniu.
Jedno i drugie test octowy przechodzi śpiewająco. Zupełnie nie tak, jak otoczaki, które kupiłem wcześniej, ale o tym dalej ;)

ObrazekObrazekObrazek

Autor
Jet187
Noble

HARDSCAPE

KAMIENIE
Miało być firmowo, ale zobaczywszy, że ktoś chce ode mnie 500zł za parę kamieni stwierdziłem, że budżet budżetem, ale nie będę w stanie spojrzeć sobie w oczy w lustrze po takim zakupie. Za to lokalne składy kruszywa miały ubaw, jak wpadłem z wózko-taczką grzebać w kamieniach :D

Spodobał mi się "Grey Fossil Wood", "Stone Bark", "Kora Kamienna", albo po ludzku gnejs. Tani jak barszcz kamień, wydobywany w Polsce, w każdym kamieniarstwie mają.

Za zawrotne 14zł zakupiłem taczkę gnejsu w różnych rozmiarach i wiadro otoczaków. Jedno i drugie dostało się pod moje 180bar myjki ciśnieniowej, a później na test octowy.
Gnejs, jak to gnejs, oczywiście bez problemu. Otoczaki natomiast zamieniły ocet w wodę sodową, więc... mam wiadro zbędnych otoczaków. Gdzieś w ogrodzie wysypię pewnie, bo do akwarium na bank nie trafią.

KORZEŃ
Już chciałem zbierać coś w rzece, ale przygotowanie wydawało mi się na tyle pracochłonne, że usprawiedliwiające zakup - stanęło na jednym, ładnym (moim zdaniem) korzeniu japońskim, spider wood, czyli miłorzęb dwuklapowy (Ginkgo biloba). W wodzie stał się pięknie czerwony.

KLEJENIE
Wyższe kawałki kamienia, dla stabilności, oraz korzeń, żeby nie wypłynął, zostały połączone klejem.
Tutaj zastosowałem zwykły klej cyjanoakrylowy Senus, rzadki (i trochę gęstego) i watę.
Konkretnie, w miejsce łączenia trafiał kawałek waty, tą watę nasączałem odważnie klejem. Połączenie jak skała.
Tutaj notki: wata filtracyjna Sera nie działa, kawałek chusteczki higienicznej działa, ale słabo, zwykła wata opatrunkowa działa idealnie.
Rękawiczki i zabezpieczenie stołu - konieczne

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Autor
Jet187
Noble

ROŚLINY

Drugie serce filtracji, zaraz po substracie, to rośliny. Akwarium jest LT, nie będzie CO2, nie będzie (chyba) zbyt mocnego światła, więc stawiałem na rośliny, które poradzą sobie we wiadrze w rogu garażu oraz relatywnie szybko rosnące. Część pobiera wartości ze słupa wody (większość), część bezpośrednio z substratu. Do tego będzie "wsparcie lotnicze" roślin pływających. Większość roślin w kubeczkach, tylko dekoracyjne in-vitro. Dekoracyjne głównie na korzeń.

Jak ktoś buduje nowe akwarium - nie wywalajcie kartonu od akwarium - przydaje się idealnie do planowania roślinek ;)

TŁO
Limnophila sessiliflora x4
Hygrophila polysperma "Sunset" x4
Vallisneria spiralis x4
Egeria densa x4

ŚRODEK PRZÓD
Cryptocoryne wendtii (mix) x6
Ludwigia repens x3
Rotala rotundifolia x2

DEKORACJA
Anubias barteri / nana petite x4
Taxiphyllum sp. x2

POWIERZCHNIA
Ceratopteris pteroides x2

Cała menażeria roślin pojawi się w piątek, także wtedy też zacznie się prawdziwa walka o wyjściowe parametry wody przed obsadą.

Obrazek

Autor
Jet187
Noble

CYKL AZOTOWY

I tu kończy się inżynieria i zaczyna biologia i prawdziwa zabawa :D

Wyjściowe parametry wody:
pH - 7,6 (za wysoko)
KH - 10 (za wysoko przy tym pH)
GH - 14 (za wysoko)
Ca - 90mg/l (duuuuuużo za wysoko)
Mg - 9mg/l (za mało w stosunku do Ca, dobrze przy rozsądnym Ca)
PO4, Fe, Cl, NO2, NO3 - zero.

Czyli... po wielu obliczeniach, symulacjach i zasadniczo przerobieniu salonu na laboratorium stanęło albo na miareczkowaniu kwasu solnego albo wodzie RO. Jakoś woda RO wydaje mi się przyjemniejsza do pracy niż kwasy. No i wykonalna na istniejącym akwarium, bo kwasu lać do ryb - tak średnio, zwłaszcza, że potrzeba czasu na zajście właściwych reakcji.

Na razie wlana została woda, uzdatniona Seachem Prime, trwa dawkowanie Seachem Stability i Seachem Pristine. Dodatkowo w filtrze pracuje Seachem Purigen.

NO2 - 0,25
NO3 - 18
CO2 - <15

Bakterie dostały trochę papu, konkretnie 1ml wody amoniakalnej 25% co podniosło NH3/NH4 do poziomu 2-2,5 i powoli spada, wczoraj już ~1.

W wodzie nastąpił silny zakwit bakteryjny, z którym na razie nic nie robię, bo nie ma po co, ale przed wprowadzeniem roślin dojdzie kolejna dawka Seachem Prime żeby go trochę zbić.

Coś się zaczęło, bakterie powoli już działają w tym "fishless cycle".

ObrazekObrazek

CIEKAWOSTKA
Pojawiły się ślady brunatnic, odrobina okrzemków i... roślina. Ma na razie jakieś 4mm, ale - jest. Nie mam pojęcia co to jest, na razie nie sposób stwierdzić.

Obrazek
Awatar użytkownika

Winter
Fanatyk
Na imię mam: Magda

Post autor: Winter »

Ciekawy eksperyment. Na pewno będę obserwować :)
Magda
----------------------------------
200L - roślinne, neony czerwone, bystrzyki, błyszczyki brylantowe, kiryski i glonojad
topics15/6898.htm
Awatar użytkownika

igor255
Zapaleniec
Na imię mam: Igor

Post autor: igor255 »

Masz rację - zakwaszanie kwasem solnym wymaga mocnej dyscypliny. Jako, że niestety nie jestem systematyczny na dłuższą metę, to u mnie dawało bardzo niestabilne efekty.

A jaką planujesz obsadę? Bo jej liczebność może być kluczowa :)
7636 5272 9468 (Pokémon GO)

Autor
Jet187
Noble

igor255 zdecydowanie!
Stawiam na małe rybki, ławiczki.
Najpierw na pewno ekipa sprzątająca, tj. kiryski, ślimaki nerytowe, krewetki amano.
Pozniej coś z neonków, rasbory klinowe, sumiki szkliste, może otoski.

Ilości nie znam - to wskaże woda. Zasadniczo jak rybek będzie za mało - trzeba dozować nawóz. Za dużo - stale zmieniać wodę, bo azotany.

W tej chwili nie wiem, czy akwarium bedzie wymagało 10ciu, 20stu czy 60ciu rybek. Dodawane będą powoli i będę badał gdzie są parametry.

Obstawiam, że po ławiczce wszystkich wspomnianych da radę, ale to się okaże.

Autor
Jet187
Noble

KOSZT

Roślin jeszcze nie ma, to pogadajmy o pieniądzach. Niby jaki tam wielki koszt takiego LT'ka, baniak i piach.
Też się zdziwiłem. Ja mówiłem, że się w czterech zamknę, żona mówiła, że jak mówię cztery to będzie dycha.
Daleko nie była, skubana. ~8700 zł bez ryb.
Możliwe, że pominąłem jakiś drobiazg, ale starałem się zapisywać dość dokładnie.

Elementy, gdzie można było taniej to pokrywa, lampa i szafka. Pokrywy może w ogóle nie być, szafka może być za 400-500 drewniana, lampa znacznie słabsza, ogólnie widzę jakieś 2000 oszczędności może, ale reszta raczej bez szaleństw, chyba, że schodzić z VIVa na Float.

Z drugiej strony, substrat i hardscape są dość tanie, może za wyjątkiem korzenia, więc wygląda, że takie 250l to około 5-6k minimum, na nowych komponentach, bez OLX/giełdy/znajomych, 8700 z pewnymi szaleństwami, ponad dycha na aquasoilu i firmowym hardscape.

Kod: Zaznacz cały

No | Pozycja                                                                                   | Cena
---+--------------------------------------------------------------------------------------------+-----------
 1 | Skały "Kora Kamienna" (gnejs), taczka                                                      |   17,00 zł
 2 | Akwarium - VIV Pure 100x50x50                                                              | 1303,90 zł
 3 | Dostawa na półpalecie                                                                      |  150,00 zł
 4 | Eheim Pickup 200 (2012)                                                                    |  135,00 zł
 5 | Seachem Prime 100ml Wydajny uzdatniacz na 4000L                                            |   30,99 zł
 6 | Seachem Stability 325ml - biostarter - bakterie (250ml+30%)                                |   56,50 zł
 7 | Seachem Pristine 325ml odmulacz w płynie 250ml+30%                                         |   64,20 zł
 8 | Tropica Substrate 5L / 6kg Podsypka pod żwir                                               |   88,90 zł
 9 | Seachem Purigen 250ml Usuwa NO2 NO3 NH3                                                    |  109,80 zł
10 | Pokrywa Aluminiowa LedAquaristic                                                           | 1002,00 zł
11 | Szafka Metal Style LOFT                                                                    | 1690,00 zł
12 | Transport Szafki                                                                           |  110,00 zł
13 | Compo Sana Podłoże do roślin wodnych                                                       |   27,90 zł
14 | Opryskiwacz Kwazar Wulkan                                                                  |   49,00 zł
15 | Transport ziemi i opryskiwacza                                                             |   13,90 zł
16 | Sera thermo-safe 120 x 50 cm                                                               |   41,50 zł
17 | Skylight ENTRIQ F2XL.90 [48W] - lampa LED z WiFi do akwarium 90-105cm                      | 1037,70 zł
18 | Zestaw narzędzi do pielęgnacji akwarium 5w1                                                |  121,99 zł
19 | Eheim Klip - uchwyt do węży 12/16 i 16/22 na szybę akwarium (4002520) x2                   |   57,00 zł
20 | Czyścik Eheim Rapidcleaner Glass Scraper [58cm]                                            |   50,82 zł
21 | Eheim compactON 1000 [1000l/h] - pompa obiegowa (1022220)                                  |  143,92 zł
22 | Wąż AQG Clear Tube 16/22 [10mb] - bezbarwny (przezroczysty/transparentny)                  |   74,09 zł
23 | Wąż AQG Clear Tube 16/22 [5mb] - bezbarwny (przezroczysty/transparentny)                   |   41,50 zł
24 | Aquael Turbo 1000 [1000l/h] - filtr wewnętrzny do akwarium 150-250l x2                     |  136,50 zł
25 | Zawór kulowy na wąż 16/22mm - wciskany                                                     |   27,00 zł
26 | Uniwersalny wlot wody na wąż 16/22mm z uchwytem na szybę                                   |   19,50 zł
27 | Fluval E200 Electronic Heater [200W] - grzałka z termostatem                               |  235,99 zł
28 | ZOOLEK Aquaset 2 Flora - zestaw 10 testów                                                  |  251,99 zł
29 | Folia samoprzylepna CIEMNO NIEBIESKA (granatowa) tło [50x100cm] - 100cm                    |   24,99 zł
30 | Rośliny                                                                                    |  740,00 zł
31 | INVITAL TDS Meter Easy                                                                     |    9,99 zł
32 | INVITAL pH Pen elektroniczny miernik pH                                                    |   19,99 zł
33 | Invital RO BASIC PLUS odwrócona osmoza                                                     |  314,00 zł
34 | Eheim Skim 350                                                                             |  133,00 zł
35 | Piasek kwarcowy                                                                            |   99,98 zł
36 | Bazalt                                                                                     |   75,98 zł
37 | Korzeń japoński                                                                            |  155,00 zł
38 | Test Zoolek NH3/NH4                                                                        |   23,30 zł
---+--------------------------------------------------------------------------------------------+-----------
SUMA                                                                                             8684,82 zł
Awatar użytkownika

andriejewicz
Zapaleniec

Post autor: andriejewicz »

Jet187
:co: :co: :co:

matko i córko. :bęc: nie sądziłem, że LT to aż tak wysoki koszt

ja się przymierzam do 450L (nie LT)...
Lepiej mądrze dreptać, niż głupio biec.

Autor
Jet187
Noble

andriejewicz, to raczej sporo dolicz do powyższego :keep:

Droższe będzie akwarium, lampa, szafka.
A jak HT to jeszcze kubełek, CO2, komputer pH...
No i podłoże. Na takie akwarium z 6 - 7 worków aquasoil, amazonia po 230 za worek... nie liczę dalej, bo się boję :shock:
Awatar użytkownika

bocjusz
Początkujący

Post autor: bocjusz »

Zaciekawiłeś, zaciekawiłeś...
Już zaznaczone śledzenie tematu :)
Trzymam kciuki za projekt ( i tego zielonego minigościa na gapę )

Autor
Jet187
Noble

WODA RO

Jako że roślinek dalej nie ma, przyszła pora na eksperymenty z wodą RO. I tu parę ciekawostek.

Filtr RO jaki zakupiłem to dość prosty model, Invital RO BASIC PLUS. Podłączany jest ad-hoc do dwóch różnych źródeł wody:
Woda 1: Ciśnienie 3 bar, KH 9, GH 0, Ca 0, Mg 0, Na 110 mg/l (zmiękczacz wody)
Woda 2: Ciśnienie 5,5 bar, KH 10, GH 14, Ca 90 mg/l, Mg 9 mgl, Na 0 mg/l (woda ogrodowa)

I teraz ciekawostka odnośnie wydajności - ten filterek zmierzyłem i otrzymałem następujące wyniki wody RO do straty i czas produkcji:
Woda 1: 1:1,67, litr RO w 3 minuty 55 sekund
Woda 2: 1:1,18, litr RO w 2 minuty 20 sekund :niespodzianka:

W obu przypadkach TDS na poziomie 1-3, mierzone tanim miernikiem, więc do akwarium słodkowodnego idealnie.
pH świeżo po produkcji w zasadzie minimalnie niższe niż bazowe 7,6, ale po pomieszaniu i "pochuchaniu" w szklance szybko spada nawet do 5 - bufor kH 0.

Wodę leję do beczki 60l, podmieniam 12cm "wysokości akwarium", w efekcie tej podmiany kH spadło mi w akwarium z 10 do ~7, gH z 14 do ~10, wapń z 90mg/l do 60, pH z 7,6 do 7,2.

Jeszcze ze 2 takie podmiany i woda zacznie mieć sens :roll:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Lidka
Uczestnik
Na imię mam: Lidia

Post autor: Lidka »

Super jest ten wątek, dzięki za szczegóły, zdjęcia i podanie cen.
Chciałam dopytać dla pewności, ta woda
Jet187 pisze: czw wrz 18, 2025 10:33 am Woda 2: 1:1,18, litr RO w 2 minuty 20 sekund
to była zimna woda, tak? Gdzieś kiedyś czytałam, że na ciepłej jest mniej strat (ale może coś mi się myli)

Autor
Jet187
Noble

Lidka tak, ogrodową mam tylko zimną. W dniu testu ta "zimna" miała około 12 stopni.
Niemniej na kraniczance bawiłem się temperaturą - od zimnej do około 30 stopni i szczerze mówiąc, nie zauważyłem jakichkolwiek znaczących różnic.
Wydaje mi się, że ciśnienie tutaj robi robotę. W końcu droższe zestawy mają pompy podbijające ciśnienie. Ja mam 5,5 bar na dojściu do domu, a to baaaardzo dużo. Na tyle dużo, że na dom musi być reduktor. Chyba z tego ciśnienia taka super wydajność.

No o tyle fajnie, że Kraniczanka może i wolniej leci, ale od razu ogrzana do tych 23-24 stopni, to łatwiej podmienić w akwarium, bo wlanie 60l wody o temp 13-14 stopni do ~140 litrów wody obniżyło temp. do 18 stopni.
Na razie w tym akwarium nic nie żyje, to nie jest to problem, ale z rybami raczej niewykonalne.

Lidka
Uczestnik
Na imię mam: Lidia

Post autor: Lidka »

Dzięki za wyjaśnienie. I rozumiem, że jak już w akwarium będzie życie, to nie będziesz podmieniał wody, a jedynie uzupełniał to co ewentualnie odparuje?

Autor
Jet187
Noble

W idealnym świecie tak, ale podejrzewam, że tak do końca perfect się nie uda i co jakiś czas lekka podmiana będzie wskazana, ale na pewno nie cotygodniowe pompowanie 20-30% wody. Co parę miesięcy lub dla efektu wizualnego - taki jest cel.

Odparowywania w zasadzie nie ma wcale, pokrywa zatrzymuje ewaporację i wszystko skrapla się z powrotem do akwarium. To akurat dobrze, bo parametry wody się nie zmieniają. W otwartym akwarium odparowuje woda, ale tylko woda, mikro i makro elementy zostają i przy dolewkach się "zagęszczają". Z pokrywą nie ma tego zmartwienia.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Na imię mam: Lech-u

Post autor: Lech-u »

Obserwuję ten wątek z zaciekawieniem.
Mam od kilku lat akwarium oparte TYLKO na dolewkach wody. Leję jedynie wodę RO. W akwarium są ryby (sraluchy żyworodne), ślimaki, rośliny. Nad akwarium jest bogata hydroponika (bogata w rośliny w doniczkach z ziemią).

Akwarium odkryte, bez pokrywy.
Kontroluję tylko pH (za pomocą CO2) i temperaturę.

No i jakoś to hula samo. Bez podmian.

Trzymam kciuki za Twój projekt.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

DrRymsza

Autor
Jet187
Noble

Lech-u mocno filtrujesz? Tu jest moja główna obawa, bo się uparłem na to, że woda z akwarium zostaje w akwarium i filtracja jest tylko wewnętrzna, za to ma być od grzmota roślin (jak w końcu dojadą... :roll: ) no i grubaśny substrat. To bez dwóch zdań mniej wydajne niż taki Ultramax czy jakieś inne wiadro z silnikiem i to jest moja główna obawa.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin

Mam dwa EHEIM-y. Skręcone na maksa, żeby tylko był przepływ wody przez hydroponikę.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

DrRymsza
Awatar użytkownika

igor255
Zapaleniec
Na imię mam: Igor

Post autor: igor255 »

Ale hydroponika to jest potężna filtracja.
Jet187, może pisałeś, ale możesz trochę szczegółów o tym stelażu?
7636 5272 9468 (Pokémon GO)
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin

igor255 pisze: czw wrz 18, 2025 5:28 pm Ale hydroponika to jest potężna filtracja.
Tak. To jest moc.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

DrRymsza
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Post autor: Ziemiojad »

Szklo i pokrywa bardzo ładne.
Kamienie mi sie nie podbaja, są nienaturalne i sprawiają ciezkie wrażenie. Plus zabieraja miejsce na rosliny i ryby. Zeby to bylo jeszcze Malawi to mozna je przeboleć, ale tak.
Nie rozumiem tego uporu, zeby nie wymieniać wody w akwarium. Jaki to ma cel? Bo nie podejrzewam, ze chodzi ci o oszczędności. :mrgreen:
Wiec po co?
Wszyscy wiemy, że trzeba wymieniać wode w akwarium i myć zęby na noc. Mozns tego i tego nie robic z uporu, ale wiadomo jak sie to kończy .

Nie sprawdzałem twojej wielkiej listy zakupów, ale czy masz nożyczki do cięcia roślin ?
Gadać to ja potrafię: 3000 postów.

Autor
Jet187
Noble

Ziemiojad, są, 18 | Zestaw narzędzi do pielęgnacji akwarium 5w1 :-)

Kamienie kwestia gustu, rozumiem, że mogą Ci się nie podobać. Mam złą wiadomość - jak obsadzę roślinki to jeszcze dowalę mniejszych trochę :mrgreen:

Co do filozofii braku podmian wody i w ogole, ziemi ogrodowej itp. to dłuższa historia. Mam nadzieję, że nikogo nie obrażę tym tłumaczeniem. Więc tak:

Akwaria wedle dzisiejszych standardów wydają mi się po prostu absurdalne. Kiedyś o tym już pisałem, i to jest aktualne. Potężne filtry, ups'y, ciągłe podmiany wody, nawożenie, mineralizowanie i robienie tego później od nowa.

Do tego modne dzisiaj akwaria otwarte, z których woda paruje, składniki zostają, parametry się zagęszczają, dodajemy stale nowej wody - no trochę szaleństwo.

Skoro woda jest dobra, ma dobre parametry, azotany, azotyny pod kontrolą, amoniaczku nie ma, ryby zdrowe, rośliny rosną - to po co ją podmieniać i to psuć?

Akwarium robię głownie dla dzieci, żeby im pokazać naturę, biologię, trochę geologii, podstawy chemii, biochemii, ale przede wszystkim - naturę.

Chcę im pokazać jak działa "woda", jak roślinki produkują tlen, jak rybki czyszczą glony, jak krewetki pomagają, jak działa ekosystem.

Pacjent na ostrym dyżurze, podpięty pod respirator kubełkowy, natrysk CO2 i kroplówki z nawozami średnio mi się kojarzą z naturą.

Natura miała parę milionów lat żeby dopracować te procesy. Może bez sztucznego wspomagania nie da się odtworzyć bardzo delikatnych i szczególnych ekosystemów, ale już taki podstawowy powinno się dać. Są rośliny, nie wiem, valisineria spiralis, sesiflora które zasadniczo są chwastem, rosną wszędzie, czy rogatek jakiś.
Niektóre rybki, neonek czy tam właśnie rasborki mają tak szerokie zakresy tolerancji parametrów wody, że w zasadzie trzeba się postarać, żeby im krzywdę zrobić. Może dla wprawnego oka doświadczenego akwarysty to "banały" i "oklepane zielsko", ale wygląda spoko oko cieszy :)

I żeby było jasne - nie mówię, że moje jest lepsze w jakikolwiek sposób, nie nabijam się z nikogo. Piękne są te twory ADA czy Green Aqua, ale po prostu nie dla mnie.

Do tego dochodzi próba pokazania, że akwarium, nawet dość spore nie musi być znojem. Mam wrażenie, że jak powiesz ludziom - ooo, musisz co tydzien 30% wody wymieniać, uzdatniać, a w ogole to RO, a najlepiej RODI to na tym kończysz ich przygodę z akwarystyką. A tak nie musi być.

No i ostatecznie - bardzo lubię iść pod prąd, szczególnie marketingowy. Naprawdę uważam, że aquasoil po 250zł za worek to bzdura, Oase Biomaster 850 do kostki 30l to przesada, i że cały ten rynek naprawdę jest nadmuchany jak bańka.

Na przykład pensety i nożyczki ADA są droższe od certyfikowanych narzędzi chirurgicznych. Come on.

No i na koniec - leniem jestem. Takim leniem, co się lubi dużo napracować, żeby później nic nie robić :twisted:

Autor
Jet187
Noble

igor255 pewnie, to bardzo prosta sprawa:
https://metalstyle.pl/produkt/szafka-ak ... olik-loft/

Ten człowiek je robi sam, to producent. Na stronie jest taki jaki jest, ale jak przedzwonisz to się możesz ugadać na dowolny custom, inny wymiar, kolor, drzwiczki, otwieranie na klik.

Bardzo fajny sprzedawca, sumienny i kontaktowy.

Dodam, że są małe niedociągnięcia, trzeba sobie umieć poregulować drzwiczki, dociąć półkę, bo się Panu ciachła o centymetr za szeroka, ale ogólnie jakość super no i kawał spawanej stali. Samochód na tym postawisz.
Awatar użytkownika

Miro
Miszcz

Post autor: Miro »

Jet187
akwarium w którym tylko włączam i wyłączam światło to nie dla mnie.
To tak jak by mieć psa w domu i nigdy nie wychodzić z nim na spacer. :shock:
grzebanie w akwa i spacer z psem to przyjemność :viva:
Awatar użytkownika

Batonik26
Gaduła
Na imię mam: Tadeusz

Post autor: Batonik26 »

Jet187 pisze: czw wrz 18, 2025 9:43 pm acjent na ostrym dyżurze, podpięty pod respirator kubełkowy, natrysk CO2 i kroplówki z nawozami średnio mi się kojarzą z naturą.
Akwarium z naturą ma tyle wspólnego, co koń z koniakiem albo słoń ze słoniną... Nigdzie w naturze nie ma takiego skupienia ryb, o takim wybarwieniu, z taką ilością pięknych, czerwonych roślin. Od początku to jest sztuczny ekosystem i wymaga kroplówki. A podmiany zwyczajnie źle rozumiesz - niczego nie zagęszczają, wprost przeciwnie. Woda w zbiorniku nie ma stale takich samych parametrów, ubożeje w jedne zasoby i zagęszcza inne. W naturze to się reguluje np. tak, że wymagające ryby i rośliny giną w takim środowisku. A skoro my robimy "piękne" akwaria i pootrzymujemy sztuczny układ (bez jakichkolwiek naturalnych procesów - wszystkie są zaprogramowane do takie zbiornika), to i działać trzeba z głową.

Ściemnianie o marketingowych bzdurach to ściemnianie. W końcu chodzi Ci o podmiany czy o marketing? Bo my tu nie zachęcamy do wydawania pierdyliarda monet, a raczej do postępowania z głową. Akwarium to nie jest perpetuum mobile, które nakręcisz raz i będzie już wiecznie śmigało samo.

Jak jesteś leniem, to wstaw sobie plastikowe roślinki i rybki. Nie będzie przynajmniej udawania, że robisz coś sensownie i poprawnie.

Autor
Jet187
Noble

Jet187 pisze: wt wrz 09, 2025 10:58 am Jak jesteś leniem, to wstaw sobie plastikowe roślinki i rybki. Nie będzie przynajmniej udawania, że robisz coś sensownie i poprawnie.
Na świecie istnieje bardzo wielu akwarystów, którzy nie zgodzą się z Twoją średnio grzeczną opinią.

Nie wiem ile prowadzisz zbiorników, ale np. Lucas Bretz prowadzi ponad 300 i w żadnym z nich nie ma nawet filtra.

MD Fishtanks, Fishtory, Father Fish - bardzo wielu doświadczonych akwarystów w ten sposób działa, a niektórzy z nich nawet zdecydowanie bardziej ekstremalnie.

Lech-u z tego forum, żeby nie szukać dalej, osiąga takie rezultaty, o czym pisał parę postów wyżej.

Wyraźnie pisałem, że nie uważam takiego sposobu za lepszy ani gorszy od innych. Jednego kręci ciągłe laboratorium wody, inny woli posiedzieć i obserwować ryby, czasem coś tam przyciąć.

Polecam otworzyć się na doświadczenia i osiągnięcia innych akwarystów, szczególnie jak prowadzą na raz więcej zbiorników niż wszyscy użytkownicy tego forum razem wzięci i nie umniejszać innym, "bo chcą inaczej niż ja" ;]
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Post autor: Ziemiojad »

Batonik26 pisze: czw wrz 18, 2025 10:18 pm podmiany zwyczajnie źle rozumiesz - niczego nie zagęszczają, wprost przeciwnie
To jest sedno wypowiedzi
Gadać to ja potrafię: 3000 postów.
ODPOWIEDZ