Akwarium 450l- jaki sprzęt

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
ODPOWIEDZ

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Post autor: KarolX22 »

Ostatni post z poprzedniej strony:

No może faktycznie zdecyduje się na 30. Teraz też kwestia jak te ryby wpuszczać. Mam dwa plany w obu wpuszczanie na 3 tury:
1: 10 kirysków późnej 20 zwinników i ostatni 8 skalarów zbrojnik i 10 zwinników
2: po 10 kirysków i zwinników późnej 20 zwinników i na koniec 8 skalarów i zbrojnik.
10.02
Dziś sytuacja się pogorszyła woda nadal bardzo przejrzysta, ale NO2 jest tak między 0,2-0,5. Podmianie około 30% wody. U ryb nie widać zmian w zachowaniu.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

12.02
Dziś NO2 skoczyło do 0,5 robię większą podmianę z 40%. Ryby na całe szczęście zachowują się normalnie ale zaczyna martwić mnie ten poziom NO2.
Awatar użytkownika

Dzionos
Uczestnik
Na imię mam: Szymon

Post autor: Dzionos »

Cześć jak akwarium

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Dzionos
Zrobiłem wtedy tą większą podmianę i późnej jeszcze 2 mniejsze. W środę ostatni raz wcześniej badałem wodę NO2 było 0,2 później nie miałem czasu żeby robić podmiany. Wczoraj było między 0,2 a 0,5 dziś znów podmiana około 40% i przy okazji wkłady od turbo 1500 wypłakałem w wodzie z akwarium bo już mocno zabrudzone były. Ryb nie dokładałem, ale te nadal są w dobrej kondycji. Jak to nie pomoże to jeszcze prefiltr w ultramax wypłucze bo już też dawno go nie czyściłem.
Awatar użytkownika

Dzionos
Uczestnik
Na imię mam: Szymon

Post autor: Dzionos »

Rybek nie dokupuj, dopóki NO2 nie spadnie do zera.

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Post autor: DanielP »

Dziś z ciekawością przeczytałem cały wątek od początku i jestem zdziwiony tym, że aż takie masz problemy z tym akwarium. Cieszę się, że się nie zniechęciłeś i podziwiam twój upór. Chętnie zobaczyłbym zdjęcie całego zbiornika i ryb.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Dzionos
To akurat wiem, ale coraz lepiej to wygląda dziś po wczorajszej podmianie NO2 spadło do 0,05-0,1 ( ciężko dokładnie stwierdzić.
DanielP
No niestety trochę problematyczne jest to akwarium. Zdjęcia postaram się jutro wrzucić.ObrazekObrazek
Kirysków udało się tylko takie zdjęcie zrobić.
27.02
Dziś NO2 nadal 0,1.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Postanowiłem małą aktualizację zrobić. 12 dni temu dołożyłem do akwarium 10 kirysków sterby (efekt taki że NO2 nadal jest poziom raczej zbliżony do wcześniejszego najczęściej między 0.1-0.2. Ryby zachowują się normalnie. Ostatnio do akwarium dołożyłem moczarkę oraz zamiast waty do turbo 1500 trafiło 0,5kg zeolitu. NO3 utrzymuje się na stałym poziomie w okolicach 10.

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Trochę sobie strzelasz w stopę.

Zeolit usuwa z wody głównie jony amonowe (NH4+), ale nie usuwa azotynów (NO2-), azotanów (NO3-) ani fosforanów (PO4 3-).
Może wydłużyć dojrzewanie filtracji biologicznej, ponieważ wyłapuje amon, który jest „pokarmem” dla bakterii nitryfikacyjnych, więc te mają mniej substratu do rozwoju.

Fakt, NO2 spada, ale tylko dlatego, że biologia zje dostępne NO2, a nowe się nie wytworzy, bo nie ma z czego.

Gorzej, pojemność adsorbcyjna zeolitu kiedyś się wyczerpie, przestanie przejmować NH4, a bakterii będzie za mało, żeby przejąć tą rolę. Wtedy albo wracasz do punktu wyjścia, albo twój zbiornik staje się ćpunem i musisz mu stale donosić świeżego zeolitku 😉

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Bardziej dziwi mnie fakt, że przez miesiąc od wpuszczenia pierwszych ryb NO2 dalej nie jest bliskie 0, podmiany w sumie teraz nawet 2 razy w tygodniu robię, karmię co 2 dzień. A ryby aktywne, woda klarowna, tylko to NO2 ciągle się utrzymuje. Zeolit jest od 3 dni dopiero.

Jet187
Noble

Proszę, nie odbierz tego jako jakiś przytyk, ale albo Twój aparat ma obiektyw klasy klapek Kubota, albo ta woda nie jest klarowna.
Obawiam się, że ten pioch jednak nadal sieje...

Klarowna woda wygląda tak:
Obrazek
Awatar użytkownika

Batonik26
Gaduła
Na imię mam: Tadeusz

Post autor: Batonik26 »

Na tak wielkie akwarium dziesięć roślin to zdecydowanie za mało. Nie będzie stabilnie, tylko tak, jak zadasz w danym dniu (np. pokarmem, nawozami), nie za bardzo można liczyć na naturalną biologię.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Wtedy woda miała jeszcze lekkie zabarwienie od korzeni, ale też teraz akwarium wygląda lepiej niż wtedy szyby już tak mocno nie brudzą jak wtedy i zabarwienie od korzeni nie występuje. Problem nie jest też jakiś duży bo ani NO2 ani NO3 nie są na jakiś dużych poziomach, aktualnie z piaskiem i tak już nic nie zrobię.
Batonik26
No fakt nie ma ich za dużo limnobium kilka sztuk się utrzymało, ale już nie gnije nurzaniec najbardziej się rozrósł żabienice też nie rosną źle dodatkowo moczarkę dosadziłem. Tutaj z roślinami jest taki problem że podłoże jałowe, nawożenia nie stosuje i światło słabe bo w przeliczeniu na litr wody wychodzi jakoś 12-13 lm. Z roślin rozważam spróbowanie jeszcze z salvinią i hydrokleją.
Awatar użytkownika

Batonik26
Gaduła

W takich warunkach przyjmie Ci się z łatwością Hygrofila Polysperma, Bacopa Monnieri, duże szanse ma Hygrofila Augustofila - a ona zwłaszcza by tu pasowała. Moczarka miałaby tu używanie, bez problemu pojadą też wielkie żabienice z okrągłymi liśćmi (tu wybór jest), a że miejsca masz za dość, to wiesz...

Autor
KarolX22
Zapaleniec

KarolX22 pisze: wt lut 10, 2026 6:09 pm a że miejsca masz za dość, to wiesz...
Też nie chce za mocno zarośniętego akwarium mieć. Ale fakt coś dosadzę jeszcze. A mam jeszcze pytanie, czy zacząć nawozić żeby podbić PO4 bo aktualnie mam niewykrywalne myślałem też czy nie zastosować nawozu na podbicie mikroelementów ( tutaj trochę problem bo na żelazo ani inne nie mam testów czy idzie na oko nawozić)?
Awatar użytkownika

Batonik26
Gaduła

Jak nie masz testów, to tylko na oko. Mała podpowiedź - żelaza czy tam mikro lej małą dawkę dwa razy w tygodniu, bo może się zrobić wysyp zielenic punktowych. Najlepiej po zgaszeniu światła, to żelazo będzie dłużej dostępne. A makro można nawet codziennie, byle z umiarem. Sam fosfor to za mało, musi być też azot. Z tym, że celuj w to, jaką masz obsadę i ile światła - zbyt wiele tu nie trzeba.

Swoją drogą - skąd pomysł, żeby przy braku doświadczenia zakładać tak wielkie akwarium?

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Batonik26
Z testów mam PH,GH,KH,NO3,NO2,PO4 i dziś dokupiłem test na FE. Z NO3 nie mam problemu bo ustabilizowało się na 10. Z tym brakiem doświadczenia trochę przesadziłeś co prawda w niektórych kwestiach nie mam za dużego, ale to nie jest pierwszy zbiornik którym się zajmuje, tylko pierwszy który zakładam od 0. Litraż nie uważam, żeby był nie wiadomo jak duży a mając miejsce i planując skalary to w sumie optymalny bym nawet powiedział.
Żelazo też niewykrywalne, kupiłem nawozy mikro i makro. Z roślin dosadziłem Hygrophila polysperma oraz jeszcze jedną żabienice (została mi po restarcie drugiego akwarium). Nie wiem jak inni uważają ale dla mnie ta woda jest klarowna. Podałem również po około 7,5 ml makro i mikro. Jutro zobaczę jak parametry. Nawóz co prawda kupiłem do drugiego akwarium bo tam bez niego się nie obejdzie, ale również w tym będę stosował.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika

Batonik26
Gaduła

Ta woda faktycznie może być klarowna, ale nadmiar żółtego światła sprawia, że wygląda inaczej. Skoro Tobie odpowiada taki wygląd, to w porządku.

Z żabienicami miałem na myśli takie coś. Kiedyś trzymałem dwie takie w akwarium na 96l i rosły pięknie, korzenie na pół metra w każdą stronę, wytrzymałe i barwne. Jedna taka u Ciebie na sam środek wiele by zmieniła w wyglądzie.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Batonik26
Sama belka ma 8000K, więc takie żółtawe zabarwienie może być od korzeni. W sumie z tą żabienicą może masz rację jednak światło mam dla niej za słabe. Rozważam czy za jakiś czas nie wymienić obecnej belki albo dołożenie drugiej myślałem nad sinkorem X white 70W.
Aktualnie będę nawoził 2 razy w tygodniu i skupię się głównie na tym żeby pozbyć się w końcu NO2.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Parametry wody z 7.04.2026:
PH:7,6
KH: 5
GH: 6
NO2:0
NO3: 5
PO4:0
FE:0,1 (tutaj raczej nie będzie 0,1 bo kolor bledszy wyraźnie od tego na skali)
Nawozy do tej pory podawałem 2 razy w tygodniu po 8ml. Rośliny zauważalnie lepiej zaczęły rosnąć, ale niestety glony się w różnych postaciach pojawiły:
- brązowy i zielony nalot na piasku
- przy piasku na szybie zielony watowaty
- na szybie brązowy i miejsca mi zielony nalot łatwo schodzą
- oraz na nurzańcu zielone długie nitki
W ostatnim czasie padły 2 kiryski (u jednego zero objawów wcześniej drugi odkąd kupiłem był jasny w porównaniu do innych a w ostatnich dniach mocno blady) dziś niestety kolejny padły kirysek był, wczoraj do akwarium trafiło 8 młodych skalarów. Obecnie czas świecenia skróciłem z 10 do 8 godzin. Z nawożeniem mógłby ktoś doradzić bo rozważam czy nie zmienić na 3 razy w tygodniu makro po 8ml a mikro po 5-6.

Jet187
Noble

Nikt ci nie da recepty na nawożenie. Niestety. Nie dlatego, że ludzie są złośliwi, ale dlatego, że dla każdego zbiornika to jest inaczej. Nawet na stronie Tropica możesz zobaczyć przykładowe aquascape'y i tam podają czego ile leją. Z ulotką nie ma to nic wspólnego, ze sobą nawzajem też.

Ogólnie, są dwie szkoły: EI i Lean.

EI, czyli Estimative Index, to podejście „na bogato”. Zakłada, że roślinom nigdy nie może niczego zabraknąć, więc podaje się makro i mikroelementy w ilościach wyraźnie przekraczających ich bieżące zapotrzebowanie. Nadmiary nie są problemem, bo regularne, duże podmiany wody resetują system i zapobiegają kumulacji. Dzięki temu rośliny mają idealne warunki do wzrostu i potrafią rosnąć naprawdę bardzo szybko, co z kolei pomaga w stabilizacji akwarium i ograniczaniu glonów. To metoda dość „wybaczająca” błędy, bo nawet jeśli coś zostanie przedawkowane, to zazwyczaj kończy się to tylko szybszą podmianą, a nie katastrofą w zbiorniku.

Lean dosing to z kolei podejście bardziej zachowawcze i bliższe naturze, czyli po mojemu 😀 Tutaj nawozi się oszczędnie, często tylko uzupełniając to, czego realnie brakuje ponad to, co produkują ryby i reszta życia w akwarium. Nie chodzi o to, żeby rośliny rosły maksymalnie szybko, tylko żeby rosły stabilnie i bez nadmiarów w wodzie. W praktyce oznacza to wolniejszy wzrost, mniejsze zużycie składników i często mniej problemów z glonami wynikających z nadwyżek. Z drugiej strony margines błędu jest mniejszy.

Kluczowa różnica między tymi podejściami nie leży tylko w ilości nawozów, ale w filozofii prowadzenia zbiornika. EI stawia na kontrolowany nadmiar i regularne „resetowanie” akwarium podmianami, lean na balans i minimalizm, gdzie wszystko ma być możliwie blisko punktu równowagi.

W praktyce wiele dojrzałych zbiorników funkcjonuje gdzieś pomiędzy tymi skrajnościami, bo realne warunki, obsada ryb, ilość roślin czy sposób podawania CO2 sprawiają, że czyste EI albo czysty lean rzadko występują w książkowej formie.

Także - albo lejesz na potęgę i podmieniasz religijnie wodę co tydzień, albo mierzysz parametry i uzupełniasz, podmieniasz, jak nie da się wyjść z sytuacji inaczej.

Jedno i drugie ma długie szeregi zalet, tyle samo wad, zwolenników i przeciwników. Musisz wybrać swoją drogę.

Mogę tylko powiedzieć, ze w Lean rośliny wyglądają na pewno gorzej niż w EI. Przynajmniej z mojego doświadczenia.
Z drugiej strony, jakbym ja stosował pełne EI w swoim zbiorniku, to bym chyba codziennie musiał ciąć wiadro zielska, więc - dla każdego wedle potrzeb.

PS. Tak, wiem że "ogromnie pomoglem", takie życie ;)

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Raczej na nadwyżce składników mi nie zależy. Bardziej szukam recepty, czemu tak glony wywaliło mimo braku wyraźnych zmian w parametrach wcześniej tylko NO3 było 10 teraz 5 i żelazo niewykrywalne teraz 0,1. Rośliny wyraźnie szybciej rosną, też martwi mnie fosfor bo pomimo nawożenia niewykrywalny.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Zostałem przy 8 godzinach świecenia glony niestety nadal są. Od ponad dwóch tygodni nie padła żadna ryba dziś padła kolejna sztuka. Do akwarium trafiły w ostatnich dniach helenki i 3 kiryśniki. U kirysków nie zauważyłem żadnych objawów. Żelazo utrzymuje na wykrywalnym poziomie, NO3 nie wiem jakie jest bo skończył mi się odczynnik, NO2 bez zmian 0 fosfor 24 godziny po podaniu 0,05.
ODPOWIEDZ