Akwarium 450l- jaki sprzęt

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Post autor: KarolX22 »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Piasek był dodatkowo płukany przed użyciem. Śmierdzieć nie śmierdział. Zielony nalot powstał w wyniku światła słonecznego. Na razie też już nie ma skoku NO3 to nie wiem czy dobrze czy źle.
Tak się prezentuje aktualnie całe akwarium.
Obrazek

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Lech-u
Jasne, piach ma miliony lat i dalej jest SiO2, tu się zgadzamy.
Tylko że problemem nie jest wiek piasku, tylko to, co działo się między ziarnami przez te 2 lata w mokrym, szczelnie zamkniętym worku z folii.

To już nie jest leżakowanie, tylko środowisko beztlenowe. W takich warunkach rozkłada się materia organiczna.

Po wsypaniu do świeżego akwarium to wszystko trafia naraz do wody, zanim filtr biologiczny zdąży zareagować. I stąd „niewytłumaczalne” skoki NO2.

Przepłukanie usuwa muł i syf widoczny gołym okiem, ale nie ruszy chemii i mikrobiologii upichconej przez 2 lata kiszenia. Pioch też ma pory.

NH4+ (amon) – płukanie nie usuwa jonów rozpuszczonych w wodzie porowej
NO2- (azotyny) – zostają w cieczy między ziarnami
H2S / siarczki – częściowo związane w porach, nie w mule
Kwasy organiczne – rozpuszczone, nie do wypłukania
Biofilm beztlenowy – przyklejony do ziaren, nie do syfu
Fe2+ / Mn2+ – formy zredukowane, płukanie ich nie neutralizuje

Czy da się tego użyć? Pewnie.
Czy to dobry pomysł? Raczej nie, skoro nowy worek kosztuje 10 zł, a stary już ze 2 miesiące psuje KarolX22 humor i kij wie kiedy poruszone dno znów czegoś nie wypuści.

Jakbym był sobą, to bym z tego zrobił eksperyment i niewspółmiernie pracochłonnymi i kosztownymi metodami udowodnił, że "się da" 😉 , ale gdybym po prostu chciał w koncu odpalić akwarium - łopatka, wiadro, stary piach won, Leroy Merlin, 50zł, 50kg piachu czyściutkiego siup i po kłopocie.

Same testy NH4, NO2 i NO3 kosztują więcej...

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Jutro zrobię testy jak nic się nie zmieniło a co gorsza się znowu pogorszyło to po weekendzie zrobię tak jak mówisz, czyli wymiana podłoża. Filtr jest raczej dojrzały po takim czasie to dość szybko ryby powinno się dać wpuścić nawet po całkowitej zmianie podłoża.

Jet187
Noble

KarolX22 pewnie. Możesz filtr puścić na wężach w wiaderku, żeby nie wysychał podczas manewrów podłożowych.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Roślin i tak musiałbym gdzieś trzymać na czas restartu, to akurat filtr skręcony też by sobie chodził. A myślałem jeszcze żeby jutro ściągnąć górną warstwę podłoża tak do 2 cm. Jakby NO2 skoczyło to by było pewne że jest konieczna wymiana podłoża. Akwarium już dwa miesiące prawie stoi a problemy dalej są. Tutaj już nawet o koszty nie chodzi bo jednak trochę ich wyszło od startu, ale bardziej o sam czas w którym już ryby mogły by być.

Jet187
Noble

Roślinki dadzą radę. Jak byś miał nowy piach to ile ci zajmie spust wody, wygrzebanie piachu, nasypanie nowego i rozpoczęcie zalewania? Niech bedzie ze 4-5h nawet, to w wiaderku spoko przetrwają.

Kubełek też w teorii tyle wytrzyma, ale tak już granicznie, a po co się stresować, jak rozwiązanie jest proste i darmowe 😀

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Piasek mogę również wężem odessać nawet wygodniej by było. No jakoś dużo grzebania nie ma jakby mogło się wydawać. W 4 godzinach myślę że bym się zamknął. Z kubełkiem nie ma co ryzykować lepiej niech sobie we wiaderku chociaż chodzi. Najgorzej to będzie w razie co żabienice wyciągnąć bo korzenie raczej dość dobrze mają rozwinięte.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
W sumie nie wiem czy jest konieczność wymiany piasku. NO2 wreszcie spadać zaczęło. Aktualnie jest 1 mg/l.
Zastosowałem również aquacid. Podałem porcję około 50ml efekt: pH w chwilę spadło z 7,6 do około 6,8 a kh z 9 do 7. Aktualnie pH wzrosło do 7,5 ale za to kh nadal 7. W sumie póki ryb nie ma trochę go potestuje. Wiem że niby nie daje stałego efektu ale sam się chce przekonać.
Musiałem również już mechanika wyczyścić bo wata mocno zabrudzona była i mocno przepływ spadł.

Jet187
Noble

KarolX22 kwasy nic nie dają długoterminowo - nie mają prawa.

Poza innymi szczegółami, podczas dodawania kwasu wydziela się CO2. Konkretnie, to wodorowęglany i węglany reagują, powstaje kwas węglowy, ten z kolei rozpada się na CO2 i H2O, co czasowo obniża pH.

Później, w wyniku dążenia do równowagi gazów poziom CO2 wyrównuje się z otoczeniem i pH znów rośnie tam gdzie było.

Żeby obniżyć pH musisz zbić bufor węglanowy - KH, bo pH, KH i CO2 są z sobą w zależności, znajdziesz w necie tabele.

Jedyny trwały sposób, żeby obniżyć pH bez obniżania KH to zastosowanie CO2, ale to też ma limity, bo przy KH 16 jak ustawisz pH na 6 to podusisz ryby. To też wynika z tej tabeli:

Obrazek

Daj znać, czy to co napisałem jest zrozumiałe.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
W akwarium KH miałem na poziomie 9 aqaucid dodatkowo obniżył do 7. CO2 z butli w tym akwarium sensu nie ma. PH chciałbym uzyskać w okolicach 7. Więc co najlepiej zastosować? I czy ten aquacid ma sens w połączeniu z do czy raczej do wywalanie?

Jet187
Noble

KarolX22
Ja stosuję metodą na skróty. Niby to do tego nie służy, ale tak się składa, że działa.

Staram się utrzymać KH między 4 a 5 (po dodaniu RO dodaję KH+ lub po prostu sodę oczyszoną), i gazuję CO2 z komputerem ustawionym na pH7, czyli jak podejdzie wyżej - leci gaz i zbija do 7.

To tak trochę wbrew temu, jak woda chce się zachować.
KH 4 to pH ~7,2–7,6
KH 5 to pH ~7,3–7,8

Więc woda stale "pcha" do góry, CO2 ciągnie w dół. Stężenie CO2 jest małe, akurat trochę dla roślin bez obaw nagłych spadków czy tam "pH crash".

Trzeba regularnie sprawdzać bufor, czy KH nie spadło w efekcie tych zabiegów i podnosić do tego 5, nawet 6, jak chcę mieć dłużej spokój.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Zrobię chyba tak że KH będę utrzymywał na poziomie 6 a z PH narazie nie będę schodził. Dzisiaj znów pojawiały się nicienie na szybie oraz woda lekko zmętniała. Wczoraj jedynie przepłukałem filtr woda z akwarium, ale to tylko wewnętrzny ze względu na przepływ oraz zrobiłem dolewkę RO. Później zrobię testy i podeślę wyniki.
NO2: 0,1
NO3: 10
PH: 7,5
KH: 6-7
Czyli jeszcze trochę i można ryby wpuszczać, dziwi mnie trochę spadek NO3 z 40 do 10.

Jet187
Noble

No faktem - dziwne. Masz jakiś zeolit, purigen albo cos takiego?
Rosliny jedzą NO3, a w 450l z 40ppm na 10ppm w parę dni? Może ponowić test?

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Z wkładów mam jedynie watę, gąbki i ceramikę. Z chemii to jedynie aquacid podałem (RO zdecydowanie lepsza).
Raczej test dobrze zrobiłem. Aktualnie testów nie robię czekam jak zmętnienie zacznie schodzić i wtedy już o wpuszczaniu ryb będę myślał. Na start planuje kiryski wpuścić.
Dzień 19 po restarcie
Zmętnienie na szczęście zaczyna schodzić. Parametry:
NO3: najbliżej 10
NO2: najbliżej 0,2 ( niestety urosło lekko)

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Dzień 24 po restarcie
NO2: 0,1
Od kilku dni prawie bez zmian narpiew skoczyło do 0,2 i od piątku już 0,1 jest. Zmętnienie niestety nadal nie ustąpiło. W planach już na piątek było wpuszczanie pierwszych ryb ale aktualnie to w sumie nie wiadomo kiedy to nastąpi. Świece aktualnie 10 godzin. W ostatnim czasie jedynie dolewki z RO robiłem.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Wczoraj pierwsze ryby trafiły do akwarium. Woda była ewidentnie bardziej przejrzysta NO2 było najbliżej 0,05 ( miałem już odłożone w sklepie stąd decyzja o wpuszczeniu. Do akwarium trafiło 5 kirysków sterby szybko się zaadaptowały wczoraj jedynie dałem prime do wody. Dziś pierwsze karmienie (zbytnio nie są zainteresowane pokarmem nie były nauczone do granulatów), ale ogólnie są bardzo aktywne. Dziś NO2 skoczyło do 0,1 zastosowałem stability i prime.
Dzień 27 po restarcie
NO2:0,1 nadal niestety nie spada aktualnie jeszcze prime codziennie podaję. Ryby są aktywne, żerują ale średnio zainteresowane pokarmem nadal są. I mam pytanie w takiej sytuacji co robić nic nie ruszać czy zrobić jutro podmianę z 20%+ stability?

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Dzisiaj nic nie robiłem NO2 lekko urosło jest tak pomiędzy 0,1-0,2 dzisiaj już nie mam możliwości wykonania podmiany podałem prime i jutro podmianę robię. Mam lekkie obawy bo NO2 rośnie, prime mi się kończy a ryby jednak są w akwarium.

Mauree
Noble

Post autor: Mauree »

Zrób podmianę, gdy będziesz miał możliwość, 20 procent nie zaburzy procesu dojrzewania, a choć trochę obniży azotyny

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Jutro właśnie planuje zrobić podmianę. Z ciekawości sprawdziłem NO3 i tu się zaskoczyłem bo jest najbardziej zbliżone do 5. Limnobium znowu się w akwarium nie utrzyma może za mocno ruch wody. Dodatkowo kiryski ładnie piesek ruszają w miejscach w których się zbrylił.

Jet187
Noble

Wydaje mi się, że jak już skończyłem "bezrybie i bezrośinne" eksperymenty z wodą, to najwyższa pora coś tą wodę wzbogacić.
Jak NO3 jest blisko 5, mikro, Fe pewnie nie ma, to i to Limnobium nie ma z czego żyć.
Już bym celował w NO3 w okolicy 15, PO4 w okolicy 1, K 15-20, Fe 0,1, Ca:Mg ~4:1 - klasyka.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Aktualnie już zbytnio nie planuje wydawać pieniędzy na to akwarium nie licząc ryb. A jednak pozostałe testy i nawozy to będzie jakoś z 400zł przynajmniej. Narazie skupie się tylko na tym by NO2 było bliskie 0.

Jet187
Noble

NO2 jest bardzo ważne, ale to tylko jeden element układanki.

Akwarium nie działa na zasadzie "wyzeruję jedno i reszta sama się ułoży."

Bez kosztów niestety się nie da. Da się rozsądnie i etapami, ale 450 l to już duże akwarium i tutaj koszt utrzymania rośnie wprost z objętością wody. Więcej wody to więcej biologii do ogarnięcia, więcej stabilizacji i większe konsekwencje błędów.

Jak pozostałe parametry są poza kontrolą, to albo rośliny padną, albo wejdą ci glony, a to tylko pogorszy sytuację z NO2. Rośliny są częścią systemu, nie dodatkiem.

Jak nie ogarniesz stabilizacji wody, to zaraz będziesz gasił inne pożary.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
To jakie rozwiązanie proponujesz? Zależy mi na jak najniższym koszcie. Z NO3 nie powinno być problemu przy całej planowanej obsadzie. Zależy mi żeby obecność się bez dokupowania dodatkowych testów.

Mauree
Noble

Post autor: Mauree »

Na pewno dobrą, ekonomiczną opcją jest nabycie tzw. refill czyli uzupełnień do testów oferowanych np. przez Zoolek, a przy tym nabycie ich w sklepie internetowym - taki refill kosztuje np. 16 zł w sklepie internetowym akwarystycznym, a cały test w stacjonarnym nawet ponad dwa lub trzy razy więcej. Refill zawiera odczynniki, nie ma próbówki ani takiej łopatki do dawkowania proszku, ale jak masz jakieś stosowne naczynka szklane lub patyczek od innego testu to dasz radę. Nie ma też tego paska z obrazem kolorów do porównania i instrukcji użycia, które jednak da się znaleźć w sieci. Za pierwszym razem łatwiej więc kupić cały test

Jet187
Noble

W takim wypadku pozostaje Ci oldschool akwarystyczny.

Jedyne sensowne rozwiązanie to tryb stabilizacja. Bez chemii i bez przyspieszania.

Codzienne lub co 2 dni podmiany 20–30% aż NO2 spadnie do zera i przestanie wracać. Karmienie bardzo oszczędne.

Wrzucić tanie, szybko rosnące rośliny z drugiej ręki (rogatek, moczarka), one zjadają azot i stabilizują wodę.

Skoro nie chcesz dokupować testów, to trzymasz się sztywno rytmu podmian i obserwacji ryb. Jak ryby przy powierzchni, szybki oddech, ospałość - natychmiast podmiana.

Nie grzebać w filtrze, dać bakteriom czas. W 450 l dojrzewanie trwa długo, ale jak ruszy, to będzie stabilne.
To nie jest opcja idealna, tylko najtańsza bezpieczna.

Ja nie czuję się komfortowo w takiej sytuacji, bo lubię mieć pełen wgląd, ale to Twoje akwarium nie moje. Możesz poczytać o ocenianiu deficytów w wodzie na podstawie roślin, wiem, że są akwaryści, którzy to potrafią i się da - ja nie umiem.

Moje podejście jest laboratoryjne (testy, nawozy indywidualne, chemia), a z tego wychodzi zdrowie ryb i roslin, jakby jako wynik konieczny. W drugą stronę - nie pomogę, musisz szukać doświadczonych oldschoolowców 😉

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
No to już plan działania jest. Rośliny w tym akwarium traktuje jako dodatek tylko. Dlatego nie chce za bardzo bawić się w dodatkowe testy i nawozy. Aktualnie skupie się na ustabilizowaniu akwarium a później na kompletowaniu pozostałej części obsady.

Jet187
Noble

KarolX22 mocno proponowałbym to rozważyć ponownie.

Rośliny to zdecydowanie więcej, niż dekoracja.
Zużywają amoniak, azotyny i azotany, stabilizując cykl azotowy i ograniczając toksyny.

W ciągu dnia dotleniają wodę, poprawiając warunki dla ryb i bakterii nitryfikacyjnych.

Spowalniają wahania pH przez zużywanie związków organicznych i CO2

Konkurują z glonami o składniki odżywcze i światło.

Wychwytują drobne zanieczyszczenia i ograniczają rozwój zawiesin bakteryjnych.
Krótko mówiąc: rośliny działają jak naturalny filtr biologiczny.

Bez roślin jest znacznie trudniej, a biorąc pod uwagę koszt - na pewno znaaaacznie drożej.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Źle to ująłem trochę. Wiem, że rośliny pełnią ważną funkcję w akwarium, ale w tym akwarium nie zależy mi żeby było bardzo dużo roślin taki był zamysł od początku prawie. Z aktualnych roślin najlepiej rośnie nurzaniec, żabienice ładnie rosną. Nie wiem czy przy tak niskim NO3 dokładać jakie kolwiek rośliny, bo raczej go szybko braknie Zamiast limnobium myślę spróbować później jeszcze z salvinia.
Plan na obsadę ostatnio trochę mi się zmienił i aktualnie mam taki zamysł:
- 15 kirysków sterby
- 20 zwinników blehera
- 8 skalarów manucapuru
- zbrojnik lub zbrojniki zależy czy uda mi się dostać pewną L.
09.02
Wczoraj zrobiłem kolejną podmianę około 25%
Dzisiaj małe zaskoczenie woda pierwszy raz aż tak czysta. Parametry:
PH: najbardziej zbliżone do 7,4 ale trochę mniejsze
GH: 7
KH: 5
NO2: 0,2
Dziwne, że GH jest wyższe od KH (2 razy sprawdzałem), ponieważ zawsze na odwrót miałem aquacidu już dawno nie podaje. Ryby są w dobrej kondycji.

Agagin
Noble
Na imię mam: Aga

Post autor: Agagin »

KarolX22
Na takie akwa to dawaj tych zwinników ze 30:) one super pływają w ławicy (chyba, że w towarzystwie skalarów będzie inaczej,nie wiem...).

Przemek82
Zapaleniec
Na imię mam: Przemek

Post autor: Przemek82 »

mam 400 litrów z paletkami i 30 zwinników robi robotę :)

Autor
KarolX22
Zapaleniec

No może faktycznie zdecyduje się na 30. Teraz też kwestia jak te ryby wpuszczać. Mam dwa plany w obu wpuszczanie na 3 tury:
1: 10 kirysków późnej 20 zwinników i ostatni 8 skalarów zbrojnik i 10 zwinników
2: po 10 kirysków i zwinników późnej 20 zwinników i na koniec 8 skalarów i zbrojnik.
10.02
Dziś sytuacja się pogorszyła woda nadal bardzo przejrzysta, ale NO2 jest tak między 0,2-0,5. Podmianie około 30% wody. U ryb nie widać zmian w zachowaniu.
ODPOWIEDZ