SPRZĘT
AKWARIUM
100 x 50 x 50 VIV Pure
Akwarium bez wzmocnień, grubość ścianki 10mm, faktycznie bardzo przejrzyste. Jakość silikonów - coś pięknego, żadnego gluta, żadnych nadmiarów, polecam zdecydowanie firmę VIV. W Polsce dostępne przez sklep Awkarystyczny, np. tutaj:
https://www.akwarystyczny24.pl/kategori ... stokatne-7
Cenowo taniej od Optiwhite w tych samych parametrach, co dość dziwne, biorąc pod uwagę jakość.
POKRYWA
LedAquarisic, aluminiowa, biała.
https://www.ledaquaristik.de/en/deLUX-a ... White/330W
Nie ma dystrybucji w Polsce, ale Niemiec wysyła bez problemu, w tydzień była. To akurat drogie jak diabli, ale myślę, że warto. Jakość wykonania jest na najwyższych poziomie, wygląda obłędnie, pasuje idealnie, nic nie przecieka, kondensat nigdzie nie ścieka, super produkt.
Jest dzisiaj trend na akwaria otwarte, ale pokrywa ma swoje zalety - utrzymuje zapach wody wewnątrz i ogranicza (w zasadzie praktycznie eliminuje) ewaporację - woda się skrapla z powrotem do akwarium.
Ma też wady - znaaaacznie ogranicza wybór lamp, ale o tym za chwilę. W kwestii lamp - Niemiec pomyślał i spody pokryw pokryte są warstwą lustrzaną. Miło.
Nie znalazłem w PL nic o choćby zbliżonej jakości.
FILTR(Y)
Z przekonania i ostrożności w akwarium będzie wyłącznie filtracja wewnętrzna. Przynajmniej chciałbym, żeby tak było. Dębowe podłogi i żona to raz, a awersja do kubłów to dwa. No niby to fajne, jak działa, ale człowiek się boi o zaniki prądu, cofkę wężem, przecieki...
Filtr 1 - Aquael Turbo 1000, z możliwością dodania Purigenu w pojemniku, seryjna gąbka, 1000 l/h
Filtr 2 - Eheim Pickup 200 (2012) - 570l/h
Razem około 1500l/h nominalnie, pewnie około 1000 realnie, to 5x pojemność wody na godzinę - wydaję się OK.
Jak to mawia klasyk - "czas pokaże"
LAMPA
Skylight Entriq FL90, 48W, 4830 lumenów.
Teoretycznie trochę przesada, ale jest regulowany, ma fajne harmonogramy, można ustalić czasy, jasność wschody, zachody itp.
Co ważne - bierze czas z Wi-Fi, więc po padzie zasilania będzie wiedział jaka jest godzina i wróci do właściwego świecenia.
Dodatkowo, jest to jedna z niewielu porządnych belek LED, którą można stosować pod pokrywę. Jest jeszcze Chichiros Uniwersal, ale ponoć bardziej się grzeje.
GRZAŁKA
Fluval E300, 300W, fajny wyświetlacz, robi od razu za termometr.
SZAFKA
Na bazie tej:
https://metalstyle.pl/produkt/szafka-ak ... olik-loft/
Na zamówienie, całkowicie zabudowana. Polecam tego producenta, super kontakt, szybka realizacja, jakość 9/10. Minimalne niedociągnięcia, wszystkie wybaczalne.
Tak, stelaż stalowy nie jest jakoś specjalnie konieczny pod 250l, to jakieś 300-350 kilo z piachem i kamieniami, ale mam w domu 3 latka i 8 latkę, więc...
FILTR RO
Invital RO BASIC PLUS - prosty filtr, z systemem oszczędzania wody (w sensie drugą membraną). Wodę mam trochę lipną, więc małe laboratorium potrzebne dla osiągnięcia dobrych parametrów, ale o tym później.
TŁO
Jakaś standardowa naklejana folia. O dziwo - nakleiła się pięknie (na wodę mydlaną). Niebieska, bo czarna pochłania za dużo światła i mam nadzieję, że niebieski będzie się ładnie z zielenią komponować. Miało być malowanie, bo zakładałem na 95%, że z będą bąble i ślady na folii, ale jednak - 5% szans dało radę. Faktycznie - po naklejeniu trzeba poczekać ze 3-4 dni do całkowitego wyschnięcia, bo dzień po klejeniu chciałem rwać
I na razie tyle. Jak tak sobie spoglądam, to jeszcze skimmer sie pojawi, najpewniej Eheima.