GATUNKI RYB - ŁĄCZENIE i ILOŚĆ

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
ODPOWIEDZ

Autor
Maniutek_19819
Gość
Na imię mam: Mariusz

Post autor: Maniutek_19819 »

WITAM. Proszę o poradę mam zbiornik 70 L . Czy mogę w tym akwarium mieć te gatunki ryb i w tej ilości. Neon INNES - 8 szt. Tetra 8 szt. Danio 6 szt. Zbrojniki 2 szt. Kirys 2 szt. Jeżeli nie może ktoś doradzi co najlepiej mieć w takim zbiorniku i w jakiej ilości.Drugie pytanie to posiadam filtr aquael fan 2 , czy w tym akwarium powinien być ustawiony na max
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Post autor: Ziemiojad »

Co to za tetra? Nazwa? Co to za gatunek Danio? Nazwa. Co to za kirysy? Te ostatnie lubią żyć w większych grupach minimum 6, 8 sztuk.
Czyli masz neonki, tetry jakieś, Danio jakieś. Czyli miks. Lepiej zostawić jeden gatunek z tych trzech i dokupić kiryski. Wtedy masz mniejszy chaos w akwarium i lepiej się to ogląda.
Piszę co myślę...

Autor
Maniutek_19819
Gość

Tetra (żałobniczki) Danio pregowana, Kirys spiżowy, neon INNES, . Może podpowiesz Tetry z jakim gatunkiem ryb mogły być i w jakiej ilości
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Czy te ryby już masz w akwarium czy chcesz je kupić?
Piszę co myślę...
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Gaduła

Post autor: Catfish_Billy »

W akwarium 70 litrów raczej nie poszalejesz z ilością gatunków. Na Twoim miejscu wrzuciłbym tam niewielką ławicę neonów innesa (10 - 12 sztuk) i jednego zbrojnika na dno.

Autor
Maniutek_19819
Gość

Obecnie w zbiorniku zostało mi 4 molinezje , 3 Tetry, 2 kirysy i 4 Danio. Było więcej bo miałem jeszcze neonki, glonojady ,w sumie miałem 24szt. Było dopóki nie dokupiłem kilku sztuk 30 wszystkich i co się stało padały mi z dnia na dzień.. Jestem początkujący nawet nie wiem od czego padały bo nic szczególnego nie było widać w ich zachowaniu. Żeby sytuacja nie powtórzyła się postanowiłem sięgnąć rady na forach ,

Mauree
Zapaleniec

Post autor: Mauree »

Po pierwsze kiedy założyłeś akwarium? Czy dawałeś bakterie na start? Jesli tak to jakie? Czy mierzysz poziom NO2 w akwarium?
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Gaduła

Post autor: Catfish_Billy »

Maniutek_19819
Wpuściłeś do akwarium kilka gatunków ryb nie zasięgnąwszy wcześniej informacji na ten temat. Rozumiem, że jesteś początkujący i popełniasz błędy (na początku swojej przygody z akwarystyką też zaliczyłem kilka wtop), ale to nie średniowiecze. Jest mnóstwo fachowej literatury akwarystycznej, stron internetowych, tematycznych kanałów na YouTube czy forów. Najważniejsze to czytać i w razie wątpliwości konsultować zdobyte informacje z bardziej doświadczonymi akwarystami. Zarybianie zbiornika "na czuja" to idealny przepis na piękną katastrofę. Błędów nie unikniesz, ale lepiej żeby były jak najmniej dotkliwe. Najpierw zadawaj pytania, a potem strzelaj - nie na odwrót :P
Mauree pisze: ndz lis 24, 2024 7:05 pm Po pierwsze kiedy założyłeś akwarium? Czy dawałeś bakterie na start? Jesli tak to jakie? Czy mierzysz poziom NO2 w akwarium?
Dołączam do pytań.
Awatar użytkownika

Rysiek
Moderator
Telefon: 601250868
Na imię mam: poprosturysiek

Post autor: Rysiek »

Maniutek_19819 pisze: ndz lis 24, 2024 2:59 pm Żeby sytuacja nie powtórzyła się postanowiłem sięgnąć rady na forach
Tobie rady nic nie dadzą. Tobie jest potrzebna wiedza. Na razie jest wszystko żle. Zacznij od nowa to znaczy zacznij czytać. W naszym Forum jest pełna wiedza na tą Twoją niewiedzę.
"WARSZAWA" T.Love (A Grochów się budzi z przepicia)
"Na zawsze i na wieczność" Wilki (Był chyba maj, Park na Grochowie)
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Maniutek_19819
Trochę ci tak nie do pary zostały ryby. Albo je komuś oddaj i zrób wszystko do samego początku. Alb
Właściwie warto sobie zadać pytanie czego oczekuje od akwarium? A wtedy już jakby łatwiej zacząć...
Piszę co myślę...
ODPOWIEDZ