Podłoże do akwarium z molinezjami

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
ODPOWIEDZ

Autor
Mauree
Uzależniony

Post autor: Mauree »

Chciałam zapytać jakie podłoże polecali byście do akwarium o pojemności 180 litrów, w którym mają mieszkać molinezje. Akwarium miałoby być obsadzone mniej wymagającymi roślinami, które mogą rosnąć bez podawania CO2. W dotychczasowym, w którym zostają zbrojniki jest JBL Manado w kolorze rudym, wybrane właśnie jako podłoże dla ryb dennych. Ma ono dużo zalet, ale jest bardzo lekkie i duży zbrojnik kopie w nim i wyrywa rośliny . Chciałabym zobaczyć jak rosną rośliny które mają szansę przetrwać w jednym miejscu całą dobę albo i dłużej :). Moja koncepcja to Aqua soil dark i czarny piasek JBL Sansibar. Czy to nie jest głupi pomysł?

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Post autor: DanielP »

A może zwykły piasek kwarcowy.
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Post autor: Ziemiojad »

Zwykły żwirek 2,3 mm albo rzeczywiście piasek.
Piszę co myślę...

Autor
Mauree
Uzależniony

Post autor: Mauree »

Ciekawość mnie zżera jakiego gatunku są te dwie ryby? Molinezji jest sporo, stąd pewnie zawsze będzie sporo azotanów i pewnie bez glonów się nie obejdzie. W dotychczasowym zbiorniku gwałtownie wyrosła mi dębówka meksykańska, zasłaniając prawie całe lustro wody i glony właściwie znikły, także za sprawą małych glonojadów . Za to inne rośliny mają bardzo mało światła . W starym więc będzie dębówka, świetna przy glonojadach, bo może rosnąć nawet jako pływająca, nie przeszkadza jej kopanie. Tworzy gaszcz u góry akwarium, w którym żyje sobie narybek obu gatunków. Glonojady mają cień i im dobrze. W nowym marzy mi się taki bardziej ozdobny podwodny ogródek
ODPOWIEDZ