Nikt ci nie da recepty na nawożenie. Niestety. Nie dlatego, że ludzie są złośliwi, ale dlatego, że dla każdego zbiornika to jest inaczej. Nawet na stronie Tropica możesz zobaczyć przykładowe aquascape'y i tam podają czego ile leją. Z ulotką nie ma to nic wspólnego, ze sobą nawzajem też.
Ogólnie, są dwie szkoły: EI i Lean.
EI, czyli Estimative Index, to podejście „na bogato”. Zakłada, że roślinom nigdy nie może niczego zabraknąć, więc podaje się makro i mikroelementy w ilościach wyraźnie przekraczających ich bieżące zapotrzebowanie. Nadmiary nie są problemem, bo regularne, duże podmiany wody resetują system i zapobiegają kumulacji. Dzięki temu rośliny mają idealne warunki do wzrostu i potrafią rosnąć naprawdę bardzo szybko, co z kolei pomaga w stabilizacji akwarium i ograniczaniu glonów. To metoda dość „wybaczająca” błędy, bo nawet jeśli coś zostanie przedawkowane, to zazwyczaj kończy się to tylko szybszą podmianą, a nie katastrofą w zbiorniku.
Lean dosing to z kolei podejście bardziej zachowawcze i bliższe naturze, czyli po mojemu

Tutaj nawozi się oszczędnie, często tylko uzupełniając to, czego realnie brakuje ponad to, co produkują ryby i reszta życia w akwarium. Nie chodzi o to, żeby rośliny rosły maksymalnie szybko, tylko żeby rosły stabilnie i bez nadmiarów w wodzie. W praktyce oznacza to wolniejszy wzrost, mniejsze zużycie składników i często mniej problemów z glonami wynikających z nadwyżek. Z drugiej strony margines błędu jest mniejszy.
Kluczowa różnica między tymi podejściami nie leży tylko w ilości nawozów, ale w filozofii prowadzenia zbiornika. EI stawia na kontrolowany nadmiar i regularne „resetowanie” akwarium podmianami, lean na balans i minimalizm, gdzie wszystko ma być możliwie blisko punktu równowagi.
W praktyce wiele dojrzałych zbiorników funkcjonuje gdzieś pomiędzy tymi skrajnościami, bo realne warunki, obsada ryb, ilość roślin czy sposób podawania CO2 sprawiają, że czyste EI albo czysty lean rzadko występują w książkowej formie.
Także - albo lejesz na potęgę i podmieniasz religijnie wodę co tydzień, albo mierzysz parametry i uzupełniasz, podmieniasz, jak nie da się wyjść z sytuacji inaczej.
Jedno i drugie ma długie szeregi zalet, tyle samo wad, zwolenników i przeciwników. Musisz wybrać swoją drogę.
Mogę tylko powiedzieć, ze w Lean rośliny wyglądają na pewno gorzej niż w EI. Przynajmniej z mojego doświadczenia.
Z drugiej strony, jakbym ja stosował pełne EI w swoim zbiorniku, to bym chyba codziennie musiał ciąć wiadro zielska, więc - dla każdego wedle potrzeb.
PS. Tak, wiem że "ogromnie pomoglem", takie życie